ZIEGLER HDL 200 2,0-0,2 MALO NAVALNO VOZILO
[ # ]

VELIKI LIPOVAC

U subotu, 8. svibnja, povodom proslave 70. obljetnice postojanja i rada DVD-a Veliki Lipovec, održana je svečana primopredaja vatrogasnog vozila HDL Iveco Massif.

Image and video hosting by TinyPic

Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je malo navalno vatrogasno vozilo čija je nadogradnja izvedena na osnovi terenskog vozila Iveco Massif 25S18W sa petora vrata. Tvrtka Ziegler je podružnica njemačke tvrtke koja u Hrvatskoj prerađuje serijska vozila u vozila specijalne namjene, u ovom slučaju vatrogasna vozila. Vatrogasno vozilo Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je djelo hrvatskog znanja i ruku. Prostor sa utovarom odvojen je od prostora za posadu mrežastom pregradom. Posebnost ovoga vozila je u mogućnosti mijenjanja utovara smještenog u stražnji dio vozila. Svaka od tri različitih Ziegler varijanti utovara montirana je na izvlačni nosač koji se u slučaju potrebe zamjene vrste utovara vozila izvlači iz vozila na kolica, nakon čega se u vozilo sa drugih kolica ugrađuje željeni tip utovara.

Vozilo je dugačko 4720 mm, široko 1750 mm i visoko 2050 mm. Ima međuosovinski razmak 2768 mm masu od 2200 kg. Pokreće ga četverocilindrični turbo dizelski motor sa 16 ventila i s intercoolerom obujma 2998 ccm i najveće snage 176 KS. Motor ima Euro 4 normu, a za prijenos snage se koristi pogon 4x2 ili 4x4 prema potrebi uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i redukcijom. Gume su dimenzije 235/85 R 16, a spremnik goriva je 95 litara. Prednji i stražnji ovjes izveden je lisnatim oprugama, a disk kočnice su na sva četiri kotača.

Ziegler HDL 200/2,0-0,2 je malo navalno vatrogasno vozilo koje se proizvodi u tri varijante:
1. varijanta: ZIEGLER - kontejner za gašenje šumskih požara, sastoji se od visokotlačnog modula, visokotlačnog sustava za brzu navalu sa 60 m cijevi, spremnika vode, spremnika pjenila i vatrogasnog utovara za gašenje šumskih požara. Spremnik vode izrađen je od staklom pojačanoga poliestera i ima zapremninu od 200 l.
2. varijanta: ZIEGLER - kontejner sa opremom za spašavanje sastavljen je od košare za spašavanje i opreme za spašavanje. Dno kontejnera izvedena je kao posuda za smještaj torba sa opremom za spašavanje. Preklapanjem zadnjih sjedala, suvozačkog sjedala i pregrade, smještajem košare za spašavanje na nosače smještene na prednji i zadnji dio kontejnera moguć je prijevoz ranjenika.
3. varijanta: ZIEGLER - kontejner sa zaštitnom vatrogasnom opremom i hidrauličkim alatom.
autoportal

15.05.2010. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters