PROBLEMI VATROGASACA
[ # ]

KRAGUJEVAC

Vatrogasni bataljon u Kragujevcu, primoran je interventna vozila ostavljati na ulici, što znatno utiče na efikasnost u radu.Vozila vatrogasnog bataljona u Kragujevcu, pošto je grad prošlog mjeseca prodao parking mjesta ispred Vatrogasnog doma, više nemaju gde da se parkiraju. Vatrogasci koji brinu o požarima u cijeloj Šumadiji primorani su da djele parking sa brojnim privatnim automobilima.Probijanje kroz takvu gužvu znatno im otežava rad, pogotovo sada, tokom ljeta, kada izbija najveći broj požara, i kada je vrlo bitno brzo reagirati. Rješenje za taj problem gradske vlasti Kragujevca trenutno nemaju.

Vatrogasci iz Kragujevca godišnje ugase oko dvije tisuće požara u šest općina Šumadije. Međutim, odlukom gradskih vlasti, ostali su bez parking mjesta, tako da se sada vatrogasni kamioni nalaze u dvije manje ulice, okruženi brojnim automobilima. Za kamione nema mjesta ni u garaži Vatrogasnog doma, u kojoj se već nalaze tri interventna vozila.Zapovjednik vatrogasnog bataljona Nenad Milošević kaže da sve to onemogućava pravovremenu reakciju u slučaju požara.

"Ako kažem da smo ove godine imali 934 intervencije, 934 puta su naša vozila morala izači u roku 40 sekundi iz zgrade Vatrogasnog doma. Na ovakav način parkirana vozila umnogome otežavaju uspješnost intervencije, koja počinje sa izlazom iz zgrade Vatrogasnog doma. To u prevodu znači da je nama potrebno više vremena, a da ne govorim o manipulaciji ili potrebama za preparkiranjem nekih drugih vozila koja se nalaze u blizini", kaže Milošević.

A zašto je lokacija ispred Vatrogasnog doma uopšte prodata objašnjava član Gradskog veća Zoran Jovanović.
"To je lokacija koja je bila gradska, da kažem, i koja je bila prodata na tenderu privatnom vlasniku za izgradnju stambenog objekta. Znači, to je bio samo privremeni smještaj, to je ranije bila lokacija šarene, odnosno, buvlje pijace, tako da je Vatrogasni dom praktično parkirao svoja vozila na otvorenom prostoru. To nije ni bio namjenjen prostor za parkiranje vatrogasnih vozila. Ulaskom tog privatnika u izgradnju objekta, vozila su morala biti izbačena sa te parcele", kaže Jovanović. VIDEO

On navodi da je još prije dva desetljeća predviđeno da se Vatrogasni dom iseli na drugu lokaciju. Projekat je, kako nadležni kažu, dovršen, ali se ne zna zbog čega nije realiziran. Do tada će se s problemima koji su nastali boriti samo kažnjavanjem građana koji se tamo nepropisno parkiraju. B92

08.08.2008. ...10:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters