VJEŽBE U KONTENJERU PUNOM VATRE
[ # ]

SARAJEVO

Instruktori iz Švedske gasili svjetlo i povećavali temperaturu . Začula se i eksplozija...

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne brigade KS Mahir Halilović bio je u Sloveniji na petodnevnoj međunarodnoj obuci gašenja požara, a prisustvovao je i na tečaju spašavanja. Kako nam je ispričao, obuka se sastojala od teških vježbi koje su bile tako vjerno pripremljene da ih on i vatrogasci iz drugih zemalja nisu mogli razlikovati od prave intervencije.

- Vježbali smo gašenje požara u kontejneru ispunjenim dimom. Nosili smo maske s kisikom i sjedili, odjednom su instruktori pustili kisik u prostoriju, začula se eksplozija i unutrašnjost kontejnera ispunio je plamen, temperatura je bila visoka. Iako smo svi iskusni vatrogasci, nije nam bilo svejedno, ali smo vježbu uspješno izveli - priča Halilović.

Svaki dan tokom obuke vatrogasci su imali po jednu vježbu, prilikom kojih su im instruktori iz Švedske priređivali iznenađujuće komplikacije koje su morali rješavati.

- Morali smo se za kratko vrijeme provući kroz kavez koji se sastojao iz više dijelova. Tu vježbu smo radili po trojica. Čim smo ušli, instruktori su ugasili svjetlo i drastično povećali temperaturu. Bilo nam je teško da se snađemo u mraku - rekao nam je Halilović, koji je prvi zapovjednik u BiH koji je dobio međunarodni certifikat o položenom "Basic hot fire trainingu". Dnevni avaz

27.03.2009. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters