JOŠ GORI KOD MAKARSKE
[ # ]

MAKARSKA

Požar na makarskom području i dalje gasi oko 250 gasitelja sa 70 vozila, a u pomoć će im tijekom jutra stići dodatne vatrogasne snage, objavio je u nedjelju Državni centar 112.

fotografija:24 SATA
- Vatra je još aktivna i nije pod nadzorom - rekao je u nedjelju ujutro glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. Požar gase vatrogasci iz županija splitsko-dalmatinske, zadarske, ličko-senjske, šibensko-kninske, istarske i dubrovačko-neretvanske. Rano ujutro su poletjeli i kanaderi i air-tractori ali su se nakon što su ispustili probne vodene bombe, zbog jakog bočnog vjetra morali vratiti u baze, ali je jedan helikopter ostao gasiti vatru. Očekuje se i dolazak vatrogasaca iz primorsko-goranske, karlovačke, zagrebačke, varaždinske, brodsko-posavske, bjelovarsko-bilogorske, koprivničko-križevačke i krapinsko-zagorske županije, kao i 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Oko ponoći bura je na makarskom području oslabjela te je s udara od 125 kilometara na sat pala na 50, a nakon jednog sata poslije ponoći puhala je brzinom od oko 25 kilometara na sat. Vatrogasci kontroliraju požar koja je buknula u petak navečer oko 21 sata i već dvije noći ne da mira stanovništvu i vatrogascima. Prema riječima Mladena Jurina, nitko nije ozlijeđen niti je vatra progutala ijedan objekt. Međutim, mnogi mediji prenose kako je izgorjelo skladište građevinskog materijala i jedna kuća u izgradnji. Županijski i makarski zapovjednik Dražen Glavina oko jednog sata u noći tvrdio je za lokalni radio RMR kako nije izgorio niti jedan objekt u Velikom Brdu ni u Zeleniki, niti svetište Vepric, a smanjenjem jačine vjetra vatrogasci su učvrstili crte obrane. Dodao je i kako je Makarska obranjena.Zbog požara su na teren stigli i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i glavni ravnatelj policije Marijan Benko. VIDEO

PAKAO PRED VRATIMA MAKARSKE
Požar koji je buknuo u petak nešto poslije 21 sat u šumi nedaleko od predjela Baškovići kod Velikog Brda natjerao je u bijeg tamošnje stanovništvo. Oko 22 sata u subotu započela je evakuacija, a prvo su iz naselja izveli stare i nemoćne. U 22.50 proglašeno je izvanredno stanje. Vatra koja je divljala u naselju Velikom Brdu izravno je tada zaprijetila i naselju Zelenka koje je na samom ulazu u Makarsku, a gorjelo je i marijansko svetište Vepric. I prestravljeno stanovništvo Zelenke dalo se u bijeg, ceste su bile zakrčene, zavladao je opći kaos. Sve koji nisu imali kod koga prespavati smjestili su u osnovnu školu i vrtić u Makarskoj te im osigurali hranu i piće. Nekoliko stotina vatrogasaca s oko sto vozila borilo se u subotu kako bi zaštitili sam grad, ali bura nije stajala i samo je potpomagala vatru noseći ju na Makarsku. Cijelu noć molilo se da bura oslabi i dozvoli air-tractorima i kanaderima da se uključe u gašenje.Naređena je i aktivacija vatrogasaca s kontinenta, vojske i građana.Od petka navečer dvojica gasitelja su lakše ozlijeđena, dok su njih šestorica zatražili liječničku pomoć. 24 sata

Koliko znamo sa od kopnenih snaga zagrebačke županije otisli su JVP ZAGREB ispostava CENTAR sa šumskim vozilom 160 i ispostava NOVI ZAGREB sa šumskim vozilom 460 , te DVD SAMOBOR,ako ima koji još dvd ili jvp da je otisao neka napise u komentar.Da iskoristim jednu rečenicu od svog prijatelja Stjepana "I cannot comprehend how you can just risk your lives for complete strangers, over and over again. I think firefighters are our Angels on earth"

21.09.2008. ...10:22 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters