VATROGASNA OBLJETNICA
[ # ]

GLINA

Obljetnica je obilježena svečanom sjednicom Dobrovoljnog vatrogasnog društva, atraktivnom vježbom i dodjelom priznanja zaslužnim članovima. Za relativno rano otkrivanje vatrogasnog društva u gradu na rijeci Glini treba kriviti katastrofalan požar koji je buknuo u ranim jutarnjim satima, 10. kolovoza 1869. godine, kada je do temelja, u ovom malom provincijskom gradiću izgorjelo 45 kuća i 56 gospodarskih zgrada.

Desetak godina grad se mukotrpno oporavljao od ove katastrofe, a 27. rujna 1877. predstojnik kraljevske kotarske oblasti Glina, Josip Ballay, u suradnji s Građanskim poglavarstvom, poziva građanstvo na dogovor oko osnivanja vatrogasnog društva. U svibnju iduće godine, pod predsjedanjem vojvode Medura, održana je osnivačka skupština, a članovi novoosnovanog zbora vatrogasaca položili su vatrogasnu zakletvu. Na području današnje Sisačko - moslavačke županije to je bilo drugo, a na području Hrvatske 26. osnovano vatrogasno društvo. U razdoblju između dva svjetska rata Dobrovoljno vatrogasno društvo u Glini bilježi brz razvoj, ali nakon Domovinskog rata trebalo je krenuti ispočetka. Zalaganjem šire društvene zajednice, Vlade RH, ali i radom i odricanjem samih članova, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Glini ponovo staje na noge i danas je jedno od vodećih društava u Županiji.

Da je posebno cijenjeno, potvrđuje i činjenica da se pokroviteljstva proslave 130. obljetnice prihvatio Predsjednik Hrvatskog sabora, te da su svečanostima prisustvovali najviši dužnosnici Hrvatske vatrogasne zajednice, saborski zastupnici, državni tajnik Ministarstva kulture i drugi. Za građanstvo je svakako bila najatraktivnija vježba spašavanja s 3. kata ugroženih osoba u požaru, u kojoj su uz domaćina sudjelovali i zagrebački profesionalni vatrogasci. Petrinjski radio

30.09.2008. ...13:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters