VATROGASCI DOLAZE
[ # ]

BEOGRAD

Skupština grada usvojila je plan generalne regulacije mreže vatrogasnih postaja, čime je osiguran prostor za izgradnju 22 nove postaje. Novi Beograd, gdje do sada nije bilo vatrogasnih jedinica, dobiće dvije postaje. U ovoj općini su prestonički vatrogasci prošle godine imali najviše intervencija - 390, a od toga čak 275 požara. Izgradnjom novih postaja, vrijeme stizanja vatrogasaca na intervenciju biće duplo skraćeno, sa devet na četiri do pet minuta.

U planu je pet lokacija na Čukarici, četiri na Paliluli, tri na Voždovcu, po dvije u Novom Beogradu, Zemunu i na Zvezdari, te po jedna u Savskom vencu, Starom gradu, Grockoj i Surčinu. Veći broj postaja omogućit će vatrogascima da budu bliže mjestu intervencije, kako bi brže stigli ugasiti požar u početnoj fazi.Mile Jovičić, zapovjednik vatrogasno-spasilačke brigade "Beograd", kaže da je prosječno vrijeme dolaska u 2006. bilo 7,9 minuta, ali se lani povećalo na devet, zbog gužvi u prometu.
- Izgradnjom novih postaja dobili bismo dosta u brzini - objašnjava Jovičić. - Ako se, na primjer, automobil zapali, a mi stignemo za deset minuta, izgorjet će motor. Ukoliko je postaja blizu, vatrogasci dolaze za par minuta, a za to vrijeme izgore samo kablovi. Početak gradnje zavisi od financijskih sredstava i računamo prije svega na Grad, ali i državu. Planom generalne regulacije je predviđen razvoj situacije i širenje prestonice u narednih 15 godina, ali plan je, naravno, izmenjiv.

Beogradska brigada ima 16 jedinica, a Novi Beograd je jedina općina koja nema postaju. Zato je ovdje gradnja prioritet i trebala bi započeti 2009, i da se završi do "Univerzijade", ili do kraja sljedeće godine. Ipak, nove postaje neće rješiti sve probleme prestoničkih vatrogasaca. Ono što muči službu je - nedostatak ljudi.

- Brigada ima 658 vatrogasaca, a europski standard je da na svakih 1.000 stanovnika postoji po jedan vatrogasac - nastavlja zapovjednik. - To znači da bi trebalo da imamo bar 2.000 ljudi. Mladići hoće u vatrogasce, ali država treba da osigura sredstva za njihovo zapošljavanje. Ovaj problem rješavamo tako što ljude maksimalno angažiramo, pa rade i kada im je slobodan dan. U službu je u posljednje vrijeme dosta uloženo, prošle godine smo dobili devet novih vozila i jedno specijalno vozilo sa hidrauličnom platformom za rad na visinama. Trebalo bi, ipak, i dalje raditi na materijalno-tehničkom opremanju, sa akcentom na opremi za spašavanje. Važno je da parlament usvoji Zakon o vanrednim situacijama, koji će točno definirati prava i obaveze. Također, važeći Zakon o zaštiti od požara je iz 1984, neki propisi su zastarjeli i treba ga promeniti. Novosti

24.09.2008. ...14:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters