jelenski blog

nedjelja, 22.02.2015.

Jelen ko jelenha jelen ko jelen... nego što bi drugo bio :-S
...ali onda i nije baš sve kako se čini.

Fascinantno kako se en face doima poput običnog jelena! Tek iz profila prikazuje se da je lopatar.
Naravno, otkriva ga na prvi pogled i to što je triput manji od običnog jelena :-D


Gospođa Mačkoba ne odobrava nikakvo prebacivanje pažnje na jelenka lopatarka. Veli da je to "zamjena teza". Bit će da ne razumije pravilno što znači ta danas popularna sintagma nego jednostavno ponavlja ono što čuje na tv ili pročita u novinama :-S
Putujući u Rajagahu Buddha je vidio stado jelena. Među njima je bilo i šepavo lane*. Buddha je uzeo lane i ponio ga. Pristupio je goniču i upitao ga kamo goni to stado jelena. "To su jeleni kralja Bimbisare **. Biti će prineseni kao žrtva paljenica u svetoj vatri"- odgovorio je gonič. Buddha je nastavio s njim noseći lane cijelim putem do Rajagahe. "Kralju, ubijanje nevinih životinja je okrutno djelo. Neće ti donijeti sreću." - rekao je Bimbisari. Zatim je kralju i njegovim dvorjanima dao opširno učenje na temu svetosti života i zakona karme. Primivši učenje kralj i njegovi ljudi obratili su se i pristupili utočištu u Buddhi.

*strogo tehnički gledano mlado jelena nije lane nego se naziva tele, lane je mladunče srne. Ali eto upotrijebio sam namjerno krivu riječ jer bolje zvuči u ovom kontekstu i poznatija je, no svejedno imajmo na umu što je ispravno

**kralj Bimbisara bio je vladar kraljevstva Magadha iz dinastije Haryanaka, to je bila druga dinastija tog kraljevstva koja je smijenila prvu 684.g. pr. Kr. Prijestolnica kraljevstva bila je Rajagriha (ili na palijskom jeziku Rajagaha kako se često navodi u buddhističkim tekstovima), a to je današnji grad Rajgir u indijskoj saveznoj državi Bihar. Prijestolnica je preseljena kasnije u Paliputru (današnji grad Patna), a preseljenje prijestolnice je izvršio Bimbisarin sin kralj Ajatashatru.

Bimbisara je proširio kraljevstvo Magadha na temeljima kojega je kasnije nastalo slavno carsto Maurya (također s prijestolnicom Paliputrom.) Mauryansko Carstvo utemeljio je Chandragupta Maurya 322. pr. Kr., a njegov sin bio je kralj Bindusara, a Bindusarin sin, dakle unuk Chandragupte Maurye bio je Ašoka Veliki, najveći buddhistički vladar Indije (304.-232. pr. Kr.) Ime Bimbisare kralja Magadhe, suvremenika Buddhe Šakjamunija i ime kralja Bindusare iz dinastije Maurya koji je živio nekoliko stoljeća kasnije treba jasno razlikovati.
Ovo spominjem zato jer u nekim napisima može se pronaći da je kralj Bimbisara, suvremenik povjesnoga Buddhe, bio djed Ašoke Velikog. Čini mi se da sam jedno davno u nekom tekstu stavio neku referencu na to, a sad ne sjećam se više u kojem je to teksu bilo. Uglavnom radi se o sasvim različitim dinastijama i sasvim različitim ljudima između kojih je razmak od nekoliko stoljeća. Na temeljima Bimbisarinog kraljevstva Magadhe jest zaista izraslo slavno carstvo Maurya ali nema veze između tih vladarskih linija jer nekoliko dinastija vladara se smijelnilo u međuvremenu. Kralj Bimbisara spominje se u mnogim sutrama kao Buddhin učenik, prijatelj i pokrovitelj. Svoj kraljevski park Veluvana u Rajahgahi poznat i kao Bambusov Šumarak predao je na korištenje Buddhi i njegovoj zajednici redovnika. Tako je nastao samostan Veluvana prvi čvrsti i trajni samostan u kojem su redovnici održavali meditacijsko povlačenje tijekom kišne sezone kad nisu mogli putovati- (to je vassa- godišnji kišni retreat u trajanju od 3 mjeseca koji teravadski buddhisti održavaju i danas). Do tada su kroz kišnu sezonu uobičajeno boravili u šumi u improviziranim nastambama s krovom od lišća i trave. U sutrama se spominje da je Buddha u samostanu Veluvana proveo tri uzastopne kišne sezone i još tri kasnije tijekom života. U Veluvani (ili negdje u okolici Rajagahe) se obratio i brahman Kassapa, poznati u povijesti kao Maha (Veliki) Kassapa. Nakon parinirvane Buddhe Šakjamunija i dvojice glavnih učenika Mogallane i Sariputtre (koji su umrli još prije njega), Maha Kassapa je bio taj koji je vodio Prvi Buddhistički Koncil u špilji Sattapanni također u blizini
grada Rajagahe.

Oznake: jelen, Bimbisara, Rajagaha

- 20:16 - Komentari (172) - Isprintaj - #

petak, 06.02.2015.

Nebulosis II. dio (Fratar-Istočni greben-Grobnik) II. dio
Tu negdje smo stali na spustu s Fratra. Na kraju nije vođa puta sišao u bezdan, lelujao je na rubu neko vrijeme i predomislio se na kraju valjda, a ja se nisam nešto žurio za vođom.


Evo i mene u neprikladnoj kabanici, nije namjenjena baš za planinarenje ali odlično štiti od vjetra i kiše.
S fratarskog krša spuštamo se u izvrsnu malu šumsku udolinu. Neko vrijeme lamentiramo kako je to izvrsno mjesto za bivakiranje u slučaju nužde, pa i bez takvog slučaja, ali po boljem vremenu.
Stazom preko travnatih padina i opet u šumu. Vidici koji je odavde otvaraju za vedrog vremena su spektakularni. Tako sam čuo.
Eto nešto zanimljivo, svježi medvjeđi trag, oh kako uzbudljivo :-P
Što bi dao da je s nama u tom trenutku bio netko od medvjedofobne (i hašomanske) ekipe koju smo upoznali u listopadu u Ratkovom skloništu na Kapeli.
Vjerojatno bi trenutačno uspuzali na vrhove jela i tamo pripaljivali svoje "šitove" (njihova terminologija :-) dok ne ni došli k sebi...hm :-( čega sve ne susretne čovjek u planini ... kakve divljači :-(( o tome bolje niti ne razmišljati.

Kiša počinje jako padati.


Dolazimo do križanja staza kod nekog betonskog pojilišta, ne sjećam se točnog naziva ove lokacije. Odavde se može i prema Platku ali je daleko.
Vođa puta i dalje je vrlo zadovoljan prijeđenim kilometrima i vremenskim uvjetima koji nas prate.
Prema Podkilavcu krećemo smjerom "preko istočnog grebena" paralelno s klancem Mudna Dol.


Pogled na spektakularnu Mudnu Dol, kao i na sve ostalo je naravno ograničen radi magle.

U šumi nalazimo neke zanimljive biljke, to će netko valjda znati kakve, ovo prvo s crvenim bobicma je vjerujem, veprina, jako rijetka i fascinantna biljčica, a ono igličasto nemam pojma što je.


Ovdje na vrlo strmoj padini Istočnog grebena ukazujem na to kako rapidno gubimo na nadmorskoj visini i spuštamo se u klanac Mudna Dol


I spustismo se u samo dno klanaca Mudna Dol koji je na tom niskom dijelu prorašten šikarom. Ipak prema nekim izvještajima tu se znaju prilično jake bujice slijevati nakon dugotrajnijih kiša ili kod juženja velikog snijega u planini.
Dolje malo niže već počinju polja, ostaci pastirskih stanova zarasli u šikaru.


I to je to opet smo na ravnom terenu Grobnika.
Kiša je po peti ili šesti put prestala. Iako planinarske štapove ne posjedujem, niti ne koristim, jer neću biti dio mainstreama, ovaj štap na slici sam samo posudio od vođe puta u svrhu obrane od pastirskih pasa na Grobničkom polju. To je bila njegova ideja, ne moja, ja se pasa ne bojim. Uopće... niti vuka niti medvjeda.


Malo dalje pasu magarci.
Malo sam se zabrinuo izdaleka gledajući da su to neki veliki psi, tipa kangal
ili nešto... ali kangala nije bilo nego su to bili magarci.
Nisam se zapravo niti zabrinuo.

I odosmo iz Podkilavca.
Ali na povratku smo nakratko posjetili Lokvarsko jezero.


Prvo pogled odozgo s ceste.

Pa onda i dolje na branu


Suha strana brane


I mokra


Olujni vjetar je puhao, nismo se dugo zadržali na jezeru. Možda bi trebalo doći i odvoziti biciklistički krug oko jezera. To je svakako jedna mogućnost.

Na kraju moram još jedanput se zahvaliti gospođi domarki i gospodinu domaru na PD Hahlići koji su nas lijepo ugostili zanimljivim pričama, korisnim savjetima i fantastičnim planinskim čajem.

UPDATE!!!:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hgssovci-spasili-dvoje-domara-planinarskog-doma-hahlic/799819.aspx

Oznake: Istočni greben, Mudna Dol. magarci

- 18:07 - Komentari (45) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2018 (4)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (3)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (3)
Lipanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (2)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • jelenske teme

  CURRENT MOON


Linkovi

 • Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa lošom namjerom govori ili radi, tog patnja prati kao kotač volovsku zapregu.

  Um je preteča svih stvari, um ih stvara i njima upravlja. Tko sa dobrom namjerom govori ili radi, tog sreća prati nerazdruživo kao sjena
  Buddha Sakyamuni

  Onaj tko se svim raspoloživim sredstvima
  Trudi postići zadovoljstva samsare
  I nije mu stalo do nikoga osim njega samog
  Toga se može nazvati Inferiornom Osobom.

  Onaj tko zapostavlja životne užitke
  I okreće se od grešnih djela
  Ali ipak brine samo za svoj osobni mir
  Taj treba biti nazvan Osrednjom Osobom.

  Onaj tko sasvim traži potpuno dokinuće
  Svih patnji svih bića jer njihova patnja
  Pripada njegovom vlastitom toku svijesti
  Taj jest Superiorna Osoba.

  Atisha, "Svjetiljka na Putu do Prosvjetljenja"  Po meni čovjek treba marljivo brusiti vlastiti dijamant, ne preostaje mu ništa baš ništa drugo za raditi u životu. Odnosno, nit ne može ništa drugo nego ili dangubiti (što ležeći, što kopajući po vrtu, što filozofirajući i premišljajući) ili aktivno brusiti. Ako je priroda njegovog dijamanta jednostavnost, rezultat će i biti jednostavnost. Biti će jednostavan na početku , na putu i na cilju. Ako je pak kompleksnost, kompliciranost (ili što god drugo smatrali opreci jednostavnosti) , biti će onda to. Jednostavno, ne može biti ništa drugo.
  -Lilianke

  Istina je da smo ujedno fantastačna bića ali si tako lako prerežemo krila u čast onoga što se zove "matrica".
  -Neverin

  Avalokitešvara ima svoje planove i uopće ne mora značiti da se oni i ne provode. Božansko suosjećanje ima vrlo široku platformu koja nije na prvu loptu...
  -Mariano Aureliano

  Moja poanta je bila ta da mi se čini da većina ljudi stupi u život jako nesigurno, a onda počne raditi samo ono što vide oko sebe; ponavljati neke određene obrasce ponašanja. Nakon nekog vremena život uzme svoj zamah i nema više vremena za preispitivanje i uskoro smo u penziji i čekamo da smrt pokuca na vrata.
  -Unusual suspect


  Parafrazirati ću Thoreaua… radije nego ljubav, nego novac, vjeru, slavu i poštenje… daj mi istinu.
  -Christopher McCandless (Alexander Supertramp)

  Ne šalji um u potragu za samim sobom;
  nema uma, njegova suština je prazna.
  Pa ipak, iako prazan, nema mu kraja,
  i sve je jasno.
  U velikom spokoju, gde jasnoća i praznina nisu odvojeni,
  budi vrhunski meditant neometene meditacije nemeditacije.
  -Lama Gendun Rimpoche

  Ako koristiš svoj um za proučavanje stvarnosti nećeš razumjeti niti svoj um niti stvarnost.
  Ako proučavaš stvarnost ne koristeći um, razumjeti ćeš oboje.
  -Bodhidharma


  Nisam ovdje ni tamo.
  Nisam u pravu niti u krivu.
  Ne postojim,ali nisam ne-postojeć.
  Nit sam u Samsari niti u Nirvani.
  Svim Buddhama klanjam se zbog učenja o praznini. Hvala Vam!

  Pobjednička zastava Buddhine Mudrosti
  Šesnaesti Gyalwa Karmapa Rangjung Rigpe Dorje vidio je ovu zastavu u snu i objavio „Gdje se god bude vila ova zastava Dharma će cvjetati“ Povijesno gledano predviđanja Karmapi pokazala su se točnima

  Pravo je tibetanskoga naroda samoodređenje i slobodna praksa tradicije Prosvjetljenja u svojoj vlastitoj zemlji.

  Veliki orao istoka
  Maše krilima i leti s lakoćom
  Lebdeći slobodno na nebu
  Bez ikakva straha od pada.
  Na isti način nevezani yogi
  Prirodno živi u zabačenim i izoliranim mjestima,
  Ne radi straha od buke ili smetnje
  Nego zato jer je to put siddha.
  -Milarepa


  Dok trčiš za svojim mislima
  poput psa si koji ganja bačeni mu štap
  Svaki put kad je štap bačen trčiš za njim
  Umjesto toga budi poput lava
  koji umjesto da lovi štap
  svoj pogled skreće prema bacaču.
  Na lava se štap baca samo jedanput!
  -Milarepa


  Mila'i Mgur Bum, Milarepina Pjesma Ljubavi i Suosjećanja

  Prostirem se pred Marpom Prevoditeljem
  Neka me blagoslovi i čuva od sukoba

  Blagoslov moga lame dopire do mojeg uma
  Nikada me nisu porazile smetnje

  Meditirajući na ljubav i suosjećanje
  Zaboravio sam na razliku između sebe i drugih

  Meditirajući na svojeg lamu
  Zaboravio sam one koji su utjecajni i moćni

  Meditirajući uporno na svoj yidam
  Zaboravio sam na prosti svijet osjetila

  Meditirajući na upute tajne tradicije
  Zaboravio sam dijalektičke knjige

  Održavajući čistu svjesnost
  Zaboravio sam iluzije neznanja

  Meditirajući na osnovnu prirodu uma- Trikayu
  Zaboravio sam svoje nade i strahove

  Meditirajući na ovaj život i onaj nakon njega
  Zaboravio sam na strah od rođenja i smrti

  Iskusivši radost osamljenosti
  Zaboravio sam na potrebu ugađanja prijateljima i rođacima

  Usvojivši učenje u svoj tijek svijesti
  Zaboravio sam upuštati se u doktrinarne polemike

  Meditirajući na ono što ne nastaje, ne nestaje i ne traje
  Odbacio sam sve konvencionalne forme

  Meditirajući na percepciju svih fenomena u vidu Dharmakaye
  Zaboravio sam na sve konceptualne forme meditacije

  Boraveći u nepromijenjenom stanju prirodnosti
  Zaboravio sam putove licemjerja

  Živeći ponizno u tijelu i umu
  Zaboravio sam prijezirnost i aroganciju velikaša

  Načinivši samostan unutar svoga tijela
  Zaboravio sam samostan izvan njega

  Prigrlivši duh radije nego slovo
  Zaboravio sam igre riječima


  Ova priča o oslobođenju Milarepe
  Poput Dragulja koji ispunjava želje sjajeći svjetlom akcije
  Osvijetlila je učenje svih Buddha
  I ispunila nade i težnje osjetilnih bića.
  Neka ovaj dragocjeni dar bude ugodan Buddhama prošlosti.

  Arya Nagarjuna

  Buddha je neke ljude podučavao učenjem dualizma da im pomogne
  izbjeći grijeh i zadobiti duhovnu dobrobit.
  Druge je podučavao ne-dualizmu, koji je nekima bio zastrašujuć.

  Prinijeti kao žrtvu tri stotine posuda hrane triput dnevno ne može se mjeriti sa
  duhovnom korišću koja se postigne jednim trenutkom ljubavi.

  Sve filozofije su mentalne fabrikacije.
  Nikada nije postojala jedna jedinstvena doktrina po kojoj bi pojedinac mogao spoznati pravu srž stvari.
  -Nagarjuna

 • Niti na nebu
  Niti na dnu oceana
  Ni u planinskoj špilji
  Ne može se naći mjesto na svijetu
  Gdje može krivac uteći
  Od posljedica svoje krivnje.
  Buddha, Dh 127


  Odajem poštovanje umu,
  koji je poput dragulja koji ispunjava želje,
  kojim možemo postići sve naše ciljeve.
  Priroda uma osnova je svega;
  ni u Samsari, ni u Nirvani, ničega nema što iz njega ne izvire.
  Guhyagarbha tantra

  Na putu ka istini
  čovjek moze napraviti
  samo dvije greške.
  Da ne prođe cijelim putem,
  ili - da ne krene.
  -Buddha


  "Ja nisam, Ja neću biti.
  Ja nemam, Ja neću imati.
  Ovo plaši svu djecu…,
  I ubija strah u mudrima."
  -Nagarjuna


  Uzrok nemira jest egocentrični um. Kada pojedinac
  prihvati ideju o "Ja" egu nema kraja! Samo Buddha je rekao
  da je to "Ja" bez osnove, nitko drugi nije. Prema tome nema
  druge metode osim njegove da se postigne potpuni mir.
  -Kamalasila


  Kakva god je radost na svijetu
  Proizlazi iz želje da drugi budu sretni,
  A kakva god je patnja na ovom svijetu
  Proizlazi iz želja da ja budem sretan.

  Postoji li potreba da se kaže nešto više?
  Djetinjasti rade u svoju korist,
  Buddhe rade za dobrobit drugih.
  Pogledaj samo razliku među njima!
  -Shantideva


  U radosti i boli svi su jednaki
  Dakle budi čuvar svih kao samoga sebe
  -Shantideva

  Spasi me od sumnje, toga strašnog duha,
  Okrutnog koji plovi nebom
  Krajnje sljepoće, koji šteti
  Mojem stremljenju ka uvjerenju,
  Koji ubija moje oslobođenje
  -Prvi Dalaj Lama Gedun Drub


  Ako se pokušaš na trenutak sprijateljiti
  s neprijateljem postat će ti prijatelj.
  Ako se ponašaš prema prijatelju kao
  prema neprijatelju isto će se tako promjenit
  i u suprotno. Zato mudri nikada ne podliježu
  vezivanju za hranu, odjeću ili ugled kao ni za
  prijatelje i neprijatelje razumijevajući ne-trajnost
  privremenih odnosa. Otac postaje sin u
  drugom životu, majka postaje žena,
  neprijatelj prijatelj. Sve se uvijek mijenja.
  Prema tome ništa nije definitivno u Samsari.
  -Shakyamuni Buddha


  Buddha reče i ovo:

  "Duga je noć onom koji bdije, dug je put budalastome, koji ne zna za zakon istine.
  Ako putnik ne sretne boljeg od sebe ili bar ravnog sebi, bolje je da sam produži svojim putem,
  jer sa budalastim nema korisnog prijateljstva.

  Budalast čovjek koji je svjestan svojih gluposti, mudar je bar u tome,
  ali budala koja sebe smatra mudrim, stvarno je prava budala.
  Budalasti je najveći neprijatelj samom sebi, jer on čini losa djela koja mu donose samo gorke plodove.

  Jedno djelo je loše djelo kada se čovjek zbog njega mora kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati.
  A dobro djelo je ono djelo za koje se čovjek ne kaje i
  čiji plod prima radosno i zadovoljno."

  " Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni.
  Ovakvim mislima budalast čovjek muči sebe.
  Pa, on sam ne pripada sebi, kako će onda sinovi i bogatstvo?"

  "Dobro je lako činiti od dobrog, ali teško od lošeg.
  Loše je lako činiti od lošeg, ali teško od dobrog."

  "Volja za životom je zakon života,
  ko ga ne ispunjava nestaje,
  odnosi ga bujica okolnosti.
  Junak koji stvarno živi,
  uživa radosti življenja."

  Nitko na svijetu ne može promijeniti Istinu. Ono što možemo i trebamo učiniti jest tražiti istinu i služiti joj jednom kada ju pronađemo. Pravi sukob je unutarnji sukob. Iznad okupacijskih vojski i hekatombi eksterminacijskih logora postoje dva nepomirljiva neprijatelja unutar svake duše: dobro i zlo, grijeh i ljubav. Od kakve koristi su pobjede na bojnim poljima ako bivamo poraženi u dubini našeg samog bitka?
  -- Sv. Maximilian Kolbe

  „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.“
  -Martin Niemöller

  Lice Tibeta se mijenja ali po volji kineskih vlasti. Tibetanci u svojoj zemlji polako postaju manjina. O tome u našim medijima ni slova a predsjednik Josipović, kao i ostali svjetski političari, putuju u Kinu i dive se njihovim dostignućima. Svaka im čast na dostignućima u ekonomiji, ali, po mom mišljenju, u ljudskim pravima su u Tibetu i Xinjiangu danas najbliže fašizmu.
  -Stipe Božić


  Ovo je moja bitka i samo je na meni da snagu svoju usporedim sa snagom tih čudovišta i samo je moja uloga ovdje biti herojem.
  -Beowulf

  Beowulf: kažu da imate čudovište ovdje? Da je vaša zemlja prokleta?
  Vojnik: Zar tako kažu?
  Wiglaf: Bardovi pjevaju o sramoti Hrothgarovoj od smrznutog sjevera do obala Vinlanda.
  Vojnik: Zar je sramota biti žrtva moćnih demona…
  Beowulf: Ja sam Beowulf i došao sam ubiti vaše čudovište.

  …ako umremo bit će to za slavu… ne za zlato!
  Misliš da si ti prvi koji me pokušao ubiti?
  -Beowulf  free counters

  Free Counter
  Free Counter


  Locations of visitors to this page

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se