24.04.2009., petak

Odmor



Jedan moj prijatelj me nedavno nazvao i svečano objavio da je dao otkaz na poslu. Moj odgovor je bio da mu iskreno čestitam na tom potezu. Naime, njegov posao je bio tako stresan da je u dvije godine od dolaska na to mjesto već počeo imati problema sa srcem. Od zdravog 28-godišnjaka je stigao do kronično neispavanog 30-godišnjaka s viškom kila i srčanim problemima. Točka na i je došla kada je bio kod doktora na pregledu, upravo zbog tih problema. Telefon mu je stalno zvonio, zvao ga je šef, zvale su ga stranke, zvali su ga kolege s posla. Doktor je gledao u nevjerici, mjerio mu tlak i puls dok je moj prijatelj govorio na telefon i na kraju rekao da je najbolji lijek koji mu može preporučiti upravo - otkaz.

Lekcija ovdje, koju je moj prijatelj srećom naučio prije nego je bilo prekasno, jest da naš život i zdravlje jednostavno mora imati veću cijenu od našeg posla. Uvijek možemo naći drugi posao ili drugi izvor prihoda, ali jednom uništeno zdravlje ili život ne možemo više vratiti.

Zato ja evo odlazim na 10 dana godišnjeg odmora. wave Isključit ću mobitel, kompjuter, televiziju, otići ću nekamo daleko, putovati po nepoznatim krajevima s nekim meni dragim ljudima, uživati i odmarati se. Nadam se da ćete i vi uspjeti iskoristiti praznik/vikend/slobodne dane za uživanciju!
- 15:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #   |  



07.04.2009., utorak

Teretana - samokontrola



Svi smo se više-manje navikli na ideju da treba vježbati kako naše tijelo postalo jače, ali rijetko tko pomisli da bi nam vježba (doduše, drukčijeg tipa) mogla pomoći i s nekim drugim stvarima... Recimo - sa samokontrolom! Naime, znanstvenici (tko ih samo plaća za takva luda istraživanja?!) su otkrili da je samokontrola poput mišića - ako ga previše napregnete, neće više imati snage za ništa (pa se nećete moći oduprijeti novim iskušenjima), ali ako ga redovito trenirate, postat će jači. Obzirom da je samokontrola i disciplina temelj za postavljanje dobrih navika i iskorjenjivanje loših, ne bi bilo loše natrenirati malo taj mišić prije nego se nađemo okruženi iskušenjima, zar ne?

Potražila sam neke vježbe koje se preporučaju za jačanje samokontrole... Koliko su uspješne još ne znam, ali u svom stilu mislim da sve treba barem probati. :) Javite svoja iskustva!

Za početnike:
- Kad god se sjetite, ispravite se i uspravno sjedite za stolom.
- Svakog dana odgodite svoju prvu kavu ili čaj za dodatnih 15 minuta.
- Kad se vozite autobusom/tramvajem/vlakom, 5 minuta se koncentrirajte na jednu jedinu stvar (npr. riječ u oglasu, mrlja na podu...).
- Tjedan dana bilježite sve što ste pojeli.
- Sat vremena samo tiho sjedite, bez da bilo što radite (naravno da je gledanje TV-a isključeno!).

Za napredne:
- Odreknite se nečeg što vam škodi ali u čemu uživate, npr. kave, bijelog šećera, zasićenih masnoća. Ako je potpuno odricanje preteško, ograničite uživanje u tome samo na vikende.
- Počnite se baviti nečim što zahtijeva predanost i redovitu pažnju, npr. učenje tipkanja s 10 prstiju, vježbanje u teretani i držite se svog rasporeda.
- Prestanite grickati grickalice - jedite samo za vrijeme obroka.
- Promijenite način na koji dišete tako da se vaša dijafragma (ošit) diže i spušta suprotno od vašeg prsnog koša.
- 15 minuta mirno sjedite bez da pomaknete ijedan mišić (još jedan kandidat za autobus).

Za iskusne:
- Počnite prakticirati meditaciju.
- Provedite 30 minuta dnevno razmišljajući o jednoj jedinoj riječi.
- Pišite dnevnik ili blog od barem 200 riječi svaki dan. Samodisciplinu treniramo tako da ne propustimo nijedan dan.
- Trčite maraton.
- Ustanite iz kreveta na prvi zvuk budilice.

Ideje za vježbe sam pokupila iz knjige The Mind Gym: Relationships. Zanimljiva knjiga, preporučam!
- 14:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #   |