VEČINA OD 11 PULSKIH ŠKOLA IMA SAMO PROTUPROVALNE ALARME
[ # ]

PULA
Piše: Nataša Urošević
Foto: Goran Šebelić/Cropix

Ravnatelji nemaju novac i za protupožarne alarme

Nakon stravičnog nedjeljnog požara u kojem je do temelja izgorjela zgrada osnovne škole na Velom Vrhu, učenici, njihovi roditelji i nastavnici s razlogom se pitaju koliko su sigurne škole u kojima djeca svakodnevno borave.Požar na Velom Vrhu prouzročio je kvar na elektroinstalacijama na tavanu u jugozapadnom dijelu škole, izvijestila je istarska policija nakon očevida vještaka.

- Nikad nismo imali problem s električnim instalacijama. Tvrtka Vizor, s kojom Grad ima ugovor, redovno je kontrolirala instalacije i izvještaji su bili uredni. Radnici Elektroistre promijenili su jedino limitator u ‘maloj školi’. S druge strane, škola je građena od lošeg materijala i moguće je da je negdje došlo do iskrenja - rekla je ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh, Karmen Kranjec.

Školska zgrada je zapravo montažni objekt slovenske tvrtke Marles. Sagrađena je sredstvima samodoprinosa 1982. i dobila je ime “Maršal Tito”.

- Sagrađena je od salonitne oplate, ispod čega su bili sloj staklene vuna i letvice, puna azbesta. Zgrada je bila zaista dotrajala, a Grad je za ovu godinu predvidio kompletnu rekonstrukciju koju, nažalost, nismo dočekali - dodala je ravnateljica Kranjec.

U nadležnim službama navode da je većina školskih zgrada u Puli i Istri zidana od cigle i kamena, a montažnih objekata koji bi mogli lako planuti uglavnom nema.

- Naše školske zgrade uglavnom su sagrađene još u doba Austrije ili Italije, i to je kvalitetna gradnja. S druge strane, nove škole u skladu sa zakonskim normativima imaju sustave protuprovalne i protupožarne zaštite. Primjerice, na pulskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nakon učestalih devastacija ugrađeni su specijalni zaštitni sustavi s kamerama i rasvjetom koja se pali kad netko pokuša prići, i to zaista funkcionira - istaknuo je županijski pročelnik za obrazovanje Mladen Dušman.

Šef pulskih vatrogasaca Klaudio Karlović smatra da bi sve škole, pogotovo one starije i “ranjivije” na požare, morale imati protupožarni alarm.

- Zakon o zaštiti od požara definira koje sve ustanove moraju imati protupožarni alarm, a za njegovo provođenje nadležna je inspekcija zaštite od požara - istaknuo je Karlović.

Škola na Velom Vrhu imala je protuprovalni alarm, koji se nije oglasio, ali ne i vatrodojavu koja bi prije alarmirala gasitelje. Iako su na teren izašli samo četiri minute nakon dojave, zgradi nije bilo spasa.Većina od 11 pulskih škola ima protuprovalne alarme i čuvaju ih zaštitari. Videonadzor imaju škole Veruda, Monte Zaro i Stoja, ali neke nisu čak ni ograđene, usprkos učestalim devastacijama.

- Škole imaju prvenstveno protuprovalne alarme s infrasenzorima koji reagiraju i na porast temperature, ali ne reagiraju na koncentraciju dima. Svaka bi škola morala imati protupožarni alarm. No, cijene im se kreću oko 10.000 kuna, a ravnatelji su ograničeni sredstvima. Potpuno pokrivanje škole kao što je Veli Vrh stajalo bi desetke tisuća kuna, a nedavno te škole nisu imale ništa - upozorio je Alberto Geršić, direktor zaštitarske tvrtke Bakin Geršić, koja ima ugovor s Gradom za čuvanje OŠ Veli Vrh i još nekoliko pulskih škola. Jutarnji List

27.02.2008. ...19:05 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters