PROSLAVE SVETOG FLORIJANA U SVETOJ NEDELJI I IVANIĆ GRADU
[ # ]

SVETA NEDELJA / IVANIĆ-GRAD

Mimohodom vozila , svećani prijem kod gradonačelnika, proglašenje vatrogasca i društvo godine te održavanjem svete mise proslavit će se zaštitnik vatrogasaca , Sveti Florijan, u Svetoj Nedelji i Ivanić Gradu

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna zajednica Grada Ivanića organizira povodom blagdana sv. Florijana 4. svibnja tradicionalni mimohod vozila ulicama Ivanić-Grada i misu u crkvi sv. Petra.Mimohod će se uz glasanje vatrogasnih sirena kretati u utorak 4. svibnja od 18.25 sati od zgrade Vatrogasne postrojbe Omladinskom i Savskom ulicom, Industrijskom cestom, Obilaznicom, Etanskom cestom, Vulinčevom i Ulicom kralja Tomislava, Moslavačkom, Vukovarskom i Školskom do spremišta DVD-a Ivanić-Grad. Pred spremištem će se formirati ešalon vatrogasaca, koji će se uputiti na misu u Crkvu sv. Petra s početkom u 19 sati.

Pod policijskom pratnjom u mimohodu će sudjelovati zapovjedna vozila Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad i Vatrogasne zajednice Grada, kombiji DVD-a Trebovec, Opatinec, Deanovec, Ivanić-Grad, Šumećani i Vatrogasne zajednice Grada, cesterne DVD-a Ivanić-Grad, Deanovec i Šumećani, navalna vozila DVD-a Breška Greda, Posavski Bregi i Deanovec, te četiri vatrogasna vozila Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad.


Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedelja organizira povodom blagdana sv. Florijana 4. svibnja tradicionalni mimohod vozila Mjestima grada Sveta Nedelja i misu u crkvi Presvetog Trojstva.

Mimohod će se uz glasanje vatrogasnih sirena kretati u utorak 4. svibnja od 17.00 sati od vatrogasnog doma u Svetoj Nedelji prema ruti koju zada zapovjedništvo.U mimohodu sudjeluje Navalno vozilo i kombi vozilo DVD Strmec, Navalno vozilo , autocisterna i kombi vozilo DVD Rakitje, Kombi i Navalno vozilo DVD Kerestinec , Autocisterna, Navalno vozilo te kombi vozilo DVD Sveta Nedelja te Zapovjedno vozilo VZG-a. Prije toga je u 16 sati je svećani prijem delegacije društava i zajednice kod Gradonaćelnika u gradskoj Viječnici te proglašenje vatrogasca i društvo godine a poslije mimohoda vozila kroz mjesta održat će se sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji sa početkom u 19 sati.

30.04.2010. ...17:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEN JURIN: MOŽETE IMATI 100 KANADERA ALI POŽAR GASE VATROGASCI
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Za borbu s požarima ovo ljeto imat ćemo spremno oko 5000 ljudi. Oni će biti kao jedna postrojba, razmješteni po cijelom priobalju, uz koordinaciju zajedničkog centra u Divuljama.Bojim se da afera Daimler ne zaustavi nove projekte.Dovršava se spomenik na Velikom Kornatu.Štednjom do boljih rezultata.

Pred vratima je nova protupožarna sezona, prava vojska od 5000 gasitelja upravo prolazi kroz završne pripreme. Servisiraju se protupožarne letjelice, a Hrvatska u drugu sezonu kreće s najviše kanadera, zračnih traktora i druge opreme dosad.Problema, međutim, ne manjka u vatrogasnim postrojbama. Javnost se već nekoliko mjeseci pita kako će se vatrogasci prilagoditi novim pravilima rada. Novi Zakon o radu, umjesto smjena i prekovremenih sati, i njima je prvi put propisao osomosatno radno vrijeme. Neki idu i korak dalje, pitajući se znači li to da će vatrogasna profesija biti dovedena u neke apsurdne situacije. Hoće li zbog novog radnog vremena morati birati između poštivanja zakona s jedne, i spašavanje imovine i ljudi »nakon radnog vremena« s druge strane? Hoće li se vatrogasna intervencija prekidati nakon osam sati u situaciji kad požari zaprijete kućama? O brojnim vatrogasnim temama, a ponajprije o tome kako razriješiti novo stanje vezano uz status vatrogasne profesije za Vjesnik govori glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Mladen Jurin.

• Što se to događa sa statusom vatrogasaca? Može li se ta zavrzlama s osmosatnim radnim vremenom nekako ispraviti?
- Postoji način, ali najprije moram reći da su zahtjevi da se mijenja Zakon o radu poprilično ishitreni. Bojim se da će to biti teško moguće. Radi se o zakonu kojim se naše zakonodavstvo usklađuje s onim u Europskoj uniji. Riječ je o zaštiti radničkih prava, uz zajamčeno osmosatno radno vrijeme i tu teško da se nešto može mijenjati.Vatrogasci već dugi niz godina rade po modelu 12-24-12-48 sati. Takvom načinu prilagodili su se i oni i nastava i uvježbavanje.

• Znači li to da zahtjeve vatrogasaca smatrate opravdanim?
- Apsolutno. Previše smjena u kratkom vremenu nikako ne bi povećalo kvalitetu naših intervencija. Na sreću, novi Zakon o radu dopušta da se sadašnja situacija popravi. On propisuje osmosatno radno vrijeme, osim ako se to ne regulira drugim propisima, a mi jedan takav imamo - Zakon o vatrogastvu, a u Ministarstvu unutarnjih poslova već postoji prijedlog njegovih izmjena radi zadržavanja modela 12-24-12-48. Istina, s prekovremenim satima će teže ići, no i to se može riješiti slobodnim danima ili na neki sličan način, ali opet kroz isti zakon.

• Kako gledate na upozorenja da su vatrogasci sada primorani kršiti jedan ili drugi zakon?
http://i39.tinypic.com/hvz19d.jpg

• Čini se da je prošlog ljeta Hrvatsku napokon zaobišao veći broj požara. Što kažu vatrogasne statistike?
- One govore nešto posve drukčije. Bez uvrede, ali prošla nam je sezona bila sve samo ne lagana.Vaš dojam je najbolja potvrda da smo dobro radili posao. U većem dijelu domaće javnosti lani se čula slična ocjena kako na priobalju nije bilo požara kao prijašnjih godina. Istina je, međutim, drukčija. Na otvorenom prostoru lani je gorjelo više od 2100 puta. To što su kvalitetne i pravodobne intervencije rezultirale time da niti jedan požar nije eskalirao, najbolje pokazuje kako je radio naš vatrogasni sustav.

• No, takav se dojam stvorio jer nije bilo požara većih razmjera.
- Istina. Lani niti jedan požar nije poprimio razmjere onih velikih ili katastrofalnih. Nitko nije stradao i nijedna građevina nije oštećena. Ali, morate znati da je to zato što smo 90 posto prošlogodišnjih požara ugasili unutar samo četiri sata. Toliko vremena bilo nam je dovoljno da uočimo vatru, angažiramo potrebne snage, djelujemo i ugasimo je. Čak 88 posto požara nije se proširilo na površinu veću od pet hektara. Zato i tvrdim da je prošla sezona za nas vatrogasce bila i zahtjevna i uspješna. Do te mjere da bih odmah potpisao da i ove godine imamo iste rezultate.

• Nekad ranije požari su se gasili danima pa i tjednima. Što se promijenilo u međuvremenu?
- Promijenio se pristup. Požare smo prijašnjih godina jednostavno čekali, a tek nakon dojave upućivali snage na intervenciju.Posljedice takvog pristupa možda najbolje ilustriraju požari na Korčuli i cijelom južnom priobalju s kojima smo se borili 1998. i 2000. godine. U njima su, nažalost, opožarene goleme površine, no upravo su ta iskustva potaknula drastične promjene. Sad idemo nekoliko koraka ispred požara. Prije sezone prebacujemo dodatne vatrogasne snage na otprilike 25 dislokacija, posebno osjetljivih lokaliteta na priobalju. Koliko god se to nekome činilo skupljom opcijom, ona se pokazala puno učinkovitijom.

• Kako to sad izgleda na terenu?
- Uvođenjem dislokacija dobili smo vatrogasce na stalnim dežurstvima, koji na gašenje kreću odmah. Na takve nas je promjene potaklo i to što se pokazalo da članovi dobrovoljnih društava ipak trebaju određeno vrijeme za okupljanje. Naravno, unaprijed dislocirane snage ne isključuju druge segmente vatrogastva, no ovime imamo najbržu moguću prvu intervenciju, a sve nam to na kraju donosi uštede. Sad nam tako u pomoć sve manje trebaju dolaziti zračne snage, dok su prijašnjih godina, u čak 90 posto slučajeva lokalne vatrogasne snage pozivale kanadere i zračne traktore. Tako smo uz opožarene površine trošili golema sredstva. Primjera radi, lani smo samo 20 posto požara gasili zračnim snagama.

• Mnogi se pitaju može li se hrvatski vatrogasni sustav mjeriti s onima koje imaju druge europske zemlje?
- Kad je u pitanju ocjenjivanje i usporedba, najbolje je kad naš rad ocjenjuju drugi. Reći ću samo to da su nedavno u zemljama regije, kanadski stručnjaci spominjali naš vatrogasni sustav kao primjer drugima. Kako se svi manje-više koristimo kanaderima, kanadski stručnjaci nedavno su analizirali djelovanje vatrogastva u zemljama Sredozemlja. Od naših susjeda dobili smo potvrdu da je upravo Hrvatska spominjana kao pozitivan primjer dobro postavljene vatrogasne organizacije.

• Možemo li se uspoređivati?
- Hrvatska svoje vatrogastvo u prvom redu treba uspoređivati sa zemljama koje imaju slične rizike, a to znači s mediteranskima. Jedna Austrija, Švicarska ili Njemačka ne trebaju glavnog vatrogasnog zapovjednika jer nemaju požare velikih razmjera.Ni modeli nisu isti. Neke zemlje kombiniraju profesionalni i dragovoljni koncept vatrogastva, druge su ga organizirale pri ministarstvima obrane, a neke čak posebno obučavaju i šumske radnike. Različiti su pristupi, no svaka je zemlja vatrogastvo prilagodila svojim potrebama. Činjenica je da kod nas požari puno rjeđe izmiču kontroli, nego nekim drugim državama. Možda je i to razlog što se hrvatski vatrogasni sustav posebno cijeni.

• Jeste li zadovoljni suradnjom s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom?
- HVZ je organizacija dobrovoljnih vatrogasaca i postrojbi, a posebno su ključne njihove članice. Meni su važni županijski vatrogasni zapovjednici i operativne dobrovoljne snage, no HVZ je iznimno važan za Hrvatsku. Nekad se profesionalni vatrogasci ljute kad to često ponavljam, no reći ću opet: Dobrovoljno vatrogastvo je nositelj zaštite od požara u Republici Hrvatskoj. Postoji 61 profesionalna vatrogasna postrojba. Oni imaju svoje radno vrijeme, ali jedan DVD živi cijeli dan u svom mjestu. Njegovi članovi rade na osposobljavanju, sumještane uče prevenciji, a uspijevaju pridobiti i mlade u ta društva. Oni su nositelji cijelog našeg sustava vatrogastva i zato jer ih je 1808 u cijeloj zemlji. Da nema njih, teško da bi se netko zaposlio u vatrogastvu.

• Protupožarna sezona službeno počinje 1. lipnja, je li već spreman sastav vatrogasnih snaga za ovo ljeto?
- Već sad možemo upotrijebiti protupožarne snage iako sezona službeno počinje za mjesec dana. S druge strane, to ne znači da ćemo cijeli sustav pokrenuti 1. lipnja. To bi nas poprilično koštalo, a u vremenima krize moramo paziti na svaku kunu. Zato će nam u prvoj fazi na raspolaganju biti lokalne vatrogasne postrojbe, javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna društva koje broje oko 3500 vatrogasaca. Tu su i dodatne snage, a riječ je o oko 500 posebno obučenih gasitelja te još 900 dobrovoljnih vatrogasaca s kontinenta.Svi su oni prošli propisanu obuku, a u tijeku je osposobljavanje i trenaža koju prolazi oko 800 vatrogasaca na priobalju. S njima ćemo točno znati koji su ljudi pripremljeni i koje ćemo koristiti za prebacivanje letjelicama na požarište. Tu su i sezonski vatrogasci, njih otprilike 1000 koje zapravo planiramo prve aktivirati putem ugovora o djelu.Iz svega je vidljivo da ćemo za borbu s požarima ovo ljeto imati spremno oko 5000 ljudi. Oni će biti kao jedna postrojba. Razmješteni po cijelom priobalju, uz koordinaciju zajedničkog centra u Divuljama.

• I nakon kupnje kanadera, ostaju li zemaljske snage i dalje najvažnije?
- Ma, možete imati stotinu kanadera, ali bez vatrogasaca požar nikad nećete ugasiti. Protupožarnim letjelicama požar se priguši, a samo snage na terenu mogu taj posao potpuno završiti. Zračne su snage važne, no vatrogasac je ipak zadnji koji završava taj posao. Sada s dodatnim postrojbama na terenu imamo i jednu dodatnu ozbiljnost na požarištu. Sustav je skuplji na početku, ali je osjetno isplativiji kad se vidi koliko su manje opožarene površine i troškovi intervencija. Ako se zna da samo jedan sat leta kanadera stoji oko 6000 eura, a helikoptera još oko tisuću, svako gašenje bez zračne vatrogasne komponente štedi nam znatan novac. Jednostavno, prebacivanjem dodatnih snaga na otoke i druga posebno osjetljiva područja vatrogasce smo dodatno približili mogućem mjestu nastanka požara i to nam je donijelo osjetno bolje rezultate.

• Na mjestu tragične pogibije dvanaest vatrogasaca na Velikom Kornatu dovršava se spomenik. U kojoj fazi su radovi?
- Očekujemo da će radovi biti završeni najranije do kraja svibnja. Izniman je interes vatrogasaca koji žele sudjelovati u gradnji. Spomenik će sigurno biti gotov prije ljetne sezone. Naša interventna postrojba upravo dovršava prilazni put do spomenika nadahnuta tradicionalnim otočnim načinom građenja suhozida, oblikovan kao niz kamenih križeva.

• Kako se u vatrogasnim krugovima komentira afera s Daimlerovim vozilima?
- Radi se o vatrogasnim vozilima koja su nam nedvojbeno bila potrebna. Naglašavam da je riječ o najsuvremenijim vatrogasnim vozilima koja se mogu nabaviti na tržištu. Ako govorimo o ulozi vatrogasaca u tom projektu, naš je zadatak bio iskati potrebe u smislu broja i vrsta vozila. Postoje dokumenti koji definiraju što koja postrojba treba imati od opreme, a na temelju tih pravila došli smo i do podataka što nemamo i koliko i koju vrstu vozila trebamo. Vatrogasci su se još pojavljivali u dijelu u kojem se kontrolira sam kraj proizvodnje. Dvaput godišnje išlo se u kontrolu u proizvodne pogone, te na kraju na svečanost primopredaje. To je sve.Moram reći, da nemamo danas ta vozila, teško bismo govorili o rezultatima protupožarnih sezona onako kako to sada činimo. Ilustracije radi, od dvjestotinjak novih vozila, lokalna uprava i samouprava dosad su samostalno nabavile tek njih desetak, a to najbolje pokazuje da nam je i ubuduće potrebna slična državna financijska potpora za takve projekte.

• Znači, trebate još vatrogasnih vozila?
- Upravo tako. Trebamo ih još barem 200. Mi smo čak pripremili projekt koji uključuje raznovrsnija vozila, među kojima i autodizalice i druge strojeve potrebne pri intervencijama. Strahujem da bi ova afera mogla rezultirati zaustavljanjem ili odgađanjem tog projekata, iako oni s prošlim programom nabave vozila nemaju ama baš nikakve veze. vjesnik

...15:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI MITO ZA VATROGASNA VOZILA ISPLAČEN JOŠ 2002.GODINE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Danko Radaljac

Nakon prve isplate od 200 tisuća maraka u rujnu 2002. godine, navodi se i da su isplate preko off-shore kompanija išle i u 2004. i 2006. godini

Ozaljska tvrtka IM Metal isplatila je 200 tisuća tadašnjih njemačkih maraka u rujnu 2002. godine hrvatskim dužnosnicima kako bi se »podmazao« ugovor za izradu 210 vatrogasnih kamiona, navodi se u finalnoj nagodbi između SAD-a i Daimlera, koji je priznao potplaćivanje stranih državnika. Također, u nagodbi se navodi kako je plaćanje dužnosnika preko off-shore kompanija trajalo i kroz eru vladanja HDZ-a.

Nakon reaktualiziranja afere »crveni kamioni« prošlog mjeseca domaći DORH putem međunarodne pravne pomoći zatražio je od Amerikanaca dokumente koji se odnose na Daimlerove nelegalne poslove u Hrvatskoj. I tu je želja za istragom domaćeg pravosuđa otprilike i završila, jer koliko je poznato, nitko nije ispitan, već se od Amerikanaca očekuje da serviraju podatke. U međuvremenu je u finalnoj verziji nagodbe kojom će Daimler platiti 185 milijuna dolara globe malo precizinije navedeno kako je obavljan posao u Hrvatskoj. Tako se spominje i sporni transfer od 200 tisuća njemačkih maraka.

Prema američkim dokumentima, Daimlerova tvrtka kćer ETF sklopila je u svibnju 2002. godine s IM Metalom sporazum o zajedničkom djelovanju na poslovima oko »crvenih kamiona«, a onda je u rujnu iste godine obavljen novčani transfer od 200 tisuća maraka, koji je isplaćen i dalje neimenovanim Vladinim dužnosnicima. U američkom dokaznom materijalu su i interni e-mailovi među ETF-ovim zaposlenicima, a u kojima se navodi kako se radi o »korisnom isplaćivanju«. Ovaj detalj do sada nije bio poznat, a dodatno stavlja uteg na vlasnike IM Metala, koji su do sada u više navrata isticali kako oni ne znaju ništa o ovom spornom poslu. Hoće li ovaj novi moment potaknuti Tužiteljstvo i policiju da se ipak ispitaju Krešimir Košec i Goran Žugec, tadašnji vlasnici IM Metala, a današnji glavni ljudi HS Produkta, ostaje još vidjeti. U dokumentu se navodi kako je Daimler preko ETF-a isplatio 18. studenog 2002. godine oko 250 tisuća eura ovoj dvojici, kao bonus za dobijanje natječaja za isporuku vatrogasnih kamiona.

U finalnoj verziji nagodbe spominju se i pojedinačni datumi isplata obavljenih preko posredničke kompanije MRC, smještene u Wyomingu u SAD-u. Te su se isplate kroz papire vodile kao kreditiranje tog u svojoj osnovi off-shore poduzeća, osnovanog 2004. godine samo zbog ovog posla, a oni su novac dalje prosljeđivali u Hrvatsku osobama koje su, prema Amerikancima, bile važne za dobijanje spornog posla. Te su isplate na relaciji Njemačka-SAD obavljane 10. ožujka 2004., potom 19. srpnja 2006., a posljednja isplata obavljena je 12 dana poslije toga. Ukupno je preko ovog i drugog off-shore poduzeća, Biotopa iz Delawarea, na račun još uvijek neimenovanih hrvatskih dužnosnika isplaćeno oko 1,6 milijuna eura. U tekstu nagodbe nedvosmisleno se navodi kako je ETF, kao tvrtka-kćer Daimlera, isplaćivala mito i direktno dužnosnicima u Hrvatskoj i uplatama preko »treće strane«, odnosno off-shore kompanija.
novi list

...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE
[ # ]

HUM NA SUTLI
Piše: Elvis Lacković
Foto: Dubravka Fort

S voju 18. redovnu izvještajnu skupštinu Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije održala je u Humu na Sutli. Bez puno rasprava, prihvaćena su izvješća o radu zajednice u prošloj godini, kao i planovi za ovu. VZ KZŽ-e djeluje na području 32 jedinice lokalne samouprave. U zajednicu su udružena ukupno 82 dobrovoljna vatrogasna društva, od čega 4 u gospodarstvu, a djeluju i dvije javne vatrogasne postrojbe. 51 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo je u 12 vatrogasnih zajednica gradova i općina, a 31 društvo djeluje samostalno i direktno je udruženo u županijsku zajednicu. Ukupno VZ KZŽ-e ima 5943 člana, od čega 82 u gospodarstvu. Od toga broja 2920 je operativnih članova, od toga 70 u gospodarstvu. U zajednici se posebno ponose i na veliki broj vatrogasne djece i mladeži. Prema sadašnjim evidencijama zajednica broji 840 djece od 6 do 12 godina, 810 članova mladeži od 12 do 16 godina te 275 članova od 16 do 18 godina. Prema evidencijama pak vatrogasnih zvanja i specijalnosti zajednica ima 407 pripadnika vatrogasne mladeži, 2451 vatrogasca, 705 vatrogasaca 1. klase, 707 vatrogasnih dočasnika, 383 dočasnika 1. klase, 404 vatrogasna časnika, 125 časnika 1. klase, 60 viših vatrogasnih časnika, 10 viših vatrogasnih časnika 1. klase i 53 počasna viša vatrogasna časnika. Od toga broja u prošloj godini kroz 22 tečaja osposobljeno je 555 kandidata.

Održano je i nekoliko natjecanja kroz razne kupove, te županijsko natjecanje u Zlataru, na kojem je nastupilo preko 800 natjecatelja. Nastup na državnom natjecanju izborile su muške ekipe mladeži Krapinskih Toplica i dvije ekipe Bedekovčine, a kod ženske mladeži Bedekovčina, Zlatar i Marija Bistrica. Zagorski vatrogasci i u prošloj su godini dali doprinos protupožarnoj sezoni na Jadranu, kroz dislokacije na Dugom Otoku, Ugljanu i u Zatonu. Kad je u pitanju operativa, na području KZŽ-e u 2009. godini ukupno je evidentirano 477 intervencija, od čega 320 požara, 90 tehničkih intervencija i 67 ostalih. Od požara najviše je onih na otvorenom 225, na građevinama 79 i na prometnim sredstvima 16. Ukupno je na svim intervencijama sudjelovalo 1026 profesionalnih i 3039 dobrovoljnih vatrogasaca sa 919 vatrogasnih vozila, a utrošeno je ukupno 6926 radnih sati. Zapovjednik Marijan Lovrenčić istaknuo je kako se broj intervencija u odnosu na 2008. godinu povećao za 45, a posebno se u statistikama ističe prošlogodišnji ožujak, u kojem je zabilježeno čak 140 intervencija, od toga 114 požara na otvorenom. Od ostalih aktivnosti zagorskih vatrogasaca izdvajamo i obilježavanje Dana vatrogastva i blagdana Svetog Florijana 4. svibnja.

U gotovo svim vatrogasnim središtima organizirane su mise, procesije i manifestacije vezane uz taj dan, a kroz cijeli mjesec svibanj organizirani su i dani otvorenih vrata. Nikako se ne smije zaboraviti ni vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu, na kojem je prošle godine sudjelovalo gotovo 2500 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a VZ KZŽ-e iznijela je veliki dio organizacije. Također, u lipnju mjesecu prošle godine zajednica je organizirala i posjet Kornatima, i mjestu najvećeg hrvatskog vatrogasnog stradanja. Zamjetna je i u prošloj godini bila suradnja sa drugim vatrogasnim zajednicama, sa Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah, te naravno, s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, koja je u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Mariji Bistrici održala svoju skupštinu.

18. skupštinu zagorskih vatrogasaca pozdravili su brojni gosti: župan KZŽ-e Siniša Hajdaš Dončić, njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek, pomoćnici ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Anto Zelić i Cvjetko Obradović, pročelnik područnog ureda zaštite i spašavanja Krapina Dražen Strabić, potpredsjednik HVZ-e i predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Ivan Golubić, zapovjednik VZ Varaždinske županije Ivica Labaš, tajnik VZ međimurske županije Dragutin Trupković, povelnik Gasilske zveze Slovenije Alojz Tirgušek i povelnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bojan Hrepevnik. Svi su oni pohvalili rad VZ KZŽ-e i suradnju, a zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić posebno se zahvalio na vrlo uspješnoj suradnji čelništva zajednica sa županijom, istaknuvši kako su vatrogasci važan čimbenik društvenog djelovanja, ali i okupljanja mladih.
radio rmb

29.04.2010. ...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI BEOGRAD DOBIVA SVOJU VATROGASNU POSTAJU
[ # ]

BEOGRAD

Iako u 21. stoljeću zvuči nevjerojatno da najveća općina jedne metropole nema svoju vatrogasnu postaju, stanovnici Novog Beograda već godinama čekaju da dobiju „lokalne“ vatrogasce. Pripremni radovi za izgradnju dugo očekivanog objekta su počeli, a osim vatrogasne postaje, na uglu ulica Omladinskih brigada i Bulevara Milutina Milankovića, nalaziće se Republički centar za izvanredne situacije 112,rekao je za „Blic“ Predrag Marić, načelnik Sektora za izvanredne situacije.



Počev od Nove godine, vatrogasci u Novom Beogradu stalno imaju pune ruke posla. U tom periodu imali su čak 129 intervencija, što i ne djeluje mnogo ako se ima u vidu da su prošle godine na ovoj općini intervenirali čak 650 puta. Kako Novi Beograd nema svoju vatrogasnu postaju, ovaj posao obavljali su vatrogasci iz postaja Voždovac i Zemun. Ma koliko se trudili da uvijek stignu što brže mogu, požari i ostale nepogode na Novom Beogradu za njih su postali prava noćna mora, naročito kad se u obzir uzme da je često trebalo prijeći preko Gazele, „zatrpane“ kolonama vozila.

- "Sigurnost građana je u prvom planu. Iz tog razloga nastojimo dubrzati izgradnju vatrogasne postaje u Novom Beogradu, koja bi u svakoj smjeni imala oko 40 vatrogasaca. To je optimalan broj za općinu gdje trenutno živi više od 650.000 stanovnika "- kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.Glomazna postaja zajedno sa centrom za izvanredne situacije 112, prostirat će se na placu površine 10.641 kvadratnih metara.

Osim garaže za 11 mjesta koja će se nalaziti u prizemlju visokom čak šest metara, postaju će činiti prostorije za dnevni i noćni boravak zaposlenih, trenažna sportska dvorana, radionica za održavanje motornih vozila, kao i toranj visok 25 metara sa vježbalištem za rad na visini i umjetnom stijenom. Dio koji će činiti Centar za izvanredne situacije protezaće se ka Bulevaru Milutina Milankovića i biće specifičan po posebno izdignutoj platformi na krovu za vanterensko slijetanje helikoptera u izvanrednim situacijama. Cijeli projekat procjenjen je na oko 6.3 milijuna eura.

- Centar za izvanredne situacije razvijaće se postepeno. Nećemo odmah ukinuti brojeve 92, 93 i 94, dok građani ne usvoje 112 kao novi broj za sve hitne slučajeve. Na tom broju neće raditi obični kol operateri, već stručnjaci za izvanredne situacije koji će znati reagirati u trenutku i točnu procjenu rizika prijavljenog slučaja - ističe Marić. Koliko je vatrogasna postaja potrebna stanarima Novog Beograda svjedoče podaci Uprave za izvanredne situacije u Beogradu, prema kojima je od 2000. do kolovoza 2009. godine na teritoriji ove općine bilo 5.092 intervencije vatrogasaca, od čega 3.709 požara u kojima je stradalo 165 ljudi. Materijalna šteta koja je tom prilikom nastala procjenjuje se na iznos od preko milijardu dinara.
blic

28.04.2010. ...16:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POVLJANA ISPRATILA TROJE MLADIH NA POČINAK
[ # ]

POVLJANA
Piše: Suzana Bandić

Svi smo bili različiti kao puzle i tvorili predivnu sliku. Tvojim odlaskom izgubili smo jedan najmiliji dio...Kažu da si otišao, ali ne znaju da si još tu. Dok je nas, ti ćeš dragi prijatelju živjeti kroz nas - dio je dirljivog govora kojim su se prijatelji Ante Pogorilića (24) danas na mjesnom groblju u Povljani oprostili od njega, ali i Martine Škode (19) i Marina Orlića (21) koji su u stravičnoj prometnoj nesreći poginuli proteklog vikenda svega par kilometara od njihovih obiteljskih kuća.
Image and video hosting by TinyPic

Nekoliko tisuća ljudi iz svih dijelova Zadarske županije okupilo se u tom malom otočnom mjestu gdje je u 14 sati započeo tradicionalni pogrebni obred kojim su troje mladih ispraćeni na njihov vječni počinak.Osim brojnih prijatelja i rodbine od troje mladih Povljanaca oprostio se i cijeli vrh PU zadarske te članovi vatrogasnih društava iz Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije jer je poginuli 24-godišnji Marin Orlić bio član DVD-a Povljana te je nedavno sudjelovao u gradnji prvog spomen-križa poginulim vatrogascima na Kornatima.
.... pročitaj više

27.04.2010. ...21:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SEC OPOVRGAO DA JE POTVRDIO DOSTAVU DOKAZA O DAIMLERU
[ # ]

WASHINGTON
Foto: Ilustracija

Američka Komisija za burze i vrijednosnice opovrgla je vjerodostojnost izvješća nekih hrvatskih medija, prema kojima je ona 'potvrdila' dostavu spisa o aferi Daimler hrvatskim vlastima s imenima osoba koje su primale mito, ističući da 'ne komentira dokumente koji nije učinila javnima'.

Na pitanje o dostavi dokumenata o aferi Daimler u Zagreb, odnosno o fazi u kojoj je zahtjev hrvatskih vlasti za pravnu pomoć, glasnogovornik SEC-a je odgovorio da 'to ne može komentirati'. 'Ja ne mogu o tome raspravljati. To se upravo događa", izjavio je u Washingtonu glasnogovornik SEC-a John Nester. Upitan radi li se o politici agencije, odgovorio je 'mi ne možemo komentirati dokumente koje nismo objavili'. 'To je politika Komisije. Mi možemo raspravljati samo o dokumentima i izjavama koje smo objavili. Ako nešto nije objavljeno, ne smijemo o tome govoriti', rekao je Nester.

Na pitanje je li i jedan dokument iz istrage a učinjen javnim i ako nije hoće li to biti u budućnosti, glasnogovornik SEC-a je odgovorio negativno. Istakao je da to priječi i sudska nagodba američkih vlasti i tvrtke Daimler, potvrđena 1. travnja pred saveznim sudom u Washingtonu, prema kojoj je Daimler pristao platiti 185 milijuna dolara kazne, zbog podmićivanja državnih dužnosnika u 22 države, uključujući i Hrvatsku. 'Postoji sudska nagodba s čvrstom suglasnošću' protiv objave dokumenata, rekao je Nester.

SEC i američko ministarstvo pravosuđa su od 2004. vodili istragu protiv Daimlera na temelju dojave internog revizora da ta njemačka tvrtka, najveći svjetski prozvođač kamiona i 13. na svijetu proizvođač automobila s luksuznim brandom Mercedes-Benz, vodi razgranatu korupcijsku mrežu u svijetu s kojom osigurava dobivanje državnih poslova. Iz USKOK-a je u ponedjeljak Hini potvrđeno da predistraga o Daimlerovu podmićivanju hrvatskih vladinih dužnosnika, vezana uz nabavu 210 vatrogasnih vozila 2003., još traje, uz "vrlo dobru suradnju" s američkim vlastima.

Daimler AG je 1. travnja pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u Hrvatskoj, gdje je od 2002. do siječnja 2008. za mito navodno isplatio oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP, vrijedan 85 milijuna eura. Na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedna imena ili rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica 'hrvatski vladini dužnosnici'.

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura. Ugovor s Daimlerom prije sedam godina potpisali su tadašnji članovi vlade Ivice Račana - ministri gospodarstva, financija i unutarnjih poslova Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac i Šime Lučin. Sva trojica tvrde da nisu primili mito, niti im ga je tko nudio.
dnevnik.hr

...16:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BROJ 112 MEĐU UČENICIMA
[ # ]

SKRAD
Piše: Vjekoslav Pintar

Viša savjetnica za preventivu, planiranje i nadzor Državne uprave za zaštitu i spašavanje, iz područnog ureda Rijeka, Milka Kalaica, održala je jednosatno predavanje djeci prvog i drugog razreda OŠ Skrad na temu zaštite i spašavanja. Kroz Powerpoint prezentaciju djeca su se upoznala s mogućim opasnostima koje prijete njima i okolišu. Gđa. Kalaica je djecu kroz sličice upoznala s svakodnevnim opasnostima, požarom, elementarnim nepogodama, potresom, poplavom, nesrećama i bolestima u kući kao i brojem 112 te njegovom značenju u slučaju bilo kakve opasnosti. Djeca su na kraju prezentacije postavljala pitanja kao i svoje dogodovštine vezane uz zaštitu od vatre ili vode te korištenjem broja 112. općina skrad

26.04.2010. ...16:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OKUŠALI SE U ZNANJU, VEZANJU ČVOROVA I BRZOM ODIJEVANJU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Sanja Torbica

Mladi vatrogasci na Žitnjaku odmjerili snage i pokazali vještine. Događaj se poklopio s ovogodišnjom 140. godišnjicom dobrovoljnog vatrogastva i 100. godišnjicom Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba

Budući zagrebački vatrogasci u subotu su se kod pročišćivača otpadnih voda na Žitnjaku natjecali u kvizu znanja i pokazivanju vatrogasnih vještina, kao što su pravljenje čvorova i vezova, spajanje usisnog voda, polaganje i namatanje cijevi.Natjecanje je održano na razini grada, u tri kategorije: od šest do 10 godina starosti, od 10 do 14 i od 14 do 18 godina, a najboljima su podijeljene nagrade, pehari i medalje. Dok su najmlađi imali nešto lakše zadatke, slagali su puzzle kako bi dobili vatrogasno vozilo, oni malo stariji morali su vezati profesionalne čvorove, odgovarati na brojna pitanja, ali i u najkraćem roku odjenuti kompletnu vatrogasnu odoru.

»Sudjeluje oko 700 djece - i to po prvi put na natjecanju u kojem su sudionici podijeljeni prema dobnim kategorijama. Natjecanje se dobro poklopilo s ovogodišnjom 140. godišnjicom dobrovoljnog vatrogastva i 100. godišnjicom Javne vatrogasne postaje«, kazao je Stjepan Combaj, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednica grada Zagreba.
Dodao je kako je, osim učenja i druženja, svrha natjecanja djecu maknuti s ulice. »U dobrovoljnim vatrogsnim društvima mladima nudimo razne sportske i društvene aktivnosti te ih tako sklanjamo s ulice«, kazao je Combaj. Istaknuo je kako se barem 50 posto te djece odluči i za ostanak u vatrogascima te kako za to zanimanje vlada velik interes.
Kod mladih snaga provjerili smo koliko ih zanima ovaj posao, dodao je.

"Sviđa mi se sve, a posebno što sam kroz bavljenje vatrogastvom upoznao puno novih ljudi. Volio bih jednoga dana biti vatrogasac, a ovim se bavim već tri godine", kazao nam je Krunoslav Hodak iz DVD-a Sesvetska Selnica.Njegov "učitelj" Nedjeljko Stjepan, predsjednik DVD-a, pohvalio je čitavu svoju grupu te istaknuo kako su male "vatrogaskinje" podjednako dobre kao i vatrogasci. "Svi imaju neku slabu točku, bili to čvorovi ili vježbe na brentačama. Inače, bili smo na dosta natjecanja u kupu i dvije godine zaredom osvojili smo treće mjesto, što je dobar uspjeh", ispričao je Stjepan.
vjesnik

...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SKUPŠTINA PVZ BUZET
[ # ]

BUZET

23. 04. 2010. Održana je redovna godišnja Skupština Područne vatrogasne zajednice Buzet. Na zasjedanju Skupštine razmatran je izvještaj o radu i financijski izvještaj za prethodnu godinu.

U 2009. organizirano je, sukladno utvrđenom programu, nekoliko zajedničkih vježbi profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a sve u cilju učinkovitog djelovanja na intervencijama. Također je 29. svibnja organizirana vježbe «Buzet 2009» u kojoj su sudjelovali uz vatrogasce, djelatnici HEP-a i djelatnici Hitne medicinske pomoći iz Buzeta. Uspješno su izveli vježbu evakuacije i spašavanja, gašenja požara i zbrinjavanja povrijeđenih. Vatrogasna mladež također je u nekoliko navrata pokazala svoju umješnost, u ljetnom je razdoblju zajedno s voditeljima boravila u kampu vatrogasne mladeži u Fažani, a sudjelovali su i u Sutivancu na 8. Natjecanju vatrogasne mladeži Istarske županije, gdje su osvajanjem trećeg mjesta po prvi puta plasirali za državno prvenstvo 2010. godine.

DVD Buzet i DVD Ćićarija kao JVP dobro su opremljeni vatrogasnim vozilima i opremom.U 2009. godini komunalno poduzeće «Park» d.o.o. Buzet dalo nam je na korištenje dio njihovih prostora. Na katu je uređena učionica. Donji dio zgrade je garaža i skladište odnosno prostor, koji bi u nekoj bližoj budućnosti služio kao servis za punjenje i održavanje vatrogasnih aparata. Te prostorije koristi DVD Buzet.

Ipak najveće bogatstvo je u ulaganju u ljude. Možemo se pohvaliti da smo u 2009. Dobili još pet diplomiranih inženjera vatrogastva, tako da ih sada imamo sedam. Također je lani uspješno završilo školu za vatrogasne dočasnike dvanaest naših vatrogasaca, dok su školu za vatrosne suce završila tri naša dobrovoljca.Zahvaljujući visoko obrazovanom kadru razvilo se zajedno sa stručnim timom tvrtke „Ziegler“ iz Zagreba malo vatrogasno vozilo s tri modula za tri različite vrste intervencija. To vozilo je sada na korištenju i testiranju kod buzetskih vatrogasaca.Iz financijskog izvještaja je vidljivo da se najviše sredstava trošilo na opremanje vatrogasnih postrojbi, te na redovito djelovanje JVP i DVD-a
.... pročitaj više

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MALO IH IMA NO NE PREDAJU SE
[ # ]

HRIBAC
Piše: Vjekoslav Pintar

Članova DVD Hribac na popisu ima dvanaest. Za jedno selo koje ima oko dvadesetak žitelja taj broj je velik. U vatrogasnom Domu održana je redovita skupština najmanjeg seoskog DVD na području Općine Skrad, uz nazočnost gostiju iz susjednih društava Skrada, Divjaka, Bukovog vrha, Kupjaka, načelnika Općine Skrad Damira Grgurića, upravitelja HŠ, Šumarije Skrad Roberta Bukovca, predstavnika Uprave HŠ Delnice Damira Krizmanića.

U izvješću o radu predsjednik Vinko Crnković rekao je kako na području Hripca nije bilo požara, kako se tijekom prošle godine radilo na održavanju opreme, uređenju sanitarnog čvora u Domu, postavljanju hidrantskih ormarića u selu, čišćenju okoliša Doma i sela te postavljanju božićno novogodišnje iluminacije u selu. Predsjednik Crnković se zahvalio načelniku Grguriću na pomoći oko uređenja Doma, postavljanju asfalta ispred Doma i uređenju sanitarnog čvora.

Zapovjednik Rude Štimac izrazio je zadovoljstvo što se nakon pedeset godina može reći da je Dom završen, no sada je jedini problem koji ostaje nedostatak vatrogasaca, jer većina s popisa živi van Hripca. U blagajničkom izvješću Rajka Štimca vidljivo je da društvo posluje pozitivno, prihodi su bili blizu 17 tisuća a rashodi nešto više od 8 tisuća. Planom rada za 2010. godinu radit će se na održavanju opreme, uređenju okoliša Doma i sela, učestvovat će se na skupštinama i proslavama značajnih datuma. Gosti skupštine načelnik Grgurić i upravitelj Šumarije Bukovac bili su suglasni u jednom, bez obzira koliko vas je u selu, radite dalje a ako trebate pomoć pozovite susjede jer uz volju sve se može odraditi.
općina skrad

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NE DAJU BROJ 93
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Zorana Deljanin

Preusmjeravanje broja na 112-igranje sa sigurnošću građana? Mi bi se zbog pilot projekta trebali odreći broja 93 na koji nam građani direktno dojavljuju požare. To ne dolazi u obzir. Preko broja 112, radi se o dužem putu informacija, a u našem poslu svaka sekunda i minuta je dragocjena i ne smije se izgubiti, poručuje vatrogasni zapovjednik Darko Dukić


Odluka o preusmjeravanju poziva sa telefonskog broja 93 na broj 112, dignula je na noge šibensko-kninske vatrogasce koji upozoravaju da bi to dovelo do kašnjenja u dojavljivanju, a samim time i gubitkom dragocjenih minuta za izlazak na intervenciju. Naime, Centar 112 koji je ustrojen unutar Državne uprave za zaštitu i spašavanje od sada bi trebao zaprimati sve dojave građana, a potom, ovisno o vrsti događaja, obavještavati nadležne službe. Vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, Darko Dukić, tomu se oštro usprotivio pokazavši medijima tekst Sporazuma o preusmjeravanju broja 93 na broj 112. U dokumentu piše da se na preusmjeravanje ide »u svrhu učinkovitije provedbe pilot projekta – uvođenje broja 112« i to na temelju pozitivnih iskustava i postignutog stupnja suradnje.

– Mislim da o svemu dovoljno govori činjenica da je riječ o pilot projektu. Mi bi se zbog pilot projekta trebali odreći broja 93 na koji nam građani dojavljuju požare. To ne dolazi u obzir. Kada se sustav 112 razvije dovoljno da može zaprimati i hitno i kvalitetno proslijeđivati informacije onda postoji mogućnost da se udruže sve snage i vatrogasne postrojbe prebace pod 112.

No, u ovom trenutku centar 112 funkcionira samo na razini proslijeđivanja poziva prema vatrogasnim postrojbama. Primjerice, umjesto da čovjek kojemu izbije požar u kući nazove vatrogasce koji će dobiti kompletnu sliku stanja na terenu i iste sekunde dignuti vatrogasne postrojbe, najprije će požar dojaviti centru 112 koji će onda opet nazvati vatrogasce i prenijeti im informaciju. Vatrogasci moraju imati prvu informaciju od građana kako bi odmah reagirali i podignuli potrebne snage. Preko broja 112, radi se o dužem putu informacija, a u našem poslu svaka sekunda i minuta je dragocjena i ne smije se izgubiti – objašnjava Darko Dukić. Dodaje da sustav 112 postoji tek nekoliko godina i treba proći još dosta godina da se razvije do stupnja da uistinu može kvalitetno objediniti sve službe od policije, hitne pomoći, vatrogastva...

– Sada to nije slučaj. Nije vrijeme igrati se sa sigurnošću građana – naglasio je Dukić ponovivši kako sporazum kojim će se pozivi građana na broj 93 direktno proslijeđivati u centar 112 – neće potpisati.

Na probleme kod preusmjeravanja poziva upozorili su i u Udruzi profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, a i u operativno-tehničkom stožeru Hrvatske vatrogasne zajednice ocijenjeno je da bi ukidanje broja 93 imalo štetne posljedice u pogledu učinkovitosti vatrogasnih intervencija zbog povećanog vremena od dojave do dolaska na intervenciju.

No, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje pod kojom su ustrojeni centri 112 otpovrću da će se preusmjeravanje poziva provesti u svim županijama.

– Hitnoća je apsolutno osigurana preko centra 112. Pozivi se zaprimaju u nekoliko sekundi i operater istoga trenutka, ako shvati da je riječ o vatrogasnom događaju, poziva vatrogasce, ukoliko je potrebno i hitnu pomoć, policiju, elektru ukoliko negdje treba isključiti struju. Integracija kroz 112 znači objedinjavanje svih službi koje onda brže reagiraju. Mi smo sada imali situaciju da imate prometnu nesreću, da prva stigne Hitna pomoć pa shvate da je netko blokiran u automobilu i zovu vatrogasce, policiju. To može trajati. Preko broja 112 postiže se veća efikasnost sustava – kazao je Anto Zelić, pomoćnik ravnatelja DUZS-a i glavni nadzornik sustava 112. Na opasku da šibensko-kninski vatrogasci odbijaju predati svoj broj 93 i potpisati sporazum o preusmjeravanju broja na 112, Zelić je oštro presjekao rekavši da vatrogasni zapovjednik Darko Dukić nije vlasnik broja 93 nego je to država, a također da je odgovornost za zaštitu i spašavanje na županu koji će i potpisati sporazum. Šibenski vatrogasci, pak, nepokolebljivo ustraju u obrani broja 93 i poručuju kako se neće ukinuti ma kakav god da Vlada i DUZS pilot projekt naumile provesti jer su na primjeru Kornatske tragedije najbolje pokazali »funkcioniranje« sustava.
novi list

25.04.2010. ...19:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MIROSLAV RADE NOVI ZAPOVJEDNIK JVP KARLOVAC
[ # ]

KARLOVAC

Miroslav Rade novi je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca.Odlučilo je tako jednoglasno Upravno vijeće postrojbe, a imenovanje je potvrdio i gradonačelnik Damir Jelić.Iako je već s kolegama proslavio imenovanje, Rade, dojučerašnji sindikalist JVP-a , novu će dužnost preuzeti s prvim danom svibnja.Dosadašnji zapovjednik Robert Hranilović, koji je na čelu profesionalnih vatrogasaca od 2004., od 1. svibnja postaje Radin zamjenik.


Na natječaj za prvog čovjeka JVP-a, kazao je za Radio Mrežnicu predsjednik Upravnog vijeća Željko Šafar, javila su se tri kandidata i sva trojica, prema njegovim riječima, imala su tražene uvjete.Što je prevagnulo u Radinu korist nije poznato, jer kako neslužbeno doznaje Radio Mrežnica od tri spomenuta kandidata jedino bivši zapovjednik Hranilović ima visoku stručnu spremu.

Na pitanje zamjera li se Hraniloviću nešto kad nije dobio povjerenje za svoj drugi mandat, Šafar odgovara da je Hranilović svoj posao radio odlično, ali da se želi podići operativna spremnost postrojbe.Inače, Hranilović je službeno zapovjednik postao 2005. godine, no godinu prije toga obnašao je dužnost v.d. zapovjednika. Mandat mu je istekao u lipnju prošle godine, pa je skoro godinu dana, koliko je Gradu trebalo da raspiše natječaj za novog zapovjednika, tu istu dužnost obavljao kao svojvrsni vršitelj dužnosti.

Imenovanjem novog čovjeka na čelo karlovačkih profesionalaca, postavlja se i pitanje: hoće li Robert Hranilović, koji je ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca, odnosno gradskim DVD-ima, u nekim trenucima biti nadređen svome šefu? Iako Šafar kaže da te dvije dužnosti nisu u koliziji, teoretski je moguće da u slučaju nekih većih intervencija u gradu, poput poplava ili požara, u kojoj sudjeluje i veći broj dobrovoljnih vatrogasaca, zapovjedanje na terenu preuzme Hranilović.
radio mrežnica

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI GASE 8 SATI
[ # ]

ZAGREB

Novi Zakon o radu vatrogascima donosi velike probleme. Naime, ukinut im je status posebne službe te ih se tretira kao činovnike ili trgovce.Uvodi im se smjenski rad, a broj prekovremenih sati ograničava se na 32 na tjedan, iako usred sezone imaju mnogo više. U takvim uvjetima nemoguće je organizirati posao, upozoravaju vatrogasni zapovjednici.U MUP-u su im još prije dva mjeseca obećali hitno ispravljanje ove pogreške, međutim, zakon još nije izmijenjen, a sezona požara je pred vratima.

Ne smijemo raditi više od 8 sati u roku od 24 sata i ne smijemo imati više od 8 prekovremenih sati na tjedan. I sad smo mi kao zapovjednici doslovce u nemogućoj misiji. Ako želimo poštovati Zakon o vatrogastvu, onda kršimo Zakon o radu i obrnuto, rekao je zapovjednik JVP-a Drniš Ivo Bilić.
hrt


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNI CENTAR NAPOKON ILI………
[ # ]

ZAPREŠIĆ
Piše / Foto: Damir Marenić

U restoranu Novi Dvori u Zaprešiću svoju redovnu izvještajnu skupštinu održali su vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Zaprešića. Nakon intoniranja himni te odavanja počasti svim umrlim i poginulim vatrogascima, predsjednik Zajednice Stjepan Ptiček pozdravio sve nazočne među kojima su bili dogradonačelnik Damir Benčević, predsjednik gradskog Vijeća Vladimir Cvetko, predstavnik vatrogasne zajednice zagrebačke županije Josip Gerjević, predstavnici Gasilske zveze Brežica, delegati Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje, VZO Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Bistra,Pušća,Jakovlje, DVD Bedenec, DVD Hrašćina Trgovišće Marko Šintić u ime Vatroprometa , Damir Čičko zapovjednik JVP Zaprešić, Lovačko društvo Zaprešić, voditeljice radionice centra za rehabilitaciju u Zaprešiću gđa. Marija Borovec,a sve su to popratili mediji Prigorski Kaj, TV Zaprešić, Zaprešićki list, Vatrogasni Vjesnik te Vatrene Vijesti 911.




Nakon predloženog Radnog predsjedništva i dnevnog reda koji su jednoglasno prihvaćeni , zapovjednik Zajednice Franjo Prišćan opširnim izvješćem izvijestio nazočne o radu zajednice kako u operativnom tako i u drugim segmentima djelovanja zaprešićkih društava i vatrogasaca. Između ostalog iz izvješća je vidljivo da su sva društva u Zajednici opremljena opremom po zakonskim normama, da je Javna vatrogasna postrojba opremljena za sve vrste intervencija. Ustrojstvo vatrogastva i najvećim dijelom zaštite i spašavanja na području grada Zaprešića temelji se na pozitivnim zakonskim propisima, procjeni ugroženosti i planu zaštite od požara. U vatrogasnu zajednicu grada Zaprešića udruženo je pet Dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića, s oko 400 članova od kojih je 200 operativno sposobnih članova. Ostatak članova su djeca, mladež i veterani.

Zaprešićka Javna vatrogasna postrojba vrlo dobro opremljena opremom i vozilima za sve vrste intervencija a i potpisan je ugovor za nabavu dva nova vatrogasna kombija koja će služiti za prijevoz vatrogasaca, natjecatelja i djece. Najveći problem je smještaj sve ove opreme ali na sreću i tu postoji rješenje jer počet će izgradnja novog vatrogasnog centra u Zaprešiću a nadaju se i izgradnja potrebnih garaža u Ivancu i Pojatnu te završetak vatrogasnog doma u Hruševcu Kupljenskom. Prošle godine već tradicionalno poslani su vatrogasci na dislokaciju i to na otoke Lastovo i Drvenik gdje su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su bili osposobljeni za helikopterski desant. – „Svaki naš vatrogasac dostojno je obavio svoju zadaću i ovim im putem zahvaljujemo na uloženom trudu za zaštitu Lijepe naše. – rekao je zapovjednik Prišćan te dodao kao su u toku mjeseca zaštite od požara organizirano pregledani hidranti i pojačana je suradnja sa građanima putem razgovora i dijeljenjem letaka a i organizirana su dežurstva kod spaljivanja korova gdje god je to bilo prijavljeno. Organizirano je i obilježavanje Sv. Florijana u tamošnjim vatrogasnim društvima, hodočašće vatrogasca u Mariju Bistricu i Lourder.


U 2009. godini Javna vatrogasna postrojba zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvima odradila je ukupno 299 intervencija i to na području grada Zaprešića 233 i na područjima susjednih općina 67 intervencija. Od ukupnog broja intervencija bilo je 98 požara, 118 tehničkih intervencija i 63 ostale intervencije. Podijeljeno po mjestu nastanka dijelimo na požar objekta 34 puta, požar industrijskog postrojenja 1 puta, požar prometnog sredstva 8 puta, požar otvorenog prostora 55 puta, nesreće s opasnim tvarima 51 puta dok ostale intervencije spadaju u naloge i osiguranja. Dobrovoljna vatrogasna društva sudjelovala su na 42 intervencije i to kao samostalno ili kao pomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Što se tiče susjednih nam općina intervenirali smo u Općinama Brdovec 31 puta, Bistra 18 puta, Jakovlje 16 puta, Pušća 13 puta, Luka 7 puta, Marija Gorica 5 puta, Dubravica 4 puta i Zagreb 3 puta. Ukupno su djelovali sa 874 vatrogasaca a utrošili 1061 radnih sati i 500 kubika vode, 460 litara pjenila te 708 kg apsorbenta.


Nadalje naglasak u izvješću stavljen je i na vatrogasna natjecanja na koja su posebno ponosni i to s pravom jer je ženska ekipa u samom vrhu hrvatskog natjecanja dok je njihov rad sa vatrogasnom djecom i mladeži prepoznat u zaprešićkom kraju pa tako imaju veliki broj članova sa kojima se kvalitetno radi.
„Prošla godina bila nam je izuzetno bogata i vatrogasnim natjecanjima, gdje smo sudjelovali na 45 natjecanja diljem lijepe naše sa više od 60 natjecateljskih ekipa koje su postigle vrlo dobre rezultate i stekli nemjerljiva prijateljstva po cijeloj lijepoj našoj a dokaz tome je i odaziv na naš Memorijal koji je prošle godine bio najveći u Hrvatskoj i postigao rekord po brojnosti društava i ekipa gdje su nastupile 132 vatrogasne desetine iz 16 Županija Republike Hrvatske i Slovenije .Kup Bana Josipa Jelačića po mnogima najjače natjecanje u hrvata odrađen je zahvaljujući angažiranosti svih vatrogasnih društava iz zaprešićke zajednice i svake godine je sve jače i jače“ – ističe zapovjednik Prišćan te na kraju dodao „ Sve ovo mogli smo postići samo dobrom voljom, htijenjem i nadasve dobrom suradnjom Gradskim Vijećem i gradskim Poglavarstvom , koji su uvidjeli potrebe te pružili financijsku potporu za ostvarivanje svih naših planova i programa na čemu im svima skupa velika Hvala i poziv za daljnju dobru suradnju.“

Zajednica je prošle godine baratala sredstvima u visini 1.700,000 kuna koja je utrošila većinom u nabavku opreme i vozila te natjecanja. Ove godine sredstva su smanjena na 1.100,000 kuna te im je najveća želja izgradnja dugo očekivanog vatrogasnog centra koji je zaprešićkim vatrogascima i te kako potreban.

Josip Gerjević je u ime Vatrogasne zajednice zagrebačke županije pozdravio rad same Zajednice koja je primjer svim zajednicama u zagrebačkoj županiji, u ime VZG Sveta Nedelja ,Damir Marenić pohvalio je rad sa najmlađima te natjecateljsku ekipu, zapovjednik JVP Zaprešić Damir Čičko, zahvalio se u ime JVP-a na odličnoj suradnji sa dobrovoljnim društvima i vatrogascima te istakao veliku nadu da se sljedeće godine možda nađemo u novom vatrogasnom centru, gđa Marija Borovec u ime Centra za rehabilitaciju djece u Zaprešiću iskazala veliku zahvalnost vatrogascima na dosadašnjoj suradnji i pomoći a dogradonačelnik Benčević istaknuo da je za ovu godinu napravljen izuzetno skroman proračun na kojem Grad zahvaljuje, kako opreme ima dovoljan velik dio sredstava preusmjerit će se u izgradnju novog vatrogasnog centra koji zaprešićki vatrogasci čekaju već 35 godina.


U svečanom dijelu, predstavnik Gasilske Zveze Brežice g.Mihael Boranič uručio je predsjedniku Stjepanu Ptičeku visoko vatrogasno priznanje Republike Slovenije, medalju 2.stopnja za unapređivanje vatrogastva između Brežica i Zaprešića. Predsjednik Ptiček nije krio iznenađenje ovom dodjelom priznanja te obećao još bolju suradnju između ova dva Grada.

VEZANE VIJESTI
STJEPANU PTIČEKU NAJVIŠE PRIZNANJE GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

24.04.2010. ...10:17 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽANA VJEŽBA "BISKUPIJA 2010"
[ # ]

BISKUPIJA

U petak, 23. travnja 2010., na području Općine Biskupija kod Knina, održana je pokazno-terenska vježba "BISKUPIJA 2010".U Općini Biskupija kod Knina, u petak, 23. travnja 2010. izvedena je pokazno-terenska vježba "Biskupija 2010".Tema vježbe: zaštita i spašavanje u slučaju velike nesreće.


U mjestu Biskupija kod Knina danas su uvježbavali gašenje vatre u zatvorenim prostorima, te saniranje požara nakon velikih eksplozija. Zapovjednici su još jednom izrazili nezadovoljstvo tretiranjem profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava od strane države i lokalne samouprave. I nakon kornatske tragedije u kolovozu 2007., smatraju zapovjednici, njihov se odnos prema vatrogascima nije promijenio.

Novac koji društva dobivaju nije dovoljan za nabavu opreme potrebne za gašenje na najzahtjevnijim vrstama terena. 'Žalosno je da nismo dobili dovoljnu opomenu nego dobivamo samo bočne udarce', rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik šibensko-zadarske županije.

Uvijek smo spremni, tvrde dalmatinski vatrogasci i dodaju: pred ljeto pogotovo! Ali što se vatrogasne opreme tiče, ona je godinama uvijek ista. Dodatnog novca iz državnog proračuna ili sredstava koje izdvaja lokalna uprava za vatrogastvo nema. Ni nakon tragičnih događaja na Kornatima.

U Hrvatskoj na godinu bukne oko 10.000 požara. Mnoge iznenađuje brojka da ih je čak osam tisuća u zatvorenim prostorima. 'Treba znati da je daleko veća ugroza u požarima zatvorenog prostora, poglavito u stambenim objektima gdje imate više ljudi na jednom mjestu', rekao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Nisu pošteđene tvornice, skladišta, manji ili veći pogoni.

'Ima ih dosta, od onih svakodnevnih do većih. Ima svega. Kad proizvodni proces krene u krivom smjeru, imali smo prošle godine poginule u rijeci', rekao je Damir Trut, ravnatelj DUZS-a. Dobrovoljna vatrogasna društva nezadovoljna su odnosom državnog i lokalnog vrha prema njima. U njih se ne ulaže, iako su prvi kada vatra krene. No, iako im to ugrožava sigurnost ni ne razmišljaju o odustajanju jer su svjesni kako sami brane svoje.
duzs

...10:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSJEČKI VATROGASCI NAJAVLJUJU ŠTRAJK
[ # ]

OSIJEK

Prema novom kolektivnom ugovoru djelatnicima Javne profesionalne vatrogasne postrojbe plaće bi se, ovisno o radnom mjestu, smanjile između 3 i 18%, i to kao posljedica toga što je Grad Osijek smanjio godišnje izdvajanje za osječke vatrogasce sa 2 i pol milijuna kuna, na milijun kuna godišnje.


Djelatnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) i sindikalni dužnosnici su u Osijeku izrazili nezadovoljstvo nedavnom odlukom Upravnog vijeća JPVP-a o smanjivanju plaća i ukidanju dodatka na uvjete rada te su najavili zakonom propisane akcije ako ne uspije proces mirenja.

Povjerenik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Drago Pranjić rekao je na konferenciji za novinare kako su odlukom Upravnog vijeća 9. travnja osječkim vatrogascima ukinut dodatak na plaću od 20 posto na uvjete rada iako, kako tvrdi, takav dodatak imaju i neke druge osječke gradske tvrtke te vatrogasci u ostalim dijelovima Hrvatske. Istaknuvši kako je plaća osječkim vatrogascima novim pravilnikom smanjena, ovisno o radnome mjestu, od tri do 18 posto, Pranjić je rekao kako je čudno što je Upravno vijeće donijelo takvu odluku dok s predstavnicima Gradske uprave traju kolektivni pregovori.

Zamjenik predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika te namještenika Darko Lesar odluku Upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora ocijenio je jednostranom te je pozvao na nastavak socijalnog dijaloga. Ako proces mirenja ne uspije, najavio je zakonom propisane akcije, a koje će to akcije biti, odlučit će se kad za to dođe vrijeme. Predsjednik županijske Udruge profesionalnih vatrogasaca Vilko Smažil ocijenio je kako će to biti prva vatrogasna postrojba kojoj se ukida dodatak na uvjete rada. Predstavnik Gradske uprave u pregovaračkom odboru Milan Kamenko pokušao je osporiti tvrdnje predstavnika JPVP-a i sindikata, ističući kako je finaciranje postrojbe rezultat trenutačnih financijskih mogućnosti grada, a cilj je, kako je dodao, zadržati sva radna mjesta. Kamenkove tvrdnje da se povećanjem koeficijenata pokušalo nadoknaditi ukidanje dodatka na uvjete rada nekoliko su puta izazvale negodovanje nazočnih vatrogasaca.

Osnovna plaća iznosi bruto 5.100 kuna, na što su prije sporne odluke vatrogasci imali pravo na 20 posto naknade za uvjete na radu. 'Svi vatrogasci u Hrvatskoj primaju takvu naknadu jer obavljaju opasan posao', upozorio je Pranjić. Naknada za uvjete na radu, dodao je, nije ukinuta u gradskim tvrtkama - u Unikomu 20 posto, Gradskom prijevozu putnika 15 posto, čak i Ukopu 10 posto.

'Ovakva jednostrana odluka upravnog vijeća tijekom kolektivnih pregovora nedopustiva je. Žalit ćemo se, ako to odbiju idemo na mirenje, a zatim u štrajk', ustvrdio je Darko Lesar, osječko-baranjski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Na skupu se našao i povjerenik za komunalne djelatnosti Milan Kamenko koji je, kratko rečeno, zaključio da nije točno što tvrde vatrogasci. 'Odluka je donesena u skladu s mogućnostima proračuna Grada Osijeka za koje svi znamo kakve su', rekao je Kamenko. Dodao je da je cilj Grada zadržavanje svih zaposlenih, ali da postoji i 'druga, svi znamo koja, nepopularna mogućnost', što je naljutilo vatrogasce. Pranjić je rekao da ne može biti govora o otpuštanjima budući da procjena ugroženosti Grada Osijeka zahtjeva zapošljavanje preko 100 profesionalnih vatrogasaca.Pobunjeni vatrogasci žalbu na spornu odluku moraju predati u roku od dva tjedna, isto toliko čekat će odgovor.Ako im to ne uspije, provest će se mirenje, a spremni su i na štrajk.
sdlsn

...09:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPĆINA VRSI OSNOVALA DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO
[ # ]

VRSI
Piše: Maja Kačanić

Općina Vrsi jučer je osnovala dobrovoljno vatrogasno društvo, čime je Općina Vir ostala jedina općina u Zadarskoj županiji, koja nema svoju vatrozaštitu.

Za predsjednicu DVD-a Vrsi izabrana je Sandra Vukić, inače načelnica Općine Vrsi a za njezina zamjenika Danko Jurlina. Za zapovjednika je izabran Tomislav Radović, te Slobodan Marinković za njegova zamjenika. Sandra Vukić ujedno je izabrana i za delegata u Skupštini Vatrogasne zajednice Zadarske županije.Osnivačkoj skupštini nazočili su predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Kažo Kolanović i Željko Šoša, koji su pozdravili osnivanje još jednog DVD-a u našoj županiji.

Image and video hosting by TinyPic

- Uvjeren sam kako ste izabrali kvalitetne ljude koji će znati obaviti pred njih postavljene zadaće. Želim reći da ćete i financijski i edukativno imati pomoć Vatrogasne zajednice, a također, budući da svi DVD-i i javne postrojbe u Zadarskoj županiji djeluju kao jedinstvena postrojba, budite sigurni i u našu pomoć u slučaju požara - istaknuo je Šoša, dodavši kako je od izuzetne važnosti uključivanje i same načelnice u DVD.Pomoć Vatrogasne zajednice obećao je i Kolanović, naglasivši kako će nakon osnutka DVD-a u Viru , najavljenog za utorak 27. travnja, vatrogastvo na zadarskom području biti „zaokruženo".

- Odmah ću vam sugerirati izgradnju vatrogasnog spremišta, pri ćemu će vam Vatrogasna zajednica pomoći financijski, na način da ćemo izdvojiti polovicu sredstava potrebnih za projektnu dokumentaciju. Naime, vatrogasna oprema nije jeftina i zato ju svakako treba zaštiti - istaknuo je Kolanović, izrazivši nadu kako DVD Vrsi neće biti poput DVD-a Zemunik, tek mrtvo slovo na papiru.Sandra Vukić, načelnica Općine, i izabrana predsjednica DVD-a kazala je kako je osnivanje DVD-a tek put ka realizaciji općinskog projekta zaštite od požara.

- Naša je želja da se uključi što veći broj članova, jer budući rad DVD-a svakako će biti uspješan jer će uz njega stajati Općina - istaknula je Vukić.- Općina Vrsi površine je 37 kvadratnih kilometara od čega veliki dio čine šume i poljoprivredna zemljišta. U ljetnim mjesecima broj stanovnika se sa 2.500 stalnih popne i do 10.000. Stoga će ovo društvo svakako biti značajno i to ne samo na način da štiti ljude i imovinu nego i da ljude okuplja u druženju - zaključila je Vukić.
e-zadar

...08:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JEDINA ZGRADA SA POŽARNIM "DEŽURSTVOM"
[ # ]

ZADAR
Piše: Elza Radulić-Toman

Ono što nemaju druge zgrade je održavanje tzv. sprinkler ventilske stanice. To je uređaj, smješten u garažnome dijelu zgrade, koji "dežura" za slučaj požara i koji je izravno povezan s glavnim vatrogasnim dojavnim centrom u zadarskome Vatrogasnom domu.


Između samo nekolicine tvrtki i Društvenoga doma u Suhovarama (?) tek je još jedna jedina stambena zgrada u cijelome Zadru izravno povezana sa zadarskim vatrogasnim operativnim centrom! I to odnedavno, od prije otprilike godinu dana, kada je za predstavnika novosagrađene zgrade u Zrinsko-frankopanskoj ulici došao Milan Rovis. On je jedan od stanara u stambenoj zgradi od 54 stana i 12 poslovnih prostora, koju je potkraj 2008. godine svojim kupcima predala tvrtka Lignum. .... pročitaj više

23.04.2010. ...21:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAJAM MOGUĆNOSTI U SVETOJ NEDELJI
[ # ]

BREZJE
Piše: Tomislav Katanec
Foto: Dario Marenić

Na pomoćnom igralištu mjesnog nogometnog kluba u Brezju 21. travnja bilo je vrlo živo. Lijepo i ugodno proljetno vrijeme na ovaj je teren, na drugi po redu Sajam mogućnosti u gradu Svetoj Nedelji, dovelo oko 360 učenika 4. i 6. razreda svetonedeljske osnovne škole, dvjestotinjak iz matične škole, stotinjak iz Strmca, četrdesetak iz Rakitja i tridesetak iz Kerestinca. Osnovna zamisao organiziranja i provedbe Sajma mogućnosti bilo je predstavljanje sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga, koje su, nudeći svoje sadržaje, trebale animirati mlade za što veće uključenje u njihove redovite, odnosno izvannastavne aktivnosti.

Image and video hosting by TinyPic

Svoje mogućnosti i ponude prezentirali su Biciklistički klub Sveta Nedelja, Kyokushin karate klub Domenica iz Svete Nedelje, Nogometni klub Sava iz Strmca, Športsko-ribolovna udruga Som iz Kerestinca, muški i ženski rukometni klub Sloga iz Svete Nedelje, Svetonedeljske mažoretkinje, Fitness centar Four D iz Svete Nedelje, Foto klub Klik iz Male Gorice, Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje i Policijska postaja Samobor.

Teško je reći što je bilo zanimljivije, no, ipak su malo više pozornosti plijenili policajci, koji su djeci omogućili pristup svojim vozilima, od "policijske kobre", preko specijalnog interventnog vozila, do motora te uređaja za alkotestiranje i drugih. Ništa manje zanimljive nisu bile ni atrakcije vatrogasaca ovdašnjih društava, koji su izložili svu svoju raspoloživu interventnu opremu, a sa zanimanjem su popraćene i prezentacije svih sportskih i kulturnih udruga. Posebna, pak, atrakcija bila je vježba psa tragača na eksploziv, a iznenađenje na početku skok trojice padobranaca iz podsusedskih Sutinskih vrela.

Image and video hosting by TinyPic

Na početku su okupljenu djecu i njihove učitelje, nastavnike i profesore pozdravili načelnik samoborske policijske postaje Renato Kos i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. Tijekom Sajma održane su i četiri atletske utrke, u kojima su sudjelovali svetonedeljski osnovci, a najbolji su zavrijedili nagrade. Sajam su organizirali Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Svetom Nedeljom, a sve u sklopu programa Zajedno više možemo. Voditelj je bio Tomislav Katanec.
radio svn

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SOLINU OGLEDNI VATROGASNI CENTAR U RH
[ # ]

SOLIN

Dobrovoljno vatrogasno društvo Solin osnovano je 20. travnja 1985. godine, što znači da su solinski vatrogasci u utorak "navršili" 25. rođendan. A u srijedu, samo dan nakon rođendana, DVD dobiva i najljepši mogući dar za jedno vatrogasno društvo - nakon četvrt stoljeća životarenja u skučenoj i neprikladnoj kućici napokon sele u svježe adaptiranu i višestruko veću i prostraniju zgradu smještenu poviše stare lokacije.

Image and video hosting by TinyPic

Novu zgradu solinskoga DVD-a, a ujedno i novo središte Vatrogasne zajednice grada Solina, obišlo se u društvu Ante Markiolija, predsjednika DVD-a Solin i predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Solina, koji je bez okolišanja priznao da su Solinjani ovaj novi Dom doista dugo čekali.Površina je novoga objekta oko 400 četvornih metara na dvije etaže. U prizemlju su veliki dnevni boravak, manja teretana i svlačionica za 40 do 50 vatrogasaca, a na katu su soba za sastanke, tri spavaonice za ljudstvo, konferencijska soba, ured zapovjednika i dozapovjednika centra, kuhinja i sanitarni čvor.

Iza stambenog objekta bit će sagrađene garaže, prostor za vježbanje/trening ljudstva i veliko asfaltirano parkiralište... U drugoj je fazi u planu dogradnja centra s tornjem / promatračnicom.Novi je centar solinskoga DVD-a po funkcionalnosti, namjeni i opremljenosti ogledni vatrogasni centar u Republici Hrvatskoj.DVD Solin trenutačno ima 72 člana, od kojih čega je 40 njih aktivno i u svakom trenutku spremno za odlazak u akciju gašenja požara.

Koliko je ova selidba solinskih vatrogasaca u nove prostore važna za ukupno djelovanje hrvatskoga vatrogastva, svjedoči i činjenica da je otvorenju novog središta Dobrovoljnog vatrogasnog društva i vatrogasne zajednice grada Solina nazočio i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Mladen Jurin.Obnova, adaptacija i uređenje stare zgrade povrh središta Solina trajala je oko šest mjeseci.

- "Imamo profesionalne postrojbe na 61 mjestu, a na više od 1800 mjesta ste vi, dobrovoljci, što vas čini nositeljima vatrogastva RH" - riječi su kojima se postrojenim članovima DVD-a Solin obratio Jurin.Uz blagoslov policijskog kapelana i dekana solinskog dekanata don Stjepana Lončara pozdravni govor je održao predsjednik Vatrogasne zajednice Solina Ante Markioli. Okupljenima se obratio i predsjednik Uprave “Cemexa” Trpimir Renić, nakon čega je solinski gradonačelnik Blaženko Boban obavio primopredaju svečane zastave DVD-a Solin Markioliju i vezao na zastavu lentu kao njezin kum. Vrpcu na ulazu u Vatrogasni dom prerezao je gradonačelnik Boban uz župana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera i Mladena Jurina.

- "Vatrogasaca se obično sjetimo ljeti kad nam najviše trebaju, ali mi smo mislili na njih i ranije, prepoznali njihove potrebe pa za gotovo nikakva sredstva, 2 milijuna i 200 tisuća kuna po natječaju, uredili im dom. Neki kažu da su to velika sredstva u ova teška vremena, ali naši gasitelji to zaslužuju jer se stanovnici uz njih ne trebaju bojati" - poručio je Boban s pozornice pred Domom.Ante Sanader je vatrogascima poručio da je važno samo da ostanu složni kao do sada, što ih čini jednim od najboljih vatrogasnih udruga. DVD Solin intervenirao je protekle godine 234 puta. Sredinom srpnja 2007. Grad Solin je za DVD Solin potpisao Ugovor s “Cemexom” o uporabi prostorija stare Upravne zgrade u rudokopu Sv. Kajo.“Cemex” staru upravnu zgradu više nije koristio, no njezina pogodnost smještaja i veličina stambenog prostora od 400 m četvornih, a koji s okolnim područjem čini 2400 m četvornih, pokazao se idealnim smještajem za solinske vatrogasace. Svečanost su pjesmom uveličali Vokalisti Salone, a plesom članovi KUD-a Salona, dok je dobrovoljcima donirano i 10.000 kuna da s prijateljima i obitelji proslave ovaj svečani događaj.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BIVŠEM ZAPOVJEDNIKU SLAVICI SUDIT ĆE SE U ZADRU A NE U ŠIBENIKU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Goran Šimac

Suđenje Draženu Slavici (42) zbog događaja 30. kolovoza 2007. godine kada se na otoku Kornatu dogodila tragedija u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca neće se održati na Županijskom sudu u Šibeniku nego na zadarskom sudu.

Image and video hosting by TinyPic

U javnosti se mogao steći dojam da je Slavica jedini krivac za kornatsku nesreću, no mnogi su upozoravali da je posrijedi neorganiziranost i nepovezanost više državnih institucija, posebice u kriznim trenucima.Suđenje Draženu Slavici (42), bivšem županijskom i šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, zbog događaja 30. kolovoza 2007. godine kada se na otoku Kornatu dogodila tragedija u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca neće se održati na Županijskom sudu u Šibeniku nego na zadarskom sudu.

Iz Županijskog suda u Šibeniku doznajemo da je Vrhovni sud uvažio prijedlog da suđenje počne u Zadru, što je obrazloženo namjerom da suđenje bude potpuno objektivno budući da oštećeni i tuženi nisu s područja Zadarske županije (podsjetimo, stradali vatrogasci su iz Tisnoga, Vodica i Šibenika, a D. Slavica iz Šibenika).Inače, Slavica se optužnicom tereti da je cijelim nizom propusta počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti u trenucima dok je kao zapovjednik rukovodio akcijom gašenja požara kamenite vrleti na otoku Kornatu. Među ostalim optužuje ga se i da je na požarište poslao maloljetnike, da je protupožarni zrakoplov kanader s Kornata poslao na drugu lokaciju i drugo.

Podsjetimo, u događanjima nakon tragedije na Kornatu u javnosti se mogao steći dojam da je Slavica jedini odgovoran za stradavanje vatrogasaca, no iznesena su i stajališta da je to rezultat nečije namjere da se po svaku cijenu nađe krivac za tragične događaje koji su, po mnogima, upozorili na lošu organiziranost i slabu povezanost više državnih institucija u kriznim trenucima.
večernji list

22.04.2010. ...22:09 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI ĆE DOBITI NA PLAĆU DO 30%
[ # ]

SARAJEVO

Pred kraj prošle godine donesen je Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, u kojem, između ostalog, stoji da Profesionalna vatrogasna brigada treba biti pod ingerencijom Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Mahir Halilović, zapovjednik PVB, zadovoljan je donesenim Zakonom te kaže da je najvažnije da nijedan vatrogasac neće ostati bez posla.- Svi uposlenici koji na dan reorganizacije budu uposlenici PVB ostat će na poslu. Važno je i to što Zakon ne predviđa gašenje dobrovoljnih vatrogasnih društava, nego će raditi kroz općinske urede CZ. Uz sve to, vatrogasci više neće biti referenti, službenici i namještenici, kako nas sada vode. Dobit ćemo činove i točan opis posla. Tako ćemo imati čak do 30 posto na plaću - istakao je Halilović. .... pročitaj više

...22:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SURADNJA I POVEZANOST KAO KLJUČ NAPRETKA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Ana Vlašić

U subotu,10.travnja svoje djelovanje prethodne godine, s održavanjem 17.godišnje skupštine, zaokružila je Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje zajedno s izaslanicima svojih društava i uzvanicima Grada, gradonačelnikom Dragom Prahinom i njegovim zamjenicima Ivicom Pavlićem i Dragutinom Vinovrškim Pentekom, predsjednikom gradskog Vijeća i saborskim zastupnikom Krunoslavom Markovinovićem i njegovim zamjenikom u Vijeću Fredijem Burić te županijskom vijećnicom Željkom Šabarić. Također tu su bili nazočni i glavni županijski zapovjednik Josip Novosel, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, predstavnici VZG Dugo Selo, Ivanić-Grad, Samobor, VZO Pisarovina, Brdovec te DVD Stupnik. Događaj je popračen od strane medija Svetonedeljske Kronike, Nove svetonedeljske panorame, Svetonedeljskog lista, Vatrogasnog Vjesnika te Vatrenih Vijesti 911.

Image and video hosting by TinyPic

Skupštinu je vodio i otvorio predsjednik VZG-a Damir Marenić , predložio Radno predsjedništvo te Dnevni red skupštine koji su jednoglasno prihvaćeni. Nakon intoniraniranja himni izvještaje skupštini predočio tajnik Zajednice Goran Škarić te podrobno izvijestio o radu,požarima i intervencijama,nabavci opreme,radu sa mladeži,različitim oblicima suradnje i inim drugim segmentima vezanim uz rad ove Zajednice. Zajednica postoji 17 godina,djeluje na području grada i okuplja četiri DVD-a:Sveta Nedelja,Rakitje i Strmec. Broji 124 aktivna vatrogasca, a sa ponosom ističu i rad sa 35 pripadnika vatrogasne djece sa kojima se radi u Rakitju i Kerestincu.

U 2009.godini odrađeno je 45 intervencija,od čega na požare otvorenog prostora odlazi 14 intervencija,8 na građevinama, 13 tehničkih intervencija, 4 osiguranja raznih javnih događaja,4 pokazne vježbe te posebno istaknuto prijevoz pitke vode pučanstvu Grada, pa je u tu svrhu prevezeno 1900 cisterni vode. Uz to provođene su i preventivne aktivnosti,najviše u svibnju koji je znan kao Mjesec zaštite od požara u sklopu koje se tradicionalno slavila svetkovina Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Ujedno je tada održan i prijem sa Gradonačelnikom i predsjednikom gradskog Vijeća u gradskoj Vijećnici te tom prilikom proglašeni Ivan Čleković ( DVD Rakitje) kao vatrogasac godine te DVD Sveta Nedelja kao društvo godine.

U izvješću su navedena i sva važna djelovanja ostalih podružnica, nakon čega je skupština kulminirala javljanjem za riječ predsjednika DVD Strmec Drage Francetića koji je nezadovoljan izvješćem iznio nekoliko svojih opaski rekavši da ponajprije govori u svoje ime, a ne u ime DVD-a Strmec i da će glasovati protiv izvješća iz nekoliko razloga. Tako je između ostalog istaknuo da u statutu ne postoji članak kojom bi se formirao Kolegij u kojem bi bili zastupljeni članovi triju društava dok bi četvrto bilo izostavljeno, a izostavljeno je spomenutost rad DVD-a Strmec sa najmlađima u strmečkom vrtiću. - "Ne dopuštam da društvo bude isključeno iz rada Zajednice" rekao je Francetić te se izravno obratio predsjedavajućem s porukom da rad protivan Statutu te o svemu zatražio pismeno obrazloženje.

Image and video hosting by TinyPic

Tijekom prošle godine radilo se na obuci vatrogasaca, predavači Mate Frančešević i Dražen Pavlić obavili su osposobljavanje za specijalnosti radove na vodi, dok su članovi zapovjedništva sudjelovali na stručnim skupovima i seminarima. Što se pak nabavke opreme tiče nije se dosta toga realiziralo iz razloga recesije te su društva redovitim transferima obnavljali uglavnom vlastitu vatrogasnu opremu. Mladi su bili iznimno aktivni, nazočili su županijskom natjecanju vatrogasne djece i mladeži u Samoboru, sudjelovali u radu kampa mladeži u Fažani. Što se tiče povezanosti društava prema drugim sredinama, spomenimo bratimljenje vatrogasaca DVD Svete Nedelje sa vatrogascima iz DVD-a Ražanac iz zadarske županije , potpisivanje Povelje prijateljstva između DVD-a Kerestinec sa članovima DVD Pirovac, Vidovec i Gračani te sklapanje prijateljstva DVD-a Strmec sa gasilcima PGD Gajevci Placerovci iz susjedne Republike Slovenije.

U sportskom dijelu vatrogastva spomenimo održavanja 13.Kupa Kerestinca, 3. Kup Strmca te 8.Memorijal "Pavla Ivanca" iz Svete Nedelje, dok je DVD Strmec proslavio svojih prvih 20 godina postojanja i rada. Sukladno potrebama i pravilima održani su redoviti sastanci i sjednice, a Nadzorni odbor u sastavu Mladen Prahin, Ivan Čleković i Ivan Špehar zaključuju da je poslovanje proteklo uredno. Cjelokupni rad i djelovanje Zajednice ostvareno je sa prihodom od 634 tisuća kuna i rashodom od 560 tisuća kuna. U planu je nastavak takvog rada, međusobna suradnja članica koja je ključ napretka te edukacija, održavanje manifestacija, sudjelovanje na natjecanjima i širenje poznanstva uz svjesnost kako sve ostaje na mladima, pa će ih i dalje pokušati privući ,aktivirati i uključiti u vatrogasni rad za bolje i sigurnije sutra od požara i drugih nedaća.

...16:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

JOŠKO VIDAS 63 GODINE U BORBI SA VATROM
[ # ]

RAB
Piše: Romana Jurić
Foto. Damir Marenić

Jednom je jedan novinar rekao da Rab ima sreću što nikada nema požara, pa sam morao reagirati i odgovoriti mu da to nije istina. Rab ima požare, ali ima i svoje građane koji su jedna važna karika u lancu, i prvi su u obrani svoga doma, imovine i otoka od požara, rekao je Joško Vidas

Image and video hosting by TinyPic

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rab ove je godine obilježilo 63 godine djelovanja, tijekom kojih je postalo primjer organiziranosti, prevencije i djelovanja u zaštiti i obrani od vatre brojnim društvima širom Hrvatske. Posebna specifičnost rapskog DVD-a je podatak da je njihov predsjednik, Joško Vidas, ove godine obilježio 50 godina, odnosno pola stoljeća na čelu društva, što do sada nije nigdje zabilježeno. Toliko godina u vatrogastvu i to na rukovodećoj funkciji kao volonter, dovoljno govori o entuzijazmu, nesebičnosti i sklonosti prema doprinosu zajednici, odnosno otoku na kojem živi, Joška Vidasa, 80-godišnjaka, koji je svaki dan u prostorijama društva, čiji je član od samog osnutka.

– Sjećam se 1946. godine kada su me kao 17-godišnjaka, naučnika u elektrocentrali Franje Kukulića, zvali u vatrogasce jer sam bio spretan penjač, i tako sam od samog početka član društva, rekao nam je na početku razgovora Joško Vidas. On je tijekom 63-godišnjeg staža u vatrogastvu nagrađen brojnim visokim priznanjima, a među najvrjednijima su srebrna medalja Međunarodne organizacije za zaštitu i spašavanje CTIF i Povelja zlatnog obilježja s likom Mirka Kolarića za životno djelo na području vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.
Zanimalo nas je više o početku organiziranja vatrogastva, opremi i prostoru kojima su raspolagali, a Joško Vidas prisjetio se i prve intervencije gašenja požara.

Prva crpka – zaplijenjena
– Društvo je osnovano tek poslije II. svjetskog rata, iako je veliki požar na Konteši, odnosno Kneževom dvoru 1938. godine, zapravo potaknuo formiranje vatrogasne postrojbe u Rabu. Nije se uspjelo odmah, poslije je došao rat, i upravo u ratu zaplijenjena vatrogasna crpka marke »Bergoni« bila je okosnica formiranja vatrogasne čete DVD-a Rab, kojeg je osnovala skupina entuzijasta, a imali smo na početku 34 člana. Sjećam se, naravno, i prostora u kojem je društvo bilo smješteno sve do 1963. godine kada je konačno izgrađen Vatrogasni dom u kojem smo i sada. Taj prostor je bio crkvica sv. Magdalene u Kaldancu, gdje su bili smješteni pumpa »Bergoni« i jedno zaprežno vozilo, uz nešto opreme vatrogasaca. To smo vozilo u šali zvali »navalno«, ali možete zamisliti kako je to bilo. Uz tu pumpu i »vozilo« vezana je i jedna anegdota, prisjeća se Vidas.

– Naime, crpka »Bergoni« nije imala gume, nego samo felge, tako da su četiri vatrogasca gurala nju, a još šestorica su gurala »vozilo«, i jednom prilikom kada nas je jedan njemački gost vidio kako guramo tu opremu, začudio se i pitao zašto se tako mučimo, a naš član Ante Bakota mu je odgovorio da vučemo, odnosno guramo kako bismo stekli što bolju kondiciju i snagu, jer je s gumama prelagano. Tako smo mi u toj crkvici imali i skupštine i sastanke, tu je bilo sve punih 13 godina, tijekom kojih je bilo teških trenutaka za društvo, opadanja broja članova, nerazumijevanja lokalne zajednice i slično. Mogu reći da su nas građani uvijek poštovali.

Image and video hosting by TinyPic

Bez težih ozljeda i pogibije
– Tada smo redovito imali noćna dežurstva, osobito tijekom zime i jakih bura, jer su ljudi grijali kuće na drva i lako je dolazilo do požara jer dimnjaci nisu bili posve ispravni, i uvijek smo bili spremni za intervenciju. Ljudi su to znali cijeniti. Naš član Sandro Sušić bio je zadužen za sirenu, koja je bila ručna, i on bi u slučaju požara u bilo koje doba trčao u tu crkvicu u Kaldancu i ručno dao znak opasnosti zbog požara, prisjetio se Joško Vidas. Sa zadovoljstvom je rekao da rapski vatrogasci nisu imali težih slučajeva ozljeđivanja ili pogibije na požarištu, iako je bilo velikih požara i otvorenog prostora i objekata koje su uspješno ugasili.

– Prvi požar na čijem sam gašenju sudjelovao bio je veliki požar na kući Buteri u Kaldancu 1960. godine, i uspješno smo ga ugasili. Ja sam na početku bio zadužen za ljestve. Naime, kada bi zasvirala sirena, moj je zadatak bio zajedno s još jednim kolegom uzeti ljestve i trčati na mjesto događaja kako bi ljestve bile spremne za penjanje ako je to bilo potrebno. Danas je sve to drukčije. Mi smo tada imali obične kombinezone, a vatrogasci su danas dobro opremljeni, svaki ima kvalitetnu zaštitnu odjeću, dosta se radi, uvježbavaju se akcije i ono što je najvažnije puno se radi na preventivi. Jednom je jedan novinar rekao da Rab ima sreću što nikada nema požara, pa sam morao reagirati i odgovoriti mu da to nije istina. Rab ima požare, ali ima i svoje građane koji su jedna važna karika u lancu, i prvi su u obrani svoga doma, imovine i otoka od požara, rekao je Joško Vidas pohvalivši građane, kojih je veliki broj prošao edukaciju iz protupožarnog minumuma, što je od velikog značenja u prevenciji požara.

Dom sagrađen dobrovoljnim radom
– Prvih 17 godina DVD nije imao svoj prostor, svoj Dom. Konačno smo 1963. uselili u današnji Vatrogasni dom, čija je izgradnja započela 1951. godine. Vatrogasci i građani su dobrovoljnim radom napravili značajan posao, i konačno nam je tadašnji predsjednik Skupštine općine Rab Nikola Kocijan predao Dom na korištenje, čime je budućnost našem DVD-u bila osigurana, rekao je predsjednik DVD-a s najduljim stažom. Joško Vidas spomenuo je još jednu dimenziju i društvenu ulogu rapskog DVD-a, značajnu za javni život otoka Raba. Naime, u okviru društva tijekom godina djelovala je muška klapa, pjevački zbog koji je nastupao izvan granica tadašnje države, boćari, od 1987. godine i Limena glazba. Članovi Društva pokrenuli su rapski karneval, dugi niz godina organizirali su jedan od najposjećenijih društvenih događaja na otoku, Vatrogasnu zabavu, a organizacija karnevalskih svečanosti još je uvijek na rapskim vatrogascima.

– Još jedna važna stvar među nama je običaj da nakom vježbi i intervencija ostanemo u Domu, družimo se, igraju se karte i druge društvene igre, ljudi razgovaraju, i drago mi je što vidim da i mladi, koji tek stasaju, te običaje prihvaćaju s veseljem i nadam se da će ih prenijeti na buduća pokoljenja, rekao nam je Joško Vidas. dvd rab

21.04.2010. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SAJAM MOGUĆNOSTI U BREZJU
[ # ]

BREZJE

Sajam zajednički organiziraju PUZ, Županija i Grad Sveta Nedelja, a svrha mu je uključivanje djece u izvannastavne aktivnosti

U srijedu od 12 do 15 sati u Brezju kod Svete Nedelje, na pomoćnom igralištu NK 'Brezje', održat će se Sajam mogućnosti. Na Sajmu se očekuje dolazak 360 učenika 4-ih i 6-ih razreda osnovnih škola s područja grada Svete Nedelje.Sajam organizira Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Županijom zagrebačkom i Gradom Svetom Nedeljom, a u sklopu programa 'Zajedno više možemo'.

Image and video hosting by TinyPic

Osnovna zamisao organiziranja i provedbe Sajma mogućnosti je predstavljanje športskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga među kojima svoje mjesto imaju i vatrogasci iz VZG Sveta Nedelja , koji bi, nudeći svoje sadržaje, uključivali što veći broj djece u izvannastavne aktivnosti. Tijekom Sajma održat će se četiri atletske utrke, a za pobjednike su osigurane vrijedne nagrade.

20.04.2010. ...21:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

9. SEMINAR VODITELJA VATROGASNE MLADEŽI
[ # ]

FAŽANA
Piše: Tina Hrubi

U Kampu vatrogasne mladeži u Fažani je pod organizacijom HVZ-a održan 9. seminar voditelja vatrogasne mladeži koji je trajao od 16. do 18. travnja 2010. godine. Od 72 sudionika iz 15 županija, ispred VZG-a Sveta Nedelja prisustvovali su Danijela Dekanić, Ivana Režić, Tomislav Cvetković, Antonio Gec i Tina Hrubi ....

Image and video hosting by TinyPic

Seminar je počeo u petak s prvim predavanjem - „Organizacija, boravak i iskustva u radu Kampa“ (predavač: Ivica Sikra), a nakon kratke pauze slijedio je drugo predavanje - „Alternativne mogućnosti edukacije voditelja vatrogasne mladeži“ (predavač: Fabio Dusman). Treće je predavanje održano u subotu - „Analiza nastupa i boravka hrvatskih odjeljenja na olimpijadi u Češkoj s osvrtom na nadolazeće državno natjecanje vatrogasne mladeži RH“ (predavači: Ivo Brlečić i Nikola Sočev), te je također nakon kratke pauze seminar nastavljen sa zadnjim predavanjem - „Pravilnik o osposobljavanju voditelja vatrogasne mladeži“ (predavač: Stjepan Kovaček). Organiziran je stručni izlet na kojem smo imali priliku posjetiti Arenu i Arheološki muzej u Puli, te Aquarium na Verudeli. Posljednjeg je dana nakon analize seminar zaključen. Osim mnogo naučenih stvari, vratili smo se doma s puno novih iskustava i lijepih uspomena. vatreni dečki

...20:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GALOVAČKI VATROGASCI BEZ OPĆINSKE POTPORE
[ # ]

GALOVAC
Piše / Foto: Velimir Brkić

Na prigodnoj svečanosti u osnovnoj školi u Galovcu kasno poslijepodne dodijeljene su priznanja-diplome o završenom vatrogasnom tečaju za 27 članova DVD-a "Sveti Mihovil - Galovac". Kandidati su pred ispitnom komisijom uspješno pokazali stečena znanja za djelovanje u požarnim i tehničkim intervencijama. U nazočnosti predsjednika DVD-a Rafaela Burčula diplome su uspješnim polaznicima tečaja uručili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Kažo Kolanović. Svečanosti nije nazočio nitko iz galovačkog općinskog čelništva, ni načelnik Slavko Šare niti njegov zamjenik Filip Nadinić te ni predsjednik OV-a Petar Burčul.

Image and video hosting by TinyPic

- Još dvadesetak Galovčana iskazalo je interes za rad u DVD-u. Sve to nije dovoljno za razumijevanje općinske vlasti koja je po zakonu dužna skrbiti o DVD-u. Iskreno nam je žao, ali moram ustvrditi kako zasad nemamo potporu od općinskog načelnika, ali ni njegovu suglasnost kojom treba potvrditi zapovjednika DVD-a Miroslava Kovača, istaknuo je predsjednik Rafael Burčul čestitajući članovima DVD-a na položenom vatrogasnom tečaju kojeg je organizirala Vatrogasna zajednica Zadarske županije.

Zastarjela cisterna i 15-ak naprtnjača
Galovački DVD zasad će raspolagati s poprilično starim kamionom MAN, odnosno cisternom nosivosti 2.000 litara vode te s 15-ak naprtnjača V-25 koje je ovom 10 mjeseci starom DVD-u ustupila Javna vatrogasna postrojba Zadar i županijska Vatrogasna zajednica.

- Dobrovoljno vatrogasno društvo ne može opstati bez pomoći lokalne uprave i samouprave koje je po Zakonu o vatrogastvu dužne skrbiti o vatrozaštiti. Zasad je u Zadarskoj županiji ostala tek općina Vir koja nema svoj DVD, iako ljeti broji možda i 50.000 stanovnika. Neke općine, pak, dobrovoljno vatrogasno društvo imaju, ali samo na papiru, naglasio je Šoša dodajući kako čelnici općina moraju znati da su i oni odgovorni dogodi li se tragedija, koju se moglo izbjeći da su se poštovale zakonske norme.

Općine koje imaju proračun do pet milijuna kuna obvezne su izdvajati za vatrogastvo pet posto proračuna, a one s većim proračunom imaju i veća davanja.
- Apeliram na inspekcijske službe i načelnike da rade svoj posao. Unatoč kornatskoj tragediji, čini se, nitko od odgovornih nije izvukao pouku, poručio je Šoša koji je pritom poželio što prije i što učinkovitije rješavanje ove svojevrsne pat pozicije u galovačkoj vatrozaštiti.

Općine moraju imati učinkovite službe
Šoša, potom i Kolanović u svojim su prigodnim obraćanjima ustvrdili kako gradovi i općine imaju zakonsku obvezu ustrojavanja učinkovite vatrogasne službe te naglasili kako vatrogastvo nije politička ustanova već je ono u DVD-ima uspostavljeno na bazi dragovoljnosti i volonterstva bez obzira na politička uvjerenja.

- Ako općinske uprave u ova recesijska vremena i nemaju dovoljno novca načelnici su dužni posredovati, lobirati za dobivanje vatrogasnih vozila kao što su nedavno uspješno učinile Općine Starigrad i Lišane Ostrovičke, istaknuo je Kolanović dodajući kako će Vatrogasna zajednica pomoći od edukacije do nabavke vatrogasne opreme, u okviru svojih mogućnosti.Nakon svečanosti na obiteljskom seoskom gospodarstvu "Markica" u galovačkim Jošanima upriličen je prigodan domjenak. zadarski list

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON GODIŠNJE SKUPŠTINE DVD-a, OTVOREN NOVI VATROGASNI DOM
[ # ]

BUIĆI

U prostorijama Doma u Buićima održana je redovna godišnja Skupština DVD-a Župa dubrovačka. Na početku skupštine predsjednik društva g. Niko Miloslavić je pozdravio sve nazočne članove društva i goste među kojima su bili Općinski čelnici, članovi Općinskog vijeća, predstavnici Općinskih ustanova, predstavnici svih javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Dubrovačko neretvanske županije, zapovjednik i predsjednik Vatrogasne zajednice županije, te sadašnji i bivši župnik Župe Postranje i Brgat don Robert Čibarić i don Daroslav Benjak.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon uvodnog dijela skupštine predsjednik Nadzornog odbora društva g. Nikša Kurajica iznio je financijsko izvješće o radu DVD-a Župa dubrovačka za proteklo razdoblje i izvješće nadzornog odbora društva. U na kraju svog izlaganja Kuraijca se je osvrnuo i na razdoblje u kojem je bio predsjednik skupštine društva. Naglasio je da su tijekom proteklih deset godina uložena značajna sredstva i izniman trud članova društva što je doprinijelo da su uvjeti rada u odnosu na 2000. godinu danas puno bolji.

- Nažalost zbog neznanja i neiskustvo, kroz proteklo vrijeme učinjene su i neke pogreške i propusti, Međutim treba reći, a postojećom dokumentacijom lako je i dokazati da u ovom društvu nikad nije bilo nečasnih radnji, pronevjera ili kriminala bilo kakve vrste iako se često raspolagalo s velikim financijskim sredstvima, dapače sa dostupnim sredstvima ponekad smo htjeli učiniti više nego što je realno bilo moguće. Često se rad ovog društva promatrao samo kroz financijske pokazatelje, dok je njegova opća uloga i korist samo deklarativno isticana, što me sve ovo vrijeme najviše žalostilo. Nažalost i dio predsjedništva društva je ponekad bio pod ovakvim utjecajem, što je rezultiralo zanemarivanjem rada s ljudima, našim članovima čija je uloga u radu i opstanku ovog društva nemjerljiva - rekao je Kurajica.

- Ostalo je još puno nedovršenih poslova, a u prvom redu izrada potrebite planske i operativne dokumentacije koja regulira rad vatrogasnog društva, aktivniji rad s mlađim članovima, primjerene stimulacije dobrovoljnim vatrogascima i druge stvari. Nadam se da će ova nova uprava ovim zadaćama pristupiti ažurnije i odgovornije, u čemu mogu računati i na moju podršku - zaključio je bivši predsjednik skupštine društva Nikša Kurajica.

Skupštinu je svojima nastupom uveličala klapa Libertas, a nakon skupštine je održana svečanost otvaranja Vatrogasnog doma u Buićima. Dom je uz blagoslov svećenika don Roberta Čibarića i don Daroslava Benjaka otvorio i vatrogascima predao na korištenje Načelnik općine g. Silvio Nardelli.Iznad ulaza u Vatrogasni dom postavljen je kip sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca koji je župskim vatrogascima donirao don Daroslav Benjak. Kip je blagoslovio sadašnji župnik Župe Postranje i Brgat don Robert Čibarić. župčica portal

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KORNATSKI SPOMEN KRIŽEVI VIDJET ĆE SE IZ SVEMIRA
[ # ]

KORNATI
Piše: Jadranka Klisović

Akcija se nastavila i u nedjelju, kada su na Kornat došli članovi Torcide i Vodičani koji su zajedno gradili spomen-križ za Hrvoja Strikomana koji je bio član splitske navijačke skupine

Priča o gradnji spomen-parka na mjestu stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Velom vrhu na otoku Kornatu priča je o golemoj energiji onih koji svojim sudjelovanjem u tom projektu odaju počast stradalima i svjedoče zajedništvo.Osim vatrogasaca i članova Udruge "Suhozid" s otoka Paga, u gradnji spomen-parka dosad su sudjelovali članovi DVD-a iz Vodica, Tisna i Zatona, članovi Udruga iz Vodica te vatrogasci iz Koprivnice.

Od prošlog četvrtka do subote križeve su na mjestima pogibije Ivana Marinovića, Tomislava Crvelina i Ivice Crvelina gradili članovi DVD-a iz Splitsko-dalmatinske, Istarske i Primorsko-goranske županije. Akcija se nastavila i u nedjelju, kada su na Kornat došli članovi Torcide i Vodičani koji su zajedno gradili spomen-križ za Hrvoja Strikomana koji je bio član splitske navijačke skupine.Križ na mjestu gdje je stradao Marinko Knežević gradit će 23. travnja DVD-ovci iz Perkovića, Grebaštice, Žirja, Brodarice-Krapanj, Dubravica i Skradina. Dan kasnije spomen-križ za Dina Klarića gradit će profesionalni vatrogasci iz Šibenika i Drniša, članovi udruga iz Šibenika i djelatnici Županije. Zadnjeg dana travnja na mjestu pogibije Josipa Lucića radit će vatrogasci iz Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvarnske županije te vatrogasci iz Šibenika, Drniša i Knina.Nositelji gradnje križa za Antu Crvelina iz Tisna su DVD-ovi Tisno i Pirovac, a za Antu Juričeva-Mikulina iz Vodica spomenik će graditi vatrogasci Zadarske županije i članovi "Suhozida". Gradnja kapelice povjerenja je općini Murter-Kornati.

Vidjevši projektno rješenje arhitekta Nikole Bašića, majstori suhozidne gradnje s otoka Paga predložili su svojedobno ministru kulture Boži Biškupiću da svojim dobrovoljnim radom sagrade jedan od 12 križeva. Ministar je prihvatio njihov prijedlog koji je u početku kod mnogih izazivao sumnju. Prijedlog su ubrzo prihvatile lokalne vlasti Paga, a potom i Šibensko-kninske županije. U međuvremenu je odlučeno da se na isti način sagradi svih 12 križeva, kapelica i staza koja se već uređuje od pristaništa u uvali Šipnata, a proteže se duž 1,4 kilometra, do zadnjega križa na otoku Kornatu.

Ivo Butković, predsjednik Udruge "Suhozid" s otoka Paga, inicijator je dobrovoljne gradnje kamenih križeva, a ideja je pala na »plodno tlo« u svim paškim DVD-ovima - Kolanu, Lunu, Novalji, Pagu i Povljanama. Njih stotinjak je 23. ožujka krenulo s Paga.Dolaskom na Veli vrh, najprije su minutom šutnje odali počast poginulim vatrogascima, potom se zahvalili obiteljima stradalih vatrogasaca što su prihvatile njihovu ponudu, pomolili se u nazočnosti svog župnika i svećenika i krenuli zasukanih rukava u kamenjar. Na isti su način krenule i ostale akcije.

Graditelji su od prvog trenutka svojim radom svjedočili neopisivom zajedništvu i volji da se zajedničkim dobrovoljnim radom u kornatsko tkivo utkaju kameni križevi kao simboli muke, stradanja i vječnosti. U pola dana sagrađen je prvi križ dug 25, širok 15 i visok 1,20 metara. Zamišljeni plan gradnje jednoga križa prometnuo se tako u veliku akciju u kojoj sudjeluju mladi i stari, zdravi i bolesni.Marijan Škoda, majstor suhozidnoga graditeljstva i član Udruge "Suhozid", dvije je godine bio nepokretan. Iza njega su dvije teške operacije kralješnice, ali je svejedno, iako teško pokretan, sudjelovao u gradnji dvaju križeva. Ivan Šuljić-Ivulić, majstor suhozidne gradnje i vatrogasac iz DVD-a Kolan, za gradnju je pripremio sve dosadašnje križeve. Prije samo mjesec dana ugrađena mu je srčana premosnica. Željko Tamarut, predsjednik DVD-a Novalja, golemom je zanesenošću podučavao gradnji one koji do jučer sirovi kamen nisu ni držali u ruci. Na surovom krševitom terenu na drvenim »tragačima« neumorno su prenosili hrpe oštroga kamenja, lomili ga, slagali, oblikovali... Slika je to volje ljudi da daju svoj doprinos i iskažu sućut onima kojima je kornatska tragedija nanijela nemjerljivu bol i tugu. Smatraju privilegijem to što im je dopušteno sudjelovati u akciji kakva se u Hrvatskoj ne pamti.

Prema Butkovićevim riječima, u gradnji 12 križeva sudjelovat će oko 1500 ljudi, a dosad je želju da dođu na Kornat iskazalo oko 5000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske.U 12 križeva ugradit će se oko 500 prostornih metara kamena. Kada spomen-park bude sagrađen - a predviđeno je da to bude 21. svibnja - vidjet će se iz svemira, kaže Butković koji tvrdi da će to područje biti nezaobilazno odredište za sve posjetitelje Nacionalnog parka "Kornati". vjesnik

19.04.2010. ...18:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADEŽI VZŽ KARLOVAČKE
[ # ]

TUŠKANI
Piše: Mladen Žilić

Nakon gradskog, uz malo zakašnjenja održano je i županijsko natjecanje mladeži, koje je bilo izlučno natjecanje za nadolazeće Državno natjecanje u Šibeniku, 15-16.5.2010. Natjecanje je održano u Tuškanima, pod organizacijom VZG Karlovca. Na natjecanju je nastupilo 13 ekipa mladeži, 5 ženskih desetina i 8 muških.

Image and video hosting by TinyPic

Postignuti rezultati su:


1. DVD Josipdol
2. DVD Ribarići
3. DVD Zagorje
4. DVD Oštarije
5. DVD Tuškani

MM
1. DVD Oštarije
2. DVD Ogulin
3. DVD Ribarići
4. DVD Velika Jelsa
5. DVD Gornje Stative
6. DVD Josipdol
7. DVD Donje Mekušje
8. DVD Slunj

Uz dosta loš teren i kišu koja je dodatno sve zakomplicirala, ekipe su dale sve od sebe kako bi ugrabile posljednji vlak za državno.DVD Oštarije je nastupilo s dvije ekipe, muškom i ženskom. Ženska ekipa osvojila je ono najgore, 4.mjesto, dok su dečki po 2.puta dokazali da su najbolji u županiji, osvojivši 1.mjesto.Za pohvaliti se, da su svih 6 ekipa u obje kategorije koje su izborile plasman na Državno natjecanje iz VZG Ogulin. dvd oštarije

18.04.2010. ...19:15 [ Komentari (1) ] Isprintaj

IZGRAĐENI PETI I ŠESTI KRIŽ ZA HEROJE SA KORNATA
[ # ]

KORNATI

Image and video hosting by TinyPic

Članovi udruge Suhozid, pripadnici Vatrogasne zajednice Istarske županije,DVD Tisno, VZŠKŽ tijekom dana sagradili su peti spomen križ za tragično stradalog vatrogasca Tomislava Crvelina.Samu gradnju spomenika kao i svakog dana nadgledao je gosp.Niko Bašić koji se na kraju izgradnje zahvalio svim graditeljima petog križa na odlično sagrađenom križu.

Image and video hosting by TinyPic

Pripadnici vatrogasnih postrojbi Primorsko goranske županije,udruge Suhozid, JVP Šibenik, DVD Tisno, VZ Šibensko kninske županije tijekom dana završili su gradnju šestog križa posvečenog Ivici Crvelinu. vzškž

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORIO SNP
[ # ]

NOVI SAD

Novosadski vatrogasci nenajavljeno su izveli pokaznu vježbu na zgradi Srpskog narodnog pozorišta.Iz SNP-a se dizao umjetni dim, a troje vatrogasnih kola i nekoliko ambulantnih vozila bili su u pripravnosti, pri čemu je podignuta jedna visoka platforma kojom su "žrtve" bile evakuirane.

Image and video hosting by TinyPic

Prema riječima jednog od vatrogasaca, vježba je prošla odlično. "Cilj je uvježbavanje taktičkih pristupa gašenju požara i spašavanju ljudi iz zapaljenog javnog objekta, u ovom slučaju Srpskog narodnog pozorišta", kaže taj vatrogasac za Radio 021.Građani su u čuđenju gledali iznenadnu zbrku koja se događalau strogom centru grada, zapitkivali, a onda se sa smješkom udaljavali.

Prema riječima vatrogasaca i medicinskog osoblja, vežba je utoliko uspešnija jer je bila nenajavljena i građani su mogli vidjeti kako funkcionira evakuacija ljudi iz zapaljenih zgrada od velike važnosti, kakvo je Srpsko narodno pozorište.Ne znajući da je u pitanju vežba, na mjesto događaja jutros su odmah došli i gradonačelnik Igor Pavličić i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović. 021

17.04.2010. ...15:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DOBILI TERMO KAMERE
[ # ]

NOVI SAD

Novosadska vatrogasna brigada dobila je novu opremu koja će doprineti daleko bržem i efikasnijem reagIiranju u slučajevima požara u gradu. Riječ je o takozvanim termalnim kamerama, koje će omogućiti otkrivanje žarišta i širenja požara prilikom intervencija.

Ove godine u Novom Sadu broj dojava požara je u porastu, a pred ljetnju sezonu, u kojoj su ovi slučajevi uvjek češći, građani se upozoravaju na dodatni oprez. Osim navalnih vozila, za spašavanje iz požara vatrogascima će od velike koristi biti i dvije nove termalne kamere koje će otkrivati žarišta požara.Kako su za „24 sata” pojasnili u Vatrogasnoj brigadi, ovi uređaji će stajati u kamionima i koristiće se prilikom intervencija. Kamere pokazuju gdje je izvor toplote, a snimaju kroz dim i kroz zidove, pa se vatrogasci odmah upućuju na ta mjesta. Prema informacijama koje smo dobili, one će biti sasvim dovoljne za sve izlaske na teren, a Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima će se termalne kamere koristiti. Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji, koja je posebno djelotvorna ukoliko se požar uvuče u strop, jer je od velike važnosti da se sprječi njegovo širenje.

Uz hidrauličnu platformu, kojom se može pristupiti objektima visine i do 40 metara, ovo će biti značajno poboljšanje i pomoć novosadskim vatrogascima. Ipak, kako ističu u Vatrogasnoj brigadi, velika pomoć bila bi i bolja suradnja sa sugrađanima. Naime, postojanjem i pravilnim rukovanjem protupožarnom opremom u stambenim objektima, Novosađani bi nerjetko mogli sanirati požar i prije dolaska vatrogasaca ili makar spriječiti njegovo širenje. U većini novosadskih zgrada takvih aparata nema, ali će ih biti uskoro. Kada budu usvojena podzakonska akta, protupožarna zaštita u kolektivnim stambenim objektima će postati obavezna.Do tada, iz Vatrogasne brigade apeliraju na sugrađane da ovog ljeta budu obazrivi s vatrom i zapaljivim sredstvima. Inače, u Novom Sadu, prema statističkim pokazateljima, tek svaka deseta zgrada ima opremu za zaštitu od požara ili protupožarne stepenice.

Velike kazne
Svi kolektivni stambeni objekti do 7. listopada će, po zakonu morati imati aparate za protupožarnu zaštitu, sačinjavati pravilnike za zaštitu od požara, plan evakuacije i uputstva za postupanje u slučaju nesreće. Vatrogasni savez će uslužno pisati ove pravilnike za zgrade. Kažnjavanje za nepoštovanje pravila počinje u listopadu, a najveći iznos je milijun dinara. 24sata.rs

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAGRAĐENI NAJBOLJI VATROGASCI I POLICAJCI
[ # ]

BEOGRAD

Beogradska općina Stari grad tradicionalno je nagradila najbolje policajce i vatrogasce za za siječanj i veljača 2010. godine.

Image and video hosting by TinyPic

Novčanu nagradu od 5.000 dinara dobili su za siječanj policajci iz Policijske stanice Stari grad Zoran Perić, Dušan Jovanović i Milosav Stiković.Pripadnik Riječne policije Nenad Marković i vatrogasac Ljubiša Stevanović takodje su nagrađeni sa po 5.000 dinara, priopčila je općina Stari Grad.Priznanje "Policajac mjeseca" za veljaču dobili su Zoran Srećković, Goran Antanasković i Snežana Trmčić iz Policijske stanice Stari grad, Milan Ostojić iz Riječne policije i vatrogasac Aleksandar Marković.
Općina Stari grad tradicionalno, već osmu godinu za redom nagrađuje najuspješnije policajce i vatrogasce sa svoje teritorije. Tokom proteklih godina, općinsku nagradu dobilo je oko 500 policajaca i vatrogasaca, koji su se posebno istakli na očuvanju javnog reda i mira, imovine i sigurnosti građana, podsjeća se u priopćenju.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVODNEVNI SKUP VATROGASACA U SAMOBORU
[ # ]

SAMOBOR

Na dvodnevnom skupu vatrogasaca govorilo se o obavljanju i osposobljavanju za pružanje hitne pomoći spašavanja na dubinama i visinama .Grad Samobor domaćin je dvodnevnog stručnog skupa 'Ronjenje u vatrogastvu' kojeg organizira Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije i ronilački klub AdriatiCro Jastrebarsko.

Image and video hosting by TinyPic

U Hotelu Lavica okupilo se šezdesetak sudionika te deset predavača među kojima su, uz hrvatske i predavači iz Austrije, Italije i Slovenije. Uz konkretne primjere i analize slučajeva intervencija ronioca vatrogasaca i demonstriranje najnovije opreme, bit će riječi i o zakonskoj regulativi tj. osposobljavanju vatrogasaca za ronilačke aktivnosti.

Zaduženja i aktivnosti vatrogasaca neprekidno rastu pa je ovo samo jedan vid napretka vatrogasne djelatnosti koja je u zapadnoj Europi već poodmakla. Riječ je ne samo o ronjenju već i o obavljanju i osposobljavanju za pružanje hitne pomoći, spašavanja na dubinama i na visinama i ostalim spašavaličkim djelatnostima.

Očekuje se da će elementi i zaključci ovog skupa poslužiti kao smjernice za izradu novog pravilnika o ronjenju tako da će i taj element biti verificiran kao dio službenog pravilnika o vatrogastvu.U ime Grada Samobora okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. zagrebancija


15.04.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLAVKO GAUŠ ZADOVOLJAN RADOM SVOJIH DJELATNIKA
[ # ]

RIJEKA
Piše: Tihana Tomičić

Stanje sigurnosti na području Primorsko-goranske županije je pozitivno i zadovoljavajuće, a statistike pokazuju da su službe policije, lučke kapetanije i vatrogastva po svim pokazateljima u samom vrhu u Hrvatskoj – izjavio je župan Zlatko Komadina na redovitom press kolegiju na kojem su o radu spomenutih službi govorili šef Policijske uprave PGŽ Tomislav Dizdar, čelnik Lučke kapetanije Darko Glažar i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš.

Image and video hosting by TinyPic

Radom svojim djelatnika zadovoljni su i Darko Glažar u Lučkoj kapetaniji te Slavko Gauš iz Vatrogasne zajednice. Većina njihovih intervencija ne tiče se većih incidenata, pa tako vatrogasci u čak 45 posto slučajeva izlaze na tehničke intervencije, no u slučaju većeg incidenta osim profesionalnih snaga ovdašnje zapovjedništvo u stanju je u trenutku na noge dignuti još dodatnih 300 do 400 dobrovoljnih vatrogasaca, rekao je Gauš. .... pročitaj više

14.04.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTI DRUMOM, KRNTIJE ŠUMOM
[ # ]

SVETA NEDELJA
Foto: Romeo Ibrišević

Nova postaja akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina još nas jednom vodi na područje Svete Nedelje. U suradnji s agilnom djelatnicom tamošnje Turističke zajednice, "ekipa za čišćenje", ovaj put potpomognuta lokalnim vatrogascima, krenula je riješiti problem jednog mještanina čiju je parcelu uz njegovu kućicu u kraju između Jagnjić Dola i Brezja zadesila sudbina jako dobro poznata onima koji prate serijal tekstova o ovoj akciji. Naime, nepoznat netko odlučio se njegovom parcelom poslužiti kao trajnim odlagalištem olupina pa se nekoliko primjeraka nekako otkotrljalo baš u tuđe dvorište, na tuđe zemljište. Već sto puta viđeno.

Ne razmišljajući o specifičnostima "deja vu" fenomena, vrijedna se ekipa primila posla - vatrogasci Svete Nedelje vitlom su izvlačili olupine, a kamion CEZAR-a, inače ovlaštenog sakupljača odbačenih krntija spremno ih je transferirao prema reciklaži.Naravno, ovakve intervencije idealna su prilika kako bi čitatelje podsjetili da je u akciji Očistimo Hrvatsku od auto olupina, koju provode Auto Blic, C.I.O.S. i Renault Nissan Hrvatska, do sada uklonjeno nevjerojatnih više od 13000 auto olupina! Njih stotinjak bilo je i u okolici Svete Nedelje, a u Samoboru još i nešto više. Dio zasluga za njihovo uklanjanje svakako imaju i revni građani koji o olupinama skrivenim po šumarcima i dvorištima obavještavaju mjerodavne na besplatni telefon O800-02-04.

Inače, isti broj je namijenjen i onima koji se žele legalno riješiti svojih dotrajalih vozila, a moguće ih je i dovesti do reciklažnog dvorišta u blizini Podsuseda (Ulica Josipa Lončara 15). Na taj način prikupljene olupine "nagrađuju" se s po 500 kuna. Odvoz starog automobila moguće je riješiti i putem C.I.O.S.-ove web stranice na www.cios.hr. Nažalost, nekima je još uvijek jednostavniji način rješavanja starog automobila da ga gurnu nizbrdo ili ostave u nekoj šumi. Srećom, za takve je tu "ekipa za čišćenje", ali da se njih pita, radije bi da nemaju toliko posla. Tim više što postoji dobar sistem koji jednostavno i efikasno rješava pitanje auto olupina. Šteta bi ga bilo ne iskoristiti.

13.04.2010. ...21:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRUGO MJESTO NA HVARU
[ # ]

OTOK
Piše / Foto: Antun Bogolin

Natjecateljska desetina DVD-a Otok nastupila je u subotu, 10. travnja, na vatrogasnom natjecanju 4. Kup Dalmacije na Hvaru, koje se boduje za Kup Hrvatske vatrogasne zajednice za 2010. godinu. Natjecalo se u četiri kategorije, a ekipa DVD-a Otok nastupila je u 1. MA kategoriji. Ukupno je u toj kategoriji nastupilo 15 ekipa.Ekipa DVD-a Otok zauzela je drugo mjesto, iza ekipe Biškupca Varaždinskog. Rezultat je potvrda upornog i marljivog rada mladića iz Otoka Samoborskog.

Nakon niza uspješnih nastupa na vatrogasnim natjecanjima diljem Hrvatske u 2009. godini slijedi niz dobrih rezultata u 2010. godini. U tekućoj godini će nastupiti na još četiri natjecanja koja se boduju za ukupnog pobjednika Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice.Grad Samobor je pokrio dio troškova odlaska na ovo natjecanje. glasnik ssn

...21:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREDSJEDNIKOVA 100-ta INTERVENCIJA
[ # ]

ZAKORENJE
Piše: Matej Lončarević

Slavko Lončarević donedavni zapovjednik DVD-a Zakorenje ,a sadašnji predsjednik obilježio je svoju 100-tu intervenciju u svojih 25.godina rada u vatrogastvu dana 12.04.2010.god i to na tehničkoj intervenciji na cesti D-51 Požega-Nova gradiška kod mjesta Oblakovac gdje je došlo do sudara dvaju osobnih automobila ,a jedan automobil od siline udarca ostao je stojati nasred ceste te mu se ulje iz motora izlilo po cesti.

Image and video hosting by TinyPic

Slavko Lončarević predsjednik DVD-a Zakorenje sa svojom operatinom ekipom ovoga DVD-a izašao je na intervenciju te zajedno s njima uklanjao vozilo i čistio cestu od ulja i blata.Kaže kako se u svojih 25.godina rada u vatrogastvu i DVD-u Zakorenje susretao sa razno raznim intervencijama:požari na otvorenom,objekata,vozila te otvorenog prostora,tehničkim intervencijama,traganja za nestalim osobama,spašavanja utopljenih,ranjenih, i još mnogo drugih intervencija.

Slavko Lončarević predsjednik DVD-a Zakorenje tako je i ovu 100-tu intervenciju obavio kvalitetno i profesionalno ,te se ne povlači s mjesta 100 nego će i dalje pomagati unesrečenima i gasiti požare na području Općine Brestovac.Istićemo kako je Slavko Lončarević jedan od zaslužnih za pokretanje vatrogastva u Općini Brestovac poslije domovisnog rata ,te je u svojem mandatu kao zapovjednik Vatrogasnog centra Brestovac uz pomoć Općine Brestovac zaslužan za nabavku vozila gotovo svim malim DVD-ima u Općini Brestovac njih pet.Tako je sada Općina Brestovac možemo reći i primjer drugim Općinama u RH po opremljenosti vatrogastva u malim vatrogasnim društava.

Slavko Lončarević doveo je i svoje DVD Zakorenje do vrlo jake razine opremljenosti i operative,te je uspostavio suradnju s raznim vatrogasnim društvima diljem RH,pa i šire kao što su vatrogasna društva u Njemačkoj i Sloveniji ,te na njegovu inicijativu DVD Zakorenje je potpisalo dvije povelje o suradnji i prijateljstvu tako da je to prvo DVD u Općini Brestovac koje je potpisalo takvu povelju s drugim DVD-ima.

Isto tako Slavko Lončarević bio je dugi niz godina trener djece i mladeži te seniorskim ekipama Ž i M ,a njegove ekipe su nastupale i na državnim vatrogasnim natjecanjima i osvajale zapažene rezultate popračene peharima i medaljma ,a svoje znanje je prenio na mlađe članove DVD-a Zakorenje pa tako DVD Zakorenje i dalje nastupa na razno raznim natjecanjima i kupovima diljem Lijepe naše ,te smo jedino DVD u Požeško-slavonskoj županiji s najviše nastupa tokom godine po vatrogasnim natjecanjma po RH.Od srca čestitamo našemu predsjedniku te se nadamo da će zajedno sa nama obaviti još mnogo intervencija koje su pred nama.

...18:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUDAR VOZILA KOD OBLAKOVCA, VATROGASCI DVD ZAKORENJE UKLONILI ULJE SA CESTE
[ # ]

OBLAKOVAC
Piše: Matej Lončarević

Vatrogasci Zakorenja ponovno su imali još jednu tehničku intervenciju u prometu 12.04.2010.god. u večernjim satima na cesti D-51 Požega-Nova gradiška kod mjesta Oblakovac.Nesreća se dogodila prilikom sudara dvaju osobnih automobila gdje je jedno vozilo marke VW Polo od siline udarca ostalo stajati nasred ceste ,te je iz automobila iscurilo ulje.Na dojavu ŽC 112 u 18:38 DVD Zakorenje u 18:45 odmah je izašlo na intervenciju s jednim navalnim vozilom kapaciteta 1000.L vode i 4 vatrogasca ,te su na mjesto intervencije došli u 18:54 sati.

Image and video hosting by TinyPic

DVD Zakorenje odmah je započelo s čišćenjem prometnice od iscurjelog ulja iz automobila i blata prilikom sudara ,a čišćenje se obavljalo s brzonavalnim vitlom i metlama.
U čišćenju i uklanjanju automobila s prometnice pomogli su i djelatnici "Hrvatskih cesta".U trenutku obavljanja intervencije promet se odvijao jednom trakom, po završetku kroz ovu prometnicu promet se odvijao na obadvije trake.

Zbog dosta količine razlivenog ulja po prometnci iz automobila, intervencija je duže potrajala ukupnog vremena od 51.minutu ,a u čišćenju je utrošeno 1000.L vode .
Intervencija je obavljena kvaliteno i profesionalno bez ikakvih nedostataka.Voditelj intervencije:M.Radošić.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBUKA NAJMLAĐIH VATROGASACA
[ # ]

KORČULA
Piše / Foto: Nikola Perić

U susret Županijskom natjecanju mlađih vatrogasaca koje se održava 02. svibnja 2010.godine na nogometnom igralištu u Kuni na poluotoku Pelješcu,veći broj korčulanske djece i mladeži je svakodnevno uključeno u vatrogasne vježbe koje organizira DVD Korčula.

Image and video hosting by TinyPic

Zapovjednik DVD Korčule Žitomir Lozica ističe veliku zainteresiranost djece i mladeži Korčule koji uspješno savladavaju i najteže zadatke uz spremnost taktičke uloge u natjecateljskoj vježbi.Spretnost i umijeće njih 40 polaznika se uči kroz dvije grupe: djece od 8 do 12 godina te vatrogasne mladeži od 12 do 16 godine,uz optimizam da bi nakon Županijskog natjecanja mogli sudjelovati i na Državnom vatrogasnom natjecanju za ovaj uzrast.Osim toga, ova su vatrogasna natjecanja djece i mladeži dobrodošla na popularizaciji vatrogastva i pripreme vatrogasnog pomlatka za buduće operativne dužnosti, ističe zapovjednik DVD Korčule. dubrovački list

12.04.2010. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD DELNICE OBILJEŽAVA 135 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

DELNICE

Najstarije DVD u PGŽ, DVD Delnice redovnom izvještajnom skupštinom obilježilo je 135-tu godišnjicu svog postojanja, izražavajući ponos što svojim radom današnja generacija nastavlja ovu dugu tradiciju.

Image and video hosting by TinyPic

U skladu s recesijskim vremenima obljetnica će biti proslavljena radno, mnogobrojim aktivnostima tijekom godine. A nije ih nedostajalo ni lani: ukupno 131 intervencija, preko 20 vježbi operative s tematskim cjelima, mnoge odrađene s pripadnicima JVP, pomlađivanja članstva, nabavka novih sredstava i opreme, Riješen je problem vatrogasne komunikacije ponovnim pokretanjem rada repetitora na Petehovcu, dobra suradnja je ostvaren s Bojnom za specijalna djelovanja, stručno usavršavanje: petorica je novih vatrogasnih dočasnika, desetorica ispitanih vatrogasaca.

U ovom trenutku DVD Delnice broji 83 člana i 30 članova mladeži i djece, značajni rezultati postignuti na mnogobrojnim natjecanjima, posebno valja istaknuti plasman ženske i muške mladeži 12-16 godina na državno natjecanje.

135-tu redovnu izvještajnu skupštinu DVD_a Delnice, koju su svojim programom upotpunili tamburaši KUD_a Delnice, pratili su mnogobrojni gosti, među kojima su bili predstavnici vatrogasaca iz Gornje Jelenske, Čabra, Broda na Kupi, Turki, Vrata, Ravne Gore, Skrada, Vrbovskog,Hvara, Tuhelja Tuhelja, slovenskih vatrogasaca iz Kočevja i Vas-Fare, predstavnici HHSS-a Delnice MGM-a i Vatroprometa iz Rijeke, ovdašnjeg Runolista, okupljene je brzojavom pozdravio državni tajnik Herman Sušnik, potom čestitavši obljetnicu i cjelokupan rad, posebno s mladeži, član Predsjedništva HVZ i predsjednik VZ PGŽ Hinko Mance. r-1

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

250 VATROGASCA I 60 VOZILA GASILO POŽAR ŠESTEROKATNICE U CHINATOWNU
[ # ]

CHINATOWN

Najmanje 15 osoba je ozljeđeno u velikom požaru koji je zahvatio šesterokatnicu u kineskoj četvrti u donjem dijelu Manhhatna u New Yorku, piše američki dnevnik "New York Times". Kako navode američki mediji, vatrogasci su poslije četiri sata duge borbe sa požarom uspjeli lokalizirati ga.



Požar je izbio neposredno prije ponoći u sjevernom dijelu prenaseljene kineske četvrti.Više od 250 vatrogasaca stiglo je na mjesto intervencije i u toku je evakuacija, pošto se požar proširio i na susjednu zgradu. Prema podacima vatrogasne službe, tri civila i 10 vatrogasaca lakše je ozljeđeno, a dvije starije osoba su prebačene u bolnicu zbog problema sa srcem i udisanjem ugljičnog monoksida. pročitaj više

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NI NAKON KORNATSKE TRAGEDIJE NIJE IZVUČENA POUKA
[ # ]

ZADAR
Piše: Marin Dragičević

Vatrogasci požarnu sezonu ponovno dočekuju nespremni. Dok su profesionalne postrojbe još donekle financijski stabilne, dobrovoljci u mnogim općinama doslovno nemaju novca ni za gorivo.



Načelnici ne poštuju zakon o vatrogastvu, ne osnivaju dobrovoljne postrojbe, ne plaćaju postojeće, a sve zato što ih nitko ne kažnjava. Unatoč kornatskoj tragediji, čini se, nitko od odgovornih nije izvukao pouku. Za zadarske vatrogasce nema odmora. Požarna sezona se bliži. Svakodnevne vježbe ključne su za uspjeh. Pašmanski dobrovoljci na intervencije će, čini se, pješice. Rezervoari su prazni. Novca za gorivo nema. 'Nemamo više jednostavno novca za gorivo zato što načelnik nije ispoštovao svoju zakonsku obavezu, 5 posto proračuna što treba odvajati za DVD Pašman', kaže Ivica Štorić iz DVD-a Pašman.

Općinski načelnik na račun DVD-a nije uplatio zakonom određenih 250 tisuća kuna, već samo 55 tisuća. Pred kameru nije htio. O tome koliko je kamion koji smo snimili van pogona, svjedoči i paučina. Načelnik općine u telefonskom razgovoru potvrdio je kako na račun DVD-a nije uplaćena zakonom propisana količina novca, ali je isto tako rekao da će učiniti sve kako bi dobrovoljci u sezonu krenuli spremni.

Na vrhu liste 'neposlušnih' Splitsko-dalmatinska i Istarska županija
U samo 5 kilometara udaljenom Tkonu, dovršavaju se radovi na novom vatrogasnom domu. Kapacitet dovoljan za oba DVD-a. 'Smatra se da bi to bilo kudikamo jeftinije. Manje vozila bi se moralo opremati, registrirati. A uz ista izdvajanja, sredstva, mogli bi imati par radnih mjesta, znači nekoliko ljudi zaposlenih, što u današnje vrijeme ove krize puno znači', kaže Romeo Lukačić, predsjednik DVD-a Tkon. No, ovo je samo dio problema u sustavu vatrogastva. Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, od 553 jedinice lokalne samouprave, njih 57 nije oformilo vatrogasne postrojbe, iako ih zakon obvezuje. Zanimljivo, na vrhu te liste su Splitsko-dalmatinska županija, s 18 nezaštićenih općina, i Istarska s njih 13.

'Vatra ne poznaje granice'
'Ima i onih općina poput Vira koji, iako ljeti broji možda i 50 tisuća stanovnika, nema uopće dobrovoljno vatrogasno društvo', kaže Željko Šoša, zadarski županijski vatrogasni zapovjednik. No, nijedan načelnik nikad nije kažnjen zbog kršenja ovog zakona. Najavljeno smanjivanje broja općina moglo bi riješiti problem. 'To će svakako za vatrogastvo biti bolje, jer ovako smo preusitnjeni, a vatra ne poznajr granice', kaže Šoša. Zato vatrogasci imaju prilično visoku granicu izdržljivosti. Očekuje ih duga i naporna sezona. Bez obzira na probleme, ponovno će riskirati vlastite živote kako bi zaštitili svako stablo kojem zaprijeti plamen. dnevnik.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA VOZILO VRIJEDNO 1.5 MILIJUNA KUNA
[ # ]

STARIGRAD
Piše: Velimir Brkić

Nakon višegodišnjih nastojanja ovo je prvo novo vozilo koje nakon Domovinskog rata dolazi na podvelebitsko područje u starigradsku općinu, i znatno će doprinijeti protupožarnoj zaštiti, ali i opskrbljivanju stanovništva pitkom vodom ako se za to ukaže potreba, kaže Ramić, dodavši da je DVD dosad imao tek jedno staro navalno vozilo

Image and video hosting by TinyPic

Starigradski općinski načelnik Krste Ramić uručio je predsjedniku DVD-a Starigrad Zlatku Marasoviću i zapovjedniku Anti Marasoviću ključeve navalnog vatrogasnog vozila. Potpuno novo vatrogasno vozilo marke "mercedes atego", vrijednosti 1,5 milijuna kuna i kapaciteta 7000 litara, koristit će se za potrebe DVD-a Starigrad. Vatrogasno vozilo Općini Starigrad je dodijeljeno zahvaljujući nadasve uspješnom lobiranju načelnika Ramića kojemu je vozilo u Zagrebu predao Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Ulaganje u vatrogastvo
- Nakon višegodišnjih nastojanja ovo je prvo novo vozilo koje nakon Domovinskog rata dolazi na podvelebitsko područje u starigradsku općinu, i znatno će doprinijeti protupožarnoj zaštiti, ali i opskrbljivanju stanovništva pitkom vodom ako se za to ukaže potreba, kaže Ramić, dodavši da je DVD dosad imalo tek jedno staro navalno vozilo i naprtnjače V - 25.

Radi se o najmodernijem navalnom vozilu Atego marke Mercedes. Ovim vozilom osuvremenjena je dosad poprilično skromna oprema podgorskih vatrogasaca čime će njihova ionako dobra učinkovitost postati još bolja. Vozilo je izrađeno na podvozju "atego 1622" marke "mercedes" s pogonom 4x2. Nadogradnja vozila sastoji se od spremnika vode volumena 7000 litara, ugradbene vatrogasne pumpe Albert Ziegler i visokotlačnog vitla s visokotlačnom mlaznicom AWG te prostora za smještaj mobilne vatrogasne opreme. Pumpa je srednjotlačna s visokotlačnim sklopom kapaciteta 2000 l/min pri 10 bara i 250 l/min pri 40 bara. Na vitlu se nalazi visokotlačna cijev duljine 55 metara, promjera 25 milimetara. Važno je napomenuti da je spremnik vode posebno obrađen za prijevoz pitke vode koja se po potrebi može preliti u kanistre pomoću ugradbenih slavina.

- Osim što ćemo izgraditi novi vatrogasni dom, nastavit ćemo s financiranjem i opremanjem DVD-a što sada i činimo, istaknuo je Ramić nakon što je zahvalio vatrogascima na požrtvovnom radu i na svim spašenim životima i materijalnim dobrima te im poželio dobru vatrogasnu godinu sa što manje požara i što manjom potrebom korištenja novog vatrogasnog vozila. Pozvao je i sve vatrogasce na nastavak školovanja i usavršavanja u vatrogastvu.
Spremni za vatrogasnu sezonu

Važno je reći da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Starigrad osnovano 27. lipnja 1982. godine. Broji 30-ak članova koju su spremni intervenirati u propisanom roku. Stoga i ne čudi da mnogi stariji, ali i mlađi Podgorci, znaju reći da je ovdje vatrogastvo skoro pa tradicija, dio obiteljske baštine koja se prenosi s koljena na koljeno.Općina se prostire na površini od 170 kilometara četvornih, te broji oko 2.000 stanovnika u Starigradu, Selinama i Tribnju. Proteže su duž 20-ak kilometara obale Jadranskog mora, nad kojom se nadvisuje Velebit, najveća hrvatska planina. U cijelosti se nalazi u zaštićenom prirodnom okruženju, jer je Velebit, zajedno s obalom, zaštićen statusom parka prirode. Kanjoni Velike i Male Paklenice s okolnim šumama uživaju još veći status zaštite te su 1949. godine proglašeni nacionalnim parkom.

- Intenziviranjem osposobljavanja i podizanjem kvalitete pripremljenosti svih gasitelja na najbolji način pokazat ćemo svijest o potrebi najviše sposobnosti za djelovanje. Zahvaljujući izuzetno vrijednim dobrovoljcima koji s ljubavlju obavljaju ovaj posao, uvijek smo spremni uspješno odraditi sve intervencije, kaže zapovjednik DVD-a Ante Marasović, koji nije krio oduševljenje zbog novog vatrogasnog vozila. Uostalom, kao i brojni Podgorci koji su se u velikom broju skupili na starigradskoj Bikariji i pomno razgledali dragocjeno vatrogasno vozilo.Što se tiče daljnje pomoći Općine, kako je obećano, ona neće izostati. zadarski list

11.04.2010. ...15:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

119.GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD ORIOVAC
[ # ]

ORIOVAC

Dana 10.04.2010. godine s početkom u 19,00 sati u Oriovcu, u prostoru velike sale Hrvatskog doma u Oriovcu, održana je 119. redovita Izvještajna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oriovac na kojoj su bili predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Vatrogasne zajednice općine Oriovac, čelnici same VZO Oriovac i većine Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Županije brodsko-posavske.

Image and video hosting by TinyPic

Također su nazočili skupštini gostujuća društva iz drugih županija. Tako su iz Osječko - baranjske županije pristupili DVD Donja Motičina i DVD Stipanovci, iz Krapinsko - zagorske županije DVD Bedekovčina, iz Požeško - slavonske županije DVD Pakrac, iz Sisačko - moslavačke županije DVD Topolovac, iz Virovitičko – podravske županije DVD Orahovica i iz Vukovarsko – srijemske županije DVD Posavski Podgajci.

Na skupštini su bili nazočni zamjenik zapovjednika JVP grada Slavonskog Broda gospodin Željko Vlk i županijski zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije brodsko-posavske gospodin Stjepan Županić te predstavnik poduzeća Vatropromet gospodin Predrag Bunjevac. Također su bili nazočni i sponzori koji su pomogli u radu našeg društva, kojima se i ovim putem zahvaljujemo na učinjenom.Također su bili nazočni i predstavnici udruga s područja općine Oriovac, s kojima DVD Ostavaruje iznimno dobru suradnju, kao i članovi Zavičajnog kluba Oriovčana iz Zagreba..

Osim rečenih nazočan je bio i načelnik općine Oriovac, gospodin Antun Pavetić i njegov zamjenik gospodin Ivan Kuzmić.Odmah u početku održavanja skupštine položen je vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, među kojima su i pripadnici ovog društva te je održana minuta šutnja za sve poginule vatrogasce.Nakon pozdravne riječi predsjednika Skupštine gospodina Antuna Jošić te podnesenih izvješća od radu društva tijekom 2009. godine od strane predsjednika društva, zapovjednika, blagajnika i predsjednika Nadzornog odbora, predočen je i Plan rada i financijski plan za 2009. godinu.Sva izvješća su jednoglasno usvojena.

Poslije pozdravne riječi gostiju i drugih uzvanika, uručene su diplome i Uvjerenja o ospodobljenosti članovima DVD Oriovac i to: Pavao Aladrović, Tin Brkić, Vlatko Čartaloni, Martina Jurić, Željka Medunić, Kristijan Memedović, Anita Milašin, Kristijan Milašin, Josip Siroglavić, Antun Sudić, Dejan Šimunović, Ivica Terzić, Danijel Vrhovec, Mario Butina, Matija Pandurić i Mario Vlk.Nakon održane skupštine priređen je i domjenak za sve uzvanike.

...14:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGRAĐEN 3.KRIŽ
[ # ]

KORNATI

U subotu, 10. 04. 2010. vatrogasci DVD-a Vodice zajedno sa članovima brojnih vodičkih udruga (Vodička glazba, BBK «Orlov krug», Vodički žudiji, UHDDR, JK «Tijat», MK «Okit», MCK «'93»), obitelji Gabrijela Skočića, momcima sa Srime (Športsko – ekološka udruga Srima), obrtnicima Grada Vodica, vatrogascima iz Koprivnice i Đurđevca, meštrima iz udruge «Suhozid» s otoka Paga, vatrogascima iz DVD-a Povljana, tajnikom VZŠK Jordanom Žajom, gradonačelnicom Brankom Juričev - Martinčev , te brojnim građanima Grada Vodica su izgradili 3. križ na mjestu stradavanja vatrogasca DVD-a Vodice Gabrijela Skočića.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon kratke molitve i dogovora oko 10 sati započeta je gradnja križa.Uistinu je bilo veličanstveno gledati kako iz škrtog kornatskog krša nesebičnim zalaganjem i naporom svih pojedinaca niče još jedan u nizu križeva.Bilo je potrebno oko 4 sata da križ bude potpuno dovršen. Nakon zajedničke fotografije i posjete svim ostalim mjestima stradavanja naših 12 heroja, uslijedio je povratak kući.

Moramo spomenuti i dr. Aljošu Todorovića koji je čitavo vrijeme bio s nama, te je uz ispunjavanje svoje dužnosti, i sam aktivno učestvovao u gradnji križa.Odaziv za učestvovanje u ovoj akciji je bio izuzetno velik, javljali su nam se od djece do onih najstarijih. Nažalost, zbog ograničenog kapaciteta broda, nismo bili u mogućnosti sve prihvatiti, te se ovim putem zahvaljujemo i njima na odazivu.Ovim činom smo još jednom pokazali da vrijeme nikada neće izbrisati sjećanje na naše vatrogasce, te da su zauvijek u našim srcima. dvd vodice

...11:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO GRADSKO NATJECANJE VATROGASNE MLADEŽI
[ # ]

OŠTARIJE
Piše: Josip Bokulić

U subotu 10. travnja održano je gradsko natjecanje vatrogasne mladeži. Ekipa DVD Josipdol pobjednik je u kategoriji ženske mladeži dok su najbolji u muškoj kategoriji mladi vatrogasci DVD Ogulin.

Image and video hosting by TinyPic

Natjecanje je održanu na stadionu NK Oštarije u organizaciji VZ grada Ogulina a domaćin je bio DVD Oštarije. U kategoriji muške mladeži nastupile su uz pobjednika i ekipe DVD Josipdol, DVD Oštarije i DVD Ribarići.Naši dečki su osvojili četvrto mjesto pa je tako izostao plasman na županijsko natjecanje ali treba imati u vidu da su najmlađa ekipa koja je nastupila a i ovo im je prvo natjecanje u ovoj kategoriji.Nedostajala im je sekunda za plasman na županijsko.Bravo dečki samo naprijed, bit će bolje idući put.Ženska mladež je i ovaj put pokazala da je bez konkurencije i nadmoćno su pobjedile suparnice iz DVD Ribarići ,DVD Jasenak ,DVD Zagorje i DVD Oštarije koje, i to moramo reći, nisu baš ni imale sreće. dvd josipdol

...09:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PAS OTJERAO MAČKA NA DRVO PA GA SPAŠAVALI VATROGASCI
[ # ]

OSIJEK
Piše: Igor Zovko

Vatrogasci su došli brzo kao da je riječ o požaru. Jedan od njih popeo se auto-ljestvama na stablo i sigurno spustio podebljeg crno-bijelog mačka.

Image and video hosting by TinyPic

Pas je mačka potjerao na stablo. Mačak se popeo na krošnju u Ulici Ljudevita Posavskog, kraj kućnog broja 20. Nismo ga primijetili isprva, ali je počeo mjaukati. Sjedio je na grani, na oko 12 metara visine, i nije se htio micati. Niti se želio penjati niti je htio sići. Očito se prepao, jer je dva sata bio na grani i mjaukao, rekao nam je čitatelj Mladen Matić koji je na Uskrs, oko 16 sati, u Osijeku snimio spašavanje mačka.

- Pozvao sam vatrogasce. Stigli su brzo kao da je riječ o požaru. Svaka im čast, nisam očekivao da će doći tako brzo. Jedan od njih uspeo se ljestvama i spustio mačka koji je bio "sretan kao pas"- dodao je uz smijeh Mleden. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek kažu da im je spašavanje mačka bila jedina intervencija tog dana.

- Ako nema prioriteta, dakle požara ili prometnih nesreća, svakoj dojavi pristupamo kao o dojavi o visokoj važnosti. Trojica vatrogasaca s vozilom na kojima su bile ljestve intervenirali su na Uskrs i skinuli mačku sa stabla - rekli su nam u JVP Osijek. Drago im je, kažu, ako bilo kako mogu pomoći. 24 sata

06.04.2010. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BIVŠEM PREMIJERU ZAGORIO DORUČAK, TE UZBUNIO VATROGASCE
[ # ]

LONDON

Bivši britanski premijer Tony Blair aktivirao je u subotu u svojoj vikendici protupožarni alarm kada mu je izgorio prepečenac koji je pokušavao pripremiti za doručak.

Image and video hosting by TinyPic

Čim se oglasio alarm, dojurila su četvora vatrogasna kola, objavio je Blairov glasnogovornik.Dim koji je sukljao iz tostera automatski je aktivirao alarm u kući iz 17. stoljeća koja se nalazi na popisu zaštićenih spomenika pa je zato izravno povezana s lokalnom vatrogasnom postajom.

Cherie Blair odmah je nazvala vatrogasce i obavijestila ih da je "riječ o dimu bez vatre te da ne moraju dolaziti, ali oni su već krenuli", rekao je glasnogovornik bivšeg britanskog premijera.S druge strane, glasnogovornik vatrogasaca samo je konstatirao da je posrijedi bio lažni alarm. .... pročitaj više

05.04.2010. ...20:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNO DVD MTČ
[ # ]

ČAKOVEC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Međimurska trikotaža Čakovec broji 32 člana, od čega 2 počasna člana visoke stručne osposobljenosti, 16 su nositelji dočasničkog ili časničkog zvanja do viših vatrogasnih časnika I. klase, dok svi ostali imaju temeljni ispit. Prioritetna zadaća Društva, protupožarna preventiva u MTČ-u u čijem okrilju djeluje, ostvarena je u potpunosti. Prošle godine nije bilo požara, rečeno je u izvješću o radu u 2009. godini koje su predsjednik Mijo Vurušić i zapovjednik Damir Novak podnijeli članovima. Vrijednost ovog podatka ističe činjenica da je proizvodnja tekstila po razini požarnog opterećenja na drugom mjestu među granama, odmah iza proizvodnje naftnih derivata.

Image and video hosting by TinyPic

Prošle se godine nije išlo u nabavku nove opreme, a razlog su financijska ograničenja, ali Društvo ima potrebe za nabavkom i zamjenom dotrajale opreme. Postojeća je zato bila brižno održavana i u ispravnom je stanju u slučaju potrebe. Iako zbog svojih specifičnosti preventivu ima kao prvi zadatak, Društvo je i lani nastavilo tradiciju uspješnih natjecateljskih nastupa. Na županijskom je natjecanju ekipa pobijedila iako je morala nastupiti s rezervnim članom. Na vatrogasnoj olimpijadi u Ostravi (Češka) ostvarila je i izvanredan međunarodni uspjeh. Osvojila je zlatnu medalju, među 30. ekipa svrstala se na 12. mjesto.

Članovi uspješne ekipe bili su Marjan Crnčec, Stjepan Bernat, Stjepan Novak, Nenad Grabar, Radomir Treska, Ivan Marčec, Robert Ban, Zoran Kukolić, Srećko Mrazović i Damir Novak kao vođa. Uspješnost djelovanja u prošloj godini zaokružuje i drugo mjesto koje je DVD zauzelo u bodovanju vatrogasne zajenice Međimurske županije u kategoriji društava u gospodarstvu. list međimurje

...08:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREVENTIVOM PROTIV POŽARA
[ # ]

ZAGREB

U više od 700 požara 2007. izgorjelo je čak 67.000 hektara šuma, poljoprivrednog zemljišta i raslinja. Svi su odmah prstom uprli u lošu protupožarnu pripremu sezone. No već sljedeće 2008. izgorjelo je manje od 50 tisuća hektara, a lani upola manje.



Vatrogasci kažu kako je puno razloga za takav uspjeh, ali je prije svega bitna priprema sezone jer se požari gase preventivom.Ove bi se godine čak 60.000 ljudi trebalo boriti protiv požara. Među njima i vatrogasna flota, pojačana s dva nova kanadera, tako da se u sezonu ulazi s rekordnih deset zrakoplova.Velik dio posla odrađuju šumari. Ove godine probili su 137 kilometara putova i raščistili više od 520 hektara zemljišta, u što je uloženo gotovo 100 milijuna kuna.

Imamo svoje interventne ekipe, imamo svoju motrilačku i dojavnu službu, radimo uzgojne radove, dakle, čišćenje, njegu, kresanje grana. Međutim, sve to će pasti u vodu ako se pojedinci neodgovorno ponašaju, upozorio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić.Više od 90 posto požara nastaje na privatnim posjedima koji zatim ugrožavaju i ono za što kažu da je pravo nacionalno bogatstvo - šume. Zato svi u sustavu pozivaju građane na oprez kako se tragična 2007. više nikada ne bi ponovila. hrt

04.04.2010. ...19:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRIJEDNI IVANOVEČKI VATROGASCI OBNOVILI KROVIŠTE VATROGASNOG DOMA
[ # ]

IVANOVEC

Image and video hosting by TinyPic

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanovec su dobrovoljnim radom obnovili krovište Vatrogasnog doma u tome čakovečkom prigradskom naselju. Nabavku crijepa, vrijednog 15 tisuća kuna, financiralo je Vijeće mjesnog odbora. Krovište doma, izgrađenog još 1936. godine, zadnji put je renovirano 1975. godine, pa je sada, nakon prošlogodišnje obnove fasade, dom u potpuno novom ruhu. Radovi su se odvijali pod stručnim nadzorom krovopokrivača Petra Radovića i Ivice Ivančića. međimurske novine

...08:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

OBILJEŽENO 120 GODINA RADA DVD-a SAMOBOR
[ # ]

SAMOBOR
Piše:Antun Bogolin
Foto:DVD Samobor

U Hotelu Lavica održana je svečanost u povodu 120. obljetnice djelovanja DVD–a Samobor, pod sloganom DA NE POGODE DOM, NE POGODE ČOVJEKA, USPJELI SMO TOKOM 120 GODINA – POD BARJAKOM SVETOG FLORIJANA.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik Jurica Domin pozdravio je prisutne vatrogasce, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog, zapovjednika VZ Zagrebačke županije Josipa Novosela, predstavnika VZ Grada Samobora Darka Kupresa, predstavnike pokrovitelja Grada Samobora - zamjenika gradonačelnika Hrvoja Frankića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Žarka, pročelnika Odjela za gospodarstvo i financije Željka Radovanića, vijećnicu Maricu Jelenić, predstavnike grada Wirgesa Renata Nolla, počasnog građanina Samobora Franza Josefa Bruchofa, predstavnike PGD Obrežje iz Slovenije, predstavnike tvrtki Vatropromet i Ziegler, predstavnike DVD-a Vatrogasne zajednice Grada Samobora, zapovjednika JVP Samobor Mladena Žitkovića, DVD-e Sveti Ivan Zelina, Dugo selo, Gornji Desinec, Sveta Nedelja, Strmec, Kerestinec, Stupnik, predstavnike bratimljenog društva Barilović i ostale goste.

Svečanost je započela glazbenim programom Tamburaškog orkestra i Samoborki te izvođenjem državne i vatrogasne himne.Tajnik Nevenko Barković je izvijestio o povijesnom putu kroz 120 godina. Podsjetio je na 8. ožujak 1890. godine, kada je održana osnivačka skupština. Od tada, uz poteškoće sa smještajem i opremom, društvo sudjeluje u spašavanju imovine i života ljudi i životinja od požara i poplava.Društvom su rukovodili brojni ugledni Samoborci: Josip Milaković, Milan Lang, Bogumil Toni, Stjepan Orešković, Zvonimir Miholjević, dr. Vladimir Mogut, Fritz Wagner Branko, Franjo Strmoli, Stjepan Tkalčić Šimunić, Branko Mataušić, Stanko Herceg, Mirko Babić, Boris Bogolin, Vladimir Domin, Vladimir Domin ml. i Jurica Domin.

U ime pokrovitelja Grada Samobora zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić je čestitao veliku obljetnicu i obećao pomoć Grada te uručio statuu sv. Florijana.Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki u nekoliko je rečenica istakao 40-godišnju suradnju sa samoborskim vatrogascima i važnost rada na području vatrogastva na ovom području. Uručio je i spomen diplomu povodom 120. obljetnice te odlikovanja.Tako je odlikovanje za posebne zasluge uručeno Borisu Bogolinu, koji je u društvu obnašao dužnost predsjednika i tajnika, kao i predsjednika i tajnika VZG Samobor te sudjelovao u osnivanju VZ Zagrebačke županije.

Za dugogodišnji rad u društvu zlatne medalje je uručio Željku Samboleku, Stanislavu Hercegu, Dubravku Golubiću, Damiru Dominu i Goranu Barkoviću.Medalje Vatrogasni veteran primili su Juraj Guliš, Zlatko Kvaternik i Dragutin Paar.Zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel uručio je srebrne vatrogasne medalje Janku Gunčiću, Ivici Močanu, Marku Dominu, Davoru Dominu, Ranku Oslakoviću i Nevenku Barkoviću.Predstavnik VZ Grada Samobora Darko Kupres uručio je brončane medalje Davoru Sečenu, Ivici Rešetaru, Petru Crnokraku, Robertu Bogolinu, Miroslavu Rubiniću, Ivanu Dömötörffyju, Karlu Trnaru i Mihaelu Cipeku.

Odlukom Skupštine DVD-a Samobor počasnim je predsjednikom imenovan Vladimir Domin stariji, a počasnim tajnikom Boris Bogolin. Ovom su im prigodom uručene diplome.
Zahvalnice su od zapovjednika Vladimira Domina primili svi koji su darovali za spomen traku i spomen čavlić. Članovi društva primili su počasnice.Predstavnici vatrogasnih društava uručili su prigodne darove, a za kraj su Stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić i Samoborke, sa solistima Đurđicom Pleše i Franjom Sinom Gluščićem, izveli prigodni program. glasnik ssn

03.04.2010. ...20:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠIME LUČIN: NISAM UZEO MITO
[ # ]

ZAGREB
Piše: Davorka Blažević

Eho američke istrage nad njemačkim proizvođačem automobila, vrhunskim brandom Daimler, zbog davanja mita vladama dvadesetak zemalja, među kojima se spominje i Hrvatska, zatresao je domaću političku scenu. Ne toliko zbog šokantnosti vijesti, jer i nije novost, koliko zbog činjenice da je time fokus javnosti s HDZ-ovih afera prebačen u dvorište SDP-a.

U žarištu ovog slučaja, koji datira iz doba Račanove koalicijske Vlade, tri su bivša SDP-ova ministra: Mato Crkvenac, ministar finacija, Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova, i Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva. Njihovi su potpisi na spornom ugovoru s konzorcijem njemačkih tvrtki Debis International Trading, u kojemu je bio i Daimler, vrijednom 85 milijuna eura, a po kojemu je Vlada RH ugovorila, izravnom pogodbom, nabavu 210 vatrogasnih vozila s rokom isporuke od 2002. do 2009. godine.

Njemački direktori, supotpisnici inkriminiranog ugovora s Račanovom Vladom, smijenjeni su 2008. zbog optužbe za korištenje “crnih fondova” u plaćanju provizije za ugovorene poslove s vladama više zemalja.Hrvatski potpisnici nisu procesuirani, ali ih repovi neraščišćene afere sustižu, čini se, i godinama poslije. O čemu se radi, što posao čini spornim, tko je i koliko kome platio za ugovorenu “vatrogasnu pošiljku”, pokušali smo doznati od prvoga tadašnjeg MUP-ovca Šime Lučina.

Kako je došlo do sklapanja ugovora s Daimlerom i je li vam se tada činilo bilo što sporno?
– Prošlo je gotovo sedam godina od toga i, vjerujte, ne sjećam se najbolje svih detalja. Pogotovo što nisam sudjelovao u pregovorima koje je vodila Vlada. Ugovor su supotpisala tri ministarstva s hrvatske strane, među kojima i MUP, kojem sam bio na čelu. Ako je nekome stalo da se ta priča razjasni i istraži, a onda o tome javnost detaljno informira, uvjeravam vas da je stalo najviše meni. Koliko ja znam, bio je to čist i vrlo korektno obavljen posao. Nije bilo ni govora o tome da nešto nije dobro u ugovoru.

Dapače. Smatralo se čak i da je to dobra politička priča. Ideja je bila da se dade posao vrhunskom njemačkom brandu izravnom pogodbom jer su uključene i hrvatske tvrtke pa se to smatralo javnim interesom. Svi su bili zadovoljni. Provedena je procedura, formirano Povjerenstvo, odluku je donijela Vlada, a ministarstva potpisala ugovor o nabavi.

Zašto je natječaj bio poništen?
– Jer je Povjerenstvo već donijelo odluku da se posao dade Daimleru. Nisam siguran, jer je Ministarstvo financija vodilo posao, ali čini mi se da se radilo o tome da te godine u proračunu nisu bila planirana dovoljna sredstva za tu namjenu. Zato je natječaj poništen, a Vlada donijela odluku da se za isti iznos kao u natječaju, nabavi od Daimlera isti broj vozila, ali izravnom pogodbom. Ne hvatajte me za riječ, jer, velim, nisam direktno sudjelovao u tome, i više se svih pojedinosti i ne sjećam.

Tko je bio na čelu Povjerenstva i kakva mu je bila uloga?
– Predsjednik Povjerenstva je bio glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, jer je struka, dakle vatrogastvo, trebalo odrediti kriterije i opredijeliti se za kvalitetu vozila koja trebaju naše postrojbe. Da i danas pitate vatrogasce, reći će vam da je to bio najbolji posao što se tiče tehničkih pitanja, jer napokon dobivaju najkvalitetnija vatrogasna vozila.

Policijska istraga se provodila 2004. i u Hrvatskoj, ali nikad nije završena. Znadete li zašto i je li policija tražila i vaše očitovanje?
– Čuo sam nešto o tome, pričalo se da je MUP provodio obradu, govorilo se da se Jarnjak zalagao za Tehnomehaniku. Ništa drugo ne znam o tome, niti me ikad itko iz policije zvao i pitao bilo što u vezi s tim slučajem.

Zašto? Nije li vam to čudno?
– Ne znam zašto, puno me pitate. To morate njih pitati. A što se mene tiče, volio bih da se to što prije razriješi, a ne da se svakih par mjeseci, u dnevnopolitičke svrhe, izvlači u Saboru i manipulira nedovršenom istragom kao i u slučaju Lenac, Tržnica, kamioni... Ako je netko kriv, ako je nešto učinio nezakonito, neka odgovara. Samo nemojmo da to opet traje šest godina, samo zato da bi se moglo tvrditi da smo svi isti. Odradimo posao pošteno i do kraja.Odbijam to, nismo svi isti

Zar se ne pokazuje da su svi isti, ovisno o tome koliko je tko imao prilike?
- Ne, to nikad neću prihvatiti. Ako je netko nekome dao novac, mito, proviziju, kako hoćete, mora postojati trag tog novca, nečija izjava, neki svjedok. Kad se otvorila ova priča, rekao sam svima: Ajdemo to istražiti. Pokrenimo postupak i vidjet ćemo što je bilo, tko je što činio i tko je za što odgovoran. Što drugo ja mogu? Je se neću ni pred kim pravdati jer se nemam zašto prati. Nisam kriv što ne kontroliram medije, pa pišu što ih je volja i kome što treba. Najveća tragedija bi bila da taj slučaj ostane nerazjašnjen i da ga proguta vrijeme. Ne želim da mi ta sjena trajno visi nad glavom. Inače, ako mene pitate, mislim da je to vrhunski PR, kojim se želi kazati – svi su političari smeće!

Dakle, vi odbijate bilo kakvu odgovornost ili krivnju u ovoj aferi?
– Apsolutno. Ali, vidite, prozivali su za isto i Srbiju koja s njima nije ugovorila nikakav posao.

Želite li reći da je posrijedi puka konstrukcija?
– U svakom slučaju to može biti upravo tako.

VEZANE VIJESTI
* Afera Daimler: Na ugovoru potpisi Jurčića, Crkvenca i Lučina
* Afera Daimler: Hrvatska je već 2005. znala za sumnje u korupciju
* Daimler priznao krivnju: Hrvatske dužnosnike potplatili sa 4,7 milijuna eura
* Crnogorci nisu primali Daimlerovo mito kao Hrvati?
* Njemački gigant "Daimler AG" davao mito i bh. političarima
* Njemački gigant "Daimler AG" davao mito i bh. političarima
Izvor: R-1

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

CILJ JE ZAVRŠITI VATROGASNI DOM U RAŽANCU
[ # ]

RAŽANAC
Piše: Branko Božić

Očekujemo da ćemo zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i pomoći naše Općine te pomoći Vatrogasne zajednice Zadarske županije završiti započetu gradnju Vatrogasnog doma na lokaciji Matakovog Briga, što će nam u konačnici biti od nemjerljivog značenja, zaključio je predsjednik Jović.

Image and video hosting by TinyPic

U prostoru općinske knjižnice u centru Ražanca održana je Godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ražanac, koje djeluje dvije godine i koje trenutačno okuplja 70-ak članova iz Ražanca i njegovih sedam općinskih mjesta Rtine, Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze, Podvršja, Radovina i Jovića.

Skupštinu je otvorio i njome predsjedao predsjednik DVD-a dr. Nediljko Jović, a u njenom su radu pored članova vatrogasaca sudjelovali i gosti, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša, načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić, predsjednik OV-a Predrag Dušević, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan, predsjednik ražanačkog Lovačkog društva "Kobac" Jure Zubčić, izaslanstvo pobratimskog DVD-a "Sveta Nedelja" iz istoimenog grada kod Samobora.

Izvješće o proteklom jednogodišnjem radu iznio je zapovjednik DVD-a Matej Rudić. On je uz ostalo rekao da je tečaj za zvanje vatrogasca uspješno završilo 19 članova. Oni su tijekom požarne sezone 2009. godine sudjelovali na 19 intervencija, od kojih je sedam bilo na području Općine Ražanac, dok su ostale bile u općinama Posedarje, Poličnik, Vrsi i na otoku Pagu.

- Od 1. srpnja do 7. rujna pri DVD-u Ražanac bila je formirana državna dislokacija Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Sveta Nedelja" što nam je iz više razloga bilo korisno. Nadalje, našim vatrogasnim cisternama za pučanstvo Radovina i Jovića distribuirali smo oko 650 metara kubičnih pitke vode. Svi smo dali svoj maksimum, ali bih ja ovom prigodom ipak pohvalio one članove koji su se najviše zalagali, a oni su: Pave Zubčić, Robert Teklić, Marijan Pavičić, Marijo Vigan, Josip Rudela, Tomislav Čavić i Roko Miočić. Naš rad kao i nabavku potrebne nam vatrogasne opreme, uglavnom je uz sudjelovanje Vatrogasne zajednice Zadarske županije, financijski poduprla Općina Ražanac u iznosu od 212.000 kuna. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli da stanemo na noge i da stasamo u jedno vrijedno i radišno Vatrogasno društvo, rekao je zapovjednik Matej Rudić.

O financijskom poslovanju društva u prošloj godini izvješće je podnio tajnik Damir Jordan. On je pored ostalog istaknuo da su se prihodi kretali u visini od 154.000 kuna, a rashodi u iznosu od 157.000 kuna. Od toga najviše 60.000 kuna usmjereno je na rad vatrogasaca, dok je 39.724 kuna potrošeno za smještaj vatrogasaca pobratimskog DVD-a "Sveta Nedelja" na za to pripremljenoj dislokaciji.Da su pored rada na terenu sve ostale radnje u društvu bile u skladu sa zakonskim normama, potvrdio je uime Nadzornog odbora njegov predsjednik Božo Čolak, usput pohvalivši društvo u cjelini.

U nastavku o planu i programu rada DVD-a Ražanac s financijskim planom za 2010. godinu iscrpno je govorio predsjednik društva dr. Nediljko Jović. Najavio je preustroj postrojbe, redovite mjesečne vježbe kao i rad na educiranju novih vatrogasaca te nabavku novih vatrogasnih cisterni.

- Očekujemo da ćemo zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i pomoći naše Općine te pomoći Vatrogasne zajednice ZŽ završiti započetu gradnju vatrogasnog doma na lokaciji Matakovog Briga, što će nam u konačnici biti od nemjerljivog značenja, zaključio je predsjednik Jović, čije su izvješće nazočni skupštinari jednoglasno prihvatili.Skupštinarima su se obratili predsjednik VZZŽ Kažo Kolanović i županijski zapovjednik Željko Šoša. Njih dvojica su svaki na svoj način pohvalili dvogodišnji rad ražanačkih vatrogasaca, a isto je učinio i načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić. zadarski list

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRAŽI SE ZABRANA RADA DAIMLERA U HRVATSKOJ
[ # ]

ZAGREB

Hrvatski laburisti - stranka rada zatražila je danas od Vlade da, nakon saznanja o korupcijskoj aferi i na osnovu sudskog procesa u SAD-u protiv čelnika njemačkog automobilskog diva Daimler, odmah zabrani sve poslovne aktivnosti tvrtke Daimler AG i njezinih tvrtki-kćeri u Hrvatskoj sve dok Državnom odvjetništvu ne daju potpune informacije kada, koga, kako i u kojem iznosu su podmićivali u Hrvatskoj.

Image and video hosting by TinyPic

"Ako za takvu odluku u postojećim zakonima nema osnove, pozivamo Vladu da po hitnom postupku Saboru predloži izmjene potrebnih zakona, koji se u Saboru mogu raspraviti i usvojiti već 14. travnja", ističe u priopćenju predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

"Smatramo da samo ovakvim radikalnim potezima možemo spriječiti 'uvoz' korupcije koje uostalom i doma imamo previše i u kojoj se godišnje izgubi oko 5 milijardi kuna javnog novca", navodi Lesar.

Automobilska tvrtka Daimler priznala je krivnju za podmićivanje u 22 zemlje Azije, Afrike i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska za koju se Daimler tereti za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz 85 milijuna eura vrijedan ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP. business

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAGOVOLJCI IZ CIJELE HRVATSKE U AKCIJI PODIZANJA SPOMEN -OBILJEŽJA POGINULIM VATROGASCIMA
[ # ]

ŠIBENIK

Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije izradila je plan izgradnje spomen-križeva svojim stradalim kolegama na Kornatu. I Torcida će graditi križeve na Kornatu

Image and video hosting by TinyPic

Nakon izgradnje prvog križa za Karla Ševerdiju, koji su podigli vatrogasci otoka Paga i graditelji iz Udruge “Suhozid”, te križa za Marka Stančića, koji su dan poslije podigli članovi DVD-a Tisno uz pomoć kolega iz DVD-a Zaton i paških graditelja, nakon Uskrsa pa do 21. svibnja po istom će se principu zajedništva između vatrogasaca i građana podići i preostalih deset križeva.

Križ za Gabrijela Skočića (DVD Vodice) gradit će 10. travnja vodički vatrogasci, udruge grada Vodica i vatrogasci iz Koprivnice, a križ za Ivana Marinovića (JVP Šibenik) gradit će VZ Splitsko-dalmatinske županije i vatrogasna društva te županije, i to 15. travnja.Za Tomislava Crvelina (DVD Tisno) križ će graditi pripadnici VZ-a Istarske županije s pripadnicima DVD-ova Istre, i to 16. travnja. A dan kasnije, 17. travnja, za Ivicu Crvelina (JVP Šibenik) križ će graditi Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije sa svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima te županije.

Marinu Kneževiću (JVP Šibenik) križ će graditi Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije s DVD-ovima iz Perkovića, Grebaštice, Žirja, Brodarice, Krapnja, Dubravica i Skradina, 23. travnja, a križ za Dina Klarića (JVP Šibenik) gradit će 24. travnja vatrogasci JVP Šibenik, JVP Drniš, udruge grada Šibenika, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i djelatnici Županije.Spomen-križ vatrogascu Josipu Luciću (DVD Vodice) gradit će vatrogasne zajednice Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije, uz pomoć vatrogasaca JVP-a Šibenik, Drniš, Knin i DVD-a Knin, 30. travnja.

Križ za Hrvoja Strikomana (DVD Vodice) podići će 7. svibnja Torcida Split i DVD Vodice. Dan kasnije, 8. svibnja, križ za Antu Crvelina (DVD Tisno) gradit će pripadnici DVD-a Tisno, Pirovac uz pomoć kolega iz DVD-ova Drniša, Zlarina i Rogoznice.Posljednji križ, za Antu Juričeva Mikulina (DVD Vodice), podići će 21. svibnja Vatrogasna zajednica Zadarske županije i Udruga “Suhozid” s Paga, uz pomoć vatrogasaca VZ Zadra i udruga grada Biograda. slobodna dalmacija

...10:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DIPLOMIRAO KORNATSKI HEROJ FRANE LUČIĆ
[ # ]

SPLIT
Piše: Ivica Marković

Jedini preživjeli heroj iz kornatske tragedije Frane Lučić u četvrtak je diplomirao na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) te na taj način postao “po starom” inženjer energetike, a po novome stručni pristupnik. Frane je tako završio školovanje koje je započeo 2004. godine, a koje je prekinula kornatska tragedija.

Završio je stručni studij elektrotehnike smijer elektroenergetika, a ispred komisije u kojoj su bili njegov mentor izvanredni profesor doc. dr. sc. Ranko Gojić, izvanredni profesor dr. sc. Nikša Kovač i redoviti profesor dr. sc. Božo Terzić diplomirao je na temu “Primjena i korištenje samonosivog kabelskog sklopa u distributivnim mrežama”.

- Ispit je trajao otprilike pola sata. Točno sam 22 minute usmenim putem branio rad, a nakon toga svaki od profesora mi je postavio pitanje. Jako sam sretan, upornost se isplatila. Na jesen ću upisati na FESB-u razliku od još sedam ispita i onda ću po Bologni dobiti titulu pristupnika – kazuje Frane.Kada je Frane nakon dugotrajnog liječenja izlazio iz splitske bolnice, šibenska tvrtka NPC i Ericsson Nikola Tesla su mu se javili i rekli da će pratiti njegovo školovanje te da će oni kada Frane diplomira nastojati mu pomoći pri zapošljavanju.

- Javit ću se ovim firmama. Nadam se da će se za mene naći posla jer imam volje. Idući tjedan odlazim u Makarsku na rehabilitaciju, bit ću tamo 20-ak dana, a vjerojatno poslije ljeta očekuju me još neke operacije – priča Frane.Frane je posebno htio zahvaliti prof. dr. sc. Tomislavu Kiliću, dekanu splitskog FESB-a.
- Fakultet mi je omogućio da ispite koji se polažu pismeno ja polažem usmenim putem i na tome sam im neizmjerno zahvalan – zaključuje Frane Lučić. slobodna dalmacija

...09:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAIMLER PODMITIO HRVATSKE DUŽNOSNIKE SA 4,6 MILIJUNA EURA ZA KUPOVINU VATROGASNIH VOZILA ZA MUP
[ # ]

WASHINGTON
Piše: Ivica Puljić

Temeljem nagodbe na saveznom sudu u Washingtonu, njemačka automobilska tvrtka Daimler AG mora isplatiti 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku.Njemačka automobilska tvrtka Daimler AG, na temelju nagodbe na saveznom sudu u Washingtonu, mora isplatiti 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Image and video hosting by TinyPic

Daimler AG je još od 2004. godine bio pod istragom američkih vlasti, zbog kršenja Zakona o inozemnoj korupcijskoj praksi. Sudac Okružnog suda u Washingtonu, Richard Leon je, nakon dvosatne rasprave, izjavio da sud prihvaća nagodbu prema kojoj je tvrtka Daimler priznala krivnju u ime dvije podružnice Daimlera - "Daimler Rusija", za podmićivanje ruskih dužnosnika s oko tri milijuna eura i "Daimler Export and Trade Finance GmbH", skraćeno ETF, za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. godine u iznosu od 4,63 milijuna eura. Davanje mita je vezano uz ugovor iz 2003.godine, vrijedan 85 milijuna eura, o nabavi 210 vatrogasnih vozila za hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Sudac je donio presudu prema kojoj je podružnica ETF za podmićivanje u Hrvatskoj dužna platiti kaznu od 29 milijuna i 120 tisuća dolara u roku od 10 dana.

Prema sudskim dokumentima, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u iznosu od oko tri milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u iznosu od milijun i 673 tisuće eura.Glasnogovornik Daimler AG-a za Sjevernu Ameriku, Han Tjan, nakon saslušanja je u izjavi za novinare rekao da je "Daimler jako zadovoljan s nagodbom koju je postigao s američkim vlastima".

Na pitanje koji je rang hrvatskih vladinih dužnosnika bio uključen u primanje mita od Daimlera, odbio je odgovoriti, upućujući na dokumente suda u kojima se navodi samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici", bez njihovih funkcija ili imena.Tvrtka Daimler AG, postigla je se ministarstvom pravosuđa sporazum o prekidu istrage na dvije godine, i o trogodišnjem neovisnom nadzoru nad njezinim sustavom interne kontrole i antikorupcijskim programima, koju će provoditi bivši direktor FBI, Louis Freeh. Sudac Leon zatražio je da Freeh svakih šest mjeseci izvještava sud o poštivanju sporazuma. glas amerike

02.04.2010. ...21:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RASPISAN NATJEČAJ ZA IDEJNO RJEŠENJE SPOMENIKA TIŠNJANSKIM VATROGASCIMA
[ # ]

TISNO

Prošlog tjedna na Kornatu je započela gradnja 12 suhozidnih križeva u sklopu Spomen parka vatrogascima stradalim u kornatskoj tragediji, među kojim je bilo i pet tišnjanskih vatrogasaca. Njih petorica – Tomislav Crvelin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić – uskoro će spomenik dobiti i u Tisnom, na trgu ispred crkvice Svetog Roka. Naime, Općina Tisno prošlog je tjedna raspisala Javni natječaj za izradu idejnog rješenja spomenika poginulim tišnjanskim vatrogascima, a bit će otvoren do 13. svibnja.

Image and video hosting by TinyPic

KRITERIJI NATJEČAJA
Postupak natječaja i ocjenu radova provodit će Ocjenjivački sud koji je imenovan početkom veljače, a čine ga povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov, arhitekt Gustav Červar, povjesničar umjetnosti Joško Ćuzela, akademska slikarica Antonija Modrušan i predstavnik roditelja Dinko Stančić. Trideset dana nakon predaje radova Ocjenjivački sud izabrat će najbolje idejno rješenje, a njegovom autoru pripast će i novčana nagrada od 35 tisuća kuna, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti 20, odnosno, 10 tisuća kuna.

Od autora se, između ostalog, očekuje da likovni atributi spomenika već pri prvom susretu podsjete i na stanovit način asociraju na kornatsku tragediju, a jedan od kriterija je i, kako to piše u natječaju, „spomenički sklop u noćnom životu“.
- Imajući u vidu turističku atraktivnost Tisnog i tišnjanskog kraja spomenik će „živjeti“ noću i tijekom cijele ljetne sezone pa je neophodno riješiti i taj aspekt prezentacije – stoji u obrazloženju.

OTKRIVENJE SPOMENIKA NA OBLJETNICU TRAGEDIJE
Načelnik općine Tisno Ivan Klarin kazao nam je kako očekuje da će se sve odvijati po planu, što znači da bi spomenik poginulim tišnjanskim vatrogascima trebao biti otkriven na ovogododišnju obljetnicu kornatske tragedije. vzškž

...16:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters