ČOKOLADNA ŠTRUCA S MARELICAMA I ĐUMBIROM



Ajme, koliko nas je ide dalje! Ovoga je mjeseca tema đumbir, a naša je domaćica Andrea. Kad sam vidjela koju je namirnicu Andrea izabrala, iskreno, pao mi je mrak na oči. Đumbir ne volim, ima mi silno intenzivan miris koji me podsjeća na parfem i nikako mi nije pasao u jelima u kojima sam ga dosada jela, u restoranima ga vadim van, što je za mene doista neobično. Najprije sam mislila, a ništa, preskačem ovaj krug, a onda sam se sjetila crne čokolade s đumbirom koju doslovno obožavam. I odlučila sam ipak sudjelovati, a đumbir uklopiti u čokoladnu poslasticu. Nisam pogriješila, pola sam štruce pojela sama.

Sastojci:

180 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
1/2 žličice praška za pecivo
125 g suhih marelica, narezanih na komadiće
165 g šećera
140 g marcipana, izrezanog na komadiće
4 jaja
150 ml mlijeka
70 g čokolade narezane na komadiće
55 g đumbira, oguljenog i narezanog na komadiće
180 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog

Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Zatim zakuhajte vodu, u nju dodajte marelice i pustite ih da stoje oko jedne minute. Izvadite ih na papirnati ručnik i pustite da se osuše. Mikserom tucite marcipan, zatim dodajte šećer i nastavite miksati. Dodavajte jedno po jedno jaje. Miksajte oko 8 minuta. Sada dodajte mlijeko. Ručno umiješajte marelice, čokoladu i đumbir. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Kalup obložite masnim papirom i ulijte smjesu. Pecite oko 60 minuta, izvadite i pustite da se ohladi. Kolač može stajati na sobnoj temperaturi.

Recept je preuzet iz knjige Chocolate desserts by Pierre Hermé autorice Dorie Greenspan.

23.11.2008. u 22:06 | 11 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

JESENSKE KOŠARICE S NAROM



Dvije su me stvari potaknule da napravim ove košarice:
1. Nar koji obožavam, a nikad ga nisam koristila u receptima.
2. Maslinka i njezine košarice koje tako prekrasno izgledaju i jedva sam čekala da ih i sama probam.
No naravno, moje su košarice slatke. sretan

Prhko tijesto:
210 g brašna
115 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
malo soli

Krema:
1 nar
200 ml vrhnja za šlag
75 g bijele čokolade
100 g mascarponea
3 žlice šećera u prahu

Priprema:
Ručno umiješajte sve sastojke za prhko tijesto. Podijelite ga na 10 dijelova i svaki posebno razvaljajte. Zatim uzmite kalup za muffine i nauljite ga. U svaki kalup lijepo utisnite komad tijesta i stavite u hladnjak na pola sata.
Zatim pećnicu upalite na 180 stupnjeva te na svaki sirovi komad tijesta stavite aluminijsku foliju i napunite ga grahom. Pecite u pećnici oko 20 minuta. Zatim maknite foliju i grah i pecite još nekih pet minuta.
Izvadite tijesto van i ostavite ga da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite kremu. Očistite nar, a na pari otopite čokoladu. Mascarpone malo istucite mikserom pa mu dodajte šećer. Zatim dodajte vrhnje dok se krema fino ne zgusne. U kremu dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu te pola količine nara. Sve promiješajte. Napunite kalupe kremom i svaku košaricu ukrasite ostatkom nara. Stavite košarice u hladnjak i uživajte u njima!

20.11.2008. u 22:25 | 14 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

MEDENJACI



Blagdani se bliže pa sam ja štreberica na vrijeme počela s isprobavanjem raznoraznih keksića i kolačića koje ću onda u prosincu samo ponoviti, da ne bi došlo do nepredviđenih situacija i panike. Ovi su medenjaci vrlo jednostavni i vrlo brzo gotovi, veoma su ukusni, a o mirisu neću ni govoriti. Dok su se pekli, uživala sam u mirisima brojnih začina.

Sastojci:
250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
5 velikih i punih žlica meda
3 jaja
170 g smeđeg šećera
1 žličica sode bikarbone
100 g kandirane korice naranče
začini po želji (ja sam stavila cimet, klinčić, muškatni oraščić i kardamom)

Priprema:
Sve sastojke pomiješajte i umijesite rukama. Oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na 2 sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a na protvan stavite masni papir. Oblikujte kuglice, od ove količine dobit ćete 40-ak medenjaka, dva velika protvana. Između kuglica ostavite dosta mjesta jer će se raširiti. Pecite ih 15-ak minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Možete ih eventualno umakati u rastopljenu čokoladu. Uživajte! wink

15.11.2008. u 20:06 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PRHKI KEKSIĆI S LIMUNOM



Trudim se da moja kutija za kekse ne bude prazna, no ovaj sam put (nakon dvije ture lagano slanih čokoladnih keksa) malo odlučila predahnuti od čokolade i pripemila ove fenomenalne prhke keksiće. Nevjerojatno su mekani, a limunova korica, maslac i šećer savršeno se prožimaju.

Sastojci (za 50-ak keksa):
230 g maslaca na sobnoj temperaturi
70 g šećera u prahu
2 velika žutanjka
1 vanilin šećer
malo soli
280 g brašna (ja sam koristila ono za prhka tijesta)
korica dva limuna
100 g šećera za valjanje keksića

Priprema:
Miksajte maslac dok ne postane pjenast. Dodajte šećer u prahu, nastavite miksati te dodajte jedan žutanjak, sol, vanilin šećer i koricu limuna. Mikser smanjite na najmanju brzinu i lagano umiješajte brašno. To mora trajati vrlo kratko, brašno se ne smije predugo miješati. Napravite kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Zatim od tijesta napravite dvije štruce debljine 2.5 do 3 cm. Zamotajte svaku štrucu posebno u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na najmanje dva sata (vrlo je bitno da tijesto stvarno stoji toliko u hladnjaku, može i duže, no kraće nikako!)
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro promiješajte drugi žutanjak. Svaku štrucu namažite dobro žutanjkom te uvaljajte u kristal šećer koji ste prosuli po masnom papiru. Zatim narežite štruce na ploškice debljine oko 7 mm. Posložite na papir za pečenje, a razmak između keksića neka bude oko 1.5 cm. Pecite kekse 12-14 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ohladite. Uživajte u keksima uz kavu ili čaj!

12.11.2008. u 22:40 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ANANAS KOLAČ BY NLO



Prije tjedan-dva po običaju pregledavala sam raznorazne kulinarske blogove. Muž mi je virio iza ramena baš u trenutku kad sam bila na blogu naše drage Nlo i čitala recept njezinog kolača od ananasa. Počeo je vikati: Daj ovo napravi! Ovo obavezno moraš napraviti! Umirila sam ga uz obećanje da ću mu kolač svakako napraviti. Da ne bi bilo obećanje, ludom radovanje, ja sam za današnji nedjeljni desert odabrala upravo ovaj lagani voćni kolač.
Najviše me zanimala podloga od keksa i bjelanjka jer je dosad nisam probala. Koristila sam petit beurre kekse, a podloga se pokazala odličnom, čvrstom, ukusnom i brzo gotovom. Savršeno se stopila s laganom kremom od ananasa i limuna. Kolač bih vam svakako preporučila, a recept možete vidjeti ovdje! Nlo, hvala!

09.11.2008. u 21:20 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

KRUŠČIĆI S BUNDEVOM



Sezona je bundeva. Ja sam svoj komad na placu kupila još prošli tjedan, spekla sam je i napravila pire, no budući da nisam imala vremena, a ni ideje, pire sam smrznula. Danas sam za ručak planirala Brankinu paštetu s pinjolima, koja je ispala odlično, a uz nju mi je pasao neki fini kruh pa sam se sjetila svoje bundeve, odmrznula je i napravila ove kruščiće.

Sastojci:
250 g pirea od bundeve (Ana-Marija je ovdje savršeno objasnila kako se pire radi)
50 ml mlake vode
1 žlica meda
450 g brašna
1 Garant za dizana tijesta (Dr. Oetker)
žličica soli
sjemenke bundeve
1 žutanjak
žlica mlijeka

Priprema:
U mlaku vodu umiješajte žlicu meda, a posebno pomiješajte brašno s Garantom i solju. U brašno umiješajte pire od bundeve i vodu s medom. Dodajte i narezane sjemenke bundeve te zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu i podijelite je na osam dijelova. Od svakog dijela oblikujte manju kuglu i stavite je u protvan na masni papir te pustite da odstoji 15 minuta. Zatim svaku kuglu namažite žutanjkom u koji ste dodali žlicu mlijeka i pospite sjemenkama bundeve. Peciva pecite 20-ak minuta u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva.

06.11.2008. u 21:51 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

SAVIJAČA S KRUŠKAMA



Odmah na početku priznajem, nisam sama radila kore. sretan Nisam se još nikada u to upustila, gledala sam baku, divno je kad ona to radi, ali imam osjećaj da bi meni sve popucalo i da na kraju ne bih dobila ništa. Zato sam ja na placu kupila gotove kore. Dosadila mi je savijača s jabukama pa sam se odlučila za ovu s kruškama.

Sastojci za tri štruce:
9 tankih kora
3 veće kruške
3 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
8 dag sušenih brusnica
5 dag blanširanih badema narezanih na listiće
žlica krušnih mrvica
2 žlice Maraschina
1 žličica cimeta
pola šalice mješavine otopljenog maslaca i mlijeka
maslac

Priprema:
Kruške ogulite i narežite na tanke listiće. Dodajte im šećer, vanilin šećer, brusnice, bademe, cimet, krušne mrvice i Maraschino. Sve promiješajte.
Dvije kore stavite jednu na drugu i namažite mješavinom maslaca i mlijeka. Stavite trećinu smjese i opet prekrijte korom. I tu koru namažite mješavinom maslaca i mlijeka. Zarolajte i ponovite postupak još dvaput. Protvan namažite maslacem i stavite na njega štrudle. Na svaku štrucu stavite nekoliko listića maslaca i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu!

05.11.2008. u 23:29 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PARFE TORTA OD KESTENA



Jesen je godišnje doba koje često povezujemo s kestenom. Riječ je o pravome jesenskom plodu koji mnogi nazivaju "kraljem jeseni". Na spomen kestena meni prvo padnu napamet kestenjari na ulicama, opojan miris koji se širi oko njih, nespretno čiščenje kestena dok hodam ulicama, crni nokti... Sjećam se dok smo kao djeca skidali bodljikave oklope koji su nas silno podsjećali na ježeve te izvlačili glatke smeđe plodove. Kesten dozrijeva početkom listopada, ukusan je kuhani i pečeni, a koristi se kako u brojnim slasticama, tako i u mnogim slanim jelima. Meni je kestenje drago u svim oblicima i varijantama, a kesten pire mi je jedan od omiljenih jesenskih deserata.
Ovaj sam se put odlučila za laganu parfe tortu od kestena. Kesten se može kombinirati s orasima ili lješnjacima, no nisam htjela da prevlada neki drugi okus pa sam se u kremi zadržala samo na kestenu.

Čokoladni biskvit:
50 g maslaca
50 g šećera u prahu
2 žutanjaka
66 g čokolade
1/2 velike žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
35 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
0.33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjaka
0.66 dl mlijeka

Krema:
500 g skuhanog i očišćenog kestena
400 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
1 vrećica želatine u prahu
šlag od tučenog vrhnja
naribana čokolada za posipanje

Priprema:
Najprije pripremite čokoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodavajte jedan po jedan žutanjak. Zatim primiješajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Lagano umiješajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta.
Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Kestene skuhajte, očistite i propasirajte. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici. U kesten dodajte šećer, a vrhnje istucite u šlag. Pomiješajte kesten i šlag te na kraju dodajte rastopljenu želatinu. Promiješajte smjesu žlicom te stavite preko čokoladnog biskvita. Dobro ohladite u hladnjaku. Kad se torta ohladi, ukrasite je šlagom te pospite ribanom čokoladom.

02.11.2008. u 20:40 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>