TORTA OD NARANČE



Otkad sam dobila knjigu recepata La Dolce Vita Ursule Ferrigno, stalno mi je u rukama. Budući da sam obožavateljica Italije i svega što ima ikakve veze s Italijom, ova je knjiga bila idealan dar za mene. Trebat će vremena da isprobam sve lijepe recepte koji se ovdje nalaze. Ovaj sam se put, a i da malo predahnem od čokolade, odlučila za tortu od naranče. U knjizi piše da ova torta potječe sa Sicilije gdje su naranče slatke i sočne. Nažalost, ja nisam imala sicilijanske naranče pa sam posegnula za onima sa zagrebačke tržnice te se nadam da su bile bar donekle dostojna zamjena.

Tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
1 jaje

Krema:
1 litra soka od naranče
korica od četiri naranče
8 jaja
300 g šećera u prahu (u receptu piše 350, ja sam stavila 300)
225 ml slatkog vrhnja
vrhnje za šlag

Priprema:
Stavite kuhati sok od naranče u koji ste naribali koricu i kuhajte dok količina ne padne na 225 ml. To će trajati više od pola sata, neka se sok polako krčka, zgusnut će se i postati sirupast. Ostavite sa strane da se ohladi. Sada napravite tijesto. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na pola sata. Zatim ga razvaljajte, obložite njime kalup i stavite u hladnjak na još pola sata. Nemojte nipošto koristiti kalup za pite jer nije dovoljno dubok, uzmite klasični kalup za torte. Prekrijte tijesto folijom, na foliju stavite grah i pecite 15 minuta na 190 stupnjeva. Zatim skinite foliju i grah i pecite još pet minuta. Pripremite kremu. Miksajte jaja, šećer, slatko vrhnje i sirup od naranče. Ulijte u kalup i pecite još 45 minuta na 180 stupnjeva. Neka se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak i poslužite hladan uz tučeno slatko vrhnje.

Ovo je moj doprinos igri Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Monsoon, a ovaj sam mjesec domaćica ja! wink

28.12.2008. u 09:59 | 16 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ŠVEDSKI KOLAČIĆI IZ SNOVA



Da mi je nešto slatko bio je prvi blog ovoga tipa na koji sam naišla i koji sam odmah počela pratiti. Malo-pomalo sam susretala i druge prekrasne blogove koji su me potaknuli da i ja pokrenem svoj.
Pokušat ću se prisjetiti koliko sam jela skuhala po receptu Ane-Marije, što slatkih, što slanih. Bilo je tu mesnih okruglica, variva od leće, polpeta od tikvica, piletine s porilukom i pancetom. Radila sam lagano slane čokoladne kekse, grešno čokoladnu tortu, čokoladnu štrucu s bananom i brusnicama, kolač s čokoladom i tikvicama, kekse s bijelom čokoladom i brusnicama... Ima toga vjerojatno još mnogo, ovo je bilo onako na brzinu.

Nedavno je Maja s bloga Cooks and Bakes pokrenula igru po imenu FBI rukavice. O samoj igri više možete pročitati ovdje, a kao prvi blog pod inspekcijom izabrali smo upravo Da mi je nešto slatko.

Budući da je vrijeme blagdana, odlučila sam se za ove tradicionalne švedske kolačiće. Radila sam ih točno pema receptu koji je Ana-Marija objavila ovdje. Tijekom cijelog postupka nisam naišla ni na kakav problem. Keksići mi se nisu mrvili, uspjela sam lako oblikovati kuglice, pekla sam ih točno koliko treba i ispali su savršeno! Dobila sam 55 ukusnih i nevjerojatno prhkih kolačića!

Još jedanput ovim putem svima želim sretan, radostan i sladak Božić! sretan

26.12.2008. u 11:01 | 4 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

SACHER TORTA



Ovaj sam vikend provela u Beču. Naravno, već sam puno unaprijed odlučila da nipošto ne smijem propustiti priliku i da moram napokon kušati originalnu Sacher tortu. Prema riječima našega vodiča, priča je tekla ovako: Torta je dobila ime po Franzu Sacheru, židovskom pekaru koji je igrom slučaja zbog bolesti slastičara na dvoru vojvode Metternicha dobio zadatak da napravi neku poslasticu. Mladi šegrt napravio je čokoladnu tortu koju je namazao marmeladom od marelica i prelio čokoladnom glazurom. Torta je oduševila sve uzvanike, a Franzov je sin 1876. godine u središtu Beča otvorio hotel po imenu Sacher. Navodno se samo ondje može pojesti originalna Sacher torta, recept je tajan, pisanih zapisa nema, a prenosi se samo usmenom predajom. No priča se ipak malo zakomplicirala. Navodno je jedan od slastičara hotela Sacher svoje radno mjesto zamijenio slastičarnicom Demel te sa sobom odnio tajni recept. Između dviju slastičarnica sredinom prošloga stoljeća vođen je i sudski spor, a navodno danas između Sacher torte u kavani Sacher te Sacher torte u kavani Demel postoji sljedeća razlika: torta u Demelu nije u sredini namazana marmeladom, dok ona u Sacheru jest. Mislim da svaki stanovnik Beča ima svoje mišljenje o porijeklu sachericei svoj stav o tome koja je "ona prava".

Ja sam svoju bečku Sacher tortu pojela u Demelu. Istina, marmelade u sredini nije bilo. Kakav je dojam torta na mene ostavila? Iskreno, bila mi je suha, a marmelade mi je bilo premalo. Oduševila me jedino čokoladna glazura koja je bila debela, čvrsta i topila se u ustima.



U Demelu sam kupila teglicu marmelade koju oni koriste za izradu ove torte, u Manner trgovinici kupila sam čokoladu te sam se odmah danas bacila u akciju, u izradu svoje Sacher torte. Moj recept nije tajan, skrivenog sastojka nema i, za razliku od taštih bečkih slastičara iz XIX. stoljeća, rado ću ga podijeliti s vama. sretan

Sastojci:
140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade
8 žutanjaka
120 g oštrog brašna
snijeg od 8 bjelanjaka

300 g marmelade od marelica
žlica soka od limuna

za glazuru:
115 g čokolade
50 g šećera u prahu
1 žličica meda
1 dl vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Priprema:
Na laganoj vatri rastopite maslac s čokoladom. Miksajte žutanjke sa šećerom te im dodajte otopljenu mješavinu maslaca i čokolade. Zatim dodavajte naizmjenice brašno i snijeg od bjelanjaka, promiješajte ručno te ulijte smjesu u kalup. Pecite na 170 stupnjeva oko 35 minuta. Pečenu tortu izvadite iz kalupa i okrenite je naopako (neka donja strana postane gornja jer je ravnija). Zatim je prerežite napola. Ugrijte marmeladu sa sokom od limuna te namažite donju koru, poklopite te zatim namažite cijelu tortu. Sada pripremite glazuru. Vrhnje istucite u šlag. Sve sastojke ugrijte na laganoj vatri i pustite smjesu da prokuha minutu do dvije. Takvu vrelu glazuru prelijte po torti. Uživajte u sočnoj čokoladnoj torti!

22.12.2008. u 17:35 | 16 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

CRNO-BIJELA TORTA



Kao što sam obećala, evo i torte koju sam povodom rođendana svoga muža radila doma za prijatelje. Iskreno, meni je već dosta čokolade i mislim da ću sada malo popustiti i prijeći na pite od jabuka, sira, keksiće...
No moj dragi baš ne prizna kolač bez čokolade, a njegov je rođendan bio pa je tako moralo biti. Torta se svima svidjela, tražili su repete, a ja sam jedva uspjela spremiti jednu šnitu kako bih je mogla u miru pofotkati.

Tijesto:
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
4 žutanjka
130 g čokolade
1 žlica kakaa
1 vanilin šećer
70 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
66 ml vrhnja za šlag
4 bjelanjka
130 ml mlijeka

Kreme:
100 g bijele čokolade
200 g crne čokolade
600 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Pripremite tijesto. Umutite maslac i šećer mikserom, a na pari rastopite čokoladu. Zatim u smjesu od maslaca i šećera dodavajte žutanjke pa ohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Dobro izmiksajte! Dodajte brašno sa solju i praškom za pecivo. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Ohlađeno tijesto prerežite na pola.
Sada pripremite kremu. Od vrhnja istucite šlag. Na pari rastopite čokolade (svaku posebno). Kad se čokolade ohlade, u svaku dodajte pola šlaga i lagano miksajte. Slažite tortu! Najprije stavite polovicu tijesta, zatim bijelu kremu, pa crnu, opet tijesto, bijela krema i crna krema. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku (najbolje tijekom noći). Izvadite je iz kalupa, ukrasite šlagom i ribanom čokoladom. Dobar tek!

18.12.2008. u 08:27 | 17 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNA PITA BY JAMIE OLIVER




Ovo je jedan od omiljenih kolača moga muža, a budući da mu je sutra rođendan, upravo je ovu pitu poželio nositi na posao. Nadam se da ćete za nekoliko dana vidjeti i tortu koju planiram raditi za kućnu proslavu. sretan
Pitu je vrlo jednostavno napraviti, a nisam još naišla ni na jednu negativnu kritiku. Za čokoladoljupce prava poslastica! Pa krenimo!

Prhko tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka
2 žlice hladnoga mlijeka

Čokoladna krema:

140 g maslaca
150 g čokolade (ja sam stavila onu s 81 posto kakaa)
8 žlica kakaa u prahu
4 jaja
200 g šećera
3 žlice meda
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

Najprije pripremite tijesto. Sve sastojke ručno umiješajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak da se stisne. Zatim tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Nabodite ga vilicom i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva.
Izvadite tijesto iz pećnice, ostavite ga da se ohladi, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Pripremite čokoladnu kremu. Na pari zajedno rastopite čokoladu, maslac, kakao i sol. Miksajte jaja se šećerom te dodajte med i vrhnje. Na kraju dodajte čokoladnu mješavinu. Kada je sve dobro izmiješano, stavite na tijesto i pecite još oko 40 minuta.
Pitu možete poslužiti mlaku ili hladnu. Ja je preferiram mlaku s tučenim slatkim vrhnjem i malo marmelade od brusnice.

14.12.2008. u 19:24 | 17 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNA TORTA S NUTELLOM I LJEŠNJACIMA



Ovo je drugi isprobani recept iz knjige Chocolate desserts by Pierre Hermé i opet je nadmašio sva moja očekivanja. Mislim da je s kombinacijom čokolada-lješnjaci-nutella uistinu teško pogriješiti pa je zato ova torta planula vrlo brzo. Jednostavna je i brzo gotova, a mislim da nema nepca čokoladoljupca koje neće zadovoljiti.

Tijesto:
140 g maslaca na sobnoj temperaturi
75 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g blanširanih i mljevenih badema
malo soli
1 jaje
245 g brašna

Krema:
200 g Nutelle
140 g čokolade
200 g maslaca
1 jaje
2 žutanjka
2 žlice šećera u prahu
140 g prženih lješnjaka, narezanih na komadiće

Priprema:
Miksajte maslac te mu polako dodavajte najprije šećer, zatim bademe, sol, šećer u prahu i jaje. Lagano miksajte i polako dodavajte brašno. Još malo izmiksajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na najmanje dva sata.
Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup obložen masnim papirom. Izbockajte tijesto vilicom, pokrijte ga aluminijskom folijom i stavite na njega grahorice. Na 180 stupnjeva pecite 20 minuta. Skinite foliju i grah i pecite još pet minuta.
Ostavite tijesto sa strane da se ohladi.
Kad se tijesto ohladilo premažite ga Nutellom. Posebno rastopite maslac, a posebno čokoladu na pari. U otopljenu, ali ne i vrelu čokoladu, umiješajte žlicom najprije cijelo jaje, a onda još jedan po jedan žutanjak. Dodajte šećer i na kraju rastopljeni maslac. Smjesu izlijte na tijesto premazano Nutellom i pospite narezanim lješnjacima. Pecite na 190 stupnjeva oko 12 minuta. Izvadite tortu te je držite na sobnoj temperaturi!
Uživajte u još jednoj čokoladnoj poslastici! njami

06.12.2008. u 20:15 | 19 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

AJME, KOLIKO NAS JE - TEMA JE NARANČA



Ajme, koliko nas je se nastavlja! Još jedanput zahvaljujem Andrei što mi je ukazala svoje povjerenje i izabrala me za domaćicu ovoga mjeseca. Drago mi je da smo se prošli mjesec okupili u tako velikome broju te se nadam da će brojka u svakom narednom mjesecu biti veća! Sve o pravilima igre možete pročitati ovdje.

Tema za mjesec prosinac jest naranča. Wikipedia kaže da je naranča citrusno voće koje obiluje vitaminom C. Pradomovina su joj Indija i Kina te uspijeva u toplim i južnim krajevima. U povoljnim uvjetima jedno stablo može roditi i do tisuću plodova te je se, poslije grožđa i banana, smatra najplodnijim voćem. Plod je ukusan i sočan, a iz kore se dobiva eterično ulje. Ima više vrsta naranče, a dvije najčešće su Citrus sinensis - slatka naranča i Citrus aurantium - kisela naranča.

Nadam se da sam vam ostavila mnogo mogućnosti, naranča je vrlo lako iskoristiva u slatkim, a i u slanim jelima! Stoga, bacite se na posao!

Što trebate učiniti?
1. Skuhajte / ispecite / smutite nešto ukusno i fino
2. na moj mail valivolitorte@gmail.com pošaljite sljedeće:
a) ime
b) url bloga ili nečega drugoga gdje je recept objavljen
c) fotografiju jela

Dana 3. siječnja 2009. godine na svome blogu objavit ću sve pristigle radove te proglasiti pobjednike!

04.12.2008. u 12:10 | 14 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

NAPULJSKE ŠKOLJKICE



Ovo je stari napuljski recept. Ovakvi ili slični kolačići mogu se naći u brojnim napuljskim kafićima i slastičarnicama. Punjenja su različita, najčešće je riječ o marmeladi, čokoladi, no i raznim kremama na bazi jaja. U mojim je školjkicama kombinacija marmelade od kupine i kreme od jaja i slatkog vrhnja. Za doručak, kao desert nakon ručka ili uz kavicu, ove su školjkice uvijek dobrodošle!

Tijesto:
300 g brašna
85 g šećera u prahu
1 jaje
3 žlice maslinovog ulja
5 žlica hladne vode

Krema:
1 jaje
1 žlica šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 ml slatkog vrhnja
korica jednog limuna

marmelada od kupine
1 žutanjak
šećer u prahu

Priprema:

Najprije pripremite kremu. Miksajte jaje, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte brašno i dalje miksajte. Ugrijte slatko vrhnje (treba biti vruće, ali ne smije zavrijeti). Dodajte vrhnje u smjesu od jaja i miksajte. Opet prebacite na vatru i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ubacite koricu od limuna i ostavite da se ohladi.
Sada pripremite tijesto. Rukom umiješajte sve sastojke. Razvaljajte i napravite krugove promjera oko 7 cm. U sredinu svakoga gruga stavite malo marmelade i pola žličice kreme. Jednu stranu kruga premažite žutanjkom i preklopite. Vilicom pritisnite i slažite na protvan. Od ove količine dobit ćete oko 25 školjkica. Sirove školjkice premažite žutanjkom i pecite cca 15 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Ostavite školjkice da se ohlade i pospite ih šećerom u prahu!

01.12.2008. u 19:46 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>