SA ZVJEZDARNICE NA MOSORU ALARMIRAT ĆE SE VATROGASCI
[ # ]

MOSOR

Piše: Žaklina Jurić
Sporazum o suradnji na uspostavi eksperimentalnog i edukativnog centra protupožarne zaštite otvorenog prostora između splitskog FESB-a, Zajednice tehničke kulture grada i županije i Centra Tehničke kulture-Zvjezdano selo Mosor jučer je potpisan u zvjezdarnici na Mosoru. U sklopu toga, kako se očekuje, uskoro će se na zvjezdarnici postaviti kamere koje će imati pod nadzorom širu okolicu i u slučaju izbijanja vatre alarmirati sustav koji je povezan s vatrogascima i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

U Centru Tehničke kulture-Zvjezdano selo Mosor djelatnici FESB-a će provoditi znanstveno-istraživačke i obrazovne djelatnosti protupožarne zaštite otvorenog prostora, a dogovorena je i edukacija mladih kroz razne programe. Pozivu Hrvatske zajednice tehničke kulture za sastanak na Mosoru, osim predsjednika Ante Markotića, odazvao se dogradonačelnik Splita Božidar Čapalija, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, predsjednik ZTK Splita Lenko Jakelić, pročelnik DUZS-a Petar Škorić, pročelnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko, dekan splitskog FESB-a Dinko Begušić, Darko Stipaničev i tajnica Centra Tehničke kulture-Zvjezdano selo Mosor Maja Novaković. Predstavnici Grada i Županije su na sastanku upoznati s projektom zaštite i spašavanja života i imovine i otklanjanja posljedica izvanrednih događanja. Kako se moglo čuti na sastanku, HZTK ima širok spektar raznih djelatnosti, ne samo u ljudima već i u materijalnim sredstvima, koje mogu znatno doprinjeti projektu. Splitska je Zajednica tehničke kulture tako prva već izradila bazu podataka o ljudima i tehnici koji mogu biti na raspolaganju pri izradi planova zaštite i spašavanja. U bazi se nalaze zrakoplovci, radioamateri, ronioci, robotičari, informatičari i inovatori.

- U Centru će se razvijati i ispitivati sustav protupožarnog, video i meteorološkog nadzora otvorenog prostora, ali i provoditi aktivnosti protupožarne edukacije i to đaka osnovnih i srednjih škola kroz različite aktivnosti, pa tako i kroz Školu u prirodi - kazala je tajnica centra Maja Novaković. Glas Dalmacije

14.02.2008. ...16:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters