23.11.2010., utorak

Samopomoć i osobni rast i razvoj



Sigurno ste već čuli za te fraze. Smiješe vam se s naslovnica knjiga na policama u knjižarama, kioscima i supermarketima, čitate ih u časopisima (i "muškim" i "ženskim" i tračerskim), susrećete ih na poslu (najomraženije pitanje na razgovoru za posao ili godišnjem razgovoru: "Gdje se vidite za 5 godina?") i u školi ("I, kamo ćeš dalje?"). Na kraju krajeva, ima ih i na ovom blogu, iako mislim da ih do sad nisam eksplicitno koristila u tekstovima. ;)

Kako vi gledate na to? Da li mislite da je to sve lari-fari i isprazno baljezganje šarlatana? Ili ste u "self-help" literaturi pronašli svoj put i vjerujete da vam neke od tih knjiga ili autora pružaju odgovore na vaša pitanja? Da li se posvećujete osobnom razvoju i redovito "radite na sebi"? Ili odmahnete rukom, jer imate i pametnijeg posla?

Self-help i personal development, iliti samopomoć te osobni rast i razvoj, su u zadnjih nekoliko desetljeća postali jako popularna grana literature. Zapravo, postali su cijela industrija, s radionicama, seminarima, tečajevima, predavanjima, DVDovima, audio knjigama, nema šta nema. Naravno, kao što u svakom žitu ima kukolja, i obratno - u nepreglednim masama "proizvoda" za osobni razvoj ima i korisnih stvari. Mogla bih sad početi navoditi knjige i članke koji su meni osobno pomogli shvatiti ili promijeniti nešto u mom životu, ali vjerujem da svatko takve knjige čita drugim očima i pronalazi druge odgovore.

Barem po mom iskustvu, to nikad nisu trenuci iznenadnog prosvjetljenja i pokliča "sad mi je sve jasno!" Puno više je skeptičnih uzdaha "hmm, paaaa.... možda"... i onda razmišljaš još nekoliko dana i na kraju dođeš do malene promjene, malenog pomaka kormila, što te na duži rok odvede u sasvim novom smjeru. Zapravo takvu literaturu koristim kao katalizator i inspiraciju, a ne kao doslovne priručnike.

Da na kraju odgovorim na vlastito pitanje. Ne mislim da je sva literatura za osobni razvoj isprazno baljezganje, ali mislim da nažalost takvi materijali prevladavaju. Mislim da nam ponekad može pomoći, a ponekad i odmoći. Netko je na jednom blogu nedavno primijetio kako je "samopomoć" poput gipsa; ako si sav polomljen, treba ti da što bolje zacijeliš, ali nakon toga te samo smeta i ograničava. Kakav je vaš stav?

- 14:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #   |