VATROGASCI ZAPOČELI NAJAVLJENI ŠTRAJK UPOZORENJA
[ # ]

MOSTAR

Službenici i namještenici Službe civilne zaštite i vatrogastva Gradske uprave Grada Mostara od danas stupaju u štrajk upozorenja radi ostvarivanja svojih zahtjeva. Štraj upozorenja trajat će 7 dana, a nakon toga stupaju u generalni štrajk.

Nakon što je usvojena odluka o privremenom financiranju, sindikati Gradske uprave Grada Mostara odstupili su od najavljenog štrajka upozorenja. Zajedno s njima štrajk su bili najavili i radnici profesionalne vatrogasne jedinice Mostara, koji ni nakon usvojene odluke nisu odstupili od štrajka, smatrajući da njihova radnička prava nisu ispoštovana.

Najavljeni štrajkovi rezultat su nebrige mostarskog Gradskog vijeća, koje ni pet mjeseci nakon izbora nije izabralo gradonačelnika, a još nije usvojen ni budžet. Sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se još jedanput pokušati riješiti gorući problemi Mostara, najavljena je za četvrtak.

Prema riječima predsjednika Sindikata Vatrogasne službe Milenka Zovke, usvajanje odluke o privremenom financiranju javnih potreba korisnika gradskog proračuna je samo jedan od zahtijeva koji je ispoštovan, a sindikat je zbog neispunjenja ostalih zahtjeva stupio u štrajk.
“Pored donošenja odluke o gradskom proračunu za 2009., primarni zahtjev koji tražimo jest isplata jubilarnih nagrada, zatim isplata razlike regresa, toplog obroka, naknade za noćni rad, prekovremene satnice, te isplata rada u vrijeme državnih i vjerskih blagdane”, kazao je Zovko.

Tvrdi kako ne traže nemoguće, nego jedino uvjete koje imaju sve ostale vatrogasne službe u Bosni i Hercegovini. Zovko je naveo i to da su na adresu Gradskog vijeća, gradonačelnika, kao i zračne luke upućena pisma s postavljenim zahtjevima, te da će štrajk upozorenja trajati sve dok se ne dobiju traženi odgovori. Štrajk upozorenja trajat će sedam dana, a podrazumijeva obustavu rada u vremenu od 10 do 12 sati.

„U tom periodu nećemo izvršavati usluge za treća lica i osiguranja zračne luke", dodao je Zovko na jučerašnjojj press-konferenciji.Odluka o štrajku upozorenja uredno je poslana u ured gradonačelnika, Gradskom vijeću, kao i načelniku za civilnu zaštitu i vatrogastvo. Ukoliko se ne ispune zahtjevi koje potražuju, profesionalna vatrogasna jedinica Mostara najavljuje generalni štrajk.

Zovko je naveo kako je Sindikat Gradske uprave odstupio iz štrajka iz razloga što oni imaju različite uvjete rada od Vatrogasne službe. Naime, kako tvrdi Zovko, za razliku od njih zaposlenici Gradske uprave imaju slobodne vikende, ne rade za državne i vjerske blagdane, a što je najvažnije, ne rade noćne smjene. Na pitanje hoće li, ukoliko im se ne ispune postavljeni zahtjevi, sindikat stupiti u generalni štrajk, Zovko je odgovorio kako se nada da do toga neće doći jer je svjestan činjenice koliko Vatrogasna služba znači za grad.

Štrajk prosvjetara i Službe civilne zaštite i vatrogasaca podržali su i u Sindikatu državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNK. Nepostojanje kolektivnog ugovora, jedan je od razloga zbog kojeg će se i ovaj Sindikat najvjerovatnije pridružiti štrajku upozorenja.opširnije

22.03.2009. ...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters