SPLITSKI VATROGASCI U LOS ANGELESU
[ # ]

LOS ANGELES

Piše: Branka Bezić Filipović

Splitsko Dobrovoljno vatrogasno društvo ove godine slavi 125 godina postojanja i jedno je od najstarijih u Dalmaciji. Godina proslave započela je posjetom splitskih gasilaca Vatrogasnom društvu u Los Angelesu, u općini Wilmington, u kojemu je zaposlen veliki broj Hrvata, a i sam zapovjednik je Dalmatinac John Vidovich.

Prvi kontakt između dva društva nastao je kada su se u Splitu upoznali dobrovoljac splitskog DVD-a Mihovil Lušić i Matt Fistonich iz Los Angelesa, porijeklom s otoka Hvara, a čak su doznali i da su rođaci. Uslijedio je poziv za posjet, a uključila se i splitska podružnica Hrvatske matice iseljenika, čija se voditeljica Branka Bezić Filipović ovoga puta pojavljuje u dvostrukoj ulozi, kao predstavnica svoje ustanove i kao praunuka osnivača splitskog društva, profesora Ante Bezića.

Poziv je potpisala i vijećnica Poglavarstva Los Angelesa, gospođa Janice Hahn, zadužena za 15. District kojemu pripadaju četiri općine lučkog dijela Los Angelesa, gdje živi 35.000 Amerikanaca hrvatskog porijekla. Jedna od tih općina je Wilmington, a nama najpoznatija je San Pedro, mahom nastanjena Komižanima, zbog kojih je gđa. Hahn pred dvije godine, po drugi put bila u Hrvatskoj i to potpisati povelju bratimljenja Komiže i San Pedra.Prvi put je posjetila Split 2003. godine i bila je gost splitskog Poglavarstva, jer je njen brat James Hahn nekadašnji gradonačelnik Los Angelesa potpisao povelju prijateljstva sa Splitom.

Splitski gasitelji, na čelu sa svojim predsjednikom Daliborom Radnićem i voditeljica HMI, podružnice Split Branka Bezić Filipović, bili su primljeni u Gradskom vijeću Los Angelesa, koje je prekinulo sjednicu kako bi se izmijenili pozdravni govori. Nakon toga primio ih je vrhovni vatrogasni zapovjednik Douglas Barry, a posjetili su i brojne vatrogasne postrojbe bilo kopnene,zračne ili morske, te su svugdje bili „bratski“ srdačno primljeni.Ponuđeno je i jedno vatrogasno vozilo, kroz najskorije vrijeme, a također je dogovoreno da se splitskim gasiteljima pošalju zaštitna odijela, koja oni nemaju, a u njima bi im znatno manje bili ugroženi životi prilikom gašenja požara.

Malo splitsko izaslanstvo bilo je gost hrvatskih društava u San Pedru, „Hrvatsko-američkog kluba“ na čelu s Vladimirom Lonzom, „Dalmatinsko-američkog kluba“ na čelu s Gojkom Špraljom i „Hrvatskog kulturnog centra“ čija je predsjednica Alxious Bailey. Sa svima su dogovoreni budući projekti. Kako se radi o Splićanima tu je bio i predsjednik Društva svetog Duje, Joško Ivčević, kao i pjesnikinja iz Splita Gabriela Brajevich sa suprugom Antom, koji u San Pedru žive već 40 godina.

Na kraju nije propuštena ni nedjeljna utakmica kluba „Hajduk Rolling Hills“, u kojoj su „kalifornijski bijeli“, kao i uvijek - pobijedili.

23.02.2008. ...08:01 [ Komentari (6) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters