OPOŽARENA POVRŠINA DUGA OKO 3 KILOMETRA
[ # ]

PAG
Piše:Josip Portada

Uloženi nadljudski napori u gašenju jednog od najvećih požara na Pagu. U subotu oko 11:30 sati kod mjesta Šimuni na Pagu izbio je požar koji se u samo tri sata proširio na 150 hektara površine. Požar je gasilo 25 članova DVD-a Pag i DVD-a Kolan, a zbog nepristupačnog terena do požarišta nisu mogle stići cisterne pa su vatrogasci mogli gasiti samo s vodom iz naprtnjača što nije bilo dovoljno. Foto galerija

Kako se požar, kojeg je potpirivala bura, širio prema Kolanu, pozvan je u pomoć air-tractor koji je do 14:30 sati uspio lokalizirati požar. U pomoć vatrogascima s otoka, stigli su i vatrogasci JVP Zadar, te dva iz DIP-a. Kako je rekao Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Zadarske županije, opožarena površina duga je oko tri kilometra, a široka 400-500 metara. Na tako golemoj opožarenoj površini ostalo je dosta tragova vatre i žara pa je na rubnim dijelovima organizirano dežurstvo.

Vatrogasci su uložili nadljudske napore u gašenju ovog, jednog od najvećih ikada zabilježenih požara na Pagu. Morali su se uspinjati po oštrom i strmom kamenjaru, na nekim mjestima gotovo posve neprohodnom, a samo zahvaljujući tim naporima vatra nije došla do Kolana i tako je spriječen nastanak znatno većih šteta. Na opožareno područje stigla je i policija, no istraga je bila otežana zbog veličine područja koje je bilo zahvaćeno vatrom, ali i zbog neprohodnosti terena. Na tom području nema cesta, čak ni brdskih staza i probijanje je, kako su nam rekli neki vatrogasci, bilo gotovo nemoguće.

- Požar je lokaliziran, a gasili smo ga pješaštvom, odnosno naprtnjačama s vodom jer vozilima nismo mogli pristupiti. Do daljnjega ćemo naprtnjačama gasiti rubni dio kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost širenja požara i ponovnog razbuktavanja. Organizirat ćemo dežurstvo do kada do bude potrebno. Po mojoj procjeni faktor je ljudska ruka, ali to će utvrđivati policija - rekao je Vičević.

Od trenutka kada je požar izbio pretpostavljalo se kako je izbio zbog ljudske pogreške ili da je podmetnut. Takve sumnje su se pokazale točnima. Kako je izvijestila Policijska uprava zadarska, zbog sumnje da je uzrokovao požar priveden je 50-godišnjak iz Paga. Utvrđeno je kako je on uzrokovao požar, ali ne namjerno i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak. U požaru je izgorjelo visoko raslinje i šmrika. Novi List

29.03.2009. ...08:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters