jelenski blog

petak, 23.10.2015.

Lago del Predil- Monte Lussari

Drugačije se nije moglo nego nakon intenzivnog planinarskog dana (na Špiku) u prijepodne drugog dana leteći obići samo usput neke znamenitosti (poput Ruske kapelice, izvora Soče, Mangartskog sedla). Poslije toga najpametnije je bilo spustiti se rutom kultne Mangartske ceste u Italiju na ručak.
Tu smo kraj Predilskog jezera (Lago del Predil) našli jedan pogodni stol s klupama pa smo ručali.

Nakon ručka sam samo nakratko prošetao obalom da okinem par slikica. Nažalost ostali članovi ekspedicije nisu bili više za nikakvu dužu šetnju, a mogli smo (možda) opšetati se oko čitavog jezera


Tu se naziru Cinque Punte


Na devetstotinjak metara nadmorske visine ali Predilsko jezero je pravo alpsko jezero!
A onda sam u jednoj uvali susreo Patka i Patku što mi je bilo jako čudno, jer nisu mi ništa rekli da će i oni baš toga dana prolaziti tim krajevima.


I oni su sami priznali da je to stvarno jedna jako neobična slučajnost, ali da ne mogu sad puno pričati sa mnom jer moraju nešto izroniti iz jezera Lago del Predil, a radi čega su i došli, te da ćemo pričati o svemu podrobnije kad dođemo doma...


Cinque Punte (Pet Vrhova) nad mjestašcem Cave del Predil- sa ceste prema Trbižu. Vrlo živopisne stijene. Nemam pojma da li je to ispenjivo bez štrika i klinova, moram se informirati.

Monte Lussari ili slovenski: Svete Višarje (1766m) je planinski vrh iznad Tarvisia (Trbiža).
Planinski vrh je ujedno i mjesto hodočašća u marijansko svetište Majke Božje Višarske.


Inače nisam pobornik osvajanja planinskih vrhova pomoću žičare ali kako nam je to bio ležeran drugi dan nakon jake alpske ture u Sloveniji nisam se ništa bunio.
Cijena uspona u gondoli je 14 eura (povratna karta). Vožnja traje petnaestak minuta ako sam dobro procjenio. Čovjeka uz ljuljuškanje gondole mogu obuzeti čudne misli... zašto ne na sve vrhove postaviti žičare? Zar ne bi bilo lakše tako nego hvatati zrak na stijenama, na siparima, na serpentinskim stazicama? Lijenost je vražja stvar :-((

Tu se inače zimi skijaju... ljudi koji se znaju skijati.


Samo što smo mi stigli gore već su drugi čekali u repu da se spuste gondolama dolje. Takav je masovni turizam na pokretnoj... sajli :-P


Zgrada žičare, u pozadini je vidljiv križ na nižem od dva vrha Mt. Lussari.


Pogled na Kanalsku dolinu (Val canale) i mjestašce Camporoso In Valcanale koje se nalazi malo zapadnije od Trbiža i odakle kreće žičara na Monte Lussari.


A Svete Višarje (Monte Lussari) je odlično mjesto. Kao mali gradić na vrhu planine.
Crkva je okružena raznim ugostiteljskim objektima i suvenirnicama.


Crkvena vrata.


Iz nutrine crkve jedna a la @geomir ;-)


Simpatično je to izrekao o "trima europskim plemenima" taj slovenski teolog, 1933. g. svakako i u skladu sa današnjim smjernicama EU. Šteta što tabla ne spominje kuriozitet da je u tom svome silnom žaru europskog bratstva i antikomunizma kolaborirao s Talijanima, inforimirao ih o partizanima i predlagao kako ih eliminirati, a radi čega su ga '42. u Ljubljani koknuli njegovi zemljaci... Ali hej, to bi ionako samo pokvarilo štimung ovih toplih stihova ;-))

Zadnja nedjeljna misa počinje u 3. Trojezična je, na njemačkom, slovenskom i talijanskom jeziku, kao što je i sve drugo tu trojezično, no ono što je mene zanimalo da li ćemo negdje pročitati ili čuti nešto na mističnom furlanskom jeziku, jer ovo je na kraju krajeva Furlanija, ali to se ipak nije dogodilo, ili možda ja nisam prisluškivao dovoljno pažljivo :-S


Najviši vrh Monte Lussari na brdašcu je iza crkve (a evo i mene radi usporedbe)


Tu su podno križa kamenčićima ispisana neka imena, valjda za sreću.
Vidik sa vrha prema crkvi i tamo na kraju platoa vidljiv je onaj niži vrh također sa križem.


Dvogled na stativu može se koristiti besplatno.


Teško je popratiti koji okolni vrh se kako zove i u kojoj je zemlji. Oni najviši prema istoku su svakako u Sloveniji, a brda prema sjeverozapadu su već u Austriji.

Da li bi ovo mogao biti Jalovec?
Rododenro gostionica- nazvna po rododendronu ili po hrvatski- pjenišniku, cvijetu koji je uz runolist simbol planinskih krajeva.


I idemo dolje. U gondoli spust nije brži od nego uspona, što je (pretpostavljam) frustrirajuće za svakog poletnog i agilnog planinara, ali zato štedi koljena :-)


No onda smo kad smo se spustili ugledali smo na zidu čekaonice žičare ovu sliku koja prikazuje Svete Višarje u zimskom ambijentu (da to je ogromna slika na zidu ali fotografirao sam ju tako da se ne vidi rub, a sve za potrebe obmanjivanja lakovjernih da smo gore bili po zimi, pssssst!)
No sasvim ozbiljno mislim da tu nebi bilo loše doći zimi i u onaj Rododendro kafić na čaj s rumom (ili donijeti sobom flašicu pelinkovca), koji znaju skijati, mogu se i skijati.

Ako želite u svakom trenutku znati što se događa na Mt. Lussari ovo je link webcamere:
http://www.hribi.net/spletna_kamera/svete_visarje/781

A mi smo spustivši se u nizinu otišli nizinskom cestom prema Kranjskoj gori i doma.

Oznake: gondola, Lago del Predil, Patke

- 19:56 - Komentari (27) - Isprintaj - #

srijeda, 07.10.2015.

Gromovača-Veliki Pivčevac-Krasno

Četvrti i posljednji dio reportaže sa srpanjske šetnje sjevernim Velebitom:


Nastavljamo po Premužićevoj stazi od Rossijeve kolibe u prema Zavižanu.

Gromovača je relativno lako dostupni vrh, stazica se odvaja od Premužićeve staze i za petnaestak minuta smo na vrhu.

Ovdje je napisano 1675m, ali u većini literature se navodi visina Gromovače 1676m, zašto je to interesantno, spomenuti ću kasnije.
Neki koji su se prošle noći seljakali iz skloništa na dvorište dok je trebalo spavati sad zato spavaju na Gromovači, a ja sam dotle vrlo bistar i energičan i ne treba mi čak niti energija kamena kao dan prije na Malom Rajincu ;-)


Tu s Gromovače se otvara pogled baš na dva robijaška otoka


Prvi je naravno Goli otok, a Sv. Grgur onaj zeleniji iza Golog je drugi robijaški otok, a bio je za žene ono što je Goli otok bio za muškarce.
Poznavao sam jednoga gospodina koji je robijao na Golom otoku, nema ga više, a bio je interesantan i tragičan čovjek, pred kraj života povučen izvan svjetovnih tokova, kao polupustinjak, djelovao je uvijek smireno, posvećeno i prijateljski, bavio se rezbarenjem drva i kalemljenjem voćnih sadnica. Neke voćke u mojem voćnjaku su kupljene davno još iz njegovog uzgoja. Malo sam se prisjetio toga gospodina.
Spust s Gromovače teži je od uspona, a to je tako sa svim vrhovima.


Šibamo bez zaustavljanja Premužićevom stazom, na kojoj se sporadično već pojavljuju prvi jutarnji planinari.


I nakon dva do dva i pol sata pristižemo na startnu poziciju ispod Zavižana s koje kreću planinari.


Malo smo zalegli ispod table i diskutiramo ima li smisla zaletjeti se na tridesetminutni uspon do PD Zavižan na pivu, pa onda vratiti se...


Naš lider zdvaja nad daljnjim tijekom ekspedicije :-S
Razgovaramo još nakratko i s grupom penzionera koji su stigli na ekskurziju s busom iz Zagreba. Zaključili smo da je gužva na Zavižanu prestrašna i da nema svrhe gubiti vrijeme usponom gore, dok nas čeka nas još pola dana jahanja natrag do Krasna.

Dok se spremamo spustiti niz cestu do odvojka stazice za Vukušić sniježnicu prolazi s autom ekipa iz Sv. Patrika koju smo sinoć upoznali kod lugarnice Veliki Lom. Očito su tulum završne noći preživjeli, ali im je i jutarnji start nešto kasniji :-))


Tu se stepence spuštaju s ceste, ostavljaju se ruksaci i spušta se u snježnu vrtaču...
...ona je tu dolje u grotlu ispod stijene, skrivena od vreve koja jača na cesti.

Ha, kako je samo bilo fantastično onda u najvećoj srpanjskoj vručini čeprkati po snijegu.


U sniježnici je hladno kao da je klima uređaj uključen na najjače, (tu sam i ja u sivoj kapi i majici bez rukava) Ali onda čim smo se uzdigli natrag strmom stazicom preko stijene, niti dvadesetak metara od snijega, zapuhnula nas je takva sparina, da sam se htio vratiti odmah dolje! Čovjek se brzo privikne na ono što mu paše. Meni je Vukušić sniježnica možda čak i bila pravi vrh te ekspedicije!

Vukušić sniježnica je kako već rekoh, neposredno ispod makadamske ceste, a kad smo se uspentrali van iz snježne vrtače malo smo htjeli predahnuti na onim stepenicama. No na cesti nekakva potjera rendžerskog vozila za nekim autom koji vjerojatno nije platio parkiranje...
To je sve već turistička zona, ta PD Zavižan je odmah tu gore na pola sata pješice, a autom po makadamu par minuta. Nema tu više nekog iskustva divljine... usred ljeta definitivno ne.

Zabrinuti da ne zaglavimo u kakvoj gunguli (i da nam rendžeri još na kraju ne naplate ulaznice u NP :-) krenuli smo u taktičko povlačenje prema granicama nacionalnog parka- u smjeru posljednjeg vrha koji smo imali u planu osvojiti. To je bio punim imenom i prezimenom Veliki Zavižanski Pivčevac, koji se najčešće skračeno naziva samo Veliki Pivčevac.
Interesantno i Veliki Pivčevac i Gromovača imaju istu nadmorsku visinu 1676m, a osim njih još dva vrha također u sjevernom Velebitu imaju tu istu visinu- to su Veliki Zavižan i Vratarski kuk, mislim da je to onda sigurno najpopularnija visna među vrhovima Hrvatske.
Interesantno je i da naziv Pivčevac nema (kako sam logično pretpostavio kad sam prvi put čuo) nikakve veze s pivom :-( ne, to je ipak od riječi pivac- pijevac, a u dijalektu se tako naziva tetrijeba, tu veličanstvenu pticu!


Tetrijeba na Pivčevcu nismo našli, ali smo našli ovaj odličan vidik prema onom što nas čeka- dugi marš preko Jezera natrag u Krasno.

Spust s Pivčevca je bio jako strm i težak, počela su me tamo već mučiti koljena kako je to obično bude kod dugih spusteva. A s Pivčevca smo se spustili prema račvištu staza na Buljevcu (to je livada na prijevoju smještena zapadno od jezerskih livada i od njih je odvojena šumom).
Odande preko Šerganovca, najzapadnijeg dijela jezerskih livada, pratimo sjenu jela i zadržavamo se malo u predahu ispod jedne, a onda dalje nema druge nego preko otvorene prerije.


Šerganovac, tu ima dosta crnogorice i vrtoglavih ponikvi.


I onda se preko blagog prijevoja stiže na centralni dio Jezera.

Vrućina je tada bila najveća, to je bilo jedan ili dva sata... zamišljam kroz neko vrijeme da smo kao otpad u jednoj velikoj i lijepoj spalionici otpada... ali tu misao nisam dijelio s drugima.


Nije fatamorgana nego se polako ukazuje mistična Crkvina. Krug po sjevernom Velebitu je time zatvoren. Tu smo bili jučer kad išli na jug prema Malom Rajincu, a sad se vraćamo sa sjeverozapada.


Na Crkvini ispijam posljednju kap vode :-( mislim si kako nije neka šteta jer je bila skroz bljutavo topla. Lider puta me tješi da ima on još bljutave vode u čuturici ako mi bude trebalo.
Ne zadržavamo se više dugo, treba se maknuti sa sunca u šumu, počinjemo pravi usiljeni marš preko centralnog dijela Jezera, a onda nakon kratkog predaha na rubu šume idemo u beskrajni serpentinski spust prema Krasnom. Koljena su me ozbiljno počela gnjaviti, a spustu nije bilo kraja :-P
Na spustu već nam je svega bilo dosta, što je očito jer nitko ništa nije uslikao :-P


Tek kad smo se prizemljili u Krasnom, opet smo živnuli.

Nekako smo dospjeli do neke dražesne gostionice čijeg naziva se nažalost ne sjećam, ali bilo je baš fino tamo


Polako smo se počeli rehidrirati sa specijalnim napitcima.

Tako je završila ekskurzija Velebit 2015. Važno iskustvo sjevernog Velebita je usvojeno, učvršćeni smo u namjeri da se na Jezera opet kad-tad dovučemo, a meni osobno je najinteresantija opcija logorovanja na Jezerima tijekom kojega bi se detaljno istražilo sve zakutke toga livadnog kompleksa, zajedno s izvorom vode i špiljom u šumi na sjevernom rubu koji su ucrtani u kartama, a ovaj put su nam bili predaleko izvan rute.

Oznake: Vukušić sniježnica, Veliki (Zavižanski) Pivčevac, Šarganovac

- 21:56 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2015 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa lošom namjerom govori ili radi, tog patnja prati kao kotač volovsku zapregu.

  Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa dobrom namjerom govori ili radi, tog sreća prati nerazdruživo kao sjena
  Buddha Sakyamuni

  Onaj tko se svim raspoloživim sredstvima
  Trudi postići zadovoljstva samsare
  I nije mu stalo do nikoga osim njega samog
  Toga se može nazvati Inferiornom Osobom.

  Onaj tko zapostavlja životne užitke
  I okreće se od grešnih djela
  Ali ipak brine samo za svoj osobni mir
  Taj treba biti nazvan Osrednjom Osobom.

  Onaj tko sasvim traži potpuno dokinuće
  Svih patnji svih bića jer njihova patnja
  Pripada njegovom vlastitom toku svijesti
  Taj jest Superiorna Osoba.

  Atisha, "Svjetiljka na Putu do Prosvjetljenja"


  Jedna baklja može raspršiti tminu koja traje tisuću eona.
  -Tilopa

  Kada pravilno ispitaš svoj um, prestaješ za svoje probleme okrivljavati druge.
  -Lama Thubten Yeshe

  -Moderni čovjek živi u obmani da zna što želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi
  -Erich Fromm

  Nije nikakav znak zdravlja biti dobro prilagođen bolesnom društvu.
  -Krishnamurti

  Ako sam slobodan to je samo zato jer uporno bježim.
  -Jimi Hendrix

  Neznalice postavljaju pitanja na koje su mudri ljudi odgovorili pred tisuće godina.
  -Johann Wolfgang von Goethe

  Kada postane očigledno da se cilj neće moći ostvariti, nemoj promjeniti cilj, promjeni postupak ostvarenja cilja.
  -Konfucije

  Pijevac kukuriče samo kad ugleda svjetlost zore. Stavite ga u tamu i nikad neće zakukurikati. Ja sam vidio svjetlo i kukuričem!
  -Muhammad Ali

  Kakva bi tišina nastala kad bi svi ljudi govorili samo ono što znaju.
  -Karel Čapek

  Po meni čovjek treba marljivo brusiti vlastiti dijamant, ne preostaje mu ništa baš ništa drugo za raditi u životu. Odnosno, nit ne može ništa drugo nego ili dangubiti (što ležeći, što kopajući po vrtu, što filozofirajući i premišljajući) ili aktivno brusiti. Ako je priroda njegovog dijamanta jednostavnost, rezultat će i biti jednostavnost. Biti će jednostavan na početku , na putu i na cilju. Ako je pak kompleksnost, kompliciranost (ili što god drugo smatrali opreci jednostavnosti) , biti će onda to. Jednostavno, ne može biti ništa drugo.
  -Lilianke

  Istina je da smo ujedno fantastačna bića ali si tako lako prerežemo krila u čast onoga što se zove "matrica".
  -Neverin

  Avalokitešvara ima svoje planove i uopće ne mora značiti da se oni i ne provode. Božansko suosjećanje ima vrlo široku platformu koja nije na prvu loptu...
  -Mariano Aureliano

  Moja poanta je bila ta da mi se čini da većina ljudi stupi u život jako nesigurno, a onda počne raditi samo ono što vide oko sebe; ponavljati neke određene obrasce ponašanja. Nakon nekog vremena život uzme svoj zamah i nema više vremena za preispitivanje i uskoro smo u penziji i čekamo da smrt pokuca na vrata.
  -Unusual suspect

  “Intuitivni um sveti je dar, a racionalni um onaj koji vjerno služi.
  Stvorili smo društvo koje odaje počast slugama, a koje je zaboravilo na dar.” - Einstein

  Opasno je živjeti u svijetu i to ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to gledaju i ništa ne čine.
  -Albert Einstein

  Parafrazirati ću Thoreaua… radije nego ljubav, nego novac, vjeru, slavu i poštenje… daj mi istinu.
  Christopher McCandless (Alexander Supertramp)

  Ne šalji um u potragu za samim sobom;
  nema uma, njegova suština je prazna.
  Pa ipak, iako prazan, nema mu kraja,
  i sve je jasno.
  U velikom spokoju, gde jasnoća i praznina nisu odvojeni,
  budi vrhunski meditant neometene meditacije nemeditacije.
  -Lama Gendun Rimpoche

  Ako koristiš svoj um za proučavanje stvarnosti nećeš razumjeti niti svoj um niti stvarnost.
  Ako proučavaš stvarnost ne koristeći um, razumjeti ćeš oboje.
  -Bodhidharma


  Nisam ovdje ni tamo.
  Nisam u pravu niti u krivu.
  Ne postojim,ali nisam ne-postojeć.
  Nit sam u Samsari niti u Nirvani.
  Svim Buddhama klanjam se zbog učenja o praznini. Hvala Vam!

  Pobjednička zastava Buddhine Mudrosti
  Šesnaesti Gyalwa Karmapa Rangjung Rigpe Dorje vidio je ovu zastavu u snu i objavio „Gdje se god bude vila ova zastava Dharma će cvjetati“ Povijesno gledano predviđanja Karmapi pokazala su se točnima

  Pravo je tibetanskoga naroda samoodređenje i slobodna praksa tradicije Prosvjetljenja u svojoj vlastitoj zemlji.

  Veliki orao istoka
  Maše krilima i leti s lakoćom
  Lebdeći slobodno na nebu
  Bez ikakva straha od pada.
  Na isti način nevezani yogi
  Prirodno živi u zabačenim i izoliranim mjestima,
  Ne radi straha od buke ili smetnje
  Nego zato jer je to put siddha.
  -Milarepa


  Dok trčiš za svojim mislima
  poput psa si koji ganja bačeni mu štap
  Svaki put kad je štap bačen trčiš za njim
  Umjesto toga budi poput lava
  koji umjesto da lovi štap
  svoj pogled skreće prema bacaču.
  Na lava se štap baca samo jedanput!
  -Milarepa


  Mila'i Mgur Bum, Milarepina Pjesma Ljubavi i Suosjećanja

  Prostirem se pred Marpom Prevoditeljem
  Neka me blagoslovi i čuva od sukoba

  Blagoslov moga lame dopire do mojeg uma
  Nikada me nisu porazile smetnje

  Meditirajući na ljubav i suosjećanje
  Zaboravio sam na razliku između sebe i drugih

  Meditirajući na svojeg lamu
  Zaboravio sam one koji su utjecajni i moćni

  Meditirajući uporno na svoj yidam
  Zaboravio sam na prosti svijet osjetila

  Meditirajući na upute tajne tradicije
  Zaboravio sam dijalektičke knjige

  Održavajući čistu svjesnost
  Zaboravio sam iluzije neznanja

  Meditirajući na osnovnu prirodu uma- Trikayu
  Zaboravio sam svoje nade i strahove

  Meditirajući na ovaj život i onaj nakon njega
  Zaboravio sam na strah od rođenja i smrti

  Iskusivši radost osamljenosti
  Zaboravio sam na potrebu ugađanja prijateljima i rođacima

  Usvojivši učenje u svoj tijek svijesti
  Zaboravio sam upuštati se u doktrinarne polemike

  Meditirajući na ono što ne nastaje, ne nestaje i ne traje
  Odbacio sam sve konvencionalne forme

  Meditirajući na percepciju svih fenomena u vidu Dharmakaye
  Zaboravio sam na sve konceptualne forme meditacije

  Boraveći u nepromijenjenom stanju prirodnosti
  Zaboravio sam putove licemjerja

  Živeći ponizno u tijelu i umu
  Zaboravio sam prijezirnost i aroganciju velikaša

  Načinivši samostan unutar svoga tijela
  Zaboravio sam samostan izvan njega

  Prigrlivši duh radije nego slovo
  Zaboravio sam igre riječima


  Ova priča o oslobođenju Milarepe
  Poput Dragulja koji ispunjava želje sjajeći svjetlom akcije
  Osvijetlila je učenje svih Buddha
  I ispunila nade i težnje osjetilnih bića.
  Neka ovaj dragocjeni dar bude ugodan Buddhama prošlosti.

  Arya Nagarjuna

  Buddha je neke ljude podučavao učenjem dualizma da im pomogne
  izbjeći grijeh i zadobiti duhovnu dobrobit.
  Druge je podučavao ne-dualizmu, koji je nekima bio zastrašujuć.

  Prinijeti kao žrtvu tri stotine posuda hrane triput dnevno ne može se mjeriti sa
  duhovnom korišću koja se postigne jednim trenutkom ljubavi.

  Sve filozofije su mentalne fabrikacije.
  Nikada nije postojala jedna jedinstvena doktrina po kojoj bi pojedinac mogao spoznati pravu srž stvari.
  -Nagarjuna

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127


  Odajem poštovanje umu,
  koji je poput dragulja koji ispunjava želje,
  kojim možemo postići sve naše ciljeve.
  Priroda uma osnova je svega;
  ni u Samsari, ni u Nirvani, ničega nema što iz njega ne izvire.
  Guhyagarbha tantra

  Na putu ka istini
  čovjek moze napraviti
  samo dvije greške.
  Da ne prođe cijelim putem,
  ili - da ne krene.
  -Buddha


  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna


  Uzrok nemira jest egocentrični um. Kada pojedinac
  prihvati ideju o "Ja" egu nema kraja! Samo Buddha je rekao
  da je to "Ja" bez osnove, nitko drugi nije. Prema tome nema
  druge metode osim njegove da se postigne potpuni mir.
  -Kamalasila


  Kakva god je radost na svijetu
  Proizlazi iz želje da drugi budu sretni,
  A kakva god je patnja na ovom svijetu
  Proizlazi iz želja da ja budem sretan.

  Postoji li potreba da se kaže nešto više?
  Djetinjasti rade u svoju korist,
  Buddhe rade za dobrobit drugih.
  Pogledaj samo razliku među njima!
  -Shantideva


  U radosti i boli svi su jednaki
  Dakle budi čuvar svih kao samoga sebe
  -Shantideva

  Spasi me od sumnje, toga strašnog duha,
  Okrutnog koji plovi nebom
  Krajnje sljepoće, koji šteti
  Mojem stremljenju ka uvjerenju,
  Koji ubija moje oslobođenje
  -Prvi Dalaj Lama Gedun Drub


  Ako se pokušaš na trenutak sprijateljiti
  s neprijateljem postat će ti prijatelj.
  Ako se ponašaš prema prijatelju kao
  prema neprijatelju isto će se tako promjenit
  i u suprotno. Zato mudri nikada ne podliježu
  vezivanju za hranu, odjeću ili ugled kao ni za
  prijatelje i neprijatelje razumijevajući ne-trajnost
  privremenih odnosa. Otac postaje sin u
  drugom životu, majka postaje žena,
  neprijatelj prijatelj. Sve se uvijek mijenja.
  Prema tome ništa nije definitivno u Samsari.
  -Shakyamuni Buddha


  Buddha reče i ovo:

  "Duga je noć onom koji bdije, dug je put budalastome, koji ne zna za zakon istine.
  Ako putnik ne sretne boljeg od sebe ili bar ravnog sebi, bolje je da sam produži svojim putem,
  jer sa budalastim nema korisnog prijateljstva.

  Budalast čovjek koji je svjestan svojih gluposti, mudar je bar u tome,
  ali budala koja sebe smatra mudrim, stvarno je prava budala.
  Budalasti je najveći neprijatelj samom sebi, jer on čini losa djela koja mu donose samo gorke plodove.

  Jedno djelo je loše djelo kada se čovjek zbog njega mora kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati.
  A dobro djelo je ono djelo za koje se čovjek ne kaje i
  čiji plod prima radosno i zadovoljno."

  " Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni.
  Ovakvim mislima budalast čovjek muči sebe.
  Pa, on sam ne pripada sebi, kako će onda sinovi i bogatstvo?"

  "Dobro je lako činiti od dobrog, ali teško od lošeg.
  Loše je lako činiti od lošeg, ali teško od dobrog."

  "Volja za životom je zakon života,
  ko ga ne ispunjava nestaje,
  odnosi ga bujica okolnosti.
  Junak koji stvarno živi,
  uživa radosti življenja."

  Nitko na svijetu ne može promijeniti Istinu. Ono što možemo i trebamo učiniti jest tražiti istinu i služiti joj jednom kada ju pronađemo. Pravi sukob je unutarnji sukob. Iznad okupacijskih vojski i hekatombi eksterminacijskih logora postoje dva nepomirljiva neprijatelja unutar svake duše: dobro i zlo, grijeh i ljubav. Od kakve koristi su pobjede na bojnim poljima ako bivamo poraženi u dubini našeg samog bitka?
  -- Sv. Maximilian Kolbe

  „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.“
  -Martin Niemöller

  Lice Tibeta se mijenja ali po volji kineskih vlasti. Tibetanci u svojoj zemlji polako postaju manjina. O tome u našim medijima ni slova a predsjednik Josipović, kao i ostali svjetski političari, putuju u Kinu i dive se njihovim dostignućima. Svaka im čast na dostignućima u ekonomiji, ali, po mom mišljenju, u ljudskim pravima su u Tibetu i Xinjiangu danas najbliže fašizmu.
  -Stipe Božić


  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.
  -Beowulf

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  Misliš da si ti prvi koji me pokušao ubiti?
  -Beowulf  free counters

  Free Counter
  Free Counter


  Locations of visitors to this page

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se