PILETINA S BOBOM



Ovaj mi se recept odmah svidio i baš sam bila sretna kada je izabran kao tema ovomjesečnih Kuvarijacija! Imala sam dvjestotinjak grama smrznutog boba pa nikakvih problema s namirnicama nije bilo i mogla sam početi s ručkom. Sve je išlo ko po loju, a majčina dušica se savršeno uklopila. Poslužila sam piletinu s tjesteninom! Recept možete vidjeti ovdje!

30.03.2010. u 07:03 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I LIMUNOM



Ovaj je mjesec u okviru igre FBI rukavice pod istragom Selmin blog Cooketa. Selma je iznimno zanimljiva osoba, njezini su postovi uvijek inspirativni i poučni, a recepti su joj raznoliki i privlačni. Budući da smo mi doma veliki obožavatelji tjestenine, ona nam je na meniju bar jedanput na tjedan. Vrlo često to su umaci bez mesa pa su mi odmah zapeli za oko ovi Selmini špageti. Dodatak limuna za mene bilo je nešto novo, ali nas je odmah oduševilo i ovo će se jelo, sigurna sam, vrlo često naći na našem stolu!

28.03.2010. u 21:01 | 6 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNA PAVLOVA



I ja svaki mjesec na forumu Da mi je nešto slatko sudjelujem u foto-igri. Netko od nas svaki mjesec zada temu i onda fotkamo na tu temu, a pobjednička fotka, odnosno njezin autor (premda su dosada to bile samo autorice) zadaje novu temu. Ovaj je mjesec mljac zadala temu Čokoladna pavlova. Recept me odmah oduševio kao i sam kolač. Sve je išlo kako treba, no kada sam izvadila beze kore iz pećnice, one su se spustile i kolač ne izgleda onako kako bi trebao. Zašto su se spustile pojma nemam, slijepo sam se držala recepta, jedino sam umjesto žličice octa stavila punu žlicu (to je dragi zeznuo jer mi je krivo pročitao). Svejedno smo sve slistili i oduševili se kolačem i radit ću ga opet, ali bih nekako htjela znati gdje sam pogriješila pa ako netko iskusan zna na što pripaziti da se kore ne spuste, neka kaže!

Prenosim recept onako kako ga je mljac napisala, a preuzet je iz kuharice The golden book of chocolate.
sastojci:
za koru:
6 bjelanjaka (velika jaja) sobne temperature
250 g šećera
1 zličica bijelog octa
1 zličica ekstrakta vanilije
1 zličica skrobnog brasna (gustin)
4 žličice kakao praha (bez šećera)
za nadjev:
500 g smrznutog bobičastog voća
200 g džema od bobičastog voća
250 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

priprema:
1. zagrijte pećnicu na 140 °C i obložite lim papirom za pečenje (možete papir dodatno namazati maslacem i posuti brašnom, jer se kora inače tesko odvaja s papira).
2. tucite bjelanjke mikserom dok ne postanu pjenasti, a onda postupno dodavajte sećer i miksajte dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi. Miksanje traje malo dulje, a završava onda kada je smjesa lagano tvrda, glatka i sjajna. Ako vam ostane zrnata, znači da se sećer nije "sjedinio", tako da nastavite miksati dok ne postane glatko.
3. koristeci kuhaču ili špatulu polako umiješajte ocat i ekstrakt u istučene bjelanjke.
4. pospite kakaom u prahu i gustinom i lagano umiješajte u smjesu.
5. na papiru za pečenje formirajte 6 hrpica i žlicom oblikujte krugove na način da rubne dijelove ostavite malo višima od sredista. (u slučaju da zelite veliku pavlovu, iscrtkajte krug cca 23 cm na papiru i čitavu smjesu formirajte na isti nacin).
6. pecite toliko dugo dok vanjski dio ne postane potpuno suh, 35-45 minuta. (za veliku pavlovu nešto duže, oko sat do sat i petnaest minuta; pečena podloga bit će skroz ispucala, hrskava po rubovima i sa strane, suha na povrsini, ali ako prstima pritisnete sredinu, osjetit ćete naznake mekoće).
7. isključite pećnicu, ali beze kore ostavite u njoj (uz pritvorena vrata) dok se posve ne ohlade.
8. odmrznite voće i odstranite mu polovicu procijeđene tekućine, tu polovicu zagrijte na laganoj vatri, dodajte mu džem i pustite da malo prokipi (cca 3 minute), pa vratite odmrznutom voću. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda ohladite u hladnjaku.
9. prije serviranja istucite slatko vrhnje u šlag i stavite ga na sredinu svake beze kore. Na slag prelijte bobičasto voce i servirajte odmah. (koru je najlakse prebaciti na tanjure tako da ju lagano odskližete s pek papira).

Evo, to je to! Ja sam koristila borovnice, a još sam tortice malo ukrasila čokoladom.

25.03.2010. u 10:13 | 15 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

KREMA S KAVOM



Budući da su mi bjelanjci, kao i Andrei, završili ovdje, morala sam se požuriti i iskoristiti preostale žutanjke. Kava je moj omiljeni napitak i moja jedina ovisnost (dobro, osim slatkoga). Shvatila sam da je pijem previše tj. da se natačem previše pa sam smanjila na jednu jutarnju i to je nešto bez čega mi dan ne može početi. Od brata smo prije nekoliko godina na dan dobili Lavazza aparat za espresso kavu pa se uredno opskrbljujemo bombicama, a u nedostatku espressa, pijem nescafe. Aromu kave volim i u kolačima, štoviše tiramisu je jedan od mojih omiljenih kolača! No ovaj sam se put odlučila za laganu kremicu od žutanjaka s dodatkom mog omiljenog napitka!

Sastojci:

6 žutanjaka
100 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
350 ml mlijeka
4 žlice espressa (možete ga zamijeniti nescafeom)
za ukrašavanje šlag i kakao u prahu

Priprema:
Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko i pustite da zakipi, a kada je zakipjelo, maknite s vatre. Dodajte kavu. Žutanjke tucite sa šećerom dok ne posvijetle. Zatim postepeno dodavajte mlijeko i vrhnje i miješajte. Rasporedite po zdjelicama i pecite oko 1 h na temperaturi od 120 stupnjeva. Prije serviranja dobro ohladite u hladnjaku. Ukrasite s malo šlaga i kakaa u prahu i uživajte!

Krema s kavom moja je ulaznica za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je, domaćica je Ljilja, a tema je kava!

17.03.2010. u 08:11 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTA CAPRESE



Vatroslav je stigao i u Hrvatsku! Prava snježna mećava praćena olujnim vjetrom! Da mi je netko prije dva mjeseca rekao da će nam ožujak ovako izgledat, mislila bih da se šali. Nažalost, ovo je daleko od šale. Radim popodne pa još nisam izašla iz stana i najsretnija bih bila da ne moram i da na vijestima kažu da nema škole. sretan
Nadam se da ću vam ovim desertom malo ipak uljepšati dan. Torta Caprese dolazi s talijanskog otoka Caprija, a navodno se prvi put pojavila 20-ih godina prošloga stoljeća. Kuhar Carmine di Fiore pripremao je tortu za trojicu američkih gostiju koji su došli na otok, međutim, zbog treme, zaboravio je u tortu dodati brašno. Amerikanci su bili oduševljeni, a torta je postala silno popularna diljem svijeta!

Sastojci:

250 g maslaca
150 g čokolade
30 g kakaa u prahu
1 vanilin šećer
5 jaja
5 žlica tople vode
300 g šećera u prahu (ja sam stavila 250 g)
300 g mljevenih badema

Priprema:

Pećnicu upalite na 150 stupnjeva. Na pari rastopite čokoladu s maslacem. Odvojite žutanjke od bjelanjaka te žutanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene. Onda im dodajte šećer i miksajte nekoliko minuta. Dodajte rasopljeni maslac s čokoladom, nastavite miksati pa dodajte i kakao, vanilin šećer i bademe. U bjelanjke dodajte malo soli te ih istucite u čvrsti snijeg. Zatim snijeg žlicom umiješajte u prvu smjesu. Kalup promjera 26 cm namažite maslacem te pospote šećerom u prahu. Izlijte smjesu i pecite oko 45 minuta. Torta bi na površini trebala imati hrskavu koricu, no iznutra bi trebala ostati mekana i sočna. Prije serviranja pospite je šećerom u prahu, a možete je poslužiti i s malo tučenog slatkog vrhnja.
Recept sam preuzela s bloga Diario di Cucina.

07.03.2010. u 22:29 | 13 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

CHEESECAKE




Kada sam prvi put kušala ovu tortu u zagrebačkoj slastičarnici Torte i to, nisam mogla vjerovati da postoji nešto tako fino. To je za mene bilo nešto potpuno novo, kolač kakav nikada ranije nisam probala. Onda su Zagrebom počeli kolati raznorazni recepti, isprobala sam ih nekoliko, ali definitivno mi je najbolji ovaj koji je na forum Da mi je nešto slatko stavila mljac! Pa vam prenosim njezin recept!

Tijesto:

250 g (crveni paketic) McVities Digestive keksica
100 g maslaca

Zuta krema:

600 g krem sira (ja sam kombinirala Philadelphia sir i ABC sir)
2 jaja
4 žlice šećera

Bijela krema:

2 kisela vrhnja (crveno i plavo)
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

Priprema:
Izlomite kekse pa ih zajedno s maslacem narezanim na kockice stavite u multipraktik, neka se sve poveže. Kalup za torte obložite masnim papirom te utisnite podlogu od keksa i maslaca. Pecite na 170 stupnjeva pet minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Miksajte sir i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte i izlijte smjesu na podlogu od keksa. Pecite na 175 stupnjeva oko 15 minuta, a onda temperaturu spustite na 160 stupnjeva i pecite još deset minuta. Nakon pečenja ostavite tortu nekoliko minuta u odškrinutoj pećnici, a onda je izvadite i ostavite da se ohladi. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom i pažljivo premažite tortu. Vratite u pećnicu i pustite da se na 150 stupnjeva peče oko pet minuta. Neka se torta ohladi na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u hladnjak preko noći. Uživajte! Mljac, hvala puno!

07.03.2010. u 22:02 | 20 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTA OD NARANČE S KREMOM OD SIRA



Ovaj je kolačić trebao biti moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je. Najprije sam čekala kraj mjeseca, a onda zbog tehničih problema post nije bilo moguće napisati/objaviti i ništa od toga. No nema veze, bolje ikad nego nikad. Talijani bi rekli Chi fa tardi, male alloggia. Doslovno, tko zakasni, loš smještaj nađe. Znate ono, dođete u kamp prekasno, sva dobra mjesta su zauzeta pa razapnete šator na neravnoj podlozi uz glavnu cestu. sretan Ja ipak nekako mislim da za poslasticu nikada nije kasno. Dobro poznata i nepogrešiva kombinacija čokolade i naranče uz kremicu od sira i slatkog vrhnja.

Tortica (kalup promjera 20 cm):
1 cijela naranča
2 žutanjka
2 bjelanjka
1 cijelo jaje
150 g šećera u prahu
125 g mljevenih badema
75 g rastopljene čokolade

Krema od sira:
150 ml slatkog vrhnja
150 g krem sira
25 g šećera u prahu
2 žlice marmelade od naranče

Priprema:
Naranču dobro operite, stavite je u lončić, prekrijte vodom i kuhajte oko 1 h, dok ne omekša. Zatim je ocijedite i ostavite da se ohladi. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Dva žutanjka i jedno cijelo jaje kuhajte sa šećerom na pari desetak minuta stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi i dalje povremeno miješajući. Naranču narežite na manje komade pa u multipraktiku napravite pire. Dodajte smjesi od jaja i šećera. Zatim dodajte mljevene bademe te otopljenu čokoladu i sve promiješajte. Od bjelanjaka istucite snijeg te ga žlicom umiješajte u prvu smjesu. Kalup obložite masnim papirom, rubove namažite maslacem te ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Sada pripremite kremu od sira. Od slatkog vrhnja istucite šlag. U drugoj posudi miksajte sir, šećer i marmeladu dok smjesa ne postane kremasta. Na kraju u nju umiješajte šlag i ostavite u hladnjaku. Tortu poslužite na sobnoj temperaturi uz žlicu-dvije hladne kreme. Uživajte!



02.03.2010. u 13:01 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?