U BREZJU ODRŽAN SAJAM MOGUČNOSTI
[ # ]

BREZJE
Piše: Damir Marenić

U organizaciji lokalne samouprave te policijske uprave zagrebačke na sportskom terenu Sloga u Brezju održana je prezentacija Udruga sa područja Grada Svete Nedelje te Policijske postaje Samobor pod nazivom "Sajam mogučnosti". Sama akcija koja je prvenstveno zamišljena od strane PUZ-a a potpomognuta lokalnom samoupravomimala je cilj da učenike od petih do osmih razreda zaintrigira i da im omogući lakši odabir aktivnosti u daljnjem njihovom razvoju. Između ostalih mogli su se upoznati sa radom vatrogasaca,policije, rukometaša ,nogometaša,biciklizam,mažoretkinje, kulturno umjetničkih društava te mogučnost pristupa nekim od Udruga. SLIKE

Samo otvorenje pozdravio je i otvorio gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te napomenuo da je ova akcija hvalevrijedna i da se nada da će mnogi učenici pronaći ono što ih najvišer interesira. Vatrogasna Zajednica bila je prezentirana sa svoja tri društva : DVD Sveta Nedelja, DVD Rakitje i DVD Kerestinec koji su na svojim štandovima postavili raznu vatrogasnu opremu i pehare kako bi što bolje prezentirali mladima vatrogastvo. Zapovjednik svetonedeljskih vatrogasaca Nevenko Čižmešija uz pomoć Petra Mikina i Damira Marenić te ženske ekipe prezentirali su opremu vatrogasaca te je svaki učenik imao priliku isprobati istu.osobno se uvjeriti u njenu mogučnost. Voditeljica rakitskih vatrogasaca Karmen Matijašec je sa svojonm ekipom vatrogasne djece prezentirala vatrogasnu vježbu koja je privukla veliku pažnju školske djece koja su se i sama isprobala u vještini rušenje meta .Ono što je bitno istači da su djeca upoznata sa učlanjenjem u pojedina vatrogasna društva i ovom prilikom da naglasimo kako je DVD-u Sveta Nedelja pristupnicu potpisalo 20 školaraca.

Osim razgledavanja štandova djeca su imala priliku okušat se i igrama koja su pripremljena za njih. Tako su se mogli okušat u trčanju na 50 metara i u igri "Pronađi me". Svi prijavljeni za neku igru dobili su majice sa natpisom današnje manifestacije a prvoplasirani i ruksake ,dar Policijske uprave zagrebačke. Nadalje je održana i zamišljena akcija traženja eksplozivne naprave pomoću policijskog psa koji je svoju dužnost obavio besprijekorno. Ovakve akcije su zaista dobrodošle i ostavile su mogučnost njihovog usavršavanja kako bi bile još bolje a na vatrogasnim društvima je da sve učenike, one koji su iskazali želju za vatrogastvom, što bolje upute u rad vatrogasaca i ono što je najbitnije što više i duže ih zadrže u vatrogastvu.

30.09.2008. ...13:16 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POTPISAN UGOVOR O NABAVCI VATROGASNIH VOZILA ZA ZAGREBAČKU ŽUPANIJU
[ # ]

ZAGREB

U Zagrebačkoj županiji danas je potpisan ugovor o nabavi osam vatrogasnih vozila za potreba tri grada i četiri općine Zagrebačke županije. Ugovor vrijedan 9 milijuna kuna potpisali su predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, predstavnici vatrogasnih zajednica općina i gradova te tri dobavljača vozila, tvrtke Vatropromet, MG Rijeka i Ziegler.

Kupnju četiri cisterne, tri navalna vozila i jednog manjeg tehničkog vozila zajednički će financirati Zagrebačka županija sa 15 posto te gradovi i općine s preostalih 85 posto iznosa. Navedena vozila kupuju se za potrebe vatrogasnih zajednica Velike Gorice, Pisarovine, Brckovljana, Dugog Sela, Dubravice, Rugvice i Ivanić-Grada.Prema riječima Stjepana Ptičeka vozila će biti isporučena početkom srpnja iduće godine, dok će manje tehničko vozilo biti isporučeno za nešto više od mjesec dana.

- U idućih pet godina planiramo nabaviti još 40 vozila i na taj način modernizirati i dodatno podići operativnu spremnost naših vatrogasnih društava – rekao je Ptiček nadodavši kako je većina postojećih vozila stara i do 30 godina.Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako Zagrebačka županija u okviru proračunskih mogućnosti daje svoj maksimum kako bi svim vatrogasnim društvima omogućila da kvalitetno funkcioniraju i ispunjavaju svoju osnovnu zadaću, a to je spašavanje ljudskih života i imovine.

To će, kako je napomenuo je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica, Krešo Hubak, dodatno osnažiti i olakšati funkcioniranje vatrogasnih društava, obzirom da je prosječna starost voznog parka oko 30 godina.Inače, na području Zagrebačke županije djeluju četiri profesionalne vatrogasne postrojbe i 283 dobrovoljna vatrogasna društava. Prema proračunu Zagrebačka županija u ovoj je godini izdvojila 2,7 milijun kuna za vatrogastvo. Od tog iznosa 1,2 milijuna kuna namijenjeno je za kupnju nove opreme. Isti iznos predviđen je za financiranje Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, dok je 300.000 kuna predviđeno za izradu procjene plana za zaštitu od požara Zagrebačke županije.

...13:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA OBLJETNICA
[ # ]

GLINA

Obljetnica je obilježena svečanom sjednicom Dobrovoljnog vatrogasnog društva, atraktivnom vježbom i dodjelom priznanja zaslužnim članovima. Za relativno rano otkrivanje vatrogasnog društva u gradu na rijeci Glini treba kriviti katastrofalan požar koji je buknuo u ranim jutarnjim satima, 10. kolovoza 1869. godine, kada je do temelja, u ovom malom provincijskom gradiću izgorjelo 45 kuća i 56 gospodarskih zgrada.

Desetak godina grad se mukotrpno oporavljao od ove katastrofe, a 27. rujna 1877. predstojnik kraljevske kotarske oblasti Glina, Josip Ballay, u suradnji s Građanskim poglavarstvom, poziva građanstvo na dogovor oko osnivanja vatrogasnog društva. U svibnju iduće godine, pod predsjedanjem vojvode Medura, održana je osnivačka skupština, a članovi novoosnovanog zbora vatrogasaca položili su vatrogasnu zakletvu. Na području današnje Sisačko - moslavačke županije to je bilo drugo, a na području Hrvatske 26. osnovano vatrogasno društvo. U razdoblju između dva svjetska rata Dobrovoljno vatrogasno društvo u Glini bilježi brz razvoj, ali nakon Domovinskog rata trebalo je krenuti ispočetka. Zalaganjem šire društvene zajednice, Vlade RH, ali i radom i odricanjem samih članova, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Glini ponovo staje na noge i danas je jedno od vodećih društava u Županiji.

Da je posebno cijenjeno, potvrđuje i činjenica da se pokroviteljstva proslave 130. obljetnice prihvatio Predsjednik Hrvatskog sabora, te da su svečanostima prisustvovali najviši dužnosnici Hrvatske vatrogasne zajednice, saborski zastupnici, državni tajnik Ministarstva kulture i drugi. Za građanstvo je svakako bila najatraktivnija vježba spašavanja s 3. kata ugroženih osoba u požaru, u kojoj su uz domaćina sudjelovali i zagrebački profesionalni vatrogasci. Petrinjski radio

...13:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U PRIVATNOJ KONFEKCIJI MARTES
[ # ]

LESKOVAC

U privatnoj konfekciji Martes u Leskovcu noćas je izbio požar u kome je dio zaliha gotovih proizvoda izgorio, a dio oštećen, rečeo je u sektoru za zaštitu i spašavanje Policijske uprave u Leskovcu.Požar u toj konfekciji sa više od stotinu zaposlenih, izbio je oko 3.00 poslje ponoći u podrumskim prostorijama, a vatrogasci su uspjeli uasiti požar sat vremena kasnije.Uzrok požara još nije poznat, kao ni visina pričinjene štete. 24sata.co

...07:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRONAŠLI GA VATROGASCI
[ # ]

POŽEGA

Željko Nekić (42) iz Novoselaca kod Požege pronađen je danas oko 17 sati mrtav u koritu rijeke Orljave. Željko je u subotu popodne otišao na pecanje.
- Na pecanju je često znao ostati preko noći i čitav dan pa nije bilo neobično što se u nedjelju nije vratio kući. Kada se Željko ni danas nije pojavio na poslu s kojeg nije izostajao, njegov otac shvatio je da nešto nije u redu - kaže susjed nesretnog Nekića. Vidjevši da mu nema sina, Željkov je otac u ponedjeljak prije podne prijavio njegov nestanak policiji u Pleternici. Nakon nekoliko sati potrage vatrogasci DVD Pleterenica su u rijeci Orljavi, 800 metara nizvodno od mosta u Novoselcima pronašli Željkovo mrtvo tijelo. Istragom će se utvrditi je li riječ o nesretnom slučaju, samoubojstvu ili možda nasilnoj smrti. 24 sata

29.09.2008. ...20:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLODIRAO PLIN U DJEČJOJ BOLNICI
[ # ]

LONDON
Piše: Rahela Štambuk

Četiri vatrogasca su lakše ozlijeđena, a stotine pacijenata evakuirane su iz zgrade. Prije izbijanja vatre čula se glasna eksplozija. Sumnjaju na plin.U dječjoj bolnici Great Ormond Street u samom središtu u ponedjeljak rano ujutro buknuo je požar. Četiri vatrogasca su lakše ozlijeđena, a stotine pacijenata evakuirane su iz zgrade. VIDEO Prema izjavama očevidaca prije izbijanja vatre čula se glasna eksplozija. Sumnja se da je eksplodirao spremnik plina na odjelu za srčane bolesnike. Na intervenciju je izašlo šest vatrogasnih kola sa 35 gasitelja. Nitko od malih pacijenata nije stradao. Bolnica je osnovana 1852. godine, a autor JM Barrie dao joj je sva prava na svoju knjigu Petar Pan 1929. godine. 24 sata

...19:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPAŠAVALI OBIČNU GRANU
[ # ]

HAMPSHIRE

Nakon dojave da je iguana na drvetu visine 14 metara, britanski vatrogasci iz Hampshirea odmah su krenuli u akciju spašavanja jadne životinje. Došavši do pola, shvatili su kako je riječ o najobičnijoj grani prekrivenoj algama.
- Gledavši odozdo, izgledalo nam je kao prava iguana, nikada nisam vidio nešto slično. Inače, sve dojave o životinjama shvaćamo ozbiljno. U ovom slučaju bila je riječ o dojavi s najboljom namjerom - rekao je Colin Horwood, voditelj akcije spašavanja grane. detaljnije

...19:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PEGLA ZAPALILA STAN
[ # ]

ZAGREB

Gorjelo je u sobi stana na trećem katu zgrade u riječkoj Ulici Ivana Zajca. Požar je brzo ugašen, a materijalnu štetu je oko 50.000 kuna.U noći na ponedjeljak oko 3 sata buknuo je požar u stambenoj zgradi u Ulici Ivana Zajca 2 u Rijeci. Gorjelo je u dječjoj sobi stana na trećem katu. Požar su brzo ugasili, a ozlijeđenih nije bilo. Požar je uzrokovala pegla uključena u struju. U vrijeme požara u stanu je bilo troje ljudi, ali nitko nije ozlijeđen. U prizemlju te stambene zgrade nalazi se taverna 'Brun' u vlasništvu pjevača Dalibora Bruna.
- Vatra je buknula usred noći. U restoranu u to vrijeme nije bilo nikoga. Oštećenja u našem restoranu nema. Ne osjeća se dim, zgrada nije zadimljena s vanjske strane, a restoran normalno radi - rekla je Jagoda, supruga pjevača Dalibora Bruna. 24 sata

...17:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U KAMBELOVCU
[ # ]

KAŠTEL KAMBELOVAC

Danas oko 10.30 sati izbio je požar na padini Podšpilje u Kaštel Kambelovcu. Na teren su izašla sva kaštelanska vatrogasna društva- „Mladost“ iz Sućurca, „Kaštel Gomilica“ i „Donja Kaštela“ , odnosno 36 vatrogasaca s 11 vozila. Od 11.30 u gašenje su se uključile zračne snage s 2 helikoptera. Po prvim procjenama, kako je izvjestio zapovjednik DVD-a „Kaštel Gomilica“ Milivoj Taslak, izgorjelo je oko 6 hektara trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 13 sati, a vatrogasci će ostati na saniranju požarišta. Portal Grada Kaštela

...13:12 [ Komentari (1) ] Isprintaj

JUČER BILO VATRENO U KAŠTELIMA
[ # ]

KAŠTELA

Jučer oko 23:30 sati buknuo je požar na predjelu Rudine u Kaštelima. Opožarena je površina od nekoliko hektara niskog raslinja i makije. Vatrogasci su stigli na opožareno mjesto oko 00:40 sati i intenzivno rade na gašenju požara.

Dana 28.09.2008.godine u 13,26 sati dojavljen je požar u Kaštel Starome desno od crkve. O tome obaviješteno DVD-Kaštel Gomilica, koje je već imalo dojavu i izašli su na požar. Požar je bio na predjelu Radun, lokaliziran je u 13,50 sati a ugašen u 14,10 sati. Opožarena je površina cca 3000 kvadrata miješanog poljoprivrednog zemljišta (nešto maslina i višanja) i niskog raslinja. Požar je gasilo 11 vatrogasca s 3 vozila.

Dana 28.09.2008.godine u 16,41 sati dojavljen požar u Primorskom Docu iznad crkve Sv. Ante. Gori trava blizu borove šume. Na požar su izašli vatrogasci DVD-a Kaštel Gomilica. Za vrijeme gašenja požara izbila su još dva manja požar u blizini pa sumnjaju u namjerno paljenje, djelatnici policije iz PP Kaštela ispituju uzroke požara. Sve je pogašeno do 18,20 sati opožarena je površina cca 2500 kvadrata niskog raslinja i trave u borovoj šumi koju požar nije zahvatio (prizemni) i oko 300 kvadrata na spomenuta dva mjesta u blizini. Požar su ugasili 4 vatrogasca sa cisternom. Portal Grada Kaštela

...09:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OTROVAO SE U PODRUMU DOK JE PRIPREMAO MOŠT
[ # ]

KOPRIVNICA

Vladu Bukvića (50) susjedi su u nedjelju oko 18 sati pronašli mrtvog u podrumu njegove klijeti u Močilama, prigradskom naselju Koprivnice, kao prvu ovogodišnju žrtvu trovanja plinovima zbog alkoholnog vrenja grožđa.Nesretni je Bukvić u podrumu ležao od jutarnjih sati, a beživotno tijelo nakon dojave su izvukli koprivnički vatrogasci u zaštitnim maskama. Njegovi sinovi Dejan (30) i Kristijan (25) istaknuli su kako je otac već duže vrijeme upozoravao obitelj na opasnost od trovanja, ali se on sam nije želio zaštiti. Jutarnji List

...08:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VOZAČA IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

BEOGRAD

Pero Čiča (55) teško je ozljeđen u prometnoj nesreći koja se jučer dogodila na autoputu Beograd-Šid prije skretanja za aerodrom. Čiča je vozio srednjom trakom u pravcu Beograda, kada je svojim „golfom“ pokušao pretječi „fiat stilo“, koji se kretao brzom trakom. Prilikom prestrojavanja, došlo je do sudara od čije siline su oba automobila probila zaštitnu ogradu i preletjela u suprotni pravac, gdje je na njih naletio „rover“.

U lančanom sudaru tri automobila, lakše je ozljeđen vozač „fiat stila“, dok su druga dva putnika, kao i vozač i suvozač u „roveru“, ostali neozljeđeni. Međutim, od siline udara vozila su potpuno uništena, a prilikom spašavanja Pere Čiče, morali su intervenirati i vatrogasci.
- Prizor je bio strašan! Sve se odigralo nevjerovatno brzo. Vozio sam nekih sto kilometara na sat, a oba automobila su pored mene prosto proletjela. Ubrzo sam čuo jak prasak, a zatim sam vidio kako dva vozila probijaju zaštitnu ogradu i kako na njih naleće treći automobil. Čini mi se da je od siline udara motor „golfa“ odletio nekoliko metara. Nas nekoliko je zaustavilo automobile i pritrčalo da pomogne. Na sreću, svi su bili dobro osim vozača „golfa“, koji je bio zgnječen i bez znaka života. Odmah smo pozvali policiju i Hitnu pomoć - priča za „Blic“ jedan od svjedoka teške nesreće.

Iako priklješten u smrskanom automobilu, lječnici Hitne pomoći uspjeli su ukazati prvu pomoć teško ozljeđenom čovjeku, ali ga nisu uspjeli izvuči iz olupine. Tek nakon desetominutne intervencije vatrogasaca, koji su ga specijalnim dizalicama uspjeli osloboditi, ozljeđeni je u nesvjesnom stanju prevezen je na Urgentni centar. Kako „Blic“ saznaje, Pero Čiča ima teške ozljede i lječnici se bore za njegov život. Blic

...08:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 3.KUP DVD STUPNIK
[ # ]

GORNJI STUPNIK
Piše: Damir Marenić

Iako su vremenski uvjeti daleko od onog idealno,u Stupniku je održan "III Kup DVD Stupnik". 15 ekipa razvrstanih u tri kategorije nastupilo je na poligonu ispred prekrasnog vatrogasnog doma. Odaziv ekipa je nešto slabija ako se uzme u obzir da su još uvijek u tijeku poljoprivredni radovi te berba grožđa,ali to nije umanjilo ovo tradicionalno rano jesensko natjecanje.

U kategoriji Djeca (m) prvo mjesto pripalo je članovima DVD Stupnik,drugo mjesto za ekipu DVD Plešivica a treće za DVD Rakitje. U kategoriji Djeca(ž) pobjeda je pripala ekipi DVD Donja Kupčina. U kategoriji Muški "A" prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Buševec koji su nastavili trend pobjeda ako se zna da su dan ranije pobjedili i u Svetoj Nedelji, drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Strmec dok su treći bili članovi DVD Sveta Nedelja. U kategoriji Muški "B" prvo mjesto pripalo je ekipi GPVP Pliva, drugo mjesto za ekipu DVD Odranski Obrež. U kategoriji žene "A" pobjedu su odnjele članice DVD Odranski Obrež,drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Dragonožec dok je treće mjesto odnjela ekipa DVD Sveta Nedelja. Sudačka ekipa odradila je svoj posao na zadovoljstvo svih učesnika ,a ženskoj ekipi DVD Dragonožec pripao je pehar za Fair play. Nakon službenog dijela započelo je druženje vatrogasaca i mještana Stupnika koji su se mogli zabaviti uz sastav "Vremeplov"


28.09.2008. ...21:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO GRADSKO NATJECANJE VZG SAMOBORA
[ # ]

SAMOBORSKI OTOK
Piše. Damir Marenić

Danas se na sportskom terenu NK Otok održalo gradsko natjecanje VZG Samobor. Vatrogasne ekipe iz Ruda, Bregane, Samobora, Klokočevca, Cerja, Pavučnjaka, Otoka, Petkovog Brega, Molvica borili se za što bolji rezultat,te samim time i nastupom na županijskom natjecanju. U kategoriji muški "A" nastupilo je devet ekipa i utakvoj konkurenciji prvaci Grada Samobora je ekipa DVD Otok , drugo mjesto za DVD Breganu dok su članovi DVD Ruda završili na trečem mjestu. Prema prikazanim rezultatima na prijašnjim natjecanjima ovakav redosljed bio je i očekivan. U kategoriji muški "B" prvaci su članovi DVD Bregane,drugo mjesto za dvd Rude dok su treči DVD Petkov Breg. U kategoriji žene A prvakinje su djevojke iz Ruda koje su ovaj puta bile bolje od ekipe iz Molvica. REZULTATI

...15:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR IZNAD OMIŠA PODMETNUT - PRONAĐENO OSTACI KARTONA NATOPLJENOG SUMPOROM
[ # ]

OMIŠ

Sedam i pol sati borbe sa požarom, koji je u subotu progutao 150 hektara borovine i makije u zaleđu Omiša te ozbiljno preplašio stanovnike Naklica i Tugara, urodilo je plodom oko 21 sat kada je vatra obuzdana, a dio gasitelja je ostalo dežurati cijelu noć.Dok se iščekuje izlazak kriminalista ne teren i rezultati očevida, mnogo je onih koji su skloni povjerovati da se radi o podmetnutom požaru.Splitska policija dan nakon požara još nije pristupila očevidu jer je na ponekim mjestima tinjalo, pa nisu imali uvjeta za rad. Dok se čeka njihov nalaz o uzroku, stanovništvo špekulira da bi požar mogao biti podmetnut.Naime, na Brnistri gdje je se požar razbuktao, samo je ove godine 13 puta izbijao manji požar koji su vatrogasci uspijevali ugasiti prije nego bi poprimio ozbiljnije razmjere, što s ovim subotnjim nažalost nije bio slučaj.

Kako smo neslužbeno doznali, policajci koji su u subotu bili na terenu u centru izbijanja požara pronašla veću količinu kartona natopljenog sumporom.
Omiški vatrogasni zapovjednik Ivan Kuvačić i sam sumnja da se na Brnistri "netko igra vatrom“.
- Činjenica je da smo 12 ili 13 puta samo ove godine gasili na tom području, pa smo i sami probali čuvati taj teren. Dva puta početkom godine je požar bio ozbiljniji kod Naklica, a kod ostalih smo imali sreće što nije bilo jakog vjetra, inače bi imali situaciju od jučer. Trenutno smo zadovoljni stanjem, natapaju se rubni dijelovi, a tek ponegdje se uči nekakav manji dim. Radi se strahovito gustom terenu koji je sad na ponekim mjestima uz cestu ostao ogoljen – kazao nam je u nedjelju ujutro Kuvačić.

Inače je tijekom gašenja lakše ozlijeđeno šest vatrogasaca i jedno dijete koje nije zatražilo liječničku pomoć. Tijekom gašenja je glavu i skočni zglob ozlijedio gasitelj DVD-a Lovreć Frano Frankić (22), dok je rame ozlijedio Marin Babarović (21) iz DVD-a Solin.Četvorica gasitelja DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca su se prevrnuli s cisternom na krov u Srinjinama dok su žurili na požarište. Cisternom su udarili u metalnu ogradu dvorišta kuće i pri tom lakše ozlijedili 11-godišnjeg Zvonimira B. iz Srinjina. Vozač Vatroslav Bradarić Šljujo (29) i njegov kolega Joško Božin (50) su zadržani na opservaciji KBC Split, dok su druga dvojica odmah otpuštena. Slobodna Dalmacija

...14:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

29 EKIPA NA 7.KUPU PAVLA IVANCA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Nakon nekoliko odgođenih termina, vatrogasci DVD Sveta Nedelje ipak su održali Memorijal "Pavao Ivanec" po sedmi puta. Odmah na početku da napomenemo kako su ovaj Memorijal po prvi puta organizirali mladi članovi društva iliti Vatreni dečki uz pomoć starijih članova. Uz uvodno postrojavanje ekipa od strane zapovjednika društva Nevenka Čižmešije pozdravnu riječ uputio je i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te otvorio 7.Memorijal "Pavao Ivanec". Delegacija DVD Svete Nedelje uz pratnju obitelji prerano preminulog Pavla Ivanca uputila se prema groblju gdje su položili vijenac i svijeću na grob.

Samo natjecanje održano je na sportskim terenima Sloga u Brezju. Prvi su na izvođenje vježbe izašla vatrogasna djeca.U konkurenciji muških prvo mjesto osvojila su djeca DVD Stupnik,drugi su bili članovi DVD Rakitje a treće mjesto pripalo je ekipi DVD Deanovec. Četvrti su bili članovi DVD Mraclin dok su peti bili dragi gosti iz Lužana sa kojima je bio i Stjepan Maksimović urednik bloga "Naše kronike". U kategoriji djeca-žene prvo mjesto osvojile su članice DVD Lijevo Sredičko. Nakon završetka glavnog dijela djeca su se okušala i u potezanju užeta kako bi se što bolje ugrijala od hladnoće i vjetra koji nije bio nimalo ugodan. Svoju snagu a i tezu da kulen snagu daje potvrdila su djeca iz DVD Lužani koji su doslovno pomeli svoju konkurenciju i više nego zasluženo ponjeli epitet najjače dječje ekipe . SLIKE

U kategoriji muški A nastupilo je 12 ekipa, a prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Buševec koji su ostvarili rezultat 32,20 sekundi, drugo mjesto za ekipu DVD Samoborski Otok dok su treći bili članovi DVD Bijela Gorica. U kategoriji žene A nastupilo je 11 ekipa a prvo mjesto za ekipu DVD Staro Čiče, druge su bile djevojke iz Odranskog Obreža 1 dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Donja Vlahinička. Kako se vrijeme smirilo u postalo ugodnije nego što je bilo na početku natjecanja druženje i ples nije izostao. Ne bi bilo u redu a da na ovom blogu ne spomenemo tko se sve našao ovdje od dragih blogera: Tomek , Čižma, Stjepan, Bronx, Hauba, Mala Dro, Petra, Slavek , Mirek , Turki . Pozdrav i vidimo se u Zaprešiću.

...09:15 [ Komentari (5) ] Isprintaj

OBAVJEST O PROMJENI ADRESE HVZ-a
[ # ]

ZAGREB

Image Hosted by ImageShack.us


Broj: 1402-3/08

Zagreb, 25. rujna 2008.

- Vatrogasnim zajednicama županija/Grada Zagreba

- Vatrogasnim organizacijama

Predmet: Promjena sjedišta Ureda Hrvatske vatrogasne zajednice

Obavještavamo Vas, da je Ured Hrvatske vatrogasne zajednice preselio na novu lokaciju u Selsku cestu broj 90a, 10 000 Zagreb. Svi ostali komunikacijski kontakti su ostali isti!

Načelnik

mr. Željko Popović

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVOJE MRTVIH, TROJE OZLJEĐENO KOD BILICA
[ # ]

BILICE

U teškoj prometnoj nesreći koja se u subotu nešto prije 21 sat dogodila na prometnici Šibenik-Drniš na izlazu iz mjesta Bilice na brdu Trtar smrtno su stradale dvije osobe, dok su tri osobe ozlijeđene.Na izlazu iz blagog zavoja sudarila su se tri automobila - Honda, Škoda Octavia i Opel Combo, pri čemu je na licu mjesta smrtno stradao vozač opela Ivica S. (42) iz Vodica.Do nesreće je došlo kada je 20-godišnjak iz Konjevrata "hondom civic", šibenskih registracijskih oznaka, ne pridržavajući se razmaka između vozila, sa stražnje strane udario "škodu octaviu" kojom je upravljala 45-godišnjakinja, stoji u policijskom priopćenju.

Policija je utvrdila da je silina udarca odbacila "škodu" u suprotni prometni trak gdje se taj automobil frontalno sudario s kombi vozilom Opel Combo.Odmah po dojavi na mjesto nesreće stigla su dva vozila šibenskih vatrogasaca koji su iz uništene škode škarama za lim vadili vozača i putnicu, koja je kasno sinoć u šibenskoj bolnici podlegla ozljedama.Vozač i putnica iz honde nisu u sudaru zadobili ozbiljnije ozljede.Protiv 20-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava, stoji u policijskom priopćenju. Slobodna Dalmacija

...08:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR DOVEO DO ZATVARANJE TERMINALA NA AERODROMU
[ # ]

BUKUREŠT

Požar koji je izbio u subotu , doveo je do zatvaranja jednog terminala na međunarodnom aerodromu u Bukureštu. Vlasti su evakuirale putnike i osoblje. Aerodrom je nastavio normalan rad nakon što su vatrogasci stavili pod kontrolu požar koji je izbio u podrumu terminala. Vlasti su priopčile da nije bilo poginulih niti ozljeđenih

...08:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UŠTEĐEVINU DONIRALA TRAVNIČKIM VATROGASCIMA
[ # ]

TRAVNIK

Dokazana humanistica Anita Mikić iz Travnika, poznatija kao "teta Anita", danas živi u ustanovi za stare i iznemogle osobe "Naš dom". Kako je i sama nekad bila aktivna članica travničkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, odlučila je svoju donaciju upravo dati njima. Tim povodom Anitu su u "Našem domu" posjetili načelnik općine Tahir Lendo, direktor TVJ Travnik Efarim Pinjo i javni bilježnik Halid Goran, koji je pripremio potrebnu dokumentaciju za realizaciju donacije.Teta Anita donirala je vatrogascima određena financijska sredstva, čiji iznos nije željela reći, te TV aparat i nekoliko svojih vrijednih vezova.Iz TVJ Travnik su obećali da će ispuniti njenu posljednju želju da upravo vatrogasci na njenoj sahrani spuste kovčeg u zemlju. Dnevni avaz

27.09.2008. ...19:33 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI U ŽESTOKOJ BORBI KOD OMIŠA
[ # ]

OMIŠ

Požar iznad Omiša, praćen jakim vjetrom, širi se prema zapadu i naseljima Naklicama i Tugarama, no zasad nema potrebe za evakuacijom stanovništva.
''Vatra je u jednom trenutku zaprijetila Naklicama, no nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva'', potvrdio je zamjenik glavnoga vatrogasnog zaposvjednika Republike Hrvatske za priobalje Tomislav Vuko. Najugroženije su bile vikendice kod Naklica, no i one su obranjene. VIDEO

Vatra je zasada zahvatila oko 150 hektara niskog raslinja i borove šume.Od 14 sati u gašenje su uključeni i helikopteri HRZ-a, a od 16 sati i dva kanadera koji prije nisu mogli gasiti vatru zbog jakog vjetra i zračnih vrtloga u kanjonu Cetine.Nakon što je helikopter izbacio vodu, vjetar je počeo bacati prazno vjedro zakačeno za letjelicu. Helikopter je tada vjedrom zakačio brdo, zbog čega se gotovo srušio. Vjedro koje može ponijeti 2.500 litara vode više nije upotrebljivo.
''Požar se i dalje širi nošen jakim vjetrom, a na teren su stigli i vatrogasci iz Šibenika, Zadra, Splita, Dugog Rata, Podstarne, Žrnovnice, Kaštela, Makarske, Brela i drugih dalmatinskih mjesta te državne postrojbe iz Divulja'', rekao je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca iz Kaštel Sućurca kad se cisterna prevrnula se na putu prema Omišu. Cesta kroz Srinjine zbog toga je bila zatvorena za promet pa su sve cisterne iz smjera Splita do mjesta požara morale kroz Omiš. Oko 21 sat vatrogasci su vatru stavili pod nadzor. Dežurat će čitavu noć, jer zbog jakog vjetra postoji mogućnost od ponovnog rasplamsavanja vatre. Izgorilo je više od 200 hektara šume. Prema neslužbenim informacijama u Požaru iznad Omiša izgorjela su tri automobila. Isključena su dalekovodi Bilice-Konjsko-Meterize pa je veći dio Omiškog područja bez električne energije.Net

VEZANE VJESTI
Ogenj v Dalmaciji

...13:18 [ Komentari (2) ] Isprintaj

OBILJEŽENA 60. GODIŠNJICA JAVNE VATROGASNE POSTROJBE SLAVONSKOG BRODA
[ # ]

SLAVONSKI BROD

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju, smotrom opreme i tehnike te svečanom akademijom danas je obilježena 60.godišnjica postojanja Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda. Profesionalna vatrogasna postrojba osnovana je u Brodu 1948.godine, a prvo dobrovoljno vatrogasno društvo davne 1872.godine. Na temeljima bogate tradicije Javna vatrogasna postrojba umnogome i potporom gradske uprave u nabavi vozila i tehnike danas je među najbolje opremljenima u Hrvatskoj s 13 vozila i 55 zaposlenih koji od vatrene stihije čuvaju prostor ne samo grada Slavonskog Broda već i šire područje susjednih općina. Čestitajući brodskim profesionanim vatrogascima vrijednu obljetnicu i uručujući diplomu zapovjedniku JVP-e Ivanu Vuleti, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice mr Ante Sanader posebno je istaknuo i pohvalio velik doprinos grada Broda u praćenju logističkih potreba JVP-e.

Gradonačelnik dr Mirko Duspara zahvalio se naraštajima brodskih „dečki u plavom“ na svemu što su učinili za Grad, posebno u najteže doba Domovinskog rata. Najodvažnijim profesionalcima uručena su visoka vatrogasna odličja na čemu se u ime nagrađenih zahvalio zamjenik zapovjednika JVP Željko Vlk. Grad Slavonski Brod

26.09.2008. ...20:33 [ Komentari (1) ] Isprintaj

CISTERNA DONIRANA ILI NE ????????????
[ # ]

LIŠANI OSTROVIČKI

U neslužbeno započetoj predizbornoj kampanji u Lišanima Ostrovačkim kraj Benkovca predstavnici oporbenog HDZ-a su ponovno upozorili na problem sa vodoopskrbom u njihovoj općini koja još uvijek nema vodovod.Lani je u studenom, samo desetak dana prije parlamentarnih izbora, Đurđa Adlešič održala predizborni skup u Lišanima Ostrovičkim i u ime HSLS-a donirala vatrogasnu cisternu Lišanima kako bi se mještani lakše mogli opskrbljivati vodom. Niti dva i pol mjeseca kasnije, već u siječnju, cisterna je poslana u Bjelovar i više je nisu vraćali u Lišane. Zašto je načenik vratio i kakve su to donacije koje se vraćaju donatoru? Iz toga se da jedino zaključiti da je tobožnja donacija iskorištena u predizborne svrhe.

Ovog je ljeta Općina unajmila drugu vatrogasnu cisternu iz Stankovaca, pa sada uz sufinanciranje opskrbe vodom, mještani plaćaju 70 kuna dostavu - kaže Ivica Musić, HDZ-ov vijećnik iz Općinskog vijeća Općine Lišane Ostrovičke, koji za ovakav rasplet direktno optužuje načelnika Lišana Željka Mijića koji je na vlast u maloj bukovačkoj općini došao na čelu svoje nezavisne liste, u koaliciji s HSS-om i SDSS-om.Načelnik Mijić nije iznenađen napadima političkih oponenata iz HDZ-a i tvrdi kako on nema ništa s vraćanjem cisterne u Bjelovar. On je, kako kaže, od Hrvatske vatrogasne zajednice tražio da pomogne Lišanima posudbom jedne cisterne za vodoopskrbu.

- Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je naložio bjelovarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi da nam pomogne s jednom cisternom. Potpisali smo ugovor o posudbi i cisternu je 14. studenog prošle godine predao Stjepan Gula, zapovjednik JVP Bjelovar. 24. siječnja ove godine je cisterna povučena jer, kako je obrazloženo, treba njima u Bjolovaru. Mislim da im treba za opskrbu vodom nekih farmi.

U srpnju ove godine je Mladen Jurin ponovno naložio da to bjelovarsko vozilo do daljnjega treba ostati kod nas, ali ono nikada nije došlo natrag iz Bjelovara – kaže Željko Mijić koji je na čelu Općine, ali i lišanskog DVD-a koje je upravo u postupku nabave jedne cisterne, a do tada mještanima voda stiže iz Stankovaca.Svaki dolazak cisterne s dragocjenom tekućinom stoji 270 kuna. Dvjesto sufinanciraju Općina Lišane i Županija zadarska, a 70 kuna plaćaju krajnji korisnici.
- Na papiru stoji tko nam je predao cisternu na korištenje i ja ne bi komentirao dolazak Đurđe Adlešič na predizborni skup HSLS-a u Lišane Ostrovičke - kaže Mijić. Slobodna Dalmacija

...14:04 [ Komentari (1) ] Isprintaj

"LEDENA VATRA" STRUČNO GLASILO UPVH NAMIJENJENO SVIM VATROGASCIMA
[ # ]

ZAGREB

U obliku elektronskog biltena, ali i u tiskanome obliku s prvim danima rujna pojavila se "LEDENA VATRA" . Na 24 stranice taj list reproducira neke od stručnih članaka koji su izašli na portalu, ali dodaje i neke novine.Naime, već duže vrijeme uočeno je da se dio kolega vatrogasaca ne koristi internetom, te tako dobar dio tema mnogima nije dostupan. Isto tako, smatra se vrijednim da se dio tema otisne i tako ostane zauvijek u obliku tiskanoga medija, ili barem u formatu pogodnom za čuvanje na računalu. Nadam se da će ovaj oblik ovakove komunikacije polučiti uspjeh i interes, te pozivam sve vas na suradnju. Što se više bude pisalo i što se više tema obradi, profesionalno ali i dobrovoljno će operativno vatrogastvo dobiti na ozbiljnosti i stručnosti. detaljnije

...13:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MALO MJESTO,VELIKI REZULTATI
[ # ]

HARMICA

U mjestu djeluje nekoliko društvenih organizacija poput malonogometnog kluba Ivan Perkovac, DVD-a Harmica, a rekreativno djeluju stolnotenisači pod vodstvom mještanina Damira Puškaša, zatim aerobik, reiki i još mnoštvo malih društvenih sadržaja.Prvog dana održan je pozivni turnir stolnotenisača u tri kategorije. Djeca do 12 godina, djeca od 12 godina na više te seniori. Posjetitelji su mogli vidjeti odličan stolni tenis, a posebno raduje činjenica da su harmička djeca izuzetno talentirana za ovaj sport, dok su seniori Samobora, Dobove iz susjedne Slovenije i stariji Harmičani potpomognuti tenisačima Knežijanca pokazali da se na njih još uvijek može računati.

Drugog dana održana je vatrogasna vježba gdje su članovi DVD-a Brdovec i Harmica u zajedničkoj akciji spašavali ozljeđene iz goruće zgrade. U drugom dijelu dana na red je došao sport. Ove su godine Harmičani odlučili igrati mali nogomet na način da se slože ekipe mještana. Tako smo mogli uživati u utakmicama Mladih Harmice – Laura, zatim Ivana Perkovca, Harmičkih tentaša, najmlađih te ženske ekipe.Trećeg dana svečanost je započela svečanom sjednicom Vijeća mjesnog odbora Harmica. Izvješće o radu VMO Harmica podnio je predsjednik Franjo Krčan koji je naglasio važnost energije rada svih mjesnih organizacija koja je dovela do lijepih rezultata. Prigorski Kaj

...12:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UPIT VATROGASNOJ ZAJEDNICI
[ # ]

PAKRAC

Idu li na području Pakraca malodobni vatrogasci na intervenciju i koriste li pri tome vatrogasci zapaljive tvari poput goriva za motorne pumpe, pitanja su koje su članovi pakračkog poglavarstva uputili Vatrogasnoj zajednici sa sjednice Poglavarstva. Na istoj sjednici Poglavarstvo je odobrilo i 2000 kuna pomoći za obnovu električnih instalacija u kući Dalibora Plohlu na kojoj je nedavno prilikom požara pričinjena veća materijalna šteta, a koju će većim dijelom sanirati vatrogasci DVD Veliki Banovac. Grad Pakrac

...11:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TROJE OZLJEĐENO U SUDARU ČETIRI AUTOMOBILA
[ # ]

BIBINJE

Jutros se oko 7.30 sati, na Jadranskoj magistrali (D8), dogodila teška prometna nesreća u kojoj su sudjelovala čak četiri automobila, izvijestila je PU zadarska.U nesreći su teško ozlijeđene tri osobe, u pomoć su pozvani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe u Zadru radi izvlačenja ozlijeđenih, koji su prevezeni u zadarsku Opću bolnicu.. Svi ozlijeđeni su prevezeni u zadarsku Opću bolnicu.Okolnosti nesreće još nisu poznate, a tijekom trajanja očevida je promet Jadranskom magistralom, kroz Bibinje, bio obustavljen.Jutros se na zadarskom području dogodila još jedna teška prometna nesreća. Do nesreće je došlo u Debeljaku, nedaleko od Sukošana. Jedna je osoba teško ozlijeđena te joj je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Zadar. index.hr

...10:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PUT DO NOVOG VATROGASNOG VOZILA
[ # ]

MURSKO SREDIŠĆE

Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice pokrenulo je Projekt opremanja dobrovoljnih vatrogasnih društava, potpomognut sredstvima državnog proračuna do 2018. godine, kojim će nastojati vozilima opremiti sva društva. Iz cirkularnog pisma koje je predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag uputio gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina vidljivo je da će nabavka biti sufinancirana u 50-postotnom omjeru, i to za duga i kratka navalna vozila i autocisternu.U prvoj fazi županijske vatrogasne zajednice imaju obavezu provesti anketu zainteresiranosti pojedinih subjekata za nabavkom vozila, pa je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće papir dostavilo Gradskom poglavarstvu. O tome se raspravljalo na sjednici održanoj u ponedjeljak, 1. rujna.

- Ovo je prilika da se za pedeset posto ukupne cijene nabavi novo vatrogasno vozilo koje će u potpunosti odgovarati potrebama našeg DVD-a. Javne vatrogasne postrojbe su ga već nabavile, a sada bi dobrovoljci iz programa nabave vozila također trebali nastojati pribaviti jedno i za sebe. Anketa koja nam je dostavljena ima i neke obvezujuće klauzule, no vjerujem da to neće imati istu težinu kao i ugovor koji bismo u daljnjoj fazi trebali potpisati - rekao je gradonačelnik Josip Dobranić.Tajnik Grada Miljenko Štefanić podsjetio je da u anketi stoji klauzula prema kojoj Grad preuzima obavezu plaćanja dijela troška nabave vozila.

- Daleko od toga da mi to nećemo odraditi, no ne želimo biti stavljeni u situaciju da to nemamo predviđeno proračunom - dodao je gradonačelnik.
Predstavnici DVD-a Mursko Središće Branko Hoblaj i Rajko Bogdan, koji su ujedno zaposlenici JVP-a Čakovca, obraziložili su da će pojedinosti o terminu nabave vozila tek biti poznate.
- Vozilo su na isti način već nabavili Čakovčani i Preložani, pa smatramo da bismo kao grad i mi trebali nastojati u doglednom vremenu kupiti novo vatrogasno vozilo za DVD Mursko Središće. Vjerujemo da će tek iduće godine to doći na red, no više ćemo znati nakon što ispunite anketni listić i Vatrogasna zajednica da upute za daljnje radnje. Cijena vozila koje bismo nabavljali je 1,3 milijuna kuna, s tim da je ono izuzetno dobro opremljeno i može opslužiti naše potrebe - rekao je Branko Hoblaj.Prijedlog da se ponuda za nabavku novog vatrogasnog vozila prihvati Gradsko je poglavarstvo donijelo jednoglasno. List Međimurje

25.09.2008. ...19:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VOZILO VRIJEDNO 1.700,000 KUNA STIGLO U SVETI IVAN ZELINA
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA

Župan Stjepan Kožić prisustvovao je u nedjelju primopredaji novoga, navalno-tehničkog vatrogasnog vozila DVD-u Sveti Ivan Zelina.To najstarije vatrogasno društvo u županiji, osnovano 1875., novo je vozilo dobilo nakon gotovo

30 godina. Vrijednost mu je 1,7 milijuna kuna, a nabavu je, uz potporu Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, financirao Grad Sveti Ivan Zelina. Ključeve vozila vatrogascima je predala Mira Čegec, predsjednica zelinskoga Gradskog vijeća.Novo će vozilo, istaknuo je Ivica Mačković, zapovjednik DVD-a Sveti Ivan Zelina, pridonijeti još boljoj i kvalitetnijoj operativnoj spremnosti vatrogasaca.

Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije i član predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, istaknuo je nužnost lobiranja kako bi se, izmjenom Zakona o vatrogastvu, osiguralo više sredstava za dobrovoljno vatrogastvo.Župan Stjepan Kožić je naglasio kako je u ovogodišnjem županijskim proračunom za vatrogastvo predviđeno 3,5 milijuna kuna. - Zajedno trebamo uložiti maksimalne napore kako bi ljudima koji slobodno vrijeme daruju humanitarnoj djelatnosti osigurali potrebnu opremu - rekao je župan. zagrebačka županija

...17:00 [ Komentari (3) ] Isprintaj

POČEO PROGRAM PREKVALIFIKACIJE ZA VATROGASCE I VATROGASNE TEHNIČARE
[ # ]

DARUVAR

Vatrogasna škola i Učilište vatrogastva u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije, započeli su u Daruvaru program prekvalifikacije za zvanje vatrogasaca i vatrogasnih tehničara. Program prekvalifikacije pohađa oko 30 polaznika, a provodit će se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Daruvara te Vatrogasnoj školi u Zagrebu.

foto arhiv
Otvorenju upriličenom u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Daruvaru su nazočili pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, te predstavnici Županijske vatrogasne zajednice i predstavnici županije i gosti iz Garešnice, gradonačelnik Daruvara i njegov zamjenik te licencirani vježbenici iz Daruvara i Garešnice.Sudionici današnjeg otvaranja programa prekvalifikacije, od polaznika očekuju: da u potpunosti ispune smisao zanimanja koje je u Sjedinjenim Državama u ispitivanju javnog mišljenja ocijenjeno najzanimljivijim. Program prekvalifikacije samo je uvod u reformu vatrogasnog obrazovnog sustava. Na otvorenju je istaknuto kako u cilju afirmiranja Hrvatskih vatrogasaca kao jednog tima treba ostavriti dobru suradnju između profesionalaca i dobrovoljaca. radio Daruvar

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUSRET S VATROGASCIMA FREINDORFA
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA

U Gradskoj vijećnici održan je prijem gostiju iz Austrije, vatrogasaca iz Freindorfa. Goste su primili dogradonačelnik Željko Lisičak, predsjednica Gradskog vijeća Mira Čegec i pročelnica Branka Hođa.Prijateljstvo sa vatrogascima iz Freindorfa traje već 15 godine, a svake dvije godine se organiziraju susreti vatrogasaca. Ove godine su vatrogasci došli u Sveti Ivan Zelinu, te ovdje proveli dva dana u druženju i razgredavanju našeg Grada.Nakon prijema u Gradskoj vijećnici formiran je svečani ešalon koji je uz limenu glazbu i mažuretkinje krenuo od Vatrogasne zajednice Sv. Ivan Zelina do crkve Sv. Ivana Krstitelja gdje je održano Sveto misno slavlje. U vatrogasnom domu u Sv. Ivanu Zelini se održala svečanost primopredaje novog navalnog vatrogasnog vozila vrijednog 1,7 milijuna kuna, a poslije se nastavilo druženje uz glazbu.Više o ovom događaju možete pogledati u Kronici Sv. Ivana Zeline koja se emitira 06. listopada 2008. godine u 17 sati na OTV-u. detaljnije

...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI KROV ZA DVD HODOŠAN
[ # ]

HODOŠAN

Sa svojevremenim graditeljskim hitom u prekrivanju krovišta - bitumenskom šindrom - hodošanski vatrogasci, čiji je vatrogasni dom prekriven šindrom, nemaju baš lijepa iskustva:
- A evo, već godinu dana skačem - kaže Andrija Ilijaš, predsjednik DVD-a Hodošan - da bih osigurao prekiravnje krovišta vatrogasnog doma novim pokrovom. Šindra se na jednoj strani krova jednostavno raspala, krov prokišnjava, upropašteni su i žljebovi, makar smo već nešto i popravljali i privremeno prekrivali. Sad je ipak pronađeno trajno rješenje, krov će se prekriti tako da se na šindru montira novi drveni roštilj, a zatim ide gore limeni crijep. Radove vrijedne 78.000 kuna izvodi obrtnik Vladimir Kudec iz Podbresta, a trošak zajedno pokrivaju naš mjesni odbor s 40.000 kuna i Općina Donji Kraljevec s 38.000 kuna. Vjerujem da će ovaj tjedan novi krov biti gotov i da ćemo konačno bez straha dočekivati svaku kišu. List Međimurje

...15:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPORTSKO-VATROGASNI DOM VRIJEDAN 3.500,000 KUNA
[ # ]

OREHOVICA

Vladimiru Ivkoviću zamjeram što država šakom i kapom daje samo HDZ-ovim općinama rekao je načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.Žitelji i čelnici Općine Orehovica (u čijem su sastavu tri naselja (Podbrest, Vularija i Orehovica) željno očekuju početak gradnje nove škole i dvorane, projekta koji se u cijelosti financira iz državnog proračuna. I dogodio im se tipičan međimurski paradoks - sve što financiraju sami, to se i kreće i privodi cilju, a ono što im je "darovano" - nikako da krene... Betonske "kulise" nove škole ulaze u (još jednu) zimsku sezonu jer je žalbeni postupak nakon provedenog natječaja iz resornog ministarstva zakočio proceduru. I tu su općinski čelnici nemoćni. Zato se načelnik Franjo Bukal najviše oslanja na vlastite snage.

- Trenutno imamo dva projekta, odnosno objekta čiju smo izgradnju započeli godinu ranije. Riječ je o sportsko-vatrogasnom objektu u Orehovici, vrijednom oko 3,500.000 kuna, te domu kulture u Podbrestu koji smo morali srušiti zbog derutnosti. Podižemo novi objekat u kojem će i vatrogasci raspolagati prostorom (otprilike 130 kvadratnih metara). Riječ je o našem središnjem DVD-u u Općini, najbolje opremljenom, čiji pripadnici trenutno raspolažu sa svega 50-ak kvadratnih metara posve neadekvatnog prostora. Sportsko-vatrogasni dom u Orehovici, koji sam ranije spomenuo, praktično je pod krovom. U dogledno vrijeme, u Podbrestu i Orehovici sazvat ćemo zborove građana te definirati kako završiti spomenute objekte. Uz vatrogasce iz Podbresta kojima treba prostor, ni NK Croatia Orehovica nema svojih prostora, čime ne zadovoljavaju kriterije županijskog Nogometnog saveza...... detaljnije

...14:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OTAC OBAVJESTIO VATROGASCE O POČINJENOM ZLOČINU
[ # ]

HANNOVER

Pedesettrogodišnji otac ubio je u Hannoveru jedanaestomjesečnu kćerku, a majku djeteta teško ozljedio, u obiteljskoj drami koja se dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, prenjeli su danas njemački mediji.Beba, koju je policija pronašla na podu dnevne sobe, bila je izbodena nožem, dok je žena, isto kao i počinitelj zločina, bila teško ozljeđena.Otac djeteta je sam pozvao vatrogasce i obavjestio ih o zločinu.

Kada su policija, vatrogasci i hitna pomoć došli u stan, zatekli su vrata otvorena i tijelo izbodenog djeteta na podu dnevne sobe.Uzroci tragedije su nepoznati, a portparol hanoverske policije Štefan Vitke je rekao da se obitelj od srpnja sve češće svađala.Policija istražuje uzroke tragedije, a otac i majka ubijenog djeteta, koji nisu bili u braku, su u bolnici. Bild

...13:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA POŽAR NA LABINŠTINI KRIV PČELAR IZ RAPCA
[ # ]

LABIN

Zbog velikog požara koji je u ponedjeljak, 22. rujna buknuo na području zvanom Benova na Labinštini protiv pčelara iz Rapca 65-godišnjeg B.Š. podignuta je kaznena prijava za kazneno djelo dovođenja u opasnost ljudi i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te prekršajna prijava iz Zakona o zaštiti prirode od požara.Naime, utvrđeno je da je požar buknuo nakon što je pčelar seleći košnice zapalio preostalu suhu travu i stare daske. Vatru je potom gasio vodom, ali vjetar koji se dignuo proširio je žar i izazvao požar u kojemu je izgorjelo oko šest hektara mješovite, bjelogorične šume, borovine i niskog raslinja te 30 košnica i baraka s pčelarskim alatom. Požar je više od pet sati gasilo 35 vatrogasaca s osam vozila sudjelovao i kanader. barkun

...12:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO STARI TERENAC
[ # ]

BEOGRAD

Opel frontera novosadskih registracija izgorjela je jučer ujutru oko 6.20 sati na Beogradskom keju ispred Doma vojske, saznaje GL. Riječ je o starom opelovom terencu koji se, najvjerojatnije, zapalio u vožnji.

- Vatra je krenula od motora i proširila se na kabinu vozila koja je, čini mi se, bila pokrivena ceradom. Sve je izgorjelo za nekoliko minuta, a čitav kej je bio u gustom crnom dimu. Sreća, pa su vatrogasci brzo došli na mjesto događaja i spriječili da se vatra proširi. Tek oko 11 sati, olupina je odnešena - rekao je jedan od očevidaca požara koji se zatekao na mjestu događaja.U Vatrogasnoj jedinici Novi Sad nezvanično se saznaje da je njihova ekipa vrlo brzo ugasila vatru, ali da je prouzrokovana totalna šteta. Iako se razlog požara još uvijek utvrđuje, vrlo je moguče da su se zapalille električne instalacije na automobilu. Građanski List

...11:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR STANA NA LIMANU
[ # ]

NOVI SAD

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, Zorana S. (36) iz Novog Sada izbjegla je smrt u požaru koji je izbio u stanu na trećem katu zgrade u ulici Ive Andrića broj 23 na Limanu.Vatra je izbila u dnevnom boravku stana, gdje se iz zasad nepoznatog razloga zapalilo pokućstvo i namještaj. Zoranu S. vatrogasci su pronašli kako spava u susjednoj sobi i gotovo neozljeđenu iznjeli iz vatre.
– Situacija je bila veoma nepovoljna za nas jer nismo bili u mogućnosti ući kroz vrata stana. Bila su zaključana, pa smo bili primorani da uđemo kroz terasu – rekao je jedan od vatrogasaca neposredno nakon intervencije.

Kada su ušli u stan, vidjeli su kako gori kožni trosjed i nekoliko kućnih aparata. Zorana S. spavala je u spavaćoj sobi, nesvjesna da joj je stan u plamenu.
– Odmah smo je evakuirali, a zatim smo pristupili gašenju. Vatru smo vrlo brzo savladali, ali su posljedice mogle biti mnogo veće – rekao je vatrogasac.Zorana S. je upućena u bolnicu radi lječničkog pregleda kako bi se ustanovilo da li joj je usljed udisanja otrovnog dima narušeno zdravlje. Uzrok požara nije poznat, ali se zasad sumnja da je vatra izbila zbog kvara na električnoj grijalici. Građanski list

...05:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA NA GRADILIŠTU SKUPOG TRGOVAČKOG CENTRA
[ # ]

BATH

Oko 250 ljudi evakuirano je nakon snažne eksplozije na gradilištu trgovačkog centra u engleskom Bathu u utorak poslijepodne.
- Odjednom se začuo prasak, a zatim je uslijedila serija eksplozija - kaže očevidac. Požar je izazavao neoprezno odloženi grijač. On je zapalio četiri kanistera sa gorivom koji su zatim eksplodirali na trećem katu trgovačkog centra u izgradnji. Ozlijeđenih nije bilo. Na požarište su došli vatrogasci sa nekoliko vozila. Za sat vremena požar je lokaliziran. Trgovački kompleks vrijedan 360 milijuna funta trebao se otvoriti u prvoj polovici 2009. godine. Nekoliko čitatelja BBC-eva internet portala fotografiralo je posljedice eksplozije. 24 sata

24.09.2008. ...18:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIJESTI IZ ZIEGLERA
[ # ]

ZAGREB

COOLINE :ODJEĆA ZA STABILIZACIJU I KONTROLU TJELESNE TEMPERATURE

Cooline odjeća izrađena je od posebnih "pametnih" tkanina koje prepoznaju tjelesnu temperaturu te je čak 48 sati stabiliziraju i kontroliraju kada je temperatura previsoka.Vlakna od kojih je izrađen COOLINE upijaju vodu koju nije moguće mehaničkim putem iscijediti što omogućava nošenje majice preko COOLINEa a da ne ostaju nikakvi tragovi!COOLINE hladi na principu isparivanja vode, a efekt hlađenja ovisi o temperaturi organizma. Ne postoji opasnost od potghlađivanja jer je efekt hlađenja veći kada je temperatura viša, odnosno manji kada je temperatura niža. detaljnije

USKOČNI JASTUCI SISTEM LORSBACH
Uskočni jastuk SP 23 tip 10, veličina 2 odgovara DIN 14151, 1-3, normama i odgovara zahtjevima za usporavanje prilikom pada. Jastucima se također lako rukuje i pouzdani su. Za pripremanje ovoga jastuka za upotrebu potrebne su 4 osobe, a postave ga u vremenu od 60 sekundi. Izrađen je od visokokvalitetne cerade, koja nije lako zapaljiva.Odskok nakon skoka je minimalan, a nakon skoka jastuk je u roku od 20 sekundi spreman za ponovno korištenje. Jastuci se pune bocama sa zrakom 8 l/300 bar. detaljnije

PRIJAVE ZA ŠKOLOVANJE SERVISERA VATROGASNIH APARATA "GLORIA"
Ziegler d.o.o. Zagreb organizira školovanje za servisere vatrogasnih aparata GLORIA .
Planirani termin održavanja je prosinac / siječanj. Točan termin održavanja školovanja biti će definiran nakon završetka primanja prijava.
Molimo zainteresirane da svoje prijave sa podacima za kontakt pošalju na e-mail: ziegler-doo@ziegler.hrThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Za sve dodatne informacije, molimo Vas, obratite se našoj kontakt osobi. detaljnije

Kontakt osoba:

Mateja Habazin
Tel: 00 385 (0)1 2455-928
e-mail: mhabazin@ziegler.hr

...17:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POBRATIMLJENI VATROGASCI JOSIPDOLA I SVETE MARIJE
[ # ]

JOSIPDOL
Piše: Josip Bokulić

Nakon uvodnih riječi predsjednika dvaju društava te razmjene prigodnih darova pristupilo se potpisivanju Povelje o bratimljenju između DVD Josipdola i DVD Sveta Marija.Vatrogascima, gostima i domaćinima, pozdravnu riječ uputio je i gosp. Zlatko Mihaljević, načelnik Općine te gostima uručioi prigodne poklone( knjige o povijesti ovog kraja).Nakon službenog djela druženja gosti iz Svete Marije krenuli su zajedno sa svojim domačinima u obilazak josipdolskog kraja. Posjetili su Modruš i Cerovnik, a sa vrha Viničice od crkve Sv. Katarine razgledali panoramu Josipdola i Oštarija.Uz druženje, pjesmu, veselje i razgovor , nastavilo se duboko u noć. detaljnije

...15:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLAVKO TUCAKOVIĆ: BIO SAM ODLUČIO POVUĆI VATROGASCE S JADRANA
[ # ]

ZABOK

Zabok je jučer bio domaćin sastanka vodećih ljudi vatrogasnih zajednica Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a tema razgovora bilo je izdvajanje vatrogastva u zasebnu ustanovu. Zvala bi se „Hrvatsko vatrogastvo“ i objedinjavala Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, službu za vatrogastvo te Učilište za vatrogastvo i Civilnu zaštitu, čime bi se izbjegao neučinkovit rad do kojeg dolazi jer nekim vatrogascima upravlja lokalna zajednica, a nekima država, objasnio je koprivničko-križevački županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković:

- Najviše je trzavica između glavnog zapovjednika i ravnatelja, jer je zapovjednik je odgovoran za sve što vatrogasci rade, ali nema pristup sredstvima, niti ima utjecaja kad je riječ o kupovini opreme ili donošenju bilo koje slične odluke.
Na traženje da konkretnim primjerom pojasni tvrdnju da vatrogasci i država loše surađuju Tucaković je kazao da odgovorni izbjegavaju plaćati troškove rada vatrogasaca na priobalju:

- Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija dobile su tek 4. rujna prva sredstva od države, ali na način da sam prije toga bio prisiljen donijeti odluku o povlačenju svojih ljudi s dislokacija na priobalju ako nam se ne da novac bar za gorivo. Situacija je, naime, postala nepodnošljiva, jer smo zajedno sa Županijom na rad ekipa na moru potrošili 360 tisuća kuna i ostali bez sredstava, a država nam nije vratila ni kunu. tek kad smo zaprijetili odlaskom našlo se 170 tisuća kuna, što je žalosno jer smo morali čekati tri mjeseca i prijetiti se – kazao je Tucaković i naglasio da o dnevnicama podravskih i prigovrskih vatrogasaca još nije bilo ni riječi.

Sastanak u Zaboku neće biti jedini, najavio je Slavko Tucaković, jer vatrogasci s kontinenta zahtijevaju da dio novca koji se izdvaja za brigu o hrvatskim šumama završi i u njihovim postrojbama, što sada nije tako. Izmjene Zakona o vatrogastvu tražit će se i radi otvaranja županijskih vatrogasnih centara iz kojih bi se vodile intervencije te uvođenje više reda u financijsko poslovanje, kako bi vatrogasci u cijeloj Hrvatskoj imali jednake prihode. Radio Koprivnica

...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DOLAZE
[ # ]

BEOGRAD

Skupština grada usvojila je plan generalne regulacije mreže vatrogasnih postaja, čime je osiguran prostor za izgradnju 22 nove postaje. Novi Beograd, gdje do sada nije bilo vatrogasnih jedinica, dobiće dvije postaje. U ovoj općini su prestonički vatrogasci prošle godine imali najviše intervencija - 390, a od toga čak 275 požara. Izgradnjom novih postaja, vrijeme stizanja vatrogasaca na intervenciju biće duplo skraćeno, sa devet na četiri do pet minuta.

U planu je pet lokacija na Čukarici, četiri na Paliluli, tri na Voždovcu, po dvije u Novom Beogradu, Zemunu i na Zvezdari, te po jedna u Savskom vencu, Starom gradu, Grockoj i Surčinu. Veći broj postaja omogućit će vatrogascima da budu bliže mjestu intervencije, kako bi brže stigli ugasiti požar u početnoj fazi.Mile Jovičić, zapovjednik vatrogasno-spasilačke brigade "Beograd", kaže da je prosječno vrijeme dolaska u 2006. bilo 7,9 minuta, ali se lani povećalo na devet, zbog gužvi u prometu.
- Izgradnjom novih postaja dobili bismo dosta u brzini - objašnjava Jovičić. - Ako se, na primjer, automobil zapali, a mi stignemo za deset minuta, izgorjet će motor. Ukoliko je postaja blizu, vatrogasci dolaze za par minuta, a za to vrijeme izgore samo kablovi. Početak gradnje zavisi od financijskih sredstava i računamo prije svega na Grad, ali i državu. Planom generalne regulacije je predviđen razvoj situacije i širenje prestonice u narednih 15 godina, ali plan je, naravno, izmenjiv.

Beogradska brigada ima 16 jedinica, a Novi Beograd je jedina općina koja nema postaju. Zato je ovdje gradnja prioritet i trebala bi započeti 2009, i da se završi do "Univerzijade", ili do kraja sljedeće godine. Ipak, nove postaje neće rješiti sve probleme prestoničkih vatrogasaca. Ono što muči službu je - nedostatak ljudi.

- Brigada ima 658 vatrogasaca, a europski standard je da na svakih 1.000 stanovnika postoji po jedan vatrogasac - nastavlja zapovjednik. - To znači da bi trebalo da imamo bar 2.000 ljudi. Mladići hoće u vatrogasce, ali država treba da osigura sredstva za njihovo zapošljavanje. Ovaj problem rješavamo tako što ljude maksimalno angažiramo, pa rade i kada im je slobodan dan. U službu je u posljednje vrijeme dosta uloženo, prošle godine smo dobili devet novih vozila i jedno specijalno vozilo sa hidrauličnom platformom za rad na visinama. Trebalo bi, ipak, i dalje raditi na materijalno-tehničkom opremanju, sa akcentom na opremi za spašavanje. Važno je da parlament usvoji Zakon o vanrednim situacijama, koji će točno definirati prava i obaveze. Također, važeći Zakon o zaštiti od požara je iz 1984, neki propisi su zastarjeli i treba ga promeniti. Novosti

...14:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOŠ GORI KOD MAKARSKE
[ # ]

MAKARSKA

Požar na makarskom području i dalje gasi oko 250 gasitelja sa 70 vozila, a u pomoć će im tijekom jutra stići dodatne vatrogasne snage, objavio je u nedjelju Državni centar 112.

fotografija:24 SATA
- Vatra je još aktivna i nije pod nadzorom - rekao je u nedjelju ujutro glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. Požar gase vatrogasci iz županija splitsko-dalmatinske, zadarske, ličko-senjske, šibensko-kninske, istarske i dubrovačko-neretvanske. Rano ujutro su poletjeli i kanaderi i air-tractori ali su se nakon što su ispustili probne vodene bombe, zbog jakog bočnog vjetra morali vratiti u baze, ali je jedan helikopter ostao gasiti vatru. Očekuje se i dolazak vatrogasaca iz primorsko-goranske, karlovačke, zagrebačke, varaždinske, brodsko-posavske, bjelovarsko-bilogorske, koprivničko-križevačke i krapinsko-zagorske županije, kao i 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Oko ponoći bura je na makarskom području oslabjela te je s udara od 125 kilometara na sat pala na 50, a nakon jednog sata poslije ponoći puhala je brzinom od oko 25 kilometara na sat. Vatrogasci kontroliraju požar koja je buknula u petak navečer oko 21 sata i već dvije noći ne da mira stanovništvu i vatrogascima. Prema riječima Mladena Jurina, nitko nije ozlijeđen niti je vatra progutala ijedan objekt. Međutim, mnogi mediji prenose kako je izgorjelo skladište građevinskog materijala i jedna kuća u izgradnji. Županijski i makarski zapovjednik Dražen Glavina oko jednog sata u noći tvrdio je za lokalni radio RMR kako nije izgorio niti jedan objekt u Velikom Brdu ni u Zeleniki, niti svetište Vepric, a smanjenjem jačine vjetra vatrogasci su učvrstili crte obrane. Dodao je i kako je Makarska obranjena.Zbog požara su na teren stigli i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i glavni ravnatelj policije Marijan Benko. VIDEO

PAKAO PRED VRATIMA MAKARSKE
Požar koji je buknuo u petak nešto poslije 21 sat u šumi nedaleko od predjela Baškovići kod Velikog Brda natjerao je u bijeg tamošnje stanovništvo. Oko 22 sata u subotu započela je evakuacija, a prvo su iz naselja izveli stare i nemoćne. U 22.50 proglašeno je izvanredno stanje. Vatra koja je divljala u naselju Velikom Brdu izravno je tada zaprijetila i naselju Zelenka koje je na samom ulazu u Makarsku, a gorjelo je i marijansko svetište Vepric. I prestravljeno stanovništvo Zelenke dalo se u bijeg, ceste su bile zakrčene, zavladao je opći kaos. Sve koji nisu imali kod koga prespavati smjestili su u osnovnu školu i vrtić u Makarskoj te im osigurali hranu i piće. Nekoliko stotina vatrogasaca s oko sto vozila borilo se u subotu kako bi zaštitili sam grad, ali bura nije stajala i samo je potpomagala vatru noseći ju na Makarsku. Cijelu noć molilo se da bura oslabi i dozvoli air-tractorima i kanaderima da se uključe u gašenje.Naređena je i aktivacija vatrogasaca s kontinenta, vojske i građana.Od petka navečer dvojica gasitelja su lakše ozlijeđena, dok su njih šestorica zatražili liječničku pomoć. 24 sata

Koliko znamo sa od kopnenih snaga zagrebačke županije otisli su JVP ZAGREB ispostava CENTAR sa šumskim vozilom 160 i ispostava NOVI ZAGREB sa šumskim vozilom 460 , te DVD SAMOBOR,ako ima koji još dvd ili jvp da je otisao neka napise u komentar.Da iskoristim jednu rečenicu od svog prijatelja Stjepana "I cannot comprehend how you can just risk your lives for complete strangers, over and over again. I think firefighters are our Angels on earth"

21.09.2008. ...10:22 [ Komentari (2) ] Isprintaj

IZAŠAO NOVI DVOBROJ VATROGASNOG VJESNIKA
[ # ]

ZAGREB

SADRŽAJ:

- Obljetnica stradavanja vatrogasaca na Kornatima
- Pouke osječkog požara
- Čovjek - osnovni uzrok požara
- Osvrt na Kornatski slučaj
- Šumski požari - svjetska briga
- Vatrogasni ronioci
- Vrgorački vatrogasni entuzijazam
- Uspješni podmladak i mladež VZO Bedekovčina
- Deseta godišnjica Kampa vatrogasne mladeži u Fažani
- Nova vozila iz Programa Vlade RH
- Predstavljeno vatrogasno plovilo
- Kup Posavine
- Županijske vijesti Vatrogasni vjesnik broj 08-09/08 u PDF formatu:

19.09.2008. ...13:04 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VOZAČ IZGORIO NAKON SUDARA SA KAMIONOM
[ # ]

JAKOVLJE

Nepoznati vozač forda focusa izgorio je noćas u automobilu nakon sudara s kamionom koji je zbog kvara bio nepropisno parkiran na ugibalištu u Jakovlju kraj Zaprešića, izvijestila je zagrebačka policija.Vozač forda zagrebačkih registarskih oznaka je oko 2.15 sati naletio na parkirani kamion. Automobil se odmah zapalio, a na njega je iz kamiona iscurio pijesak.U požaru je u potpunosti izgorio automobil i u njemu nepoznata osoba. Zaprešićki vatrogasci ugasili su požar, a promet državnom cestom D1 od čvora Pojatno do izlaza Kupljenovo bio je zatvoren do 6 sati.Mrtvo tijelo nepoznate osobe prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Večernji List

...12:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLICAJCI SPASILI STARICU OD POŽARA
[ # ]

ZAGREB

U stanu na prvom katu u Lopašićevoj ulici 4 u Zagrebu u petak ujutro oko 6.30 sati izbio je požar. Vlasnica stana D.S. (89) izašla je na balkon i panično dozivala u pomoć. Prvi su do nje stigli policajci. Dvojica su provalila u stan i izvukla staricu. Pritom su se nagutali dima i zadobili opekline dišnog sustava. Vatrogasci su ugasili požar pa opasnosti od daljnjeg širenja vatre nije bilo. Ozlijeđenu staricu kolima Hitne pomoći prevezli su u KB Merkur. Prem prvim neslužbenim informacijama, požar je izazvala svjetiljka. 24 sata

...12:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE VAGON PUTNIČKOG VLAKA
[ # ]

OSIJEK

U osječkom naselju Višnjevac u petak se ujutro zapalio vagon putničkog vlaka. Kako se doznaje u tom vagonu nije bilo putnika, a kad je strojovođa primijetio dim, zaustavio je vlak te su putnici iz ostalih vagona izašli van. Požar su vatrogasci ubrzo ugasili te nije bilo veće štete. 24 sata

...12:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NEMAJU NOVACA ZA TRI DANA DRŽAVNOG NATJECANJA
[ # ]

KOPRIVNICA

Oko 150 vatrogasaca podijeljenih u 12 ekipa sudjelovat će početkom listopada u Splitu na 5. državnom natjecanju u vatrogastvu, no zbog nedostatka novca umjesto predviđena tri tamo će boraviti dva dana. Odlučilo je tako vodstvo Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, na prijedlog njezinog predsjednika Marijana Kicivoja, koji je kazao da se za to natjecanje može osigurati 60 tisuća kuna, ali ne i 90 tisuća koliko bi koštao trodnevni boravak u Dalmaciji. Taj prijedlog nisu prihvatili svi sudionici sastanka, no to je bilo nužno jer se splitsko natjecanje organizacijski znatno razlikuje od dosadašnjih, objasnio je Kicivoj:

- Više nema vojske koja nam je osiguravala smještaj i hranu, no o tome se nije razmišljalo na vrijeme. Dosadašnja takmičenja su bila organizirana na način da su natjecatelji noćili i hranili se u vojarnama, a sada ćemo to morati raditi u hotelima, što znatno poskupljuje natjecanja.U natjecateljskom dijelu se za sudionika iz naše županije neće ništa promijeniti, izdvojio je Kicivoj, jer su organizatori splitskog natjecanja pristali premjestiti satnicu s petka na subotu. Radio Koprivnica

...12:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA PROGUTALA PRVI KAT
[ # ]

SARAJEVO

U požaru koji je izbio na zgradi na Trgu Fra Grge Martića broj 2, kod Katedrale u centru Sarajeva, izgorio je gotovo cijeli prvi kat.Vatra je buknula u napuštenom prostoru u kojem se, kako su kazali stanari, redovno okupljaju narkomani.Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, na čelu sa zapovjednikom Mahirom Halilovićem, na mjestu događaja našli su se četiri minute nakon dojave. Uz pomoć kolega iz dobrovoljnih vatrogasnih društava "Bjelave" i "Vratnik", ukupno sedam ekipa sa isto toliko vozila vatrenu stihiju pod kontrolu stavilo je za desetak minuta.

Ipak, i pored napora vatrogasaca, plamen je progutao gomile smeća i kompletnu stolariju u napuštenom prostoru, a oštećena je i fasada zgrade.Na prvom katu zgrade nalazi se i kancelarija Vijeća Europe, ali ona, prema onome što se moglo vidjeti, nije oštećena. Štete nije bilo ni na prostorijama Stranke za BiH smještenim na drugom katu.Vatrogasci su, po dolasku na mjesto događaja, dobili informaciju da se jedna žena navodno nalazi u prostoriji na drugom katu. Zbog toga su obili vrata, ali tu nisu zatekli nikoga.

Oko 1 sat iza ponoći tajnica Stranke za BiH otključala je blindirana vrata kako bi vatrogasci i policija obavili pregled kancelarija i uvjerili se da opasnosti od širenja vatre nema.S obzirom na to da su katovi dijeljeni betonskim pločama, to je spriječilo vatru da se širi dalje. Tako su ostali neoštećeni i banka i apoteka u prizemlju.Akciju vatrigasaca koji su savladavali ogromni plamen posmatrali su brojni sugrađani te stanari zgrade koja je gorjela. Jedan od njih, Fahrudin Mucić, istaknuo je kako stanari godinama upozoravaju nadležne na probleme koje imaju sa narkomanima koji se tu svakodnevno okupljaju.

-Nije nam jasno zbog čega taj prostor nikada nakon završetka rata nikome nije izdat. Stoji tu godinama napušten i devastiran, a mi narkomanima ne možemo zabraniti da tu ulaze kako hoće. Vjerovatno su oni uzrokovali ovaj požar - kaže Mucić. U MUP-u je rečeno kako nije bilo povrijeđenih, a uzrok požara i visina materijalne štete bit će poznati nakon očevida koji će biti obavljen . Dnevni avaz

...12:20 [ Komentari (1) ] Isprintaj

UGAŠENI MANJI POŽARI KOD KISTANJA
[ # ]

KISTANJE

Požar u Zečevu pokraj Kistanja koji je dojavljen sinoć oko 21 sat, ugašen je oko 22,40 sati, izvijestio je jutros Državni centar 112.Požar su gasili pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Knin, a izgorjelo je oko dva hektara trave i nešto vinove loze.Požar u brdu iznad Biskoga prema Čaporicama, kod Trilja, koji je dojavljen oko 16,10 sati, ugašen je sinoć oko 18 sati. Gasili su ga vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Trilj, a izgorjelo je oko 2,5 hektara trave i niskog raslinja. Slobodna Dalmacija

16.09.2008. ...13:47 [ Komentari (4) ] Isprintaj

ODRŽAN 3.KUP STRMCA A UJEDNO I GRADSKO NATJECANJE
[ # ]

STRMEC

fotografija:Članovi DVD-a Sveta Nedelja
Iako su uvjeti za održavanje 3.Kupa Strmca bili jako teški ipak se okupilo 16 ekipa u tri kategorije: muški,žene te vatrogasna djeca. Na sportskom terenu Lazine u kategoriji muški nastupilo je 11 ekipa, a prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Buševec.drugo mjesto za ekipu Bijele Gorice dok su treće mjesto osvojili članovi DVD Rakitje. U kategoriji žene nastupile su tri ekipe . Prvo mjesto za ekipu Odranskog Obreža,drugo mjesto za DVD Sveta Nedelja dok su treče članice DVD Kerestinec. U konkurenciji vatrogasne djece prvo mjesto osvojila jwe ekipa DVD Stupnik ispred ekipe DVD Rakitje. REZULTATI

Ujedno je ovo natjecanje iskorišteno i za natjecanje Grada Svete Nedelje,a najbolje vrijeme u kategoriji muški A ostvarili su domaćini DVD Strmec ispred DVD-a Rakitje i Sveta Nedelja koji su stekli pravo nastupa na županijskom natjecanju, u kategoriji žene prvo mjesto za ekipu DVD Sveta Nedelja koja je bila bolja od kerestinčanki, u kategoriji djece pobjedila je ekipa DVD Rakitja dok su u kategoriji muški B pobjedu izvoljevali članovi DVD Sveta Nedelja...SLIKE

...13:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"DA" REKLI NA 35 METARA VISINE
[ # ]

BEOGRAD

/

Mlada je nosila tradicionalnu bijelu vjenčanicu, dok se mladoženja odlučio za svečanu uniformu. Prošetali su crvenim tepihom, dok je u pozadini svirao svadbeni marš. Bojanove kolege tada su u svečanoj uniformi pozdravili mladi bračni par. Nakon toga sigurnim korakom Nevena i Bojan sa kumovima i matičarkom Zoricom Jovanović ušli su u košaru vatrogasnih ljestava i uputili se na visinu od 35 metara.Na ovoj visini mladenci su razmjenili prstenje i obećali jedno drugom da će čuvati jedno drugo u dobru i u zlu. Nakon ceremonije vjenčanja i poljupca na ,,sedmom nebu“ Nevena i Bojan, sa matičarkom i kumovima, ,,obrnuli“ su krug u košari i mahanjem pozdravljali svatove. Kolege vatrogasci, koji su kontrolirali ljestve, ,,odvezli“ su mladence do skoro 50 metara visine.

Osim okićenih svatova, automobila, čak je i jedno vatrogasno vozilo bilo ukrašeno i spremno čekalo mladence da ih nakon vjenčanja oveze do restorana u kome se do duboko u noć nastavilo slavlje. Vjenčanju su prisustvovale i brojne kolege iz vatrogasne postaje na Zvezdari, slučajni prolaznici, a kolege koje su bile na dužnosti, svečani čin pratili su sa prozora vatrogasne postaje.Đura Šušnjar, jedan od Bojanovih kolega, poželio je mladoženji da jedini požar koji nikad neće ugasiti bude ljubav prema svojoj supruzi. Dok je po povratku mladenaca na zemlju Mile Jovičić, zapovjednik vatrogasne brigade, upravo vjenčanima poželeo sreću u zajedničkom životu.Bojan i Nevena Mijatović izjavili su da je osjećaj obvezivanja na ovoj visini fantastičan, kao i da bi i ostali mladenci avanturističkog duha mogli krenuti njihovim putem.

- Ovo je bila njegova ideja da se vjenčamo u ,,zraku“, a ja sam odmah pristala, jer obožavam visinu. Bojan toliko voli svoj posao da je tu ljubav prenio i na mene. Uskoro ću konkurirati na Višoj školi, na smjeru zaštite od požara i spašavanja, pa možda i ja postanem vatrogasac - priča Nevena.

U općini Palilula samo se jedna hrabra matičarka, Zorica Jovanović, latila posla da mladence vjenča na visini od 35 metara. Kako kaže, ni u jednom trenutku se nije uplašila i bilo joj je zadovoljstvo da mladencima ispuni želju.Na crvenom tepihu potom su svatovi i kolege vatrogasci zaigrali uz pjesmu Džonija Štulića i ispratili mladence ka vatrogasnom vozilu. Zvuk sirene označio je početak slavlja i svatovi su se zaputili u restoran. Blic

12.09.2008. ...12:40 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VATRA SE ŠIRILA PREMA NASELJIMA
[ # ]

BILEĆA

Veliki šumski požar na lokalitetu Bukov vrh u bilećkoj općini, širio se prema naseljenim mjestima, pa je načelnik ove općine Miladin Samardžić jučer zapovjedio mobilizaciju jedinica Civilne zaštite za zaštitu od požara.Zapovjednik Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović rekao je za "Srnu" da se vatrena stihija koja zauzima požarnu liniju dužu od deset kilometara širila prema selima Zvijerina, Bodenik, Granica, Šobadine i Krstače.Prema Radmilovićevim riječima, radilo se o nepristupačnom terenu gdje gori visoka bjelogorična šuma sa rijetkom četinarima, a vatri se nije moglo prići.

"U posljednjih sedam dana četiri puta smo gasili ovaj požar, ali ga uvijek netko pali, pa ovo nije samo slučaj za nas već i za policiju", rekao je Radmilović i dodao da su štete od požara na Bukovom vrhu ogromne.

Na području općine Bileća aktivan je još jedan požar u rejonu sela Davidovići, a gori nisko rastinje i šikara, kao i visoka bjelogorična šuma.Dva velika šumska požara na području ljubinjske općine u rejonu Bančića i Žrvnja lokalizirana su, ali vatrogasci dežuraju kako se žarišta ne bi aktivirala.Na području općine Nevesinje aktivan je požar na području planine Crvanj i sela Plužine, ali zbog nepristupačnog terena teško ga je gasiti, pa vatrogasci samo dežuraju kako vatra ne bi ugrozila naseljena mjesta. Dnevni avaz

...12:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEČAK SE IGRAO UPALJAČEM I IZGORIO U PRTLJAŽNIKU AUTA
[ # ]

POŽEGA

Dječak E. P. (3) se bez nadzora igrao u Volkswagenu ispred kuće u Frankopanskoj ulici. Auto je odjednom planuo. Susjedi koji su vidjeli plamen dotrčali su ugasiti automobil sa aparatima za gašenje. Tada nisu znali da je dječak (3) unutra. Tek kada su došli vatrogasci shvatili su strašnu istinu. Našli su i upaljač u automobilu. Kada se automobil zapalio dječak nije mogao izaći. Pokušao je kroz prtljažnik, ali nije uspio. Vatra ga je progutala. Našli su njegovo tijelo u prtljažniku.
- Automobil je stajao pred kućom i odjednom je planuo. Sukljao je visoki dim od kojeg su se počeli topiti prozori na kući. Na vozilu su pukla stakla. Ubrzo su stigli vatrogasci, rekao nam je očevidac u četvrtak oko 13 sati u Frankopanskoj ulici na broju 145 u Požegi.
- Vidio sam da pored auta plače žena, no prvo sam mislio da je to zbog vozila. Kasnije me nazvao susjed i rekao da je izgorjelo dijete - rekao je. Dječak ima starijeg brata (6) i mlađu sestru. U PU požeško-slavonskoj kažu da će točan uzrok ove tragedije znat će se nakon očevida.VIŠE NA 24 SATA

11.09.2008. ...15:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR VISOKOG RASLINJA
[ # ]

NOVAKI

fotografija:ARHIV
U 18 sati oglasila se sirena na vatrogasnom domu u Svetoj Nedelji.Troje vatrogasaca izaslo je na intervenciju sa autocisternom florijan 175.Intervencija je trajala 36 minuta te su se nakon izvrsene intervencije vratili u postaju Sveta Nedelja.Steta je neutvrđena , uzrok požara je nepoznat,vlasnik je nepoznat.

06.09.2008. ...19:18 [ Komentari (3) ] Isprintaj

MLADIĆE IZVLAČILI IZ SMRSKANIH AUTOMOBILA
[ # ]

ZAGREB

Dva automobila sudarila su se jučer oko 17 sati na zagrebačkom Pantovčaku, oko 200 metara od Predsjedničkih dvora. U silovitom sudaru Fiata Tipo i Kie četvero ljudi je ozlijeđeno. Dvojicu teško ozlijeđenih mladića iz smrskanih automobila izvlačili su vatrogasci. Vozač Fiata M.N. (19) zadobio je ozljede opasne po život. Teško su ozlijeđeni suvozeč iz Fiata. M.O. (19) i suvozačica iz Kie M.S. (34), no njihove ozljede nisu opasne.Vozač Kie Ž.P. (41) lakše je ozlijeđen. Vjerojatno je na nizbrdici i u blagom zavoju Fiat prešao na suprotnu stranu.
- Bilo je jezivo. Vatrogasci su ozlijeđene dugo pokušavali izvući iz auta - kazala je jedna prolaznica. 24 sata

...09:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MIMOHOD SJEĆANJA
[ # ]

VODICE

fotografija:HVZ

U Vodicama je mimohodom sjećanja na četvoricu poginulih vodičkih vatrogasaca završeno obilježavanje prve obljetnice kornatske tragedije.
Uz obitelji u mimohodu su sudjelovali članovi DVD-a Vodice, Vodičke žudije, brojni vatrogasci iz cijele Hrvatske te mnoge udruge čiji su članovi bili poginuli vodički vatrogasci. U povorci su bili i mnogi prijatelji i školske kolege poginulih vatrogasaca, a priključili su se i brojni mještani.
Vodičani su pustili četiri bijele golubice za četiri mlada života izgubljena u kornatskom paklu. Za Hrvoja Strikomana, Antu Juričeva Mikulina, Gabrijela Skočića i Karla Ševerdiju. I jednu za dugogodišnjeg tajnika vodičkog DVD-a Gordana Alfireva koji ih nije mogao preboljeti.
Više stotina sudionika mimohoda prešlo je rivom do Parka gdje je prije tjedan dana otkriveno spomen-obilježje posvećeno poginulim vodičkim vatrogascima, a potom su obitelji i prijatelji na gradskom groblju položili vijence i zapalili svijeće.
Prekjučer je gotovo tisuću ljudi na Kornatu, mjestu stradanja, 12-orici vatrogasaca odalo počast. Sjenu na obljetnicu bacio je nedolazak čelnih ljudi države na najavljenu komemoraciju u Šibeniku.
Preuzeto sa stranice HVZ

01.09.2008. ...15:25 [ Komentari (3) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters