POLICIJA: ZA NAMJERNO IZAZIVANJE POŽARA KAZNA MILIJUN KUNA
[ # ]

KOPRIVNICA

Od početka godine na području Podravine i Prigorja 19 puta su gorjeli gospodarski objekti te jedno vozilo, što je znatno manje nego lani. Da bi broj požara i dalje bio tako mali, 10-ak dana prije kalendarskog početka proljeća iz Policijske uprave koprivničko-križevačke upozorili su na zakonske odredbe o spaljivanju biljnog otpada i trave na otvorenom.

Voditelj inspektorata unutarnjih poslova pri Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj Ivan Matosović podsjetio je da je spaljivanje zabranjeno noću, za vrijeme jakog vjetra te blizu šuma i objekata koji bi mogli lako planuti. Nadalje, trava i biljni otpad koji će biti spaljeni moraju biti fizički odvojeni od okolnog terena, šume ili poljoprivrednih kultura, s time da vatra smije doći najbliže na 20 metara od gospodarskih objekata te 200 metara od ruba šume. Matasović je upozorio koje su kazne predviđene u slučaju požara:

- 100 tisuća do milijun kuna novčane kazne ili kaznu zatvora od 30 do 60 dana dobit će osoba koja namjerno izazove požar, a ako to učini zbog nepažnje predviđena kazna je deset do 50 tisuća kuna. Uz to, u odgovarajućim odlukama općina i gradova također su predviđene nemale novčane kazne za uzročnike požara.

Ivan Matasović je izdvojio da je na području Koprivnice spaljivanje bilja zabranjeno jer ga zbrinjava komunalno poduzeće. Ako, pak, vatra izmakne nadzoru obavezno je nazvati policiju na broj telefona 92 ili Županijski centar Uprave za zaštitu i spašavanje na broj 112 te vatrogasce na 93. radio Koprivnica

13.03.2009. ...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters