15.02.2009., nedjelja

Dani zahvalnosti



Nažalost, zavist je u ljudskoj prirodi. Stalno se uspoređujemo s ljudima oko sebe, ocjenjujući tko je ljepši, bogatiji, pametniji, ima veću plaću, bolji posao, bolji auto, veći stan, ljepšu odjeću, uspješniju djecu, manji mobitel, ukratko, sposobni smo zavidjeti bilo kome na bilo čemu. Uobičajena posljedica takvog uspoređivanja je nezadovoljstvo i gunđanje i općenito pokvaren trenutak ili dan.

Sigurno nikome nije cilj pokvariti si dan! Jedan od vrlo jednostavnih trikova da si ne samo ne-pokvarite, nego i uljepšate dan, jest zahvalnost. Pobrojite stvari na kojima ste zahvalni samom sebi, ljudima oko sebi, majci prirodi ili višoj sili. Recimo, ako čitate ovo, dovoljno ste obrazovani da možete čitati i da koristite internet, imate dostup do kompjutera ili vlastiti kompjuter s vezom na internet, imate dovoljno slobodnog vremena da surfate po blogovima umjesto da crnčite cijeli dan… ;)

Svakog dana nabrojite bar 3 stvari na kojima ste zahvalni. Možda je kiša prestala baš kad ste se morali izaći iz kuće i krenuti u grad. Ili ste u zadnji čas uhvatili autobus/tramvaj. Dobro ste obavili neki zadatak na poslu. Na vrijeme ste se sjetili nečijeg rođendana. Čak i ako ste imali apsolutno grozan dan, uvijek se nađe nešto dobro u tome.

Takvim popisima se trenirate da budete optimistični i dobro raspoloženi. Ako vam »zahvalnost« ne zvuči primamljivo, zapišite stvari koje su vas razveselile - novi vic, telefonski poziv starog prijatelja, neočekivan prihod na računu… Kad vas uhvati epizoda depresije, bacite pogled na popis za protekle dane. Umjesto jada i čemera garantirano ćete se razveseliti kad se sjetite dobrih stvari koje su vam se dogodile u zadnje vrijeme. I naravno, ne zaboravite potruditi se da tih dobrih stvari bude što više!

(I hvala zvijezdi novoj za inspiraciju!)



- 12:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #   |