čama piće krvoproliće

22.09.2008., ponedjeljak

ŠTAKORI

priča o jednom od najboljih finskih hardcore bendova počinje još 1978 u gradiću Vilppuli ko srednjoškolska zajebancija; dva mlada panksa Jake (gitara) i Vellu (bubanj) htjeli su svirati obrade od Sex Pistolsa i Damneda i uspjeli su nekak nagovoriti Jakeovog starijeg brata Tomppu da im svira bas. Tomppi se prvo nije baš dalo tamburat s klincima cijeli dan u podrumu al nakraju je on i smislio ime za bend - Rattus - po albumu od Stranglersa 'Rattus Norvegicus' kaj znači veliki štakor. prve dve godine svirali su samo pank/rock obrade po okolnim selendrama i općinskim zabavama di ih je lokalna rulja stalno mlatila i naganjala s noževima. (ta njihova Vilppula je ustvari neka vukojebina 300 kilometara od prvog većeg grada di većina ljudi nije čula ni za r'n'r a komoli pank).
Svoj prvi album 'Khomeini rock/Muotipunk' 7'' singl izdali su si sami 1980. u 200 komada s tim da su coveri bili ručno crtani pa je svaki bio malo drugačiji (papire za cover su popalili od neke udruge mladih kaj je imala spremište odma do Rattusove prostorije za probe). Sljedeći album 'Fucking Disco' 7'' izdali su krajem godine ovaj put u 300ak komada Ovu ploču radili su u lokalnoj tiskari (u koju su morali najprije provaliti naravno). Zadnji album iz te rane faze bio je 'Rattus on Rautaa' iz 81. i taj je izdan za pravu izdavačku kuću, u to vrijeme jaki Poko Records. Iste su godine svirali prvi put ko predgrupa Exploitedu u Kotki i Tampereu. Tamo su momci iz benda pokupovali ploče od Discharge, Disordera, Minor Threata i MDC-a i to je muzički odredilo iduču, 'zrelu' (nazovimo je tako) fazu benda.
u sljedeće dvije godine snimljena su tri albuma 'Rajoitettu Ydinsota' ep '81., 'WC Räjähtää' LP i 'Uskonto on Vaara' LP '83. godine, svi za Poko Records. Legendarni cover art za zadnje dvije ploče je, na vlastito inzistiranje radio izvjesni amerikanac Pushead a kao naknadu tražio je 8 primjeraka albuma (kasnije je Metallici i Misfitsima naplačivao puno više, u novcu naravno). te tri ploče su ono po čemu su Rattusi i dan danas prepoznatljivi - brzi, sirovi d-beat hardcore s tekstovima protiv rata, socijalne nepravde, droge(!!!) itd. (većina ostalih finskih bendova tada ograničavala se samo na rat, tak da je ovo bilo poprilično angažirano za tadašnje pojmove). Na zadnjem albumu vokal je preuzeo roadie Anikki. Prvu i zadnju veliku turneju po Europi imali su 84. redom - Švedska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Jugoslavija (Ljubljana) i Engleska (u Leedsu s Black Flagom). Za gig u ljubljani vele da im je bio najbolji jer je došlo hrpa rulje a i jedino je tamo valjala oprema. Za ostatak tura vele da je bio sve sranje - u Hamburgu niko nije htio doč na gig zbog straha od naci skinsa, u Danskoj su bajkeri prekidali gigove a u italiji ih je sjebo organizator pa su par dana samo zujali okolo i spavali na cesti. U iduće dvije godine propale su im još dvije američke turneje (jedna zbog štrajka u finskoj pošti pa je poziv došao prekasno).
od '84. do '86. snimljena su još dva albuma 'Stolen Life' lp i 'Win or Die' ep al se bend počeo raspadati jer je ekipa zabrijala na metal (isto ko i većina hc/punk bendova u to vrijeme). Oproštajni gig svirali su '88. u Jyväskyli u Finskoj. Kroz godine napravljena su mnoga bootleg reizdanja njihovih snimki po SAD-u, Njemačkoj i Brazilu (Sepultura je čak obradila neke njihove stvari) i pojavili su se na hrpi važnih kompilacija ko 'Hardcore '83', 'Raw War', 'Welcome to 84' itd.
reunion se dogodio 2001 u originalnoj postavi (Tomppa, Vellu, Jake i Annikki) i od tada dosta često sviraju - ove su godine čak 3 puta svirali s Discharge (Puntala, Stavanger, Tampere), koji jeben gig a...

meni jedna od najboljih stvari 'Sodan Tragedia'


snimka sa giga u brazilu - prva je stvar punk/rock zajebancija Rattus on Rautaa a druga d-beat himna 'Sotahullut'


sa giga u Leedsu '84


gig u legendarnom Leppaku, Helsinki '85

- 16:13 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

krv gnoj i guze...i tvrdokorni pank

Linkovi

DISCHARGE

Visions of War

My head is filled with fear of war
Fear and threat of war
Horrific disturbing visions of war
Fill my head

Among the maimed and slaughtered
My body lies
Horrific disturbing visions of war
Fill my head

Ain't No Feeble Bastard

Ain't no feeble bastard
That obeys their every say
They say do this they say do that
No I'm no dogs body

Ain't no feeble bastard
No fucking scapegoat

Ain't no feeble bastard
That has no say
I say what I think
Not what they want me to think

Ain't no feeble bastard
No fucking scapegoat

State Violence / State Control

Kept in line with truncheons
Rifle butts and truncheons
This is state control
This is state control

Beaten up behind closed doors
Cracked and bruised ribs
Bloody mouth
Cracked and bruised skull
Bloody mouth

State control
State control
This is state control


VARUKERS

Varuker

I don't care what you say
You don't know fuck all anyway
You only like the fucking Clash
They're only in it for the cash.

Varuker, Varuker.
In the UK, OK.

Those old wankers sold out
We will never sell out
Those old wankers sold out
We will never sell out


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us