09.01.2009., petak

Novogodišnje odluke


http://www.shrani.si/f/2j/uo/16SMNsld/thats2009.jpg
http://www.flickr.com/photos/b-love/3156891333/
http://www.flickr.com/photos/b-love/
beast love
http://www.flickr.com/photos/eerkmans/2157650756/
http://www.flickr.com/photos/jmtimages/3167997252/
http://www.flickr.com/photos/9009139@N08/2140192229/
http://www.flickr.com/photos/ingas_gems/2151518219/


Odradili ste blagdane, jeli, pili i veselili se, nadam se u okruženju vama dragih ljudi, a sada slijedi povratak u realnost. Posao ili škola, posao I škola ako ste takve sreće, obitelj, prijatelji, obaveze... Brzo prijeđemo u dosadnu svakodnevicu koju odrađujemo na autopilotu. Novogodišnje odluke su nam još na pameti, ali u vrlo kratkom roku ih od tamo izguraju svakodnevne brige i obaveze. Kako spriječiti da za nešto manje od godinu dana ne tugujemo za propuštenim prilikama i opet obećajemo sami sebi da ćemo ove godine stvarno uspjeti?

Za početak - budimo realistični! Ako postavimo preoptimistične ciljeve, vrlo lako nam se dogodi da ne uspijemo i budemo toliko razočarani da se osjećamo još gore nego da uopće nismo ni pokušali. Krenimo s malim stvarima, nešto što ćemo lako ostvariti i motivirajmo se tim malim pobjedama. Kad nam jednom "krene", ni puno veće stvari nam nisu problem.

Važno je i da imate neku vrstu vizije što želite ostvariti u sljedećoj godini - grubi plan o tome što i kad želite. Moja vizija bi bila recimo: nakon što popusti najgora hladnoća počinjem vježbati da bih za ljeto bila u formi, godišnji odmor preko ljeta iskoristim za rad na osobnom projektu za kojeg inače nemam vremena, najesen upregnem sve sile i pokažem kako sam dobar radnik jer razmišljam o napredovanju na poslu za kraj godine. :) Iz takvog grubog pregleda godine napravite plan i odlučite što i kada morate napraviti.

I na kraju - pratite napredak! Zapišite ostvarene ciljeve, dostignuća ili barem napor kojeg ste uložili u ostvarenje svoje vizije. Čak i ako ne pretrčim maraton, uvijek me razveseli pogled na broj pretrčanih kilometara u jednom tjednu, mjesecu, godini. Ponekad je trud uložen u nešto sam sebi nagrada.

A što ako ipak ne uspijete? Sažalijevajte se nad sobom i svojom sudbinom točno pola sata, a onda zaboravite na to i krenite opet prema ostvarenju svog plana! Sutra je novi dan! :)
- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #   |