Ordbok Nordmanicum - XIII.Hvergelmir ~ planina u Niflhelu gdje je pronađen Mlin Svijeta.Hvergelmir je najružnije mjesto koje postoji;tamo Nidhogg puže po strunutim truplima.

Hvergelmir Spring ~ izvor u planini Hvergelmir,kojeg čuva zmaj Nidhogg.Ovaj izvor se nalazi u Niflhelu,ispod korijena Yggdrasila.

Hym, Hymir ~ očuh Tyrov.Nasilan je i može slomiti i najjače stijene snagom iz svojih očiju.Njegova majka imala je 1800,a žena 900 glava.Posjeduje kotao Seaboiler koji je miljama dubok.Bio je s Thorom kad je ulovio zmiju Jormungand.Vodila se borba te je Hymir u jednom trenutku prerezao uže kojim je Jormungand uhvaćena,te ga je Thor bacio s palube.

Hyndla ~ Hyndla počiva u špilji,u vječnom snu.Pritom zna sve o svakom Bogu,Divu,Patuljku i Vilenjaku.

Hyrrokin ~ Jotunska divica goleme snage koja jaše vuka,a uzde su zmije.Na Balderovom bdijenju,bogovi su trebali zapaliti njegov brod Ringhorne te Balderovo tijelo u njemu poslati na pučinu.Problem je bio u tome što bogovi nisu mogli ni pomaknuti Ringhorne koliko je bio jak.
Čak je i Thor odustao,te su bogovi poslali po Hyrrokin.Snažna boginja otisnula je brod na pučinu svojom težinom.

Hyrrokin ~ stanovnica Ironwooda u Midgardu,rađa vukove

Idavoll, Idavollen ~ glavna ravnicau Asgardu u blizini izvora Urda.Odinov prvi zadatak poslije kreacije svijeta bio je izgradnja dvorane upravo na toj ravnici.U dvorani se nalaze dvanaest sjedala za bogove te njegovo sjedište na uzvisini.Ravnica će opet biti nastanjena poslije Ragnaroka,kad će se zemlja izdići iz mora i zazeleniti se.

Idis, Idisi ~ u germanskoj mitologiji štovane kao božice sudbine te ih se povezuje s Nornama.U prvoj Merseburgerovoj Čarobnoj Pjesmi,pojavljuju se kao ratnice-djevice,Valkyrie.

Idun, Iduna, Idhunna ~ božica vječnog života i mladosti,čuvarica Zlatnih Jabuka besmrtnosti.Svake godine daje jednu jabuku svakom Aesirskom božanstvu

Imela ~ imela je sveta biljka,posebice Druidima i Nordijcima.Ona u današnje vrijeme predstavlja ljubav i slogu,dok je starim poganskim bogovima bila pravi problem.Naime,imela je bila jedino biće koje se nije zaklelo da neće nauditi Balderu.Loki je tad napravio strijelu od imele te prevario Baledrovog slijepog brata Hodura da ga pogodi.Tako je umro Balder,najomiljeniji od bogova,a danas je imela posvećena Freyi

Iord, Jord, Jorth, Erda (Zemlja) ~ majka Thorova i ljubavnica Odinova

Ironwood,Jarnvidur ~ šuma u sjevernom i istočnom dijelu Midgarda gdje žive vještice,vukovi i žene trolova.

Isarnkol ~ Isarnkol je neka vrsta hlađenja na ramenima konja Allsvinna i Arvakera.Pošto vuku Sunce,trebaju zaštitu.

Ivaldi, Ivalde,Vidfinner,Svigdar ~ Ivaldi je car rase patuljaka,otac Brokkov,Eitrijev i Sindrijev.Sa Valkyriom Hildegun ima Idun,Bila i Hjukija.Njegovo ime znači "onaj koji ima moć".Predak je svih obrtnika

Jormungand, Iormungandr, Midgardsormr ~ Zmija Midgarda,iznimno je opasna ali ipak ključan dio kozmosa te ne smije biti uništena.Potomak je Lokija i Angrbode,te srodnica Heli,Narfiju i Fenrisu.Jormungand znači "ogromno koplje".U strahu od Jormungandinih zlih namjera,Odin je Zmiju protjerao u more,gdje je toliko narasla da okružuje zemlju grizući si rep.

Jormungrund (zemlja divova) ~ zemlja smještena u podzemlju,dom Mimira i divova.

Juravale's Marsh (Juravalova močvara) ~ mjesto koje su nastanili patuljci,potomci Dvalina.

Jötun, Jotunn ~ rasa divova,dolaze u različitim bojama i oblicima;od ogavnih čudovišta do prekrasnih srodnika bogova i ljudi.Nije rijedak slučaj da bogovi Aesira za žene ili ljubavnice uzimaju divice iz ove rase.Jotuni predstavljaju sile prirode i Kaosa.Potomci ove rase su goblini i trolovi poznati iz folklornih priča.

Jotunheim, Jotunheimr ~ svijet divova,carstvo Jotuna u blizini Ginnungagapa.

Image Hosted by ImageShack.us


28.11.2007. | 15:57 |
15............ | # | ^


Ordbok Nordmanicum - XII.
Hoddmimir (Blago Mimirovo) ~ drugi naziv za Yggdrasil

Hoddmimir's Holt ~ šuma u koju će se skriti jedino dvoje preživjelih ljudi nakon Ragnaroka

Hoenir, Honir ~ bog hrabrosti i agresije.Bio je velik ratnik,ali ne i pametan.Nakon bitke Aesira i Vanira,bog Njord je uzeo Hoenira i mudrog Mimira kao taoce.Vaniri su željeli Hoenira za njihovog vođu,ali on je to odbijao.Zato su Vaniri odsjekli Mimiru glavu i poslali je Odinu.
Hoernir je jedan od najstarijih bogova i predstavlja kreaciju čovječanstva.

Hofvarpnir ~ čarobni konj božice Gna,Friggine glasnice.

Holda, Holle, Holla, Hulda ~ ovo su germanska imena za božicu koja upravlja vremenskim prilikama- - suncem,kišom ,snijegom.Ona prebiva na dnu izvora i ljudima daruje lan.U svom kraljevstvu,brine se za mrtvu novorođenčad

Horg, Haerg ~ kameni žrtvenik,oltar.

Hörgr ~ oltar s nadstrešnicom gdje su pogani prinosili svoje žrtve

Hraesvelg, Hrelsweg, HrSsvelg ~ Div Vjetra.Sjedi na vrhu Yggdrasila u obliku orla.Kad zamahne svojim krilima,zapuše sjeverni vjetar.Između orlovih očiju sjedi sokol.

Hrauthung ~ gospodar Divova.

Hridvitner ~ drugo ime za vuka Fenrisa

Hrimfaxi ~ konj božice Natt.Kapi iz njegovih žvala stvaraju rosu.

Hrimgrimir, Hrimnir ~ trol koji sjedi pred vratima Niflhela.

Hrimthurs ~ antipatični Div koji se ponudio bogovima da im izgradi Valhallu u roku od osamnaest mjeseci.Za uzvrat je želio Freyu,te prevlast nad Suncem i Mjesecom.Bogovi su se složili.Pomoću svog konja Svadilfarija,koji je vukao kamene blokove zamalo je uspio.Loki je omeo konja tako da Hrimthurs nikad nije završio izgradnju Valhalle.

Hringhorni ~ ime Balderovog broda u kojem je zapaljeno Balderovo mrtvo tijelo,u sklopu rituala (sprovod).Njegova žena Nanna koja je umrla od tuge,i njegov konj spaljeni su s njim na Hringhorniju.

Hrotte ~ mač Hrotte bio je dio bogatstva koje je čuvao zmaj Fafni.Sigurdr Fafnisbari uzeo je mač kad je ubio zmaja.

Hrungnir, Rungnir ~ najjači od divova,imao je kameno srce,glavu i štit.Kladio se s Odinom tko ima bržeg konja.Odin je pobijedio,s konjem Sleipnirom te pozvao Hrungnira na piće u Valhallu.Hrungnir se napio te počeo prijetiti da će uništiti Valhallu,spaliti Asgard ,ubiti bogove i sa sobom povesti Freyu i Sif.Thor ga je tada pozvao na dvoboj i ubio ga.

Hrym ~ vođa divova koji će upravljati brodom Naglfarom u Ragnaroku.

Huginn & Munnin (Misao i Sjećanje) ~ dva Odinova gavrana koji ga svakodnevno obaviještavaju o događajima u devet svjetova.

Huldru-folk ~ "skriveni svijet",bića srodna trolovima.Obitavaju među stijenama,u visokim planinama gdje se skrivaju od svjetlosti. Najpoznatije su Huldre,lijepe šumske djevojke s kravljim repom koje svojim moćima pokušavaju začarati smrtnike.
Image Hosted by ImageShack.us


19.11.2007. | 19:17 |
3............ | # | ^


Ordbok Nordmanicum - XI.Helgrind (vrata smrti) ~ vrata između zemlje živih i zemlje mrtvih

Herfjötur ~ Valkyria koja poslužuje i zabavlja Einherjare u Valhalli.Osim toga,često odlazi u Midgard kako bi odabrala dovoljno hrabre muškarce koji će se s njom vratiti u Valhallu.

Hermod, Hermodh ~ glasnik bogova,sin Odina i Frigg.Odin mu je naredio da odjaše u Nifilhel kako bi doveo mrtvog Baldera.U Hel je krenuo na Sleipniru,Odinovom osmonogom konju.Kad je stigao,Hel je rekla da će Baldera povratiti u život pod uvjetom da sva živa bića plaču za njim.Jedino je prerušeni Loki odbijao plakati za Balderom,tako da je on ostao u Nifilhelu.
Hermod je simbol časti i hrabrosti.

Hilda, Hildr (bitka) ~ zajedno s Göndul i Skögul,najplemenitija je Valkyria u Valhalli.Njihov zadatak je odabrati muškarce koji će s njima u Valhallu.Hilda je utjelovljenje rata

Hildegun ~ Valkyria,kao djevojčica oteta i silom udana za cara patuljaka Ivaldija.Njihova djeca su Idun,Hjuki i Bil

Hildisvin ~ svinja čija je vlasnica Freya.Hildisvin može postići zavidnu brzinu,a ponekad ju i Freya jaše.

Hildskjalf ~ tron Odinov,odakle on nadgleda svih devet svjetova.

Himinbjorg ~ Heimdallova dvorana u Asgardu,smještena na kraju raja

Hjolgaddsringr ~ kolo-kandža-palac,Arktički krug.

Hlin ~ božica dobrote i utjehe,Friggina pomoćnica.Hlin je poslana kako bi uslišila molitve smrtnika,kako bi obrisala suze tužnih i smirila ih.

Hlutr ~ predmet divljenja,često u obliku talismana koji prikazuje božanstvo ili sveti predmet (Mjollnir)

Hnitbjorg ~ dvorana diva Suttunga gdje je njegova kćer Gunnlöd čuvala Medovinu Poezije.

Hod, Hodur (rat) ~ neizmjerno jak Aesirski bog,sin Odina i Frigg.
Jedne noći,Hodur je lovio u Ironwoodu te prespavao u pećini.Našla ga je vještica koja je na njega bacila ljubavne čin,te se Hodur zaljubio u Nannu,zaručnicu njegovog brata Baldura.Kasnije je izbio sukob između dvojice braće te se Hodur na neko vrijeme pridružio Divovima.U to vrijeme Hodur je izgubio vid.Nakon što se pokajao,Balder je došao po Hodura da se zajedno vrate u Asgard.Nedugo nakon toga,slijepog Hodura je prevario Loki koji mu je dao luk i strijelu od imele,jedinog živog bića koje se nije zaklelo da neće nauditi Balderu.Loki nije podnosio Baldera i znao je da bi Hodur mogao biti jedini sumnjivac za ubojstvo,upravo zbog ranijeg okršaja braće.Balderova smrt se morala osvetiti te je rođen Vali.Bio je star samo jedan dan kad je ubio Hodura.
Hodur će ustati iz mrtvih poslije Ragnaroka i obnoviti dvoranu Hropt,i braća će ponovno postati prijatelji.


08.11.2007. | 19:26 |
8............ | # | ^


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ožujak 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O blogu.

Blog je posvećen mitologijama.Bavi se iskonskim stvarima,onime što je bilo prije čovječanstva.Tu prvenstveno dolazi nordijska mitologija.Do nekih podataka koji su objavljeni na blogu bilo je doista teško doći ali nije mi žao.Svrha mi je prikazati neke stvari onakvima kakve jesu.Govoriti o stvarima koje nitko ne spominje,a važan su dio naših života.
Želim vas naučiti ono što sam ja kroz godine učila i što ću još učiti.
Dobrodošli ste!

"Tebi,Majko,upućujem posljednju molitvu!Otvori moj grob,podigni lomaču,nek' dragana nađe spokoj u plamenu.Neka se vine iskra,nek' se pepeo zarudi!Vratit ćemo se starim bogovima!"
Image Hosted by ImageShack.us


ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
"Mi imamo dužnost diviti se Bogovima i njihovom remek-djelu,samoj prirodi.Imamo dužnost diviti se Majci Zemlji i poštivati njene resurse.Cjelokupna eksploatacija Zemlje nije ispravna,ali totalno očuvanje nije odgovor.Oboje narušavaju ravnotežu.Sve stvari su dio vječnog ciklusa.
Smrt je integralni dio života,kao i rođenje.Sav život se hrani životom,direktno ili indirektno.Svako remećenje ove ravnoteže je jednako opasno i rezultira samo ubrzavanje neizbježan Usuda Bogova"


ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Image Hosted by ImageShack.us

ARHIVA
Postanak-Ymir-Yggdrasilˇ
Nordijski blagdani i festivali
Litavska mitologija-dio I.
Litavska mitologija - dio II.
Litavska mitologija-dio III.
Tragom drevnog vuka
Keltska Brigid

"Stvaranje i uništenje su neprekinut proces.Konačna kreacija se nije odigrala u udaljenom početku pa nema niti naglog kraja.Kreacija i uništenje su kontinuirani ciklus koji zadržava vrijeme i mjesto.
Vječnost tvori spiralu.Sve je sačuvano,ali nikad ponovljeno.Svaki ciklus je nov i jedinstven."

Image Hosted by ImageShack.usLINKOVI


Rune
The Icelandic Asatru Association
Zaštitnice Midgarda
Pagan Heart
Svarica
Viking
Warriors:
Ivana
Suora
Melancholy
Morrigan
shamandalie
Rocket Queen
Arnamentia
~Vespeva~
Meiju
Aldaron
Death In Life
Pagan/folk metal download
Dveri Perunove
dežurna vještica
HeŁ
diem mortum
Gandalf


Glazba ujedno i moja inspiracija:


1349
Abigor
Absurd
Adorned Brood
Aes Dana
Alkonost
Anorexia Nervosa
Arkona
Baranduin
Bathory
Battlecrown
Behemoth
Black Horizons
Black Messiah
Branâ Keternâ
Burzum
Butterfly Temple
Carpathian Forest
Ceremonial Castings
Children Of Bodom
Cor Scorpii
Cruachan
Darkthrone
Death Of Folk
Dissection
Doroga Vodana
Einherjer
Elffor
Eluveitie
Emperor
Ensiferum
Falkenbach
Fejd
Finntroll
Forest
Fortid
Frostmoon
Gehenna
Gjallarhorn
Graveland
Hagalaz' Runedance
Heidevolk
Hellhammer
Hellkult
Ihsahn
Immortal
Impaled Nazarene
Izmoroz
Kathaarian
Keep Of Kalessin
Khold
Kivimetsän Druidi
Korpiklaani
Kroda
Kult Ov Azazel
Kult Perunov
Limbonic Art
Lonndom
Lord Wind
Lumsk
Mael Mordha
Malleus Maleficarum
Manegarm
Mayhem
Minotaurus
Mithotyn
Moonsorrow
Nargaroth
Narsillion
Nattefrost
Nebelhorn
Neutral
Nokturnal Mortum
Nomans Land
Norlatar
Nortt
Odal
Odhinn
Odroerir
Of The Wand & The Moon
Ordo Funebris
Otyg
Pagan
Paladran
Posmrtna Liturgija
Radogost
Ravenclaw
Satarial
Satyricon
Shaman
Skyforger
Slartibartfass
Slavland
Slavogorje
Sopor Aeternus
Sorgsvart
Sortsind
Storm
Stribog
Summoning
Svartahrid
Temnozor
Tenhi
Theudho
Throne Of Katarsis
Troll Gnet El
Trollech
Turisas
Tymah
Tyr
Valkyria
Vargavinter
Varttina
Venom
Vintersorg
Windir
Wolfchant
Wolfhorde
Wolfnacht
Woodtemple
Xasthur
XIV Dark CenturiesCursed In Eternity

My name was written with
Fire in the place you only can see
When your time has come
When you walk down in the
Land of shadows for eternity

The demon flies in the blackened
Starless skies and crawls in
The bottomless depths of Hell
The name which will be a
Thousand times cursed in eternity

The demon flies in the blackened
Starless skies and crawls in
The bottomless depths of Hell
Condemned to wander, until it comes
To the cruelest snake that crawls


Sun Shine Our Land

I'm coming back in to bright lands
From the past times sleeping in darkness
"Stop your roaming", call the fathers
Who keep the Time in bright lands

Sunshine our land - dispersing the dark
Restore the motion of the times
Sunshine our land - filling with fire
Faith of tribes in sunny lands

Keeping a secret word in the stones
Hiding decay of wills in the barrows
Winds which rustle in crowns of trees
Disturbing the Memory they will revive it.

Sunshine our land - dispersing the dark
Restore the motion of the times
Sunshine our land - filling with fire
Faith of tribes in sunny lands


If I Should Fall

The long ships are awaiting me
I’m setting sail to fulfill my destiny: for the rising sun hath promised me
That the blood of foes shall anoint my sword!
I heed the call of Fatherland
Sung to the tone of battle horns!
By Odin’s spear I swear this day
I’ll make them fear the sound of my name!
“My Father’s Gods will welcome me
To Valhalla’s halls if I should fall…
And there I’ll feast as Einherjer
Until the dawn of dread is come…”
“Away, away! To Asgard fly
With Valkyries in the vanguard
Across the sky and over clouds
The furious host doth hunt tonight…”


The 13th Asbath Celebration

The bitterness was born in a soul thrusting the Atame sacrifice,
the "Book Of Shadows" is opened, we're waiting
for the full-moon's arrival - we're celebrating the thirteenth Asbath.
I lift my eyes, I look at the moonrise,
the Goddess of the night takes my gifts.
You came to us through your immortality,
attach us to the true craft.
Give us the power, give us the great understanding.
I draw the magic circle by my baton,
and the skull of the deer on its top starts to light.
Oh Moon, the great mother!
Protectress of our destinies and secret intensions.
Fly up and light our deeds by your limpid light.
Thrust your sharp rays into the Earth.
We're absorbing the full-moon power - this is the thirteen Asbath.
Let the blood of the sacrificed flow into your heart.
The bowels in the priestess hands are filled with water -
chaos that symbolizes the Moon and rules by it.
Oh, Moon, the great mother, we're absorbing your power -
this is the thirteen Asbath.
Naked our bodies we gash in the long-lasting dance,
goung around the circle repeatedly against the moving of the sun.
The nature is singing and delighting -
we're celebrating the thirteen Asbath.
Marble moon give us the power.
Our bodies are stewing and poison draught is ready.
Our circle is unbreakable, we're embraced by the only ecstasy.
The wine runs through our veins and our joy is gifted to darkness.
On the mountain tops, on the tops of the trees -
everywhere you look is the Great our Mother - Moon.

Image Hosted by ImageShack.usBlog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se