AKTIVNOSTI MEĐIMURSKIH VATROGASACA
[ # ]

KOTORIBA / VULARIJA

OBOGAĆEN VOZNI PARK
Piše:Mladen Grubić

Zapovjednik VZ-a Međimurske županije Ivan Krištofić 21. veljače pripadnicima DVD-a Kotoriba uručio je ključeve i popratnu dokumentaciju za tehničko vozilo koje su kotoripski vatrogasci dobili na korištenje.

Kako je rečeno, vozilo im je prije svega dodijeljeno jer su od središta Javne vatrogasne postrojbe udaljeni 30 kilometara, pa će ono s vrsno educiranim kadrom pripomoći poboljšanju kvalitete tehničkih intervencija na donjomeđimurskom području. Osim za potrebe DVD-a Kotoriba, ono će se koristiti za tehničke intervencije na području Vatrogasne zajednice područja Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija. Na svečanosti primopredaje riječi zahvale Ivanu Krištofiću uputili su čelnici DVD-a Kotoriba Gabrijel Friščić, predsjednik, i Stanislav Vugrinčić, zapovjednik. U ime Kotoripčana to je učinila općinska načelnica Blaženka Zvošec. Svečanosti su nazočili i predstavnici DVD-a VZP-a donjomeđimurskih općina.

Ovo vozilo moglo je biti ustupljeno jer je Javna vatrogasna postrojba Grada Čakovca u sklopu Vladina programa nabave vatrogasnih vozila u Zagrebu primila ključeve novog tehničkog vozila marke mercedes.

85. SKUPŠTINA DVD-a VULARIJA
Piše:M.Belčić

Redovnu godišnju skupštinu, 85. po redu, održali su prošlog tjedna članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vularija. U Društvu djeluje 148 vatrogasaca, od čega su 32 člana podmlatka, a većina ih ima osnovni ispit. Uz ispitane vatrogasce, u Društvu djeluje 8 dočasnika, 4 vatrogasna časnika, 3 vatrogasna časnika I. klase i 4 viša vatrogasna časnika. Društvo se ubraja među uspješnija društva u Međimurju, a lanjske je godine kroz svoje redovne aktivnosti ocijenjeno s 2.005 bodova.

Puno se pažnje poklanja osposobljavanju kadrova, pa je tako lani u osposobljavanju stručnih kadrova Tomislav Čurila uspješno završio tečaj za vatrogasnog časnika, a Sven Pintarić, Kristina Železnjak, Marko Horvat i Goran Horvat upućeni su na tečaj za vatrogasce I. klase. Na tečaj za vatrogasnog dočasnika upućeni su Kristina Čurila, Danijel Patarčec, Tomislav Just, Jelena Juras i Nikola Klinec, a kao i svake prijašnje godine, u skladu s Pravilnikom o programu i načinu provedbe teoretske nastave i praktičnih vježbi, zapovjedništvo DVD-a Vularija u potpunosti je sprovelo plan nastave.

Osim toga, višekratno su preventivno pregledavani hidranti, bunari, oprema i domaćinstava Vularije, pri čemu su dijeljeni i promotivni letci o protupožarnoj preventivi. Redovito su održavana i servisirana vatrogasna vozila, strojevi, oprema i vatrogasni aparati, a vatrogasci Vularije provodili su i akcije čišćenja i održavanja vatrogasnih objekata, okoliša i vatrogasnog doma te poligona za vježbe. DVD se odazvao svim općinskim i županijskim natjecanjima, a jedan od članova DVD-a Vularija kao međunarodni sudac sudio je na vatrogasnoj olimpijadi u Revingeu u Švedskoj. Vatrogasci Vularije surađuju izvrsno i s Općinom Orehovica – u suradnji s općinskim poglavarima izrađen je i proveden plan preventivnih mjera i zaštite od požara pred žetvu i u žetvi i educirani svi kombajneri s područja Općine te organizirane ophodnje vatrogasaca po polju.

Vatrogasci Vularije 2007. godine imali su samo jednu manju intrevenciju na gašenju požara, uspješno je izvedena bez većih šteta ili stradavanja osoba.Jubilej, 85. obljetnicu utemeljenja, DVD Vularija neće posebno obilježavati, jer obilježava se obljetnice na svakih punih deset godina, zato su na redovnoj skupštini vatrogascima podijeljena priznanja za 10, 20 i dva za čak 50 godina rada.

Za deset godina vatrogasnog staža priznanje su primili Branka Klinec, Ivana Čurila, Benjamin Gal, Ivica Kosi, Bojan Železnjak, Nikola Pužaj, Davor Jambrošić, Goran Ivačić i Martin Pilić.Za dvadeset godina vatrogasnog staža priznanje su primili Darijan Just, Milan Goričanec, Tomislav Just, Marinko Orsag, Goran Orsag, Mario Krčmar, Ivica Škvorc, Dragutin Klobučarić, Ivica Mavrin, Kristijan Horvat, Stjepan Mihaljević, Kristijan Železnjak, Tomislav Čurila i Valentin Škvorc. Dvojica vatrogasaca Vularije imaju čak 50 godina staža – Mirko (Valentov) Obadić, rođen 1940. godine, i Gašpar (Franje) Panić, rođen 1935. godine – obojica aktivni u DVD-u Vularija od 1958. godine.

OBLJETNICI USUSRET
Piše: Mladen Grubić

Pripadnici DVD-a Kotoriba 16. veljače održali su 120. po redu godišnju skupštinu koja je imala samo izvještajni i radni karakter jer će ove godine u lipnju biti održana svečarska, vezana uz 120. obljetnicu osnutka i aktivnog djelovanja. S tim brojem godina DVD Kotoriba ulazi u red najstarijih u Međimurju i izvan njegovih granica.

U godišnjem izvješću tajnik Društva Saša Sović naglasio je kako danas u svojim redovima okupljaju 87 aktivnih članova koji su dovoljno stručno osposobljeni da kao društvo mogu uspješno djelovati na planu zaštite od požara, njegovom gašenju, a pri ruci su pučanstvu i u slučaju drugih nepogoda.

Da bi stvorili što bolje uvjete rada, istaknut je dragovoljni rad članstva i donacije, pa su tako uz 2 donirana električna stupa, čakovečke Elektre, izgradili toranj za sušenje vatrogasnih cijevi. Dragovoljnim radom s 584 radna sata i s 50.000 kuna vlastitog novca izgradili su dodatno vatrogasno spremište veličine 30 četvornih metara. Spomenuti su sponzori u gradnji: Elektro Kos, Josip Horvatić, Josip Nađ i Vladimir Fundak.

Pred vatrogascima su vanjsko uređenje doma sa sanacijom krovišta te velike pripreme za jubilej. Za tu proslavu očekuju i potporu Kotoripčana. Zapovjednik Stanislav Vugrinčić pobrojao je konkretne primarne djelatnosti, istaknuvši 23 intervencije. Od toga ih je 10 bilo tehničke naravi, jedna je intervencija bila u spašavanju osobe koja je htjela počiniti samoubojstvo. Požarnih intervencija bilo je 10, od toga 7 manje složenih, dok su dvije intervencije bile složenijeg tipa. Ostale intervencije sastojale su se od osiguranja raznih priredbi, kao i jedne potrage za nestalom osobom. U bodovanju godišnjeg rada na razini VZ-a MŽ-a osvojili su 6. mjesto, na čemu im je čestitao,Andreas Lisjak, predstavnik VZ-a MŽ-a i predsjednik VZ-a Područja općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija.

Na skupu je bila i općinska načelnica Blaženka Zvošec. Pohvalila je njihov rad i dobru suradnju s Općinom Kotoriba. Njihov rad, odnosno rad pojedinaca prepoznala je i Općina koja je povodom svojih dana vatrogasne veterane Josipa Golubića (72) i Stjepana Nađa (66) nagradila Plaketom. List Međimurje

26.02.2008. ...20:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters