neumitnost

Da, lijepa si. Nemaš lice, jer kada pogledam kroz prozor vidim samo krovove kuća nanizane tik ispod prozora s kojeg moja kuhinja gleda na ostatak svijeta, u ovom slučaju, dimnjake i nebo.

Nemaš lice. Samo odsjaj u kojem se ogledaju korpica s kruhom i tanjur s maslinama i rajčicom, sol i papar, jedan nožić za voće. Ali ti nemaš lice.

Imaš mir i miris, sjećanje na nešto veliko što uvijek dolazi iz priviđenja budućeg jer si uvijek ispred, nikada iza. Samo lice nemaš. Ono nedostaje tvom zrcalu.

Imaš hod, prefinjen. Skalu po kojoj tiho koračaš kao u snu, gipkost i eleganciju matrone, istančan sluh, rafiniran odmak od svijeta i pogled s visine, posljednju riječ. Samo lice... - njega nemaš.

I kada želiš nešto reći to uvijek činiš odsustvom jezika, tek da kažeš ono najvažnije i to potkrijepiš posvemašnjom šutnjom, glazbom tišine nečujnom kao i tvoja gola stopala dok silaze niza stube duboko tonući u meki sag.

Imaš nešto od fatalnosti zavodnice - nevinost. Nešto posve neiskazivo što spaja prizor vani s onim unutra. Možda je to cvijet na dasci prozora. Minijaturna replika minimalističke prirode. Lončić zemlje i vode, mjesto pod suncem. Možda je to ptica, uvijek neka druga što prolijeće uvijek istim komadićem neba gledano s mog prozora a opet kao da je i jedna ista, možda i jeste.

Imaš širom ispružen dlan i na njemu urezane crte svog lica - liniju života, srca, liniju sudbine. Meki brežuljak s kojeg se jednom može vidjeti sve kao na dlanu, ali ne znam što je... možda neka ravnica nepregledna. Da li pejzaž oslikan na platnu s dva lica, ne znam ni to.

Znam da donosiš zaborav jer te po zaboravu i prepoznajem. Ne mogu se sjetiti da li sam te već vidjela a stojiš preda mnom tako poznata... Uzalud. Sjećanje me izdaje, ali ti stojiš strpljivo na vrhu jezika i čekaš na svoj trenutak.

26.08.2016., 15:21
Komentiraj (0) ~ Ispiši ~ #

<< Arhiva >>

opis bloga


pričice sa starog bloga
ponešto modificirano

niska


neostvarivo utjelovljenje
paso doble
pravila sam se da ne vidim
olovno nebo
kad pomisliš to nazvati ljubavlju
skulptor
vrpce
zbrka
crtež
utočišta
izmaštala sam te
sempre verdi
nađeni rukopis
metamorfoza
vučica (labirint)
bez prtljage
uvijek je moguće gledati
čudo prirode
apstraktne forme
previd
travanjsko jutro
jesu li biljke nešto drugo
između poređenja
distanca
prije spavanja
pred zrcalom
nikad ništa zaboravljeno
nečujno
za što - ni za što
da sam došla
hoćeš li biti
u Budimpešti
uzbudljivi prizori svakodnevnice
mašnice i masnice
svijeća
kanon srca
jednog dana, možda
žena i krajolik
za jednu drugu mene
pribježišta i otpočinjanja
neumitnost
nenastanjivost
o jednom umjetniku
demetra
ogrlica
na trenutakflorija@gmail.comO knjizi 'Viviana
- Sve ostalo su priče...'

Marinko Košćec:

Pročitao sam tvoju knjigu.
Zbog neiskustva u tom žanru,
ne osjećam se kompetentan suditi
o njezinom literarnom dosegu.
Ali mogu ti mirne savjesti reći
da je puna dirljivih mjesta,
lirskih i nježnih.
Neupitno ju je stvorila fina duša.

24.6.2015.

Ćiril Ćoh:

Stoji ono što kažeš u predgovoru - materija duboko intimnog karaktera prerasla je u svojevrsno ogledanje u jeziku kako u sredstvu izraza tako u umjetnini zbirke kao konačnom proizvodu. Tome bih dodao da zbirka jest konačna, ali zahvaljujući mnogim ogledavanjima zapravo i beskonačna. Budući da se neke pjesme mogu shvatiti kao samoogledavanje (autrefleksija) o njima samima i zbirke koje su dio, tome možemo dodati ono što kaže jedna od pjesama: knjiga je jednostavna kao formula smrti, ali istovremeno i zahtjevnija, kao formula ljubavi. Ponekad je manje zbunjujuća - kao formula iskustva, a zna biti od toga teža, kao formula čovjeka.

Nama čitaocima je dostupno samo umjetničko djelo, no, za tebe, (imam taj dojam kad čitam pjesmu 'Pred zrcalom') ova knjiga je i osobno samoogledavanje. Ono nama nije dostupno. Kad bi bilo ova zbirika ne bi bila umjetničko djelo već samo osobna ispovijest. Tvoja knjiga je još jedno svjedočanstvo da je magija umjetnosti upravo u tome da nam zatvori pristup svom izvoru i nadahnuću, a da istovremno njime napaja i hrani naš umjetnički doživljaj.

29.11.2014.


info

design by snd