TARTE FINE S JABUKAMA



Brzinsko-jesenski recept! Idealan za polunenajavljene goste, one koji nazovu i kažu da stižu za sat vremena. Najprije izvadite lisnato tijesto iz zamrzivača i dok se ono odmrzava, obavite brtinsko pospremanje stana. Kad ste završili, tijesto se odmrznulo i bacite se na izradu poslastice!


Sastojci:

250 g lisnatog tijesta
4 jabuke
2 vanilin šećera
malo cimeta
oko 100 g marmelade od marelica

Priprema:
Lisnato tijesto razvaljajte što tanje. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploškice. Posložite ih po lisnatom tijestu, onako da djelomično prekrivaju jedna drugu. Zatim ih pospite vanilin šećerom i cimetom i pecite na 170 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i premažite marmeladom od marelice u koju ste dodali žlicu vode. Vratite u pećnicu i pecite još nekih 10-ak minuta. Poslužite toplo sa sladoledom od vanilije ili šlagom!

21.10.2012. u 12:09 | 0 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

REZANCI S DIMLJENIM BRANCINOM, TIKVICAMA I SUŠENIM RAJČICAMA




Ovo je pravi subotnji brzinski ručak. Tijekom tjedna su na repertoaru uglavnom variva koja kuham dan unaprijed i najčešće malo veću količinu pa da bude i za dva dana. Nedjeljom se najčešće nekome uvalimo na ručak pa bude klasika, juha, meso, krumpir, salata, a subota je rezervirana za brze umake s tjesteninom i rižota.

Sastojci (za dvije odrasle osobe i jedno malo dijete):
300 g rezanaca
150 g dimljenog brancina
2 manje ili 1 veća tikvica
nekoliko sušenih rajčica
2-3 režnja češnjaka
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:
Rezance stavite kuhati prema uputama s pakiranja. Na maslinovom ulju propirjajte češnjak pa mu dodajte dimljeni brancin kojemu ste najprije skinuli kožu i raskomadali ga. Zatim dodajte sušene rajčice narezane na manje komadiće i tikvice narezane na kolutiće. Tikvice ne morate guliti. Sve lagano propirjajte pa zalijte bijelim vinom. Kad vino ispari, podlijte s malo vode i pirjajte još nekih 5-6 minuta. Začinite solju i paprom. Tjesteninu procijedite, stavite na tanjure i dodajte umak! Ja sam dobila i upotrijebila neke neobične rezance s jabukom. Na deklaraciji piše da osim pšeničnog brašna ima soka od jabuke te čipsa od jabuke. Odlično se uklopila, no regularni rezanci će također biti sjajni!

14.10.2012. u 10:01 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

JUHA OD MRKVE I BATATA



Ovakve juhe su nam vrlo često repertoaru, u sva godisnja doba. Brzo su gotove i fine. Ako dodamo malo vrhnja, nekakve sjemenke ili kockice kruha, budu i zasitne pa tako postanu kompletan ručak. Više volim onaj narančasti batat, ukusniji mi je i slađi, ali sam dobila i ovaj put koristila onaj izvana ljubičasti, iznutra bijeli. Kombinirala sam ga s mrkvom i bilo je izvrsno!

Sastojci za četiri tanjura juhe:
oko 0.5 kg mrkve
1 veliki batat
2 manje ljutike
povrtni temeljac
sol, papar
kiselo vrhnje
maslinovo ulje

Priprema:
Najprije očistite povrće i izrežite ga na kockice, i ljutiku i mrkvu i batat. Na maslinovom ulju pripirjajte ljutiku pa joj dodajte mrkvu i batat. Sve skupa pirjajte nekoliko minuta pa zalijte temeljcem i pustite da se skuha, oko 20-ak minuta. Skinite s vatre i izmiskajte juhu štapnim mikserom. Vratite na vatru, dodajte soli i papra te prokuhajte. Ako vam se čini da je pregusta, dodajte još malo vode. Podijelite na tanjure i u svaki stavite žličicu kiselog vrhnja. Kiselo vrhnje slobodno možete zamijeniti acetom balsamicom. Dobar tek!

08.10.2012. u 14:08 | 4 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTA S MAKOM I ČOKOLADOM



Kao dijete sam baš mrzila mak, ne znam tko bi me natjerao da pojedem komad makovnjače. Izbjegavala sam i one velike makovice koje su 80-ih i 90-ih baš bile popularne. I uvijek zrnca maka ostaju među zubima, to mu je jos jedan problem. Mak me uvijek asocirao na suhe kolače koja sam izbjegavala u širokom luku. Sve valjda dok nisam počela piti kavu pa mi sad uz kavu nema boljega od kriške suharka. sretan Dobila sam staklenku odlične domaće marmelade od šljiva i baš mi se učinilo da bi kombinacija mogla biti dobra. I bila je!

Sastojci (za tortu):
8 žutanjaka
8 bjelanjaka
200 g šećera
200 g maslaca
300 g maka
120 grama prženih i mljevenih lješnjaka
oko 250 g marmelade od šljiva

(za glazuru):
150 g čokolade
150 ml slatkog vrhnja
2 vanilin šećera

Priprema:
MIksajte 100 g šećera i maslac. Kada smjesa postane homogena dodajte jedan po jedan žutanjak i sve dobro izmiješajte. Bjelanjke miksajte s preostalih 100 g šećera te pjenjačom umutite mak i lješnjake. Zatim pomiješajte dvije smjese. Kalup za torte promjera 28 cm obložite masnim papirom i namažite maslacem. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Kada bude mlaka (ali ne hladna), izvadite je iz kalupa i stavite na tanjur na kojem ćete je poslužiti. Premažite cijelu tortu marmeladom. Sada pripremite glazuru. U slatkom vrhnju otopite čokoladu i vanilin šećer i pustite da provrije. Odmah premažite tortu preko marmelade. Kada torta bude hladna, poslužite je!


01.10.2012. u 12:55 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Arhiva >>