jelenski blog

nedjelja, 17.01.2016.

Macelj- izvor Sutle

Posljednja nedjelja 2015. godine bila je listopadski topla (ili možda ožujski)

Putujemo kroz Krapinu i Đurmanec u Donji Macelj

To jutro je počelo jako komplicirano, start je bio neuobičajeno kasan čak i za nas. Sjećam se ko da je bilo jučer. Prvo se nismo mogli dogovoriti kamo uopće idemo, a onda su neki nastavili spavati, a neki proučavati karte... kad smo stigli na Macelj već je bilo podne, a pješačenje do izvora Sutle 2:30- 3 sata u jednom smjeru.

Ulaz u maceljsku šumu je odmah nedaleko ceste, neposredno iza spomen crkve.

Žao mi je što zbog velike žurbe u startu nema boljih slika crkve i okoline, a kad smo išli doma bio je već mrak.

Ispod velikog križa je kripta u koju su položni ostaci 1163 žrtve ekshumirani iz dvadesetak masovnih grobnica po maceljskim šumama.Moglo se je automobilom zaći duboko u šumu što bi nam i uštedilo puno vremena...
...ali na ovim tablama piše između ostalog zamolba lovačkog društva da se u nedjelju, radi održavanja lova ne prometuje šumskom cestom. Kako je to bilo samo tjedan dana od "druženja" s lovcima na Ivanščici već smo bili ludi od pomisli da ćemo opet imati peh na lovce.

U šumi nam se učinilo isprva da će biti ugodnije tj. hladnije...

Ali brzo se zagrijavamo, tempo nam je vrlo jak i kratki rukavi su nužnost. Nije loše za 27. prosinac

Ko za vraga nakon dva tri zavoja na putu evo prvog lovca na putu, čeka s napetom puškom da li će hajka pritjerati nekakvu divljač niz padinu. Objašnjava nam vrlo učtivo da dalje nastavljamo na vlastitu odgovornost. Ali nešto dalje nailazimo na veću skupinu lovaca koji se povlače iz hajke, kažu da je lov gotov.
Čude se našem kasnom startu i odluci da dospijemo do izvora Sutle koji je na samoj slovenskoj granici i još do mraka se vratimo :-) Ja se isto čudim, ali što je tu je, rekoh da ćemo pod baterijskim svjetiljkama valjda već nekako vratiti do auta. (Iako sam se onda sjetio da baterijsku svjetiljku nisam niti stavio u ruksak) Jedan od lovaca na neki čudan način poznaje i naše daleke zabačene krajeve centralnog Zagorja iz kojih smo stigli pa se interesira da li kod nas ima divljih svinja, dražimo ga (istinitom) pričom o nedavnom viđenju 3 kapitalna primjerka te krupne divljači (o čemu sam pisao ovdje:http://vajrapani.blog.hr/2015/12/1631991718/ogorcena-i-neogorcena-divljac.html)

Čudim se i lijepim čistim šumama bez pivskih flaša pobacanih kraj puta.

Tu se odvaja put do šumarske kuće Loborščak, ali to ćemo na povratku, ako stignemo.

Idemo dalje dobrom šumskom cestom i žalimo što smo poštivali lovačku tablu umjesto da smo se komotno dovezli tu i uštedjeli puno vremena. Jedan od lovaca nam je i sam priznao da oni nemaju pravo zabraniti nikome vožnju šumskom cestom, nego da su ono na tablu napisali onak, više na blef :-D

Promatram neku interesantanu stazu, koja vodi u unutrašnjost maceljske šume pored vrlo uređenog lovačkog objekta. Čak ima i "kućni" broj ;-)

A tu nizbrdo je lokalitet Ilovec, dosad najveća tj. najbolje istražena masovna grobnica na Macelju. Maceljske šume su nažalost obilježene tim tragičnim događajima kad su nakon drugog svjetskog rata pogubljeni mnogi ratni zarobljenici, nasumični ljudi koji nisu imali pojma o politici niti o tome što se sve događa u svijetu, niti za što su točno okrivljeni. Vrlo slično to je sudbini kalmičkog naroda u II. svj. ratu o čemu sam pisao ovdje: http://vajrapani.blog.hr/2015/12/1631992898/27-i-28121943.htmlMaceljska divljina je nepregledna, među navećim je otocima donekle netaknute divljine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ako pogledate na karti autocestu E59 Zagreb-Macelj, Maceljska šuma je sve ono čisto od civilizacije zapadno od autoceste od čvora Đurmanec do slovenske granice i malo preko nje. Također na istok se nastavlja preko autoceste ali to su već vrlo blagi brežuljci.

Najviše brdo- tim vrhom prolazi granica, to je vrh nemaštovitog naziva Maceljska gora 718m, najviši maceljski vrh. Literatura govori da je gore lijepo očuvani bunker iz II. svj. rata, o tome će još biti riječi nekoliko redaka niže. Inače na slovenskoj strani postoji i vrh Veliki Balinovac ali on je za metar niži od Maceljske gore iako se u nekoj literaturi može naći podatak da je baš Balinovac najviši maceljski vrh. (pri tome Donačku goru u Sloveniji računam kao odvojenu cijelinu od Maceljskog gorja)

Napokon se sa šumske ceste odvajamo strmo uzbrdo neko vrijeme dok staza ne uhvati izohipsu po kojoj se dalje bez prevelikih visinskih oscilacija može prilično ležerno šetati skroz do izvora Sutle

Srneća divljač prisutna je na Macelju.

Jaglaci za savršen proljetni prosinački danVijugamo dugo dugo po izohipsi, cijelo vrijeme slovenska granica nam je na par stotina metara gore na grebenu...

... sve dok planinarska stazica na jednom prijevoju ne izbija na samu granicu. Granični greben (gledamo u smjeru istoka) lijevo je SLO, desno HR, staza po grebenu nije dio planinarske staze do izvora Sutle ali svejedno dobro je utabana, za pretpostaviti je da Slovenci puno patroliraju, možda i jašući na konjima, ne bih znao stvarno, samo vizualizram neke moguće scene ;-)Sa tog prijevoja otvara nam se pogled na sjever u Sloveniju, na Žetale i ostala podmaceljska sela.

Ali na samom graničnom grebenu nalazimo osobit povijesni kuriozitet. Tu su svih godina ostali netaknuti Hitlerovi granični stupići. Svojevremno su predstavljali
granicu Reicha i endehazije.

Iako ovaj koji je na samoj trasi planinarske staze čini mi se više oštećen po rubovima od ostalih smo još vidjeli, a koji su dalje mimo staze, za pretpostaviti je da su neki kolekcionari otkrhnuli komadiće granita za suvenir.
Međutim u svojoj knjizi o planinarskim stazama Hrvatske Željko Poljak nešto vrluda po ovom pitanju, za grebenski stupić kojeg se dotiče planinarska staza prvo kaže da je iz vremena Austro-ugarske, a kasnije za iste takve stupiće koji se nalaze nizvodno uz Sutlu kaže izričito da su njemački.
Nažalost ne precizira ništa o navodnom austrougarskom porijeklu grebenskog stupića, a s obzirom da granica Slovenije i Hrvatske nije postojala u AU monarhiji čini mi se čudnom ta teorija. Iako je moguće da se zaista radi o nekakvoj geodetskoj koti iz tog davnog vremena. Nadalje Poljak spominje samo jedan grebenski stupić i to ovaj koji je na samoj planinarskoj stazici i za njega kaže da je iz vremena AU iz čega se čini da nije svjestan postojanja čitavog niza takvih stupića duž graničnog grebena.

evo još jednog

Sa slovenske strane slovo D (kao Deutschland?), a s hrvatske H je uklesano u kamen kao i na ostalih 3, 4 koliko smo ih primjetili. Bit će potrebna još jedna ekspedicija nizvodno uz Sutlu da bi smo utvrdili eventualne razlike između ovih granitnih stupića s grebena i onih za koje tvrdi Poljak da postoje u šumi nizvodno. To će morati pričekati do proljeća.

Brzo primjećujemo neprirodne tragove na grebenu. Iz literature je poznato da takvih rovova ima mnogo u ovom kraju, radi se o ostacima utvrđenih položaja kojima je svrha bila pokušaj da se spriječi prelaske partizana iz Slovenije u Hrvatsko zagorje i obratno. Nažalost tek naknadno smo saznali da na desetak minuta hoda grebenom uzbrdo postoji vrlo lijepo očuvani bunker, što je šteta zaista jer bilo bi dobro da smo i to mogli fotografirati. Uglavnom Macelj se prema istoku nadovezuje na Strahinšćicu, ona na Ivanšicu, pa ide Kalnik, Bilogora... (i začas si u Slavoniji, Papuk, Dilj gora...) dok se na zapadu u Sloveniji nadovezuje na Donačku goru, ukratko transverzala za potrebe gerilskog ratovanja dušu dala.

Moral je nizak, gps pokazuje još dugi marš do izvora. Ali trebalo je krenuti dalje, planinarska stazica se opet vraća na hrvatski teritorij, prateći granicu na manje od stotinjak metara.

vizura maceljske divljine gledano prema jugu.


Putem sam stigao još jedanput klonuti (i pridići se)
Vijugava staza izgledala je bez kraja i počeli smo gubiti nadu da ćemo za dana stići do izvora Sutle. Riješili smo još 15 min brzog napredovanja i onda se okrećemo i natrag. Hodali smo otprilike toliko i onda pronašli smo ne izvor, nego planinarsku tablu- 15min do izvora...

...a onda malo dalje i ovaj natpis. To nam je dalo krila i poletjeli smo do izvora Sutle

Odnosno kako ćemo vidjeti - izvira Sotle :-))

Slovenci su zavladali izvorom i postavili svoju tablu. Što je ok, jer čak i wikipedija kaže da je izvor u Sloveniji, pa onda valjda jest, ali možda samo za pol metra ;-) iako istini za volju na svim topografskim kartama koje sam ja vidio do sada izvor je ucrtan s hrvatske strane meje... baš neobično :-SVidimo da voda iz ovog malog zdenčića ponire nekud pod zemlju, a pojavljuje se na površini, prema literaturi, nešto južnije u obliku potočića Sutle koji sve južnije prema graničnom prijelazu Lupinjak i dalje nizvodno prerasta u ozbiljnu rijeku. Kao što sam već spomenuo bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti to i pratiti Sutlu nizvodno kroz maceljsku šumu do Lupinjaka, ali će plan morati pričekati neka druga vremena. Sad je bilo prekasno spuštati se u klanac u potrazi za potočićem.

Dobro pogledajte ovu sliku, ja sam gore u šumi iznad izvora, držim se za jedan granični stupić, to je točka kod koje granica iz smjera istok zapad okreće okomito na jug. (vidjeti sliku gps-track na kraju reportaže)

Evo izbliza tog mjesta iznad izvora.

jedan stupić je stari granitni (njemački),

a drugi je očito nešto novijeg (postjugoslavenskog) datuma, betonski

Još čaj i mali sendivč kraj izvora, treba se osnažiti za dugo pješačenje natrag na kojem više neće biti zastajkivanja, idemo natrag što hitrije da se prije mraka vratimo barem do šumske ceste.

hm...da, neobičan stvor disproporcionalne glave :-S Da li je to mitski godrnjač, biće koje od davnina terorizira zabačena sela u slovenskoj regiji Haloze od Maclja pa sve na sjever do Drave... ??

Brzi smo na povratku, vijugamo izohipsom...

...natrag do graničnog grebena smo začas, letimo na krilima (već otpisanog) uspjeha i za dana smo čak na šumskoj cesti tako da ćemo ipak još navratiti i do...

...šumarske kuće Loborščak.

Prema tabli u posjedu je krapinske šumarije, a sad kakvim sve festivalima se oni tu bave, teško je reći. Pečenjara je nezaobilazni dodatak svih festivalskih objakata, niti ovdje nije drugačije (pored objekta desno). Inače lijepo građena kuća od autohtonog maceljskog kamena...

...ali kolega se snebiva jer da je okolno popločenje izvedeno neukusno od benkovačkog kamena! Priznajem da je razlika u kamenu očita ali ne bih to sam primjetio i općenito u prijepore oko ukusnosti kamena ne ulazim, samo kao kuriozitet prenosim kakvo je opažanje stručnjaka.

Sa druge strane sam zbunjen hrastovim plankama koje omeđuju veliki pravokutnik.
Kolega mi objašnjava da je to boćalište. Nakon toga objašnjenja ostajem bez svakog teksta na nekoliko minuta.

Kad sam se pribrao krenuli smo nizbrdo prema parkiralištu iza spomen crkve u Donjem Maclju, tamo smo stigli pred prvi mrak, taman da provjerimo ulje i antifriz u turboautomobilu.

"Gps track" šetnje Maceljskim gorjem (naša ruta je crvena crta), kao što vidite izvor Sutle je u samom uglu (žuta crta je slovenska granica)- granica kod njega skoro pod pravim kutom okreće na jug.

Oznake: Macelj, Sutla, godrnjač

- 20:25 - Komentari (33) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.01.2016.

Ho-ruk "ekspedicija"

Drugačije se nije moglo nego prvu nedjelju u novoj godini provesti na planini. Treba malo po malo pohoditi sve nepohođene vrhove Ivanščice više od 700m (a one ranije pohođene pohoditi ponovno). Projekt je to koji je započeo u toplom prosincu s Jelenskom pećinom (927m) i VVP-om (794m), a Belige (974m) sam odradio u samostalnoj šetnji još ranije. Sad je na red došla Batinska glava (984m), ta prijeporna ćuka. Prijeporna zato jer u narodnoj predaji (čitaj lovačke priče) toponim Batinska glava vezuje se uz ono što je na svim kartama zabilježeno kao vrh Belige. Pogreška je nastala po mojoj pretpostavci u vremenima 50ih ili 60ih godina kad je taj dio Ivanščice opustošio veliki šumski požar. Nakon toga padina koja prema kartama predstavlja zapadnu stranu Batinske glave u narodu se počela nazivati Zgorelevina (jer je zgorela) ali kako se toponim zapravo preselio na drugi vrh, deset metara niži i zračne linije cca 620m udaljen prema jugozapadu to ostaje pravi misterij :-))

Kolega Gnjevna Ptica (aka "glasnogovornik") uporno naziva ovu šetnjicu "ho-ruk ekspedicijom", ali s obzirom na našu povijest kasnih startova, manjkave opreme i nedosljednosti zacrtanim rutama po mojem sudu ovo je bio jedan od bolje pripremljenih i vrlo precizno odrađenih posjeta planini.

Mikroautomobil već dokazan u blatu nije nas iznevjerio niti u snijegu. Zametenim putom dovezli smo se čak na samo par minuta hoda do planinarskog doma.

Cilju ove štenje smo pristupili najbržim putem- planinarskom stazom pored belečkog planinarskog doma.

Pogled na gradinu Belecgrad.

Tek gore u visokom dijelu planine odvajamo se prema istoku i pristupamo grebenu kojim nemjeravamo stići na prijeporni vrhunac.

Malo sam ljut jer osjećam da me moj vodič (Sherpa koji je navodno već pohodio taj vrh) namjerno vodi težim putom.

Kako se vučemo grebenom na sjever vjetar brije sve jače, windchill efekt je podivljao :-) u nekoliko navrata obamire mi lice i nos, požalih što sam šal odavno izbacio s popisa zimske opreme :-(

Na kraju se greben udružuje s još dva grebena i to je to.Kota Batinska glava je obilježena samo crvenom najlonskom vrpcom. No ovo je dokaz da kota zaista postoji i da se radi o legitimnom planinskom vrhu, dapače po mojem saznanju to je treći po visini vrh čitave planine- pa do 1000m fali samo mu sitnih 16m.

No na samoj koti je bilo nepodnošljivo jer vjetar se još pojačavao. Zašli smo zato niz padinu dalje prema sjeveru i tu smo našli zavjetrinu među nekim jelama, dobro mjesto za šalicu čaja iz termosice i za pojesti mali sendvič... Iako to nije više neka prava divljina jer makadamska cesta prema prema vrhu Ivanščice je jedva pedesetak metara niže.

Gledao sam nedavno na youtubu nekog Nijemca koji je posjetio pol hladnoće Ojmjakon u Sibiru i onda se tamo bacakao po snijegu (bez suvišne odjeće) pomislio sam da bi mogao i ja tako... Ta zar bi nešto bilo stavljeno na internet ako to ne bi bila dobra stvar? :-S

Nakon kratkog doručka otišli smo još onak proforma do Pasarićevog doma na vrhu Ivanščice, gužva je standardna u dane vikenda pa se nismo niti pokušali probijati do šanka i kuhanog vina... nije bilo potrebno jer još nam je ostalo čaja u termosici.

Francekovo sklonište uvijek je otvoreno, vrata lijevo od glavnog ulaza, nitko tu ne zalazi (jer nema šanka) To je vrlo mali prostor ali ako se nađete na vrhu Ivanščice u dane kada je dom zatvoren u Francekovom skloništu uvijek se moguće skloniti od oborina i vjetra, presvući se, pojesti mali sendvič ako ga imate itd...

Prenoćiti se može vrlo udobno (provjereno) na drvenoj klupi kojom je sklonište opskrbljeno. Ničega čudnog neće biti u uglu :-S

Osobito nakaradno bilo nam je vidjeti dvojicu jahača na quadovima koji su izignoriravši pisana upozorenja da se vrhu ne pristupa motornim vozilima dovezili se do pred sam planinarski dom. Da nije baš u tom trenutku prolazio domar koji ih je upozrio vrlo vjerojatno da bi se odvezli drito kroz vrata za šank...

Kolega Gnjevna Ptica (ovaj put u ulozi Sherpe) pozira na vrhu vidikovca i nakon toga odmah u spust.

Sada treba posjetiti i ostalih petnaestak vrhova koji prelaze 700m. Sljedeći na redu su Gradinovec (786m) i Mala Ivanščica (711m).

Oznake: mikroautomobil, windchill, Gnjevna Ptica

- 22:59 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa lošom namjerom govori ili radi, tog patnja prati kao kotač volovsku zapregu.

  Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa dobrom namjerom govori ili radi, tog sreća prati nerazdruživo kao sjena
  Buddha Sakyamuni

  Onaj tko se svim raspoloživim sredstvima
  Trudi postići zadovoljstva samsare
  I nije mu stalo do nikoga osim njega samog
  Toga se može nazvati Inferiornom Osobom.

  Onaj tko zapostavlja životne užitke
  I okreće se od grešnih djela
  Ali ipak brine samo za svoj osobni mir
  Taj treba biti nazvan Osrednjom Osobom.

  Onaj tko sasvim traži potpuno dokinuće
  Svih patnji svih bića jer njihova patnja
  Pripada njegovom vlastitom toku svijesti
  Taj jest Superiorna Osoba.

  Atisha, "Svjetiljka na Putu do Prosvjetljenja"


  Jedna baklja može raspršiti tminu koja traje tisuću eona.
  -Tilopa

  Kada pravilno ispitaš svoj um, prestaješ za svoje probleme okrivljavati druge.
  -Lama Thubten Yeshe

  -Moderni čovjek živi u obmani da zna što želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi
  -Erich Fromm

  Nije nikakav znak zdravlja biti dobro prilagođen bolesnom društvu.
  -Krishnamurti

  Ako sam slobodan to je samo zato jer uporno bježim.
  -Jimi Hendrix

  Neznalice postavljaju pitanja na koje su mudri ljudi odgovorili pred tisuće godina.
  -Johann Wolfgang von Goethe

  Kada postane očigledno da se cilj neće moći ostvariti, nemoj promjeniti cilj, promjeni postupak ostvarenja cilja.
  -Konfucije

  Pijevac kukuriče samo kad ugleda svjetlost zore. Stavite ga u tamu i nikad neće zakukurikati. Ja sam vidio svjetlo i kukuričem!
  -Muhammad Ali

  Kakva bi tišina nastala kad bi svi ljudi govorili samo ono što znaju.
  -Karel Čapek

  Po meni čovjek treba marljivo brusiti vlastiti dijamant, ne preostaje mu ništa baš ništa drugo za raditi u životu. Odnosno, nit ne može ništa drugo nego ili dangubiti (što ležeći, što kopajući po vrtu, što filozofirajući i premišljajući) ili aktivno brusiti. Ako je priroda njegovog dijamanta jednostavnost, rezultat će i biti jednostavnost. Biti će jednostavan na početku , na putu i na cilju. Ako je pak kompleksnost, kompliciranost (ili što god drugo smatrali opreci jednostavnosti) , biti će onda to. Jednostavno, ne može biti ništa drugo.
  -Lilianke

  Istina je da smo ujedno fantastačna bića ali si tako lako prerežemo krila u čast onoga što se zove "matrica".
  -Neverin

  Avalokitešvara ima svoje planove i uopće ne mora značiti da se oni i ne provode. Božansko suosjećanje ima vrlo široku platformu koja nije na prvu loptu...
  -Mariano Aureliano

  Moja poanta je bila ta da mi se čini da većina ljudi stupi u život jako nesigurno, a onda počne raditi samo ono što vide oko sebe; ponavljati neke određene obrasce ponašanja. Nakon nekog vremena život uzme svoj zamah i nema više vremena za preispitivanje i uskoro smo u penziji i čekamo da smrt pokuca na vrata.
  -Unusual suspect

  “Intuitivni um sveti je dar, a racionalni um onaj koji vjerno služi.
  Stvorili smo društvo koje odaje počast slugama, a koje je zaboravilo na dar.” - Einstein

  Opasno je živjeti u svijetu i to ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to gledaju i ništa ne čine.
  -Albert Einstein

  Parafrazirati ću Thoreaua… radije nego ljubav, nego novac, vjeru, slavu i poštenje… daj mi istinu.
  Christopher McCandless (Alexander Supertramp)

  Ne šalji um u potragu za samim sobom;
  nema uma, njegova suština je prazna.
  Pa ipak, iako prazan, nema mu kraja,
  i sve je jasno.
  U velikom spokoju, gde jasnoća i praznina nisu odvojeni,
  budi vrhunski meditant neometene meditacije nemeditacije.
  -Lama Gendun Rimpoche

  Ako koristiš svoj um za proučavanje stvarnosti nećeš razumjeti niti svoj um niti stvarnost.
  Ako proučavaš stvarnost ne koristeći um, razumjeti ćeš oboje.
  -Bodhidharma


  Nisam ovdje ni tamo.
  Nisam u pravu niti u krivu.
  Ne postojim,ali nisam ne-postojeć.
  Nit sam u Samsari niti u Nirvani.
  Svim Buddhama klanjam se zbog učenja o praznini. Hvala Vam!

  Pobjednička zastava Buddhine Mudrosti
  Šesnaesti Gyalwa Karmapa Rangjung Rigpe Dorje vidio je ovu zastavu u snu i objavio „Gdje se god bude vila ova zastava Dharma će cvjetati“ Povijesno gledano predviđanja Karmapi pokazala su se točnima

  Pravo je tibetanskoga naroda samoodređenje i slobodna praksa tradicije Prosvjetljenja u svojoj vlastitoj zemlji.

  Veliki orao istoka
  Maše krilima i leti s lakoćom
  Lebdeći slobodno na nebu
  Bez ikakva straha od pada.
  Na isti način nevezani yogi
  Prirodno živi u zabačenim i izoliranim mjestima,
  Ne radi straha od buke ili smetnje
  Nego zato jer je to put siddha.
  -Milarepa


  Dok trčiš za svojim mislima
  poput psa si koji ganja bačeni mu štap
  Svaki put kad je štap bačen trčiš za njim
  Umjesto toga budi poput lava
  koji umjesto da lovi štap
  svoj pogled skreće prema bacaču.
  Na lava se štap baca samo jedanput!
  -Milarepa


  Mila'i Mgur Bum, Milarepina Pjesma Ljubavi i Suosjećanja

  Prostirem se pred Marpom Prevoditeljem
  Neka me blagoslovi i čuva od sukoba

  Blagoslov moga lame dopire do mojeg uma
  Nikada me nisu porazile smetnje

  Meditirajući na ljubav i suosjećanje
  Zaboravio sam na razliku između sebe i drugih

  Meditirajući na svojeg lamu
  Zaboravio sam one koji su utjecajni i moćni

  Meditirajući uporno na svoj yidam
  Zaboravio sam na prosti svijet osjetila

  Meditirajući na upute tajne tradicije
  Zaboravio sam dijalektičke knjige

  Održavajući čistu svjesnost
  Zaboravio sam iluzije neznanja

  Meditirajući na osnovnu prirodu uma- Trikayu
  Zaboravio sam svoje nade i strahove

  Meditirajući na ovaj život i onaj nakon njega
  Zaboravio sam na strah od rođenja i smrti

  Iskusivši radost osamljenosti
  Zaboravio sam na potrebu ugađanja prijateljima i rođacima

  Usvojivši učenje u svoj tijek svijesti
  Zaboravio sam upuštati se u doktrinarne polemike

  Meditirajući na ono što ne nastaje, ne nestaje i ne traje
  Odbacio sam sve konvencionalne forme

  Meditirajući na percepciju svih fenomena u vidu Dharmakaye
  Zaboravio sam na sve konceptualne forme meditacije

  Boraveći u nepromijenjenom stanju prirodnosti
  Zaboravio sam putove licemjerja

  Živeći ponizno u tijelu i umu
  Zaboravio sam prijezirnost i aroganciju velikaša

  Načinivši samostan unutar svoga tijela
  Zaboravio sam samostan izvan njega

  Prigrlivši duh radije nego slovo
  Zaboravio sam igre riječima


  Ova priča o oslobođenju Milarepe
  Poput Dragulja koji ispunjava želje sjajeći svjetlom akcije
  Osvijetlila je učenje svih Buddha
  I ispunila nade i težnje osjetilnih bića.
  Neka ovaj dragocjeni dar bude ugodan Buddhama prošlosti.

  Arya Nagarjuna

  Buddha je neke ljude podučavao učenjem dualizma da im pomogne
  izbjeći grijeh i zadobiti duhovnu dobrobit.
  Druge je podučavao ne-dualizmu, koji je nekima bio zastrašujuć.

  Prinijeti kao žrtvu tri stotine posuda hrane triput dnevno ne može se mjeriti sa
  duhovnom korišću koja se postigne jednim trenutkom ljubavi.

  Sve filozofije su mentalne fabrikacije.
  Nikada nije postojala jedna jedinstvena doktrina po kojoj bi pojedinac mogao spoznati pravu srž stvari.
  -Nagarjuna

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127


  Odajem poštovanje umu,
  koji je poput dragulja koji ispunjava želje,
  kojim možemo postići sve naše ciljeve.
  Priroda uma osnova je svega;
  ni u Samsari, ni u Nirvani, ničega nema što iz njega ne izvire.
  Guhyagarbha tantra

  Na putu ka istini
  čovjek moze napraviti
  samo dvije greške.
  Da ne prođe cijelim putem,
  ili - da ne krene.
  -Buddha


  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna


  Uzrok nemira jest egocentrični um. Kada pojedinac
  prihvati ideju o "Ja" egu nema kraja! Samo Buddha je rekao
  da je to "Ja" bez osnove, nitko drugi nije. Prema tome nema
  druge metode osim njegove da se postigne potpuni mir.
  -Kamalasila


  Kakva god je radost na svijetu
  Proizlazi iz želje da drugi budu sretni,
  A kakva god je patnja na ovom svijetu
  Proizlazi iz želja da ja budem sretan.

  Postoji li potreba da se kaže nešto više?
  Djetinjasti rade u svoju korist,
  Buddhe rade za dobrobit drugih.
  Pogledaj samo razliku među njima!
  -Shantideva


  U radosti i boli svi su jednaki
  Dakle budi čuvar svih kao samoga sebe
  -Shantideva

  Spasi me od sumnje, toga strašnog duha,
  Okrutnog koji plovi nebom
  Krajnje sljepoće, koji šteti
  Mojem stremljenju ka uvjerenju,
  Koji ubija moje oslobođenje
  -Prvi Dalaj Lama Gedun Drub


  Ako se pokušaš na trenutak sprijateljiti
  s neprijateljem postat će ti prijatelj.
  Ako se ponašaš prema prijatelju kao
  prema neprijatelju isto će se tako promjenit
  i u suprotno. Zato mudri nikada ne podliježu
  vezivanju za hranu, odjeću ili ugled kao ni za
  prijatelje i neprijatelje razumijevajući ne-trajnost
  privremenih odnosa. Otac postaje sin u
  drugom životu, majka postaje žena,
  neprijatelj prijatelj. Sve se uvijek mijenja.
  Prema tome ništa nije definitivno u Samsari.
  -Shakyamuni Buddha


  Buddha reče i ovo:

  "Duga je noć onom koji bdije, dug je put budalastome, koji ne zna za zakon istine.
  Ako putnik ne sretne boljeg od sebe ili bar ravnog sebi, bolje je da sam produži svojim putem,
  jer sa budalastim nema korisnog prijateljstva.

  Budalast čovjek koji je svjestan svojih gluposti, mudar je bar u tome,
  ali budala koja sebe smatra mudrim, stvarno je prava budala.
  Budalasti je najveći neprijatelj samom sebi, jer on čini losa djela koja mu donose samo gorke plodove.

  Jedno djelo je loše djelo kada se čovjek zbog njega mora kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati.
  A dobro djelo je ono djelo za koje se čovjek ne kaje i
  čiji plod prima radosno i zadovoljno."

  " Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni.
  Ovakvim mislima budalast čovjek muči sebe.
  Pa, on sam ne pripada sebi, kako će onda sinovi i bogatstvo?"

  "Dobro je lako činiti od dobrog, ali teško od lošeg.
  Loše je lako činiti od lošeg, ali teško od dobrog."

  "Volja za životom je zakon života,
  ko ga ne ispunjava nestaje,
  odnosi ga bujica okolnosti.
  Junak koji stvarno živi,
  uživa radosti življenja."

  Nitko na svijetu ne može promijeniti Istinu. Ono što možemo i trebamo učiniti jest tražiti istinu i služiti joj jednom kada ju pronađemo. Pravi sukob je unutarnji sukob. Iznad okupacijskih vojski i hekatombi eksterminacijskih logora postoje dva nepomirljiva neprijatelja unutar svake duše: dobro i zlo, grijeh i ljubav. Od kakve koristi su pobjede na bojnim poljima ako bivamo poraženi u dubini našeg samog bitka?
  -- Sv. Maximilian Kolbe

  „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.“
  -Martin Niemöller

  Lice Tibeta se mijenja ali po volji kineskih vlasti. Tibetanci u svojoj zemlji polako postaju manjina. O tome u našim medijima ni slova a predsjednik Josipović, kao i ostali svjetski političari, putuju u Kinu i dive se njihovim dostignućima. Svaka im čast na dostignućima u ekonomiji, ali, po mom mišljenju, u ljudskim pravima su u Tibetu i Xinjiangu danas najbliže fašizmu.
  -Stipe Božić


  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.
  -Beowulf

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  Misliš da si ti prvi koji me pokušao ubiti?
  -Beowulf  free counters

  Free Counter
  Free Counter


  Locations of visitors to this page

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se