ŽELE LI NOVO VATROGASNO VOZILO, UMJESTO 26.000, MORAT ĆE IZDVOJITI 230.000 KUNA
[ # ]

VODICE

Kako se Vlada RH poigrava s lokalnim samoupravama možda najbolje ilustrira primjer nabavke novog vatrogasnog vozila za vodičko Dobrovoljno vatrogasno društvo. Krenimo redom.

Krajem prošle godine Skupština Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije donijela je Program nabavke vatrogasnih vozila za period 2010.-2019. te u njemu, između ostalog, predvidjela kupnju terenskog vozila za DVD Vodice, s pogonom na četiri kotača, u potpunosti opremljeno s opremom za gašenje šumskih požara.

Image and video hosting by TinyPic

NAČELNA SUGLASNOST
Grad Vodice podržao je Program izdavanjem načelne suglasnosti kako će u kupnji vozila vrijednog 1,3 milijuna kuna sudjelovati s 25 posto. Međutim, kako je u to vrijeme Zakonom o vatrogastvu bilo propisano da se iznos PDV-a za nabavljenu opremu po isteku godine vraća vatrogasnoj postrojbi, odnosno, lokalnoj samoupravi, to je značilo da Grad Vodice u kupnji novog vatrogasnog vozila sudjeluje sa svega 2 posto, odnosno, s 26 tisuća kuna. Radost Vodičana kako će za male pare dobiti vrijedno vozilo kratko je trajala, točnije do lipnja ove godine, kada je Sabor izmjenama i dopunama zakona o vatrogastvu uknuo povrat PDV-a na novonabavljnu opremu. A to znači kako će Grad Vodice, želi li da njihov DVD dobije novo vozilo, po novome morati izdvojiti oko 230 tisuća kuna, pa je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća gradočalenica Vodica Branka Juričev Martinčev morala od vijećnika zatražiti novu suglasnost.

UZMI ILI OSTAVI
Suglasnost je, nakon burne rasprave, na kraju i dobila od većine (HDZ-ovih) vijećnika iako su svi svjesni kako su praktički dovedeni pred gotov čin, po principu 'uzmi ili ostavi'.
- Na žalost, novi Zakon je takav kakav je. Moje je mišljenje kako ne bi trebali odustati i zbog 230 tisuća kuna izgubiti vozilo vrijedno 1,3 milijuna kuna, za koje naši vatrogasci tvrde da im je neophodno. Ako odustanemo, vozilo će dobiti neki drugi grad ili općina – kazala je gradonačelnica.

Ovakvo poigravanje s Gradom Vodice najviše je zasmetalo vijećnika HRZ-a Josipa Matešu.
- Ovo je nečuveno, da nas ovako dovedu pred gotov čin. Vladi je malo i ovo što su do sada uzimali od lokalnih samouprava, pa hoće još, i to na štetu spašavanja ljudi i dobara – grmio je Mateša. Na njegovu žalost, bio je u manjini.
novi tjednik

21.08.2010. ...09:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters