HRVATSKA USTROJAVA VATROGASNU AKADEMIJU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Za obuku dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca pripremljeno je pedesetak nastavnih programa s posebnim naglaskom na šumske požare

U Vladinu proceduru stiže paket izmjena i dopuna Zakona o vatrogastva, a u njemu i prijedlog za osnivanje hrvatske vatrogasne akademije, potvrdio je Vjesniku pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Branko Smrekar.Prema njegovim riječima, osnivanje akademije donijet će brojna poboljšanja sustavu obrazovanja i obuke profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

»Već smo proveli sve pripremne aktivnosti, a projekt su podržala mjerodavna ministarstva MUP i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te svi segmenti našeg vatrogastva, od profesionalnih vatrogasnih postrojbi do sindikata i dobrovoljnih vatrogasnih društava«, objašnjava Smrekar.Projekt je u srpnju 2008. dobio i potporu Ureda predsjednika Republike, a predviđa da bi u sklopu hrvatske vatrogasne akademije djelovala vatrogasna škola i centar za tehniku, dok se kao ideja za moguću razradu spominje i visoka vatrogasna škola.

Nova ustanova već sada može početi raditi jer Smrekar otkriva da su gotovi novi nastavni programi za zanimanja vatrogasac, vatrogasni tehničar, vatrogasni tehničar-specijalist i vatrogasni tehničar instruktor.Uz njih, i za obuku dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca sastavljeno je pedesetak specijalističkih nastavnih planova i programa s posebnim naglaskom na zaštitu od šumskih požara. Agencija za strukovno obrazovanje sve ih je ocijenila najvišim ocjenama, pa se očekuje da se novi programi uskoro i odobre. Prema njima će se najveći dio školovanja, usavršavanja i obuke vatrogasaca provoditi u vatrogasnim postrojbama, dok će ispite i završne ispite provoditi akademija.

»Novi sustav obrazovanja uvest će standard kompetencija za sva vatrogasna zanimanja i zvanja, licencije za predavače i instruktore, decentralizirano obrazovanje na sve županije, veći opseg i kvalitetu obrazovanja te bolji nadzor«, tvrdi Smrekar te zaključuje kako je glavni cilj koji se želi postići novim sustavom srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja dobiti što bolje osposobljene hrvatske vatrogasce.Za početak, najavljuje još jače zdravstvene kontrolu svih kandidata koji ubuduće budu kandidata za vatrogasce.

Velika akcija provjere vatrogasne opremeOsnivanjem Hrvatske vatrogasne akademije više posla imat će Centar za tehniku, respektabilna i u ovom dijelu Europe vodeća ustanova za ispitivanje vatrogasne opreme. Branko Smrekar najavljuje pripreme za provođenje nacionalnih akcija ispitivanja tehnike koja se koristi za gašenje požara, ali i osnivanje informacijskog centra za tehniku. Jedna od najvažnijih novosti za hrvatske vatrogasce u tom je dijelu inicijativa za osnivanje ekipa za ispitivanje vatrogasne opreme po županijama. Ispitivanja bi obavljali vatrogasni stručnjaci s posebnim ovlastima i licencijama, a takvim bi provjerama hrvatsko vatrogastvo samo sebi uštedjelo znatan novac, ali i riješilo pitanje sigurnosti.

U svijetu se vatrogasci obrazuju u posebnim državnim ustanovama, vatrogasnim školama i/ili posebno opremljenim obučnim centrima. Tako osmišljene vatrogasne škole i centri djeluju u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, Poljskoj... U Hrvatskoj se, pak, od 1957. do 2004. godine školovanje vatrogasaca obavljalo isključivo u Vatrogasnoj školi u Zagrebu. Hrvatske nastavne planove i iskustva preuzimale neke europske zemlje, a zanimanje za hrvatska postignuća i danas je veliko. Vjesnik

02.03.2009. ...13:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters