KONFERENCIJA U TREBINJU
[ # ]

TREBINJE

Balkanska suradnja protiv prirodnih katastrofa.Sudionici skupa prihvatili su izjavu u kojoj stoji nužnost međusobnog povezivanja radi međusobne suradnje i pomoći u slučaju katastrofa.

Četiri susjedne zemlje - BiH, Hrvatska, Crna Gora i Srbija trebaju unaprijediti suradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave, zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji u Trebinju završenoj u petak a na kojoj je oko 100 predstavnika iz tih zemalja te dužnosnika međunarodnih organizacija raspravljalo o regionalnoj suradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama.

Sudionici skupa u Trebinju prihvatili su zajedničku izjavu u kojoj se naglašava nužnost međusobnog povezivanja četiriju zemalja radi međusobne suradnje i pomoći u slučaju katastrofa. Zajedničkom izjavom se posebice poziva nadležna tijela na području Trebinja, Neuma, Ravnog, Dubrovnika i Herceg Novog na pojačavanje suradnje u borbi protiv požara koji su proteklih godina za vrijeme ljetnih vrućina harali na tromeđi između BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Zajedno u borbi protiv prirodnih katastrofa
Predstavnik hrvatske državne Uprave za obranu i spašavanje Stjepan Huzjak je na konferenciji za novinare, po završetku skupa, izjavio kako Republika Hrvatska poklanja veliku pažnju međunarodnoj suradnji pa tako i u borbi protiv prirodnih katastrofa jer nijedna zemlja ne može sama organizirati zaštitu od tih katastrofa.

- Upućeni smo jedni na druge jer su ugroze zajedničke - rekao je Huzjak. On je istaknuo da će se nakon trebinjske konferencije posebice otvoriti procesi međudržavnog povezivanja na nižim razinama radi preventivnog suzbijanja katastrofa.

Zamjenik predsjedajućeg Povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Slobodan Šaraba je izvijestio da je na trebinjskoj konferenciji predloženo da četiri susjedne zemlje utemelje zajedničke postrojbe koje bi u kriznim situacijama, odnosno prirodnim katastrofama, djelovale operativno. Šaraba je dodao da odluku o tome trebaju donijeti parlamenti četiriju zemalja. Rekao je također da su predstavnici NATO-a na trebinjskoj konferenciji izrazili spremnost saveza da financira znanstveno-istraživački rad stručnjaka za sprječavanju katastrofa. Javno

Vezane Vijesti
Konferencija o regionalnoj saradnji u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama
U Trebinju o prekograničnoj suradnji sprječavanja požara

18.04.2008. ...22:11 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters