ČOKOLADNA TORTA S VIŠNJAMA



Jučer je baš bio super dan! Na ručku su nam bili dragi prijatelji, a navečer smo bili u Ciboni na koncertu Pet Shop Boysa! Bila sam malo razočarana što je koncert iz Arene premješten u manju dvoranu, ali već prva pjesma Heart najavila je fenomenalan provod!

Kao desert nakon već spomenutog ručka (koji je bio kombinacija istoka i zapada sretan) bila je torta s čokoladom i višnjama. Muž je nešto slično jeo u popularnoj zagrebačkoj slastičarnici Torte i to. Svidjelo mu se, narudžba je pala, a ovo je moja improvizacija. Koristila sam manji kalup za torte, promjera 20 cm.

Tijesto:
120 g čokolade
25 g maslaca
3 žutanjka
4 bjelanjka
40 g šećera

Čokoladu rastopite i dodajte joj maslac. Žutanjke tucite s polovicom šećera, a bjelanjke s drugom polovicom. Sve pomiješajte žlicom i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Krema:
krema:
200 ml slatkog vrhnja
350 g čokolade
250 ml vrhnja

Prokuhajte 200 ml vrhnja. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Istucite šlag od 250 ml vrhnja. Umiješajte šlag u čokoladnu kremu.

Ostalo:
višnje iz kompota
slatko vrhnje za šlag
kakao u prahu za posipanje

Na pečeno tijesto stavite višnje, na višnje kremu. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku, zatim skinite obruč, namažite je tučenim slatkim vrhnjem (ja sam uzela 400 ml vrhnja) i pospite kakaom u prahu.

Uživajte u poslastici uz PSB!

30.11.2009. u 20:21 | 15 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA SA SUHIM ŠLJIVAMA



Između ostaloga, na ovogodišnjem Interliberu kupila sam novu kuharicu Ane Ugarković "Nešto slatko". Prvi kolač koji sam napravila ova je pita sa suhim šljivama. Anina je na slici nekako "ljubičastija" od moje, no nema veze. Svima koji su probali, svidjela se!

Tijesto:
110 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
50 g šećera (ja sam stavila u prahu)
1 veliki žutanjak
180 g brašna
1 žlica kiselog vrhnja
korica limuna

Nadjev:

200 g suhih šljiva bez koštica
200 ml crnog čaja
3 žlice rakije ili konjaka (ja sam uzela Maraschino)
400 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
kora limuna u trakama
1 štapić vanilije
75 g šećera
2 žutanjka
2 cijela jaja

Priprema:
Pripremite tijesto: pomiješajte brašno, limunovu koricu i šećer. Dodajte komadiće maslaca i miješajte rukama. Zatim dodajte žutanjak i vrhnje i oblikujte kuglu. Stavite je u hladnjak na dva sata. Zatim tijesto razvaljajte i njime obložite kalup. Opet ga stavite u hladnjak na pola sata i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Polupečeno tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Sada pripremite nadjev: skuhajte čaj, dodajte mu Maraschino i prelijte preko suhih šljiva. Ostavite tako 30 minuta, a onda ocijedite. Odvojite trećinu šljiva, nasjeckajte ih i rasporedite po polupečenom prhkom tijestu. Rastopite šećer s mlijekom, slatkim vrhnjem, ostruganim sjemenkama vanilije i korom limuna. Dobro razmutite jaja i žutanjke. Izvadite koru limuna i štapić iz mlijeka te prelijte preko jaja, miješajući. Ostatak šljiva stavite u multipraktik, dodajte malo smjese od jaja i miskajte. Pomiješajte smjesu od šljiva s ostatkom smjese od jaja, ulijte preko raskomadanih šljiva i pecite na 150 stupnjeva oko 45 minuta, dok se nadjev ne stisne (u sredini neka ostane još drhtav). Poslužite na sobnoj temperaturi!





28.11.2009. u 12:05 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

FALAFEL



Prvi put sam ga probala u Parizu i, premda mi sve skupa nije izgledalo obećavajuće, a nisam baš ni znala što jedem, oduševila sam se! Falafel je jelo s istočne obale Mediterana, posebno popularno u Izraelu i Libanonu. Lepinja se puni prženim kuglicama od slanutka, povrćem i umakom od jogurta.

Kuglice od slanutka:
400 g kuhanog slanutka
4 žlice krušnih mrvica
4 žlice brašna
1 žličica praška za pecivo
3 režnja češnjaka
pola glavice luka
1 žlica sezama
sol, papar, peršin
ulje za prženje

Prilozi:
mini rajčice
mladi luk
crveno zelje
patlidžan (pečen u pećnici, oguljen i narezan na šnitice)

Umak od jogurta:

2 dl jogurta
2 režnja češnjaka
peršin

Priprema:
Slanutak miksajte u mutipraktiku s češnjakom, lukom, začinima. Zatim dodajte sezam, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice i umijesite kuglu. Stavite je u hladnjak na pola sata. U tavi ugrijte ulje, oblikujte kuglice veličine oraha i pržite ih dok ne porumene. Kuglice stavljajte na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Umak od jogurta pripremite ovako: sitno nasjeckate peršin i češnjak te ih dodajte u jogurt i pomiješajte. Povrće narežite, rajčice na četvrtine, luk na manje komadiće, zelje narežite na sitno, a patlidžan na šnitice. Uzmite lepinju
i zarežite je. U svaku lepinju stavite 4-5 kuglica od slanutka, povrća po želji i dodajte umaka od jogurta. Lagani i fini ručak!


22.11.2009. u 21:34 | 7 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TJESTENINA S CRVENIM ZELJEM



Zelje volim, i bijelo i crveno, i svježe, a pogotovo kiselo. Ovo je jedan lagan i ukusan obrok (meni potpun obrok, dragome prilog) pa slobodno probajte! Ja sam zelje kombinirala sa špagetima od heljdinog brašna, a možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu tjestenine.

Sastojci:
pola glavice crvenog zelja (srednje veličine)
1 jabuka
maslinovo ulje
3 režnja češnjaka
0.5 dl bijelog vina
1 žlica meda
2 žlice aceta balsamica
sol
papar
peršin

Priprema:
Zelje očistite i narežite na tanke trakice. Češnjak očistite, narežite na sitno pa ga lagano pržite na maslinovom ulju. Sada dodajte zelje i dinstajte. Posolite, podlijte vinom i po potrebi malo i vodom. Jabuku ogulite, naribajte te je dodajte zelju. Sve skupa dinstajte nekih 15-ak minuta. Zatim dodajte aceto balsamico i med. Tijesto skuhajte, dodajte ga zelju i sve skupa promiješajte. Dodajte još soli i papra. Pospite svježim peršinom!

Jelo je moj doprinos ovomjesečnom ciklusu igre Ajme, koliko nas je, tema je zelje, a domaćice su simpatične mama i kći s bloga In T&T kitchen.

19.11.2009. u 14:36 | 4 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

GERMKNEDLE



Imala sam domaću marmeladu od šljiva pa sam se sjetila ovih okruglica. Ovo je prvi put da sam ih sama radila i ispale su mi odlično. Radila sam im po ovom receptu. Brašno sam kombinirala oštro i glatko jer sam negdje pročitala da je tako najbolje, a okruglice sam kuhala na pari u onom loncu s rupama. Na kraju sam ih prelila rastopljenim maslacem i posula mješavinom šećera u prahu i maka. Velike su i zasitne, uz juhu odličan ručak!

15.11.2009. u 16:29 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

MUFFINI S KESTENOM I ČOKOLADOM



Sezona je kestena pa tko voli...

Sastojci:(za 12 muffina)
100 g čokolade
100 g maslaca
250 g kesten pirea
2 jaja
75 g šećera u prahu
125 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
25 g kakaa
12 kockica čokolade

Priprema:
Rastopite zajedno maslac i čokoladu pa ih maknite s vatre. Dodajte pire od kestena i miksajte. Zatim dodajte jaja i šećer. Posebno promiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo te ih dodajte smjesi. Napunite kalup do pola, stavite kockicu čokolade pa ga napunite do kraja. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva! Ja sam ohlađene muffine namazala kremicom od čokolade (pomiješala sam malo čokolade, malo maslaca, malo mlijeka).
Recept je preuzet s bloga http://ohmy-applepie.blogspot.com/.

11.11.2009. u 20:03 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

MALA TORTA OD BUNDEVE I SIRA



Bundeva se u mojoj obitelji nikada nije kupovala ni jela pa sam je ja otkrila tek prijenekoliko godina. Baš se veselim kada joj dođe sezona, najčešće jedemo krem juhice, a česta nam je i u desertima. Ovaj sam put koristila hokaido bundevu, ali vjerojatno može i bilo koja druga vrsta. Tortu sam radila u malom kalupu, promjera 20 cm, pa ako želite veliku tortu, slobodno udvostručite sastojke.

Podloga:

150 g integralnih keksa (ja sam koristila McVities)
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica sirupa od agave
1. 5 žlica otopljenog maslaca
malo cimeta
malo muškatnog oraščića

Nadjev:

250 g krem sira
150 g pirea od bundeve
2 jaja
2 žlice sirupa od agave
opet malo cimeta
opet malo muškatnog oraščića
slatko vrhnje za šlag (250 ml) i 2 žlice šećera u prahu

Priprema:
Najprije pripremite podlogu: kekse sameljite, dodajte im sve ostale sastojke i promiješajte. Kalup obložite masnim papirom i utisnite smjesu od keksa na dno kalupa. Zatim pripremite kremu. Sve sastojke promiješajte, najprije sir s pireom od bundeve, zatim jaja pa sirup od agave i začine. Kremu izlijte na podlogu od keksa i pecite na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohladi. Izvadite je iz kalupa, stucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer u prahu i ukrasite tortu! Ja sam je još malo posula cimetom.

08.11.2009. u 11:41 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

DOMAĆI MUESLI



Nikad mi nije palo na pamet da idem sama raditi muesle dok ih nisam vidjela kod Ane-Marije na blogu! Odmah sam si pospremila receptić, a vidim da mi je godinu dana trebalo da ga isprobam. Malo je reći da su me pahuljice oduševile, hrskave su i slatke, s mlijekom savršene! Samo su se dosta brzo pojele pa mislim da idući put ide dvostruka količina.
Ana-Marija, baš ti hvala! Recept možete vidjeti ovdje, a sastojke kombinirati u skladu s onime što volite i što imate doma!

03.11.2009. u 12:50 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PITA OD DUNJA I JABUKA



Evo jednoga jesenskog recepta s mirisnim dunjama!

Tijesto:
250 g brašna
malo soli
125 g maslaca
1 jaje
2 žlice šećera u prahu
2 žlice hladnog mlijeka

Nadjev:
3 dunje
3 jabuke
100 g šećera
50 g maslaca
1 dl bijelog vina
2 žlice marmelade od dunja ili marelica
1 žličica cimeta
2 žlice mljevenih badema

Priprema:
Pripremite tijesto. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku oko 1h. Zatim razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup i pecite samo oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Ogulite dunje i jabuke i narežite ih na kockice. Pomiješajte voće sa šećerom. Na vatri rastopite maslac i na njemu pirjajte dunje i jabuke. Podlijte vinom, dodajte cimet. Kada alkohol ispari i voće omekša, maknite s vatre i umiješajte marmeladu. Smjesu izlijte na polupečeno tijesto, pospite mljevenim bademima i pecite još 20-ak minuta. Pitu je najbolje jesti mlaku, a možete je poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije.

02.11.2009. u 23:01 | 7 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?