Ordbok Nordmanicum - VIII.Gap-tooth ~ ime jedne Odinove koze koja vuče božanstvenu kočiju po nebu

Garm ~ čudovišni vuk božice Hel koji čuva otok na kojem su okovani Loki i njegov sin Fenris.Pas podzemlja,Garm je vezan lancima i čuva ulaz u Gnipahellir.U Ragnaroku,Tyr i Garm će se međusobno poubijati.

Gaut's Gate ~ izraz za štit, vjerojatno zbog Odina,čija vrata štite Asgard od neprijatelja

Gefn, Gefjun, Gefjon ~ božica Vanira,zaštitnica polja,usjeva i plodnosti.Božica nevjenčanih žena,usto i jedna od Frigginih pomoćnica.Bogovi su joj povjeravali sve one koji su umrli nevjenčani,da bi na kraju kad nju sretnu,živjeli vječno zadovoljni.Imala je muža iz porodice divova,a s njim četiri sina.Odin ju jednom prilikom poslaše švedskom kralju Gylfiju kako bi tražila nešto zemlje koja bi bila samo njena.Kralja je zadivila njezina molba i obećao joj onoliko zemlje koliko može izorati za jedan dan i noć.Gefjon je svoja četiri sina pretvorila u volove,prikvačila im plugove i vodila ih oko zemlje cijeli dan i noć.Od Gylfija je dobila zemlju koju je nazvala Seeland.
Na kraju se udala za Skjolda,jednog od Odinovih sinova i postala predak danske kraljevske obitelji Skioldungs.

Geirahöd ~ Valkyrie koje su Einherjarima u Valhalli posluživale pivo.

Geri ~ drugi Odinov vuk.Prvi je Freki.

Gerd, Gerdh ~ Freyrova žena,divica iz rase Ledenih divova.Freyr bijaše zapanjen njezinom ljepotom tako da je slao slugu Skirnira da joj se udvara u njegovo ime.Ona tad živješe u podzemlju i nakon nekoliko Skirnirovih posjeta odluči se udati ta Freyra.Kad Gerd podigne ruke,sve zablista

Gersimi ~ božica ljepote,Freyina i Odova kćer.Gersimi znači 'dragulj'.

Gimli (dvorana blaženih) ~ dvorana smještena na južnoj strani neba,iznad Asgarda u raju Andlangu.Gimli ima zlatan krov,najljepša je od svih dvorana i sjajnija od Sunca.Preživjet će Ragnarok i postati mjesto gdje će nakon smrti odlaziti duše dobrih ljudi

Ginnungagap ~ velika praznina,kanjon koji je dijelio vrući Muspelheim na jugu i hladni Niflheim na sjeveru.Ovdje je počela kreacija svijeta,kad se vatra susrela s ledom.

Gjallarhorn, Gjall, Gyall ~ Heimdallov rog čiji se zvuk čuo u svih devet svjetova.Heimdall će sa svojim rogom najaviti Ragnarok.

Gjoll,Hel Bridge ~ Helin most posut blještavim zlatom,čuvaše ga djevojke Módgud.Poslije mosta i rijeke Gjöll nalazi se cesta koja vodi prema sjeveru.

Glad, Gyllir, GlSr, Skeidbrimir, Silfrtopp, Sinir, Gils, Falhofnir i Lettfeti ~ konji Aesirskih bogova

Gladsheim, Hlidskjalt ~ imena za Odinovu dvoranu,"Blještajući Dom" koja se nalazi na ravnici Ida.

Gleipnir ~ lanac kojim je okovan Fenris.Izrađen je od glasa mačke,ženine brade,korijena planine,medvjeđih mišića,daha ribe i pljuvačke ptice.


21.09.2007. | 13:22 |
6............ | # | ^


Mala obavijest :)"Kada rujanski mjesec uđe u svoj mlađak i noć se spusti nad grad Sisak, neupućeni bi posjetitelj uslijed nepoznatih događaja mogao pomisliti da je upao u vremensku rupu i vratio se kroz puno stoljeća u prošlost. Daleku prošlost u kojoj su splavi plovile rijekom Kupom, a ulicama Siska prolazili vitezovi i vile.

Toliko je uvjerljivu predstavu svim svojim posjetiteljima koji će se u noći 15. rujna zateći na gradskim ulicama priredila Turistička zajednica grada Siska. Naime, u 20 sati i 30 minuta "po današnjem vremenu" te će se večeri u Sisku održati manifestacija "Keltska noć - sisačke povijesne slike na rijeci Kupi" kojom Siščani, prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Siska Lidije Kopjar, žele uveličati svoju prebogatu povijest i iskoristiti je u turističko-promidžbenu svrhu. Sudeći prema onome što najavljuju, bit će to događaj od iznimno velike turističke vrijednosti u ambijentu koji je teško riječima opisati. Autor projekta, Mladen Merzel, pod pokroviteljstvom grada Siska osmislio je ovu vizualno impresivnu predstavu u trajanju od sat vremena.

Predstava će se održati na rijeci Kupi koja će na području od Novog mosta do Vrbine biti pretvorena u pozornicu. Njome će ploviti povorka sačinjena od pet splavi, dvadeset kupskih čamaca i tristotinjak plutajućih baklji. Brzinu povorke određivat će, kao što je to bilo i u davnini, brzina riječne matice. Na plovilima će se pred pogledima posjetitelja, koji će biti smješteni na obali rijeke, točnije u Rimskoj ulici koja je sudeći prema arheološkim nalazima nekoć bila važna ulica rimske Siscije, odigravati prizori iz života Kelta i Rimljana. Sva će plovila biti bogato ukrašena bakljama i sličnim ukrasima, a gledatelje će kroz prikazane događaje voditi glas iz razglasa postavljenog s pogorelačke strane Kupe, područja na kojem su nekoć živjeli Kelti.

U Rimskoj ulici nastupit će i gosti manifestacije. Naime, proslava keltske noći već je tradicionalan događaj u Mađarskoj tako da će posebnu čast organizatorima prirediti mađarska skupina koja će odigrati ulogu rimske legije. Cijeli će događaj dodatno upotpuniti vile i ratnici koji će plesati u ritmu bubnjeva te druidi i njihove pomoćnice koji će gledateljima na obali dijeliti ribice i medovu rakiju. Iako ove godine zamišljena kao jednosatna predstava, u Turističkoj zajednici za ovu manifestaciju imaju velike planove. Direktorica Kopjar kao krajnji rezultat ističe izgradnju još dvadesetak splavi u narednih nekoliko godine, kada bi sisačka "Keltska noć mogla postati događajem sličnim velikim svjetskim karnevalima"."

Vidimo se tamo ;)
Image Hosted by ImageShack.us


12.09.2007. | 12:34 |
8............ | # | ^


Ordbok Nordmanicum - VII.Folkvang ~ Freyin dom kamo odlazi pola ratnika koji su umrli u borbama.Druga polovica postaju vječni ratnici u Valhalli.

Fjolnir ~ bog mudrosti i znanja,vjerojatno jedno od imena za Odina.

Fjolvar ~ div koji posjeduje otok Allgron,gdje je Odin proveo pet godina zavodeći djevojke

Fjörgynn ~ bog Vremena,Friggin otac

Forn Sedh ~ švedski naziv za Ásatrú.

Forseti ~ bog pravde,pobjede,poštenja i mira.Sin Baldera i Nanne.Prebiva u dvorani Giltnir, prekrivenoj zlatom i srebrom.

Framsynn ~ naziv za osobu koja može predvidjeti budućnost

Franang's Falls ~ slapovi u Midgardu,gdje su Lokija uhvatili Bogovi kad se skrivao u obliku lososa

Freki (gladni) ~ jedan od Odinovih vukova (drugi je Geri).Oni su dobivali svu hranu posluženu Odinu u Valhalli zato jer je Odin preferirao vino.

Freyr, Frey, Fro, Ingve-Frey ~ sin Njordov,bog polodnosti i kreativnosti.Borio se protiv nasilja i oružja na svetim mjestima.Freyr posjedovaše vepra Gullinburstija,brod Skidbladnir i mač koji se sam kretao po zraku.Žena mu bijaše Gerd.Zaštitnik je brodova i pomoraca,konja i veprova.
Na blagdane Yula,postoji ritual kad se muškarci obuku u žene i plešu,u čast Freyru.
Vlada zemljom Svijetlih Vilenjaka,Alfheimom,i predak je kraljevske obitelji Yngling koja je vladala Švedskom,Norveškom i Danskom.

Freya,Freyja ~ kći Njordova i Freyrova sestra.Simboli su joj ogrlica Brisingamen i pernati kaput pomoću kojeg se pretvarala u sokola ili golubicu.Kao Kraljica Valkyria,u svoju palaču vodi polovicu ratnika umrlih u bitkama (druga polovica odlazi u Odinovu Valhallu)Kao čelnica Valkyria,nad bojnim poljem uvijek kruži Freya u obličju sokola,kako bi također duše mrtvih junaka odvodila na nebo.Freya je bila intimna sa svim nordijskim bogovima,ali i sa vlastitim bratom Freyrom.Udana je za Oda (Odina) s kojim ima dvije kćerke.Svoje jantarne suze lila je i za bratom Freyrom čime je njezina incestuoznost bila još više naglašena. Freyina čarobna ogrlica Brisingamen sastavljena je od brušenog kamenja različitih boja,ali potpuno jednakih veličina u obliku kuglica.Uz pomoć te ogrlice ona se bori protiv zlih bogova,ali njome štiti i sve one koji ju poštuju i slave kao božicu ljubavi čiji je dan slavljenja petak,kako to u germanskim jezicima jasno kaže i sam naziv.Naime,Brisingamen ima još jedno svojstvo koje prije nisam spominjala.Brisingamen ima moć povezivanja ljudi,ona iz sebe isijava posebnu ljubavnu Magiju zbog koje netko nekoga tjelesno poželi.Freya se po nebu vozi u kolima koje vuku dvije odabrane mačke.A mačke su kao životinje direktno povezane s magijom,što zapravo ni ne čudi pošto je Freya vrhunska Vještica i zna podjednako spraviti ljubavne eliksire,ali i snažne srećonosce kojima štiti ljubavnike.Također,Freya se magijom može pretvoriti u bilo koju drugu osobu,a uz pomoć odabranih trava može izliječiti od svake bolesti.

Frigg, Frigga, Frija ~ vidovita gospodarica Asgarda,zna sudbine svih muškaraca i bogova.Kćer Fjorgynnova i žena Odinova s kojim ima šest sinova i jednu kćer.Frigga predstavlja seksualnost,rođenje i obitelj.Sunce joj je simbol,a živi u dvorani Fensalir.

Frost-Giants (Ledeni Divovi) ~ većina divova ove rase utopila se u Ymirovoj krvi kad su ga bogovi ubili,a njihove duše otišle su u najsjeverniji dio podzemlja,taman i maglovit Niflhel.Nekoliko mlađih divova uspjelo se spasiti te otišlo u Jotunheim.

Fulla,Volla,Abundia,Abundantia ~ sestra Friggina.Fulla nosi kovčeg Života i Smrti.Iako djevica,simbol je seksualnosti.Germanskim plemenima,Fulla je simbol izobilja i opisuju je kao ljepoticu duge kose.

Fylgjur (priviđenja) ~ mogu poprimiti oblik žene ili životinje, a može ih se izuzetno rijetko vidjeti, izuzev u snovima ili u trenutku smrti.

Galar ~ zločesti patuljak,brat Fjalarov.Zajedno su ubili Kvaesira i njegovu krv pomiješali sa medom i napravili Medovinu Poezije.

Ganglati ~ div Ganglati bio je sluga božice Hel i živi pod zemljom.Bio je tako spor da su tek rijetki oni koji su ga vidjeli kako se miče
Image Hosted by ImageShack.us


03.09.2007. | 19:06 |
8............ | # | ^


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O blogu.

Blog je posvećen mitologijama.Bavi se iskonskim stvarima,onime što je bilo prije čovječanstva.Tu prvenstveno dolazi nordijska mitologija.Do nekih podataka koji su objavljeni na blogu bilo je doista teško doći ali nije mi žao.Svrha mi je prikazati neke stvari onakvima kakve jesu.Govoriti o stvarima koje nitko ne spominje,a važan su dio naših života.
Želim vas naučiti ono što sam ja kroz godine učila i što ću još učiti.
Dobrodošli ste!

"Tebi,Majko,upućujem posljednju molitvu!Otvori moj grob,podigni lomaču,nek' dragana nađe spokoj u plamenu.Neka se vine iskra,nek' se pepeo zarudi!Vratit ćemo se starim bogovima!"
Image Hosted by ImageShack.us


ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
"Mi imamo dužnost diviti se Bogovima i njihovom remek-djelu,samoj prirodi.Imamo dužnost diviti se Majci Zemlji i poštivati njene resurse.Cjelokupna eksploatacija Zemlje nije ispravna,ali totalno očuvanje nije odgovor.Oboje narušavaju ravnotežu.Sve stvari su dio vječnog ciklusa.
Smrt je integralni dio života,kao i rođenje.Sav život se hrani životom,direktno ili indirektno.Svako remećenje ove ravnoteže je jednako opasno i rezultira samo ubrzavanje neizbježan Usuda Bogova"


ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Image Hosted by ImageShack.us

ARHIVA
Postanak-Ymir-Yggdrasilˇ
Nordijski blagdani i festivali
Litavska mitologija-dio I.
Litavska mitologija - dio II.
Litavska mitologija-dio III.
Tragom drevnog vuka
Keltska Brigid

"Stvaranje i uništenje su neprekinut proces.Konačna kreacija se nije odigrala u udaljenom početku pa nema niti naglog kraja.Kreacija i uništenje su kontinuirani ciklus koji zadržava vrijeme i mjesto.
Vječnost tvori spiralu.Sve je sačuvano,ali nikad ponovljeno.Svaki ciklus je nov i jedinstven."

Image Hosted by ImageShack.usLINKOVI


Rune
The Icelandic Asatru Association
Zaštitnice Midgarda
Pagan Heart
Svarica
Viking
Warriors:
Ivana
Suora
Melancholy
Morrigan
shamandalie
Rocket Queen
Arnamentia
~Vespeva~
Meiju
Aldaron
Death In Life
Pagan/folk metal download
Dveri Perunove
dežurna vještica
HeŁ
diem mortum
Gandalf


Glazba ujedno i moja inspiracija:


1349
Abigor
Absurd
Adorned Brood
Aes Dana
Alkonost
Anorexia Nervosa
Arkona
Baranduin
Bathory
Battlecrown
Behemoth
Black Horizons
Black Messiah
Branâ Keternâ
Burzum
Butterfly Temple
Carpathian Forest
Ceremonial Castings
Children Of Bodom
Cor Scorpii
Cruachan
Darkthrone
Death Of Folk
Dissection
Doroga Vodana
Einherjer
Elffor
Eluveitie
Emperor
Ensiferum
Falkenbach
Fejd
Finntroll
Forest
Fortid
Frostmoon
Gehenna
Gjallarhorn
Graveland
Hagalaz' Runedance
Heidevolk
Hellhammer
Hellkult
Ihsahn
Immortal
Impaled Nazarene
Izmoroz
Kathaarian
Keep Of Kalessin
Khold
Kivimetsän Druidi
Korpiklaani
Kroda
Kult Ov Azazel
Kult Perunov
Limbonic Art
Lonndom
Lord Wind
Lumsk
Mael Mordha
Malleus Maleficarum
Manegarm
Mayhem
Minotaurus
Mithotyn
Moonsorrow
Nargaroth
Narsillion
Nattefrost
Nebelhorn
Neutral
Nokturnal Mortum
Nomans Land
Norlatar
Nortt
Odal
Odhinn
Odroerir
Of The Wand & The Moon
Ordo Funebris
Otyg
Pagan
Paladran
Posmrtna Liturgija
Radogost
Ravenclaw
Satarial
Satyricon
Shaman
Skyforger
Slartibartfass
Slavland
Slavogorje
Sopor Aeternus
Sorgsvart
Sortsind
Storm
Stribog
Summoning
Svartahrid
Temnozor
Tenhi
Theudho
Throne Of Katarsis
Troll Gnet El
Trollech
Turisas
Tymah
Tyr
Valkyria
Vargavinter
Varttina
Venom
Vintersorg
Windir
Wolfchant
Wolfhorde
Wolfnacht
Woodtemple
Xasthur
XIV Dark CenturiesCursed In Eternity

My name was written with
Fire in the place you only can see
When your time has come
When you walk down in the
Land of shadows for eternity

The demon flies in the blackened
Starless skies and crawls in
The bottomless depths of Hell
The name which will be a
Thousand times cursed in eternity

The demon flies in the blackened
Starless skies and crawls in
The bottomless depths of Hell
Condemned to wander, until it comes
To the cruelest snake that crawls


Sun Shine Our Land

I'm coming back in to bright lands
From the past times sleeping in darkness
"Stop your roaming", call the fathers
Who keep the Time in bright lands

Sunshine our land - dispersing the dark
Restore the motion of the times
Sunshine our land - filling with fire
Faith of tribes in sunny lands

Keeping a secret word in the stones
Hiding decay of wills in the barrows
Winds which rustle in crowns of trees
Disturbing the Memory they will revive it.

Sunshine our land - dispersing the dark
Restore the motion of the times
Sunshine our land - filling with fire
Faith of tribes in sunny lands


If I Should Fall

The long ships are awaiting me
I’m setting sail to fulfill my destiny: for the rising sun hath promised me
That the blood of foes shall anoint my sword!
I heed the call of Fatherland
Sung to the tone of battle horns!
By Odin’s spear I swear this day
I’ll make them fear the sound of my name!
“My Father’s Gods will welcome me
To Valhalla’s halls if I should fall…
And there I’ll feast as Einherjer
Until the dawn of dread is come…”
“Away, away! To Asgard fly
With Valkyries in the vanguard
Across the sky and over clouds
The furious host doth hunt tonight…”


The 13th Asbath Celebration

The bitterness was born in a soul thrusting the Atame sacrifice,
the "Book Of Shadows" is opened, we're waiting
for the full-moon's arrival - we're celebrating the thirteenth Asbath.
I lift my eyes, I look at the moonrise,
the Goddess of the night takes my gifts.
You came to us through your immortality,
attach us to the true craft.
Give us the power, give us the great understanding.
I draw the magic circle by my baton,
and the skull of the deer on its top starts to light.
Oh Moon, the great mother!
Protectress of our destinies and secret intensions.
Fly up and light our deeds by your limpid light.
Thrust your sharp rays into the Earth.
We're absorbing the full-moon power - this is the thirteen Asbath.
Let the blood of the sacrificed flow into your heart.
The bowels in the priestess hands are filled with water -
chaos that symbolizes the Moon and rules by it.
Oh, Moon, the great mother, we're absorbing your power -
this is the thirteen Asbath.
Naked our bodies we gash in the long-lasting dance,
goung around the circle repeatedly against the moving of the sun.
The nature is singing and delighting -
we're celebrating the thirteen Asbath.
Marble moon give us the power.
Our bodies are stewing and poison draught is ready.
Our circle is unbreakable, we're embraced by the only ecstasy.
The wine runs through our veins and our joy is gifted to darkness.
On the mountain tops, on the tops of the trees -
everywhere you look is the Great our Mother - Moon.

Image Hosted by ImageShack.usBlog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se