jelenski blog

nedjelja, 07.02.2016.

Odrješenje

Ovaj odlomak nadovezuje se na onaj pod naslovom: Trovači koji bi trebalo pročitati radi cjelovitog razmijevanja radnje.
Ili za one kojima bi to oduzelo previše vremena uvod jednom rečenicom: sada nakon nekog vremena Geshe Tsaphuwa dolazi u selo Brin provjeriti kako se razvija njegov plan trovanja Milarepe.

...
Jetsun je počeo pokazivati znakove ozbiljne bolesti. Negdje u to vrijeme došao je Geshe Tsaphuwa s malom količinom mesa i chhang*-a tobože da prinese te darove Jetsunu, ali zapravo da vidi na svoje oči u kakvom je stanju. Rekao mu je: "Sveta osoba kao što je Jetsun ne bi trebala biti pogođena takvom teškom bolešću, ali budući da te bolest snašla trebalo bi ju raspodijeliti među svim tvojim učenicima, ako bi to bilo moguće. Ili ako je moguće transferirati bolest potpuno tada bi se moglo prenijeti ju na osobu poput mene, no kako je i to sasvim nemoguće, što bi sada bilo najbolje učiniti?"

Jetsun mu se nasmiješio i odgovorio: "Zaista nije bilo razloga da me ova bolest zadesi, ali nisam u tome imao izbora, kao što ti možda najbolje znaš. Općenito govoreći bolest jogina i bolest obične osobe nisu istog karaktera. Potonjem bi se ona mogla činiti pukom nepogodom i slučajnošću. Ali u ovoj specifičnoj situaciji meni bolest služi kao blagoslov."

Geshe je prvo pomislio: "Jetsun sumnja kako sam ga ja otrovao, ali nije sasvim siguran u to. Što se tiče transferiranja bolesti, apsolutno sam uvjeren da on to ne može učiniti čak niti kad bi imao valjan razlog." a onda je rekao: "O Jetsun, želio bih znati stvarni uzrok tvoje bolesti. Ako je uzrokovana zlim duhovima trebalo bi ih egzorcirati, ako je stvar tjelesne konstitucije, posljedica neravnoteže fizičkih čimbenika to bi trebalo uravnotežiti i ispraviti, ali ja nemam uvida u tvoju bolest. Ako ikako možeš molim te prenesi ju na mene."

Jetsun mu je odgovorio: "Stanovito osjetilno biće je zaposjeo najzloćudniji od svih zlih duhova, s taj je Demon Egoizma. Takav je demon koji je uzrokovao moju bolest poremetivši ravnotežu moje konstitucije. Niti se demon može egzorcirati niti bolest izliječiti. Kada bih prenio bolest na tebe ti ne bi bio u stanju niti na trenutak podnijeti njenu jačinu, zato ti ju neću prenijeti."

Geshe je mislio: "Ah, nevoljan priznati kako ne može prenijeti bolest, on se pretvara da ne želi to učiniti." Jetsunu je uzvratio nasrtljivo: "Molim te, daj prenesi bolest na mene!"
Jetsun je na to odgovorio: "Dobro onda neću prenijeti bolest na tebe nego na vrata i dovratnik; a ti možeš na miru promatrati njenu jačinu."
Rekavši tako Jetsun je prebacio svu bol iz svojeg tijela na vrata i dovratnik meditacijske sobe zbog čega su vrata počela odmah ispuštati zvukove škripanja i pucketanja drva, tresla su se kao da će se raspasti svaki čas. U isto vrijeme Jetsun je izgledao kao da je doživio olakšanje i da je slobodan od bolova.

Geshe je opet pomislio: "Zasigurno je to nekakva magijska iluzija." pa je rekao: "Čudesno! Ali ipak molim te prenesi to na mene!"
Jetsun je pristao napokon: "U redu Geshe, pokazati ću ti mali dio njene jačine". Preuzeo je bol iz vrata i prenio na Tsaphuwu napomenuvši mu da je to samo polovica jačine, te ga je pitao što misli o intenzitetu boli i da li je podnošljiva.

Geshea Tsaphuwu je neizdrživa bol svladala i ubrzo je počeo gubiti svijest. Kad je tako iskusio intenzitet muke i boli kojoj je bio izložen Jetsun, Geshe se duboko pokajao zbog svoga zlog djela. Bacio se na tlo pred prostirkom na kojoj je ležao Milarepa i položio je njegova stopala na tjeme svoje glave i tako je dugo plakao, dok nije bio u stanju progovoriti: "O Jetsun Sveti Gospodine, ovu bolest ti je, kao što si i sam rekao, prouzročilo ovo stvorenje opsjednuto sebičnošću i ljubomorom. Uzmi molim te sva moja svjetovna dobra, sve pokretnine i nekretnine i oprosti mi taj zločin kako me zbog njega zla karma ne bi obuzela."

Budući da su te riječi bile izrečene u duhu iskrenog žaljenja Jetsun je vidio da je pokajanje čisto i nepatvoreno stoga je rado udijelio oprost. Preuzevši natrag na sebe svu bol odgovorio je Gesheu Tsaphuwi: "Tijekom svoga životnog vijeka nikad nisam posjedovao kuću niti imanje, a sada na smrtnoj postelji kada nemam niti najmanje potrebe za posjedstvom što će mi svjetovna dobra? Zadrži svoje darove i odsada se suzdržavaj od kršenja zavjeta Dharme. Što se tiče ovog tvoga prijestupa iskreno ću moliti da te nikakva zla karma ne obuzme i da ne patiš zbog toga." Tada je Jetsun otpjevao ovu himnu:

Klanjam se pred nogama Savršenoga Marpe!

Čak i Pet Gnjusnih Grijeha, beskrajnih u zlim posljedicama,
Ako se hitro pokaju, mogu se neutralizirati.
Zato neka vrlina moje zasluge i moj dio Sreće,
Zajedno sa vrlinama svih Buddha prošlosti, sadašnjosti i budućnosti,
Otkloni zlu karmu sa svih osjetilnih bića
Neka i tvoj dio mizerije ja preuzmem i na taj način poništim.

Suosjećam sa onima koji čine nažao
Svome Učitelju, ili savjetniku, ili svojim roditeljima
Neka zlu karmu rođenu iz toga
Ja užinam i probavim u potpunosti

Neka ti budeš odvojen od podlih drugova
U svim budućim egzistencijama,
Neka susretneš vrle prijatelje,
Neka ti nitko ne učini sa zlom namjerom štetu
Koja bi iscrpila tvoju riznicu zasluga.

Neka svako osjetilno biće uvijek susretne
Recipročnu dobru volju i plemenitost bodhisattvinskog uma.


Kad je Jetsun otpjevao tu himnu Geshe je osjetio veliko olakšanje i utjehu. U grozničavosti velikog zadovoljstva i vjere zavjetovao se da će nadalje odbaciti sva nevrla djela i posvetiti se potpuno religijskoj devociji do kraja svoga života; obratio se Jetsunu: "Na zla djela koja sam u prošlosti učinio navela me je moja ljubav prema bogatstvu i posjedovanju. Odsada nadalje ne želim više niti kuće niti zemlje niti bogatsva, nikakvih svjetovnih dobara. Stoga iako Jetsun nema potrebe za mojim materijalnim dobrima, ona mogu poslužiti na korist učenicima i sljedbenicima koji se bave devocijskim studijem. Zato te molim da ih prihvatiš."
Iako je ta ponuda bila izrečena u potpunoj iskrenosti i s ispravnom namjerom, Jetsun je opet odbio prihvatiti Gesheov poklon, ali posljedično njegovi učenici su preuzeli imetak i iskoristili ga da podmire troškove Jetsunove pogrebne ceremonije i za troškove održavanja godišnjih festivala kojima su obilježavali obljetnice Jetsunove smrti, a koji se održavaju i do današnjih dana.
Geshe Tsaphuwa ostao je do kraja života iskren i ozbiljan adept devocije prema Jetsunu.

Jetsun je još neko vrijeme ležao u selu, a onda je rekao svojim učenicima: "Kao plod moga proputovanja ovim krajem okorjeli grješnik obraćen je i kroz pokoru uspješno poveden putem Oslobođenja. Moja misija je upotpunjena i nema više potrebe da se jogin zadržava u domeni svjetovnog postojanja. Da jogin umre u selu to bi bilo kao da kralj umre u kućerku običnog pučanina. Moram ići umrijeti u špilju Chubar."
Seban Repa (jedan od osam "Sinova Srca"- tj. glavnih Milarepinih učenika, prim. prev.) je rekao: "Zbog tvoje bolesti bilo bi previše zamorno da pokušaš ići tamo pješice. Gospodine mi ćemo napraviti nosiljku i nositi te."
Na što mu je Jetsun odgovorio: "Za mene nema stvarnosti niti u bolesti niti u smrti. Ovdje sam maniferstirao fenomen bolesti, fenomen smrti manifestirati ću u Chubaru. Za to mi ne treba nosiljka. Neki od mlađih učenika neka već unaprijed pođu u Chubar."
...

*chhang - tradicionalno tibetansko fermentirano piće od ječmenog slada, nekad se prevodi kao tibetansko pivo ali sličnije ruskom kvasu.

Oznake: Geshe Tsaphuwa, Brin, Chubar

- 19:48 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2016 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa lošom namjerom govori ili radi, tog patnja prati kao kotač volovsku zapregu.

  Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa dobrom namjerom govori ili radi, tog sreća prati nerazdruživo kao sjena
  Buddha Sakyamuni

  Onaj tko se svim raspoloživim sredstvima
  Trudi postići zadovoljstva samsare
  I nije mu stalo do nikoga osim njega samog
  Toga se može nazvati Inferiornom Osobom.

  Onaj tko zapostavlja životne užitke
  I okreće se od grešnih djela
  Ali ipak brine samo za svoj osobni mir
  Taj treba biti nazvan Osrednjom Osobom.

  Onaj tko sasvim traži potpuno dokinuće
  Svih patnji svih bića jer njihova patnja
  Pripada njegovom vlastitom toku svijesti
  Taj jest Superiorna Osoba.

  Atisha, "Svjetiljka na Putu do Prosvjetljenja"


  Jedna baklja može raspršiti tminu koja traje tisuću eona.
  -Tilopa

  Kada pravilno ispitaš svoj um, prestaješ za svoje probleme okrivljavati druge.
  -Lama Thubten Yeshe

  -Moderni čovjek živi u obmani da zna što želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi
  -Erich Fromm

  Nije nikakav znak zdravlja biti dobro prilagođen bolesnom društvu.
  -Krishnamurti

  Ako sam slobodan to je samo zato jer uporno bježim.
  -Jimi Hendrix

  Neznalice postavljaju pitanja na koje su mudri ljudi odgovorili pred tisuće godina.
  -Johann Wolfgang von Goethe

  Kada postane očigledno da se cilj neće moći ostvariti, nemoj promjeniti cilj, promjeni postupak ostvarenja cilja.
  -Konfucije

  Pijevac kukuriče samo kad ugleda svjetlost zore. Stavite ga u tamu i nikad neće zakukurikati. Ja sam vidio svjetlo i kukuričem!
  -Muhammad Ali

  Kakva bi tišina nastala kad bi svi ljudi govorili samo ono što znaju.
  -Karel Čapek

  Po meni čovjek treba marljivo brusiti vlastiti dijamant, ne preostaje mu ništa baš ništa drugo za raditi u životu. Odnosno, nit ne može ništa drugo nego ili dangubiti (što ležeći, što kopajući po vrtu, što filozofirajući i premišljajući) ili aktivno brusiti. Ako je priroda njegovog dijamanta jednostavnost, rezultat će i biti jednostavnost. Biti će jednostavan na početku , na putu i na cilju. Ako je pak kompleksnost, kompliciranost (ili što god drugo smatrali opreci jednostavnosti) , biti će onda to. Jednostavno, ne može biti ništa drugo.
  -Lilianke

  Istina je da smo ujedno fantastačna bića ali si tako lako prerežemo krila u čast onoga što se zove "matrica".
  -Neverin

  Avalokitešvara ima svoje planove i uopće ne mora značiti da se oni i ne provode. Božansko suosjećanje ima vrlo široku platformu koja nije na prvu loptu...
  -Mariano Aureliano

  Moja poanta je bila ta da mi se čini da većina ljudi stupi u život jako nesigurno, a onda počne raditi samo ono što vide oko sebe; ponavljati neke određene obrasce ponašanja. Nakon nekog vremena život uzme svoj zamah i nema više vremena za preispitivanje i uskoro smo u penziji i čekamo da smrt pokuca na vrata.
  -Unusual suspect

  “Intuitivni um sveti je dar, a racionalni um onaj koji vjerno služi.
  Stvorili smo društvo koje odaje počast slugama, a koje je zaboravilo na dar.” - Einstein

  Opasno je živjeti u svijetu i to ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to gledaju i ništa ne čine.
  -Albert Einstein

  Parafrazirati ću Thoreaua… radije nego ljubav, nego novac, vjeru, slavu i poštenje… daj mi istinu.
  Christopher McCandless (Alexander Supertramp)

  Ne šalji um u potragu za samim sobom;
  nema uma, njegova suština je prazna.
  Pa ipak, iako prazan, nema mu kraja,
  i sve je jasno.
  U velikom spokoju, gde jasnoća i praznina nisu odvojeni,
  budi vrhunski meditant neometene meditacije nemeditacije.
  -Lama Gendun Rimpoche

  Ako koristiš svoj um za proučavanje stvarnosti nećeš razumjeti niti svoj um niti stvarnost.
  Ako proučavaš stvarnost ne koristeći um, razumjeti ćeš oboje.
  -Bodhidharma


  Nisam ovdje ni tamo.
  Nisam u pravu niti u krivu.
  Ne postojim,ali nisam ne-postojeć.
  Nit sam u Samsari niti u Nirvani.
  Svim Buddhama klanjam se zbog učenja o praznini. Hvala Vam!

  Pobjednička zastava Buddhine Mudrosti
  Šesnaesti Gyalwa Karmapa Rangjung Rigpe Dorje vidio je ovu zastavu u snu i objavio „Gdje se god bude vila ova zastava Dharma će cvjetati“ Povijesno gledano predviđanja Karmapi pokazala su se točnima

  Pravo je tibetanskoga naroda samoodređenje i slobodna praksa tradicije Prosvjetljenja u svojoj vlastitoj zemlji.

  Veliki orao istoka
  Maše krilima i leti s lakoćom
  Lebdeći slobodno na nebu
  Bez ikakva straha od pada.
  Na isti način nevezani yogi
  Prirodno živi u zabačenim i izoliranim mjestima,
  Ne radi straha od buke ili smetnje
  Nego zato jer je to put siddha.
  -Milarepa


  Dok trčiš za svojim mislima
  poput psa si koji ganja bačeni mu štap
  Svaki put kad je štap bačen trčiš za njim
  Umjesto toga budi poput lava
  koji umjesto da lovi štap
  svoj pogled skreće prema bacaču.
  Na lava se štap baca samo jedanput!
  -Milarepa


  Mila'i Mgur Bum, Milarepina Pjesma Ljubavi i Suosjećanja

  Prostirem se pred Marpom Prevoditeljem
  Neka me blagoslovi i čuva od sukoba

  Blagoslov moga lame dopire do mojeg uma
  Nikada me nisu porazile smetnje

  Meditirajući na ljubav i suosjećanje
  Zaboravio sam na razliku između sebe i drugih

  Meditirajući na svojeg lamu
  Zaboravio sam one koji su utjecajni i moćni

  Meditirajući uporno na svoj yidam
  Zaboravio sam na prosti svijet osjetila

  Meditirajući na upute tajne tradicije
  Zaboravio sam dijalektičke knjige

  Održavajući čistu svjesnost
  Zaboravio sam iluzije neznanja

  Meditirajući na osnovnu prirodu uma- Trikayu
  Zaboravio sam svoje nade i strahove

  Meditirajući na ovaj život i onaj nakon njega
  Zaboravio sam na strah od rođenja i smrti

  Iskusivši radost osamljenosti
  Zaboravio sam na potrebu ugađanja prijateljima i rođacima

  Usvojivši učenje u svoj tijek svijesti
  Zaboravio sam upuštati se u doktrinarne polemike

  Meditirajući na ono što ne nastaje, ne nestaje i ne traje
  Odbacio sam sve konvencionalne forme

  Meditirajući na percepciju svih fenomena u vidu Dharmakaye
  Zaboravio sam na sve konceptualne forme meditacije

  Boraveći u nepromijenjenom stanju prirodnosti
  Zaboravio sam putove licemjerja

  Živeći ponizno u tijelu i umu
  Zaboravio sam prijezirnost i aroganciju velikaša

  Načinivši samostan unutar svoga tijela
  Zaboravio sam samostan izvan njega

  Prigrlivši duh radije nego slovo
  Zaboravio sam igre riječima


  Ova priča o oslobođenju Milarepe
  Poput Dragulja koji ispunjava želje sjajeći svjetlom akcije
  Osvijetlila je učenje svih Buddha
  I ispunila nade i težnje osjetilnih bića.
  Neka ovaj dragocjeni dar bude ugodan Buddhama prošlosti.

  Arya Nagarjuna

  Buddha je neke ljude podučavao učenjem dualizma da im pomogne
  izbjeći grijeh i zadobiti duhovnu dobrobit.
  Druge je podučavao ne-dualizmu, koji je nekima bio zastrašujuć.

  Prinijeti kao žrtvu tri stotine posuda hrane triput dnevno ne može se mjeriti sa
  duhovnom korišću koja se postigne jednim trenutkom ljubavi.

  Sve filozofije su mentalne fabrikacije.
  Nikada nije postojala jedna jedinstvena doktrina po kojoj bi pojedinac mogao spoznati pravu srž stvari.
  -Nagarjuna

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127


  Odajem poštovanje umu,
  koji je poput dragulja koji ispunjava želje,
  kojim možemo postići sve naše ciljeve.
  Priroda uma osnova je svega;
  ni u Samsari, ni u Nirvani, ničega nema što iz njega ne izvire.
  Guhyagarbha tantra

  Na putu ka istini
  čovjek moze napraviti
  samo dvije greške.
  Da ne prođe cijelim putem,
  ili - da ne krene.
  -Buddha


  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna


  Uzrok nemira jest egocentrični um. Kada pojedinac
  prihvati ideju o "Ja" egu nema kraja! Samo Buddha je rekao
  da je to "Ja" bez osnove, nitko drugi nije. Prema tome nema
  druge metode osim njegove da se postigne potpuni mir.
  -Kamalasila


  Kakva god je radost na svijetu
  Proizlazi iz želje da drugi budu sretni,
  A kakva god je patnja na ovom svijetu
  Proizlazi iz želja da ja budem sretan.

  Postoji li potreba da se kaže nešto više?
  Djetinjasti rade u svoju korist,
  Buddhe rade za dobrobit drugih.
  Pogledaj samo razliku među njima!
  -Shantideva


  U radosti i boli svi su jednaki
  Dakle budi čuvar svih kao samoga sebe
  -Shantideva

  Spasi me od sumnje, toga strašnog duha,
  Okrutnog koji plovi nebom
  Krajnje sljepoće, koji šteti
  Mojem stremljenju ka uvjerenju,
  Koji ubija moje oslobođenje
  -Prvi Dalaj Lama Gedun Drub


  Ako se pokušaš na trenutak sprijateljiti
  s neprijateljem postat će ti prijatelj.
  Ako se ponašaš prema prijatelju kao
  prema neprijatelju isto će se tako promjenit
  i u suprotno. Zato mudri nikada ne podliježu
  vezivanju za hranu, odjeću ili ugled kao ni za
  prijatelje i neprijatelje razumijevajući ne-trajnost
  privremenih odnosa. Otac postaje sin u
  drugom životu, majka postaje žena,
  neprijatelj prijatelj. Sve se uvijek mijenja.
  Prema tome ništa nije definitivno u Samsari.
  -Shakyamuni Buddha


  Buddha reče i ovo:

  "Duga je noć onom koji bdije, dug je put budalastome, koji ne zna za zakon istine.
  Ako putnik ne sretne boljeg od sebe ili bar ravnog sebi, bolje je da sam produži svojim putem,
  jer sa budalastim nema korisnog prijateljstva.

  Budalast čovjek koji je svjestan svojih gluposti, mudar je bar u tome,
  ali budala koja sebe smatra mudrim, stvarno je prava budala.
  Budalasti je najveći neprijatelj samom sebi, jer on čini losa djela koja mu donose samo gorke plodove.

  Jedno djelo je loše djelo kada se čovjek zbog njega mora kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati.
  A dobro djelo je ono djelo za koje se čovjek ne kaje i
  čiji plod prima radosno i zadovoljno."

  " Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni.
  Ovakvim mislima budalast čovjek muči sebe.
  Pa, on sam ne pripada sebi, kako će onda sinovi i bogatstvo?"

  "Dobro je lako činiti od dobrog, ali teško od lošeg.
  Loše je lako činiti od lošeg, ali teško od dobrog."

  "Volja za životom je zakon života,
  ko ga ne ispunjava nestaje,
  odnosi ga bujica okolnosti.
  Junak koji stvarno živi,
  uživa radosti življenja."

  Nitko na svijetu ne može promijeniti Istinu. Ono što možemo i trebamo učiniti jest tražiti istinu i služiti joj jednom kada ju pronađemo. Pravi sukob je unutarnji sukob. Iznad okupacijskih vojski i hekatombi eksterminacijskih logora postoje dva nepomirljiva neprijatelja unutar svake duše: dobro i zlo, grijeh i ljubav. Od kakve koristi su pobjede na bojnim poljima ako bivamo poraženi u dubini našeg samog bitka?
  -- Sv. Maximilian Kolbe

  „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.“
  -Martin Niemöller

  Lice Tibeta se mijenja ali po volji kineskih vlasti. Tibetanci u svojoj zemlji polako postaju manjina. O tome u našim medijima ni slova a predsjednik Josipović, kao i ostali svjetski političari, putuju u Kinu i dive se njihovim dostignućima. Svaka im čast na dostignućima u ekonomiji, ali, po mom mišljenju, u ljudskim pravima su u Tibetu i Xinjiangu danas najbliže fašizmu.
  -Stipe Božić


  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.
  -Beowulf

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  Misliš da si ti prvi koji me pokušao ubiti?
  -Beowulf  free counters

  Free Counter
  Free Counter


  Locations of visitors to this page

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se