IDUĆE GODINE 22 LETJELICE ZA GAŠENJE POŽARA
[ # ]

ZADAR

Ministar obrane Branko Vukelić u utorak je, za posjeta protupožarnim snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zrakoplovnoj bazi Zemunik, rekao da je iznimno zadovoljan učinkom zračnih snaga MORH-a u gašenju požara i najavio da će sljedeće godine Hrvatska nabaviti još dva kanadera i tako povećati protupožarnu flotu na 22 letjelice.Rekao je da je upravo dobio izvješće o protupožarnoj sezoni i sudjelovanju zračnih snaga, odnosno pripadnika MORH-a u gašenju požara.

»Moram reći da sam iznimno zadovoljan što su naši pripadnici učinili do sada, kao i njihovom ukupnom spremnošću, stoga im svima čestitam, a posebice pilotima i tehničarima koji održavaju ove zrakoplove, s obzirom na to da imamo više od 90 posto ispravnih i osposobljenih zrakoplova«, kazao je ministar.
Naveo je da je eskadrila za gašenje požara popunjena s još dva nova zračna traktora, čime je Vlada u posljednje dvije godine učinila mnogo na spremnosti za gašenje požara. »Danas imamo 20 letjelica kojima gasimo požare, od čega 11 zrakoplova i devet helikoptera. Iduće ćemo godine nabaviti još dva kanadera, što znači da ćemo imati ukupno 22 letjelice za borbu protiv požara. Mislim da je to zaista impozantna brojka«, rekao je ministar obrane Branko VukelićPotvrdio je novinarima da je Hrvatska od Rusije preuzela 10 helikoptera, kompenziravši tako klirinški dug. »Oni služe svemu onom što je bilo predviđeno u ugovoru kad smo kompenzirali taj dug«, rekao je.


»Već danas smo na visokoj razini u ovoj regiji kada je riječ o gašenju požara, a u idućim godinama bit ćemo na samom vrhu«, istaknuo je ministar Vukelić i pojasnio da će u četiri godine cijeli sustav biti posložen tako da u Hrvatskoj požari više neće biti ono što su nekad bili.Rekao je da će u MORH-u radi operativnosti razmisliti o još jednoj lokaciji za protupožarne zrakoplove, barem u vrijeme sezone, spomenuvši Split.U pratnji ministra bili su i državni tajnik Mate Raboteg, komodor Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera te brigadni general Zvonko Peternel, zapovjednik Operativnoga zapovjedništva. Pripadnici Oružanih snaga su s kanaderima i zračnim traktorima imali i trenažnu protupožarnu vježbu u zemuničkoj vojnoj bazi, demonstriravši svoju visoku spremnost.

Stimulativnim mjerama do pilota
Povećan broj letjelica iduće sezone, istaknuo je ministar Vukelić, zahtijevat će i dovoljan broj posada. Vlada stimulativnim mjerama želi privući mlade ljude da uče za pilote.
»U organizacijskom smislu važan nam je cijeli paket: imati letjelice i dovoljan broj pilota i posada. Za jedan zrakoplov moramo imati najmanje dvije do dvije i pol posade, kako zahtijeva tako efikasna služba«, rekao je Vukelić. »Pred Oružanim snagama velika je zadaća, ne samo da bude dovoljno pilota i tehničara, nego sve to zahtjeva i svu moguću logistiku te ćemo ulagati i u sve ono što opslužuje ove zrakoplove, a to znači u hangare, dizalice, kamere«, dodao je. Vjesnik

13.08.2008. ...11:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters