Buddha Dharma u svakodnevnom životu i dalje od toga

subota, 15.01.2005.

Khajuraho 15.01.2004 (4. dio)

Tvorci Kajurahoa su tvrdili da su se spustili sa mjeseca. Legenda koja opisuje porijeklo ove velike dinastije je fascinantna:

Hemavati, predivna mlada kći Brahminskog svećenika zavedena je od strane boga mijeseca dok se kupala u rijeci Rati jedne večeri. Dijete rođeno iz ove veze smrtnika i boga bio je sin, Chandravarnam. Zlostavljana od društva, neudana majka potražila je utočište u gustim šumama Centralne Indije gdje je bila i majka i guru svome mladom sinu. Dječak je odrastao i začeo veliku i moćnu Chadela dinastiju. Kada je bio ustoličen za vladara majka ga je posjetila u snu i rekla mu da izgradi hramove koji će razotkriti ljudsku strast, i uradivši to pokazati prazninu ljudskih želja. Chandravarman je započeo sa konstrukcijom prvog hrama, njegovi nasljednici nastavili su gradnju drugih hramova.

Druga teorija je da je erotika u Khajurahou i drugim hramovima imala specifičnu funkciju. U tim danima kada su dječaci živjeli u nekoj vrsti pustinjaštva, podvrgavajući se hinduističkom zakonu da su brachmacharis dok ne dosegnu zrelu dob, jedini način kako bi se mogli pripremiti za svjetovnu ulogu gazde u kući bio je kroz proučavanje ovih skulptura i svjetovnih strasti koje opisuju.
- 16:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>