JEDINA SMO ZEMLJA NA MEDITERANU BEZ POMORSKIH VATROGASACA
[ # ]

slika uzeta sa stranice www.hvz.hr

PULA

Intervju sa Dinom Kozlevcem glavnim vatrogasnim zapovjednikom istarske županije odradio je Istra News

Havarija turskog teretnog broda Un Adriatik započela je u ranim jutarnjim satima u srijedu 6. veljače u blizini zapadne obale Istre i trajala je danima sve dok požar na plovećoj buktinji nije ugašen. Iako nije došlo do najgoreg taj je događaj bio najslikovitije upozorenje da se nesreće na moru ipak događaju i da posljedice mogu biti katastrofalne.

O gašenju turskog broda i općenito o kvaliteti hrvatskog sustava koji je zadužen za pomorske havarije razgovaramo s prvim istarskim vatrogascem Dinom Kozlevcem, ujedno i zapovjednikom Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje Istarske županije.

NEWS: Voditelj operative i osiguranja tvrtke Jadranski pomorski servis (JPS) Aleksandar Maras optužio je vas i župana Jakovčića da ste satima vijećali o tome hoćete li pozvati talijanske ili hrvatske tegljače. Usto, Maras tvrdi da istarski Stožer nije uopće znao s kakvim plovilima raspolaže JPS, odnosno da se niste snašli u toj situaciji?

- Dotični gospodin je očito promašio adresu. Njegova izjava je bespredmetna i ničim izazvana. U Republici Hrvatskoj je gašenje i spašavanje imovine i ljudi na moru u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru te lučkih kapetanija. To znači da su sve aktivnosti oko turskog broda poduzimane s tih razina. Županija je organizirala stručni stožer za iznenadno onečišćenje mora već u 9 sati ujutro istog dana kada se brod zapalio.

I to je bila jedina nadležnost županije, a vatrogasci su se uključili na poziv Lučke kapetanije kako bi pomogli u akciji gašenja požara na moru. Vatrogasci nisu ni ovlašteni za pozivanje bilo kakvih snaga za gašenje požara i spašavanje na moru, već smo se uključili isključivo pod ingerencijom nadležnih tijela, dakle Lučke kapetanije,

Cijeli intervju sa gospodinom Dinom Kozlevcem glavnim vatrogasnim zapovjednikom istarske županije pročitajte na stranici hvz.hr

21.02.2008. ...21:20 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters