SPLITSKI VATROGASCI U LOS ANGELESU
[ # ]

LOS ANGELES

Splitsko dobrovoljno vatrogasno društvo ove godine slavi 125 godina postojanja i jedno je od najstarijih u Dalmaciji. Godina proslave započinje posjetom splitskih gasitelja Vatrogasnom društvu u Los Angelesu, u općini Wilmington, od 4. do 12. veljače, u kojemu je zaposlen veliki broj Hrvata, a i sam zapovjednik je Dalmatinac John Vidovich.

Prvi kontakt između dva društva nastao je kada su se u Splitu upoznali dobrovoljac splitskog DVD-a Mihovil Lučić i Matt Fistonich iz Los Angelesa, podrijetlom s otoka Korčule. Uslijedio je poziv za posjet, a uključila se i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, čija voditeljica Branka Bezić Filipović se ovaj put pojavljuje u dvostrukoj ulozi, kao predstavnica svoje ustanove i kao praunuka osnivača splitskog društva, profesora Ante Bezića.

Poziv je potpisala i vijećnica Poglavarstva Los Angelesa Janice Hahn, zadužena za 15. district kojemu pripadaju 4 općine lučkoga dijela Los Angelesa, gdje živi 35.000 Amerikanaca hrvatskoga podrijetla. Jedna od tih općina je Wilmington, a nama najpoznatija je San Pedro mahom nastanjena Komižanima, zbog kojih je vijećnica Hahn prije godine, po drugi put, bila u Hrvatskoj i to kako bi potpisala povelju o bratimljenja Komiže i San Pedra.

Prvi put je posjetila Split 2003. godine i bila gošća splitskog Poglavarstva, jer je njen brat James Hahn, nekadašnji gradonačelnik Los Angelesa potpisao povelju prijateljstva sa Splitom. Splitski gasitelji će posjetiti hrvatske klubove, tri u San Pedru, kao i nogometni klub "Hajduk Rolling Hills". Otići će i na intervenciju s kolegama iz Wilmingtona, koji će im za 125. rođendan društva darovati nekoliko vatrogasnih vozila po vlastitom izboru.

02.02.2008. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters