jelenski blog

ponedjeljak, 09.11.2015.

Trovači

U vremenu kada je Jetsun već ispunio mnoge dužnosti (prema osjetilnim bićima, prim. prev.) koje su prethodno navedene, živio je u unutrašnjosti regije Brin učeni lama imenom Tsaphuwa. Bio je to vrlo bogat i utjecajan čovjek naviknut da zauzima najviše sjedište na okupljanjima puka iz Brina. Pretvarao se da je veliki štovatelj Jetsuna, dok je u sebi izgarao od ljubomore i želje da razotkrije Jetsunovo neznanje kako je on to smatrao. Pokušavao je to ostvariti postavljajući Jetsunu različita teška pitanja pred okupljenim sljedbenicima, a istovremeno se pretvarao da pitanja postavlja u svrhu razjašnjenja svojih vlastitih dvojbi.
A onda u prvom jesenskom mjesecu godine Drvenog Tigra (listopad/studeni 1134. prim. prev.) priređena je velika svadbena svečanost na koju je pozvan i Jetsun. Domaćini su za Jetsuna priredili najviše sjedište na čelu prvog reda uzvanika, a Geshe Tsaphuwa dobio je niže sjedište pored njega. Geshe se poklonio Jetsunu očekujući da će i Jetsun zauzvrat pokloniti se njemu. Jetsun to nije učinio, jer nikada se nije klanjao ili uzvraćao štovanje niti jednoj osobi osim svome vlastitom učitelju, pa niti u ovoj prilici nije odstupio od toga običaja.
Vrlo razočaran Geshe je pomislio:"Što! Zar će se takav školovani pandit kakav sam ja klanjati neznalici poput njega, a on se niti nije udostojio uzvratiti pozdrav! Svakako ću se potruditi da ga ponizim u javnosti." Izvadivši neku filozofsku knjigu obratio se Jetsunu: "O Jetsun! Molim te budi tako dobar da odagnaš moju zbunjenost, prođi kroz riječi ove knjige i objasni mi njihovo značenje."
Na to mu je Jetsun odgovorio: "Što se tiče objašnjenja te dijalektike riječ po riječ, ti sam si dovoljno dobar ekspert, ali da bi se shvatilo njeno istinsko značenje nužno je odreći se Osam Svjetovnih Ambicija, odsjeći im glave, da bi se moglo pokoriti iluzorno vjerovanje u osobni ego te da bi se uviđajući Nirvanu i Samsaru neodvojenima kroz meditaciju u planinskim osamama pokorilo duhovni ego. Nikada nisam cijenio ili izučavao puku sofistriju knjiškog znanja predstavljenog u knjigama kroz konvencionaliziranu formu pitanja i odgovora, a koje se ima memorizirati (i po potrebi kao strijela odapinjati na protivnika); to vodi samo do mentalne zbunjenosti, a ne do takvih praksi koje zaista donose realizaciju Istine. Po pitanju takvog knjiškog znanja ja sam neznalica, a ako sam ikada i znao nešto odavna sam zaboravio. Molim te posluhni pjesmu koji ću sad otpjevati kako bi objasnio svoje razloge za zaboravljanje knjiškoga znanja." Tada je Jetsun otpjevao ovu pjesmu:

Klanjam se pred nogama štovanog Marpe Prevoditelja!
Daleko nek budu od mene sukobi raznih uvjerenja i dogmi

Otkako je Milost Gospodinova stigla u moj um
Nikada nisam zastranio u potrazi za raznim distrakcijama.

Priviknut odavno na kontemplaciju o Ljubavi i Suosjećanju
Zaboravio sam na svaku razliku između sebe i drugih.

Priviknut odavno k meditaciji na svoga Učitelja u halou iznad moje glave
Zaboravio sam sve one koji vladaju pomoću sile i prestiža.

Priviknut odavno k meditaciji na svoje Yidame kao jedno i sa mnom nerazdruživo,
Zaboravio sam na nisku tjelesnu formu.

Priviknut odavno k meditaciji na Izvrsne Istine Nošene Šapatom,
Zaboravio sam sve što je rečeno u pisanim i tiskanim knjigama.

Priviknut, kao što jesam, k izučavanju Temeljnoga Znanja,
Znanje o pogrešivom Neznanju sam izgubio

Priviknut, kao što jesam, na kontemplaciju o Tri Tijela urođena u meni samom,
Zaboravio sam razmišljati o nadi i strahu.

Priviknut, kao što jesam, k meditaciji o ovom i budućem životu kao jednom,
Zaboravio sam na prijetnju rođenja i smrti.

Priviknut odavno da sam izučavam svoja vlastita iskustva,
Zaboravio sam potrebu traženja mišljenja od prijatelja ili rođaka.

Priviknut odavno primjenjivati svako novo iskustvo u svrhu svoga duhovnog rasta,
Zaboravio sam sva uvjerenja i dogme.

Priviknut odavno k meditaciji na ono što je Nerođeno, Neuništivo i Neobitavajuće,
Zaboravio sam sve definicije ovog ili onog pojedinačnog Cilja.

Priviknut odavno k meditaciji na sve vidljive fenomene u vidu Dharmakaye,
Zaboravio sam sve umom stvorene metode meditacije.

Priviknut odavno držati um u Nestvorenom Stanju Slobode,
Zaboravio sam njegove konvencionalne i umjetne primjene.

Priviknut odavno na skromnost tijela i uma,
Zaboravio sam na ponos i oholost moćnika.

Priviknuit odavno smatrati tijelo svojim pustinjačkim utočištem,
Zaboravio sam olakšanja i ugode samostanskih povlačenja.

Priviknut odavno shvaćanju značenja Neizrecivog,
Zaboravio sam kako tražiti korjene imenica te izvore riječi i fraza;

Neka i ti, o učeni, pronađeš to u klasičnim knjigama.


Kad je Jetsun otpjevao tu pjesmu Geshe Tsaphuwa je rekao: "Sve je to možda dobro u skladu s tvojom joginskom vjerom, ali prema našim učenjacima takvi religijski diskursi ne vode nikuda (tj. ne pokazuju pravo ostvarenje ili razumijevanje). Poklonio sam ti se misleći da si visoko napredovala osoba!"
Na te njegove riječi okupljeni ljudi (uključujući i njegove vlastite sljedbenike) počeli su negodovati te su gotovo jednoglasno zavapili: "O Geshe Tsaphuwa, koliko god si ti možda učen i koliko god možda na svijetu ima znalaca poput tebe svi vi niste jednaki najmanjoj dlaci s Jetsunovog tijela, niti ste u stanju ispuniti sićušnu poru oko nje. Bolje ti bi bilo da budeš zadovoljan sjedištem koje ti je dodijeljeno na čelu našeg reda i da se baviš koliko možeš svojom zaradom novca. Što se tiče religije nisi niti namirisan njenim parfemom."

Geshe je bio jako ljut zbog toga ali budući da su svi okupljeni bili protiv njega nije ništa mogao nego je ostao sjediti na svom mjestu u potištenoj tišini. No njegove misli išle su u smjeru osvete: "Taj neznalica Milarepa prikazivanjem ekscentričnih djela i izreka te pričanjem laži kojima teži svrgnuti buddhističku vjeru, u stanju je obmanuti ljude tako da mu daju brojne prinose i darove, dok ja iako učen poznavatelj spisa i najbogatiji i najutjecajniji u ovom kraju za njih se računam manje vrijednim od psa, čak i uz sva moja religijska ostvarenja. To se nekako mora spriječiti."
U skladu sa tom odlukom angažirao je svoju ljubavnicu, obećavši joj vrijedan dragi kamen tirkiz, ako odnese Jetsunu otrovanu sirutku. Ona je to i učinila dok je Jetsun bio u pećini Brin Dragkar. Kako je ispunio dužnosti i upravio one svoje učenike koji su imali povoljnu karmu Putom Emancipacije i Savršenstva, Jetsun je znao da je tijek njegovog života pri kraju bez obzira uzeo otrov ili ne. Međutim predvidio je da ukoliko žena ne dobije tirkiz kao naknadu za svoje djelo unaprijed neće ga dobiti niti poslije (tj. po izvršenju zločina). Zato joj je samo rekao: "Neću zasada uzeti hranu koju mi prinosiš. Donesi mi kasnije i onda ću uzeti."
Misleći da je Jetsun možda otkrio njenu zlu namjeru žena se posramljena i jako uznemirena vratila k Gesheu te mu cijelu zgodu u detalje prepričala. Rekla je da Jetsun zacjelo ima moć providnosti, da je zato prozreo plan i odbio otrovanu hranu. Ali njezin zavodnik ju je pokušao ohrabriti riječima: "Ako bi Jetsun zaista imao takvu moć onda ne bi tražio da mu doneseš hranu kasnije, nego bi ti vratio hranu i tražio od tebe da sama konzumiraš, to je dakle dokaz da on nema moć providnosti. Evo dati ću ti sad tirkiz ali pobrini se da on svakako uzme hranu." Tada joj je dao tirkiz, ali ona je rekla: "Uvriježeno je vjerovanje u narodu da Jetsun ima moć providnosti, a njegovo odbijanje hrane prvi put to samo potvrđuje. Sigurna sam da će hranu odbiti i drugi put. Ne želim tvoj tirkiz, previše se bojim opet ići k njemu i sasvim sigurno neću ići!"
Geshe joj je na to rekao: "Nepismen puk vjeruje da on ima moć, no budući da puk ne poznaje Spise lako biva zavaran njegovim trikovima. U Spisima je osoba koja posjeduje providnost opisana kao sasvim drugačija nego što je on, ja sam time uvjeren da on providnost ne posjeduje. A ako ti ponovno obaviš prinos hrane i uspiješ ga nagovoriti da uzme, tada s obzirom da smo već živjeli zajedno, a kao što poslovica kaže 'nema razlike pojesti malo ili puno češnjaka jer češnjak je češnjak'- mi ćemo nadalje otvoreno pred svima živjeti kao muž i žena. Tada ne samo da će tirkiz biti tvoj nego ćeš biti gospodarica svega što posjedujem, te ćemo zajedno dijeliti i radost i tugu. Budući da mi dakle imamo zajednički interes učini sve što možeš da uspješno izvršiš zadatak!"

Povjerovavši riječima Geshea žena je popustila i drugi put je zamiješala otrov i sirutku i tu mješavinu je odnijela Jetsunu kao prinos hrane kad je on boravio u pećini Trode-Trashi-Gang. Jetsun je odmah nasmiješen uzeo prinos u ruku pa se žena poveselila kako je Geshe bio u pravu kad je rekao da Jetsun ne posjeduje moć providnosti. Ali onda je Jetsun rekao: "Ti si dobila tirkiz za ovo djelo." Ženu je obuzelo žaljenje i strah i počela se tresti, kroz plač je priznala: "Da, Gospodine, dobila sam tirkiz.", poklonila se pred njegovim nogama i preklinjala ga da ne uzme otrovanu hranu nego da hranu vrati njoj koja je kriva za takvu gnjusnu zavjeru, da se ona otruje.
Jetsun je odgovorio: "Kao prvo ni u kom slučaju ti ne mogu dati hranu da se ti otruješ jer je moje suosjećanje za tebe preveliko. Kad bih tako prekršio zavjete Bodhisattve i sam bi podlegao najtežim duhovnim kaznama. Uostalom moj život je sada pri kraju, moj posao je dovršen i došlo je vrijeme da idem u drugi svijet. Tvoja otrovana hrana neće ništa bitno promijeniti. Ipak prvi puta sam odbio uzeti kako bih ti omogućio da dobiješ tirkiz koji ti je obećan kao naknada za tvoj zločin. Sad kada je tirkiz tvoj uzeti ću otrovanu hranu kako bih namirio želju Geshea i kako bih tebe osigurao u posjedu zavjereničkog tirkiza. No što se tiče mnogih obećanja glede budućnosti koja ti je on dao pod uvjetom da uspješno izvedeš zločin u to se ne trebaš pouzdati jer on će te iznevjeriti. Također nema nikakve istine u niti jednoj od tvrdnji koje je on iznio protiv mene. Doći će vrijeme kada ćete se vi oboje duboko pokajati zbog svega. Kada to vrijeme dođe ako budeš u stanju posvetiti ćeš se potpuno pokori i devociji, a ako nećeš moći barem izbjegavaj činiti velike grijehe, čak i pod cijenu svoga života i moli se meni i mojim učenicima u dubokoj i poniznoj vjeri. Ako ostanete bespomoćni vas dvoje biti ćete otcijepljeni od sreće kroz mnoge eone i patnja će vas sasvim obuzeti, zbog toga ću ovaj puta pokušati ublažiti posljedice tvoje loše karme. Ali zapovijedam ti da ovo nikome ne govoriš dokle sam ja živ, doći će vrijeme kada će ovo biti znano svakome. Iako možda ne vjeruješ u sve ostalo što si čula o meni, po ovom pitanju imati ćeš priliku osobno uvjeriti se. Drži to dobro na pameti i čekaj ispunjenje."
Tada je Jetsun užinao otrovanu hranu.


odlomak iz:

Oznake: trovači, tirkiz, Geshe Tsaphuwa

- 21:56 - Komentari (26) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa lošom namjerom govori ili radi, tog patnja prati kao kotač volovsku zapregu.

  Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa dobrom namjerom govori ili radi, tog sreća prati nerazdruživo kao sjena
  Buddha Sakyamuni

  Onaj tko se svim raspoloživim sredstvima
  Trudi postići zadovoljstva samsare
  I nije mu stalo do nikoga osim njega samog
  Toga se može nazvati Inferiornom Osobom.

  Onaj tko zapostavlja životne užitke
  I okreće se od grešnih djela
  Ali ipak brine samo za svoj osobni mir
  Taj treba biti nazvan Osrednjom Osobom.

  Onaj tko sasvim traži potpuno dokinuće
  Svih patnji svih bića jer njihova patnja
  Pripada njegovom vlastitom toku svijesti
  Taj jest Superiorna Osoba.

  Atisha, "Svjetiljka na Putu do Prosvjetljenja"


  Veliki orao istoka
  Maše krilima i leti s lakoćom
  Lebdeći slobodno na nebu
  Bez ikakva straha od pada.
  Na isti način nevezani yogi
  Prirodno živi u zabačenim i izoliranim mjestima,
  Ne radi straha od buke ili smetnje
  Nego zato jer je to put siddha.
  -Milarepa


  Dok trčiš za svojim mislima
  poput psa si koji ganja bačeni mu štap
  Svaki put kad je štap bačen trčiš za njim
  Umjesto toga budi poput lava
  koji umjesto da lovi štap
  svoj pogled skreće prema bacaču.
  Na lava se štap baca samo jedanput!
  -Milarepa


  Mila'i Mgur Bum, Milarepina Pjesma Ljubavi i Suosjećanja

  Prostirem se pred Marpom Prevoditeljem
  Neka me blagoslovi i čuva od sukoba

  Blagoslov moga lame dopire do mojeg uma
  Nikada me nisu porazile smetnje

  Meditirajući na ljubav i suosjećanje
  Zaboravio sam na razliku između sebe i drugih

  Meditirajući na svojeg lamu
  Zaboravio sam one koji su utjecajni i moćni

  Meditirajući uporno na svoj yidam
  Zaboravio sam na prosti svijet osjetila

  Meditirajući na upute tajne tradicije
  Zaboravio sam dijalektičke knjige

  Održavajući čistu svjesnost
  Zaboravio sam iluzije neznanja

  Meditirajući na osnovnu prirodu uma- Trikayu
  Zaboravio sam svoje nade i strahove

  Meditirajući na ovaj život i onaj nakon njega
  Zaboravio sam na strah od rođenja i smrti

  Iskusivši radost osamljenosti
  Zaboravio sam na potrebu ugađanja prijateljima i rođacima

  Usvojivši učenje u svoj tijek svijesti
  Zaboravio sam upuštati se u doktrinarne polemike

  Meditirajući na ono što ne nastaje, ne nestaje i ne traje
  Odbacio sam sve konvencionalne forme

  Meditirajući na percepciju svih fenomena u vidu Dharmakaye
  Zaboravio sam na sve konceptualne forme meditacije

  Boraveći u nepromijenjenom stanju prirodnosti
  Zaboravio sam putove licemjerja

  Živeći ponizno u tijelu i umu
  Zaboravio sam prijezirnost i aroganciju velikaša

  Načinivši samostan unutar svoga tijela
  Zaboravio sam samostan izvan njega

  Prigrlivši duh radije nego slovo
  Zaboravio sam igre riječima


  Ova priča o oslobođenju Milarepe
  Poput Dragulja koji ispunjava želje sjajeći svjetlom akcije
  Osvijetlila je učenje svih Buddha
  I ispunila nade i težnje osjetilnih bića.
  Neka ovaj dragocjeni dar bude ugodan Buddhama prošlosti.

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127

  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna


  Uzrok nemira jest egocentrični um. Kada pojedinac
  prihvati ideju o "Ja" egu nema kraja! Samo Buddha je rekao
  da je to "Ja" bez osnove, nitko drugi nije. Prema tome nema
  druge metode osim njegove da se postigne potpuni mir.
  -Kamalasila


  Buddha reče i ovo:

  "Duga je noć onom koji bdije, dug je put budalastome, koji ne zna za zakon istine.
  Ako putnik ne sretne boljeg od sebe ili bar ravnog sebi, bolje je da sam produži svojim putem,
  jer sa budalastim nema korisnog prijateljstva.

  Budalast čovjek koji je svjestan svojih gluposti, mudar je bar u tome,
  ali budala koja sebe smatra mudrim, stvarno je prava budala.
  Budalasti je najveći neprijatelj samom sebi, jer on čini losa djela koja mu donose samo gorke plodove.

  Jedno djelo je loše djelo kada se čovjek zbog njega mora kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati.
  A dobro djelo je ono djelo za koje se čovjek ne kaje i
  čiji plod prima radosno i zadovoljno."

  " Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni.
  Ovakvim mislima budalast čovjek muči sebe.
  Pa, on sam ne pripada sebi, kako će onda sinovi i bogatstvo?"

  "Dobro je lako činiti od dobrog, ali teško od lošeg.
  Loše je lako činiti od lošeg, ali teško od dobrog."

  Lice Tibeta se mijenja ali po volji kineskih vlasti. Tibetanci u svojoj zemlji polako postaju manjina. O tome u našim medijima ni slova a predsjednik Josipović, kao i ostali svjetski političari, putuju u Kinu i dive se njihovim dostignućima. Svaka im čast na dostignućima u ekonomiji, ali, po mom mišljenju, u ljudskim pravima su u Tibetu i Xinjiangu danas najbliže fašizmu.
  -Stipe Božić

  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.
  -Beowulf

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  Misliš da si ti prvi koji me pokušao ubiti?
  -Beowulf

  Locations of visitors to this page