11.11.2008., utorak

Male pobjede

(c) Trapac


Sigurno ste čuli kako je potrebno neku stvar ponavljati barem 21 dan (ili 30 ili 14 ili X dana, ovisno o autorima) da bi vam prešla u naviku. Naravno, obično nam unatoč najboljim namjerama nešto iskrsne, planovi se promijene ili jednostavno zaboravimo što smo ono planirali napraviti. Prilično je teško 21 dan proći bez iznenađenja i "odraditi" svaki dan u skladu s našim (idealnim) planom. Ponekad je problem što nam se 21 dan čini prilično dugo, treba izdržati to razdoblje, nije to lako.

Meni osobno je pomogla tehnika koju autorica Martha Beck između ostalog koristi u svojoj knjizi "The four day win". Ona govori o fenomenu "četiri dana" - što god radili, prva tri dana nam se čine naporna, ali četvrti dan smo već ušli u rutinu i čini nam se nekako lakše. Osjećaj napredovanja i pobjede nakon odrađena četiri dana je dobra motivacija za nastavljanje programa kroz sljedeća četiri dana. Tako predlaže da 21 dan razdijelimo na 5 četvorodnevnih "pobjeda" (ukupno 20 dana) plus još jedan dan, da dođemo na 21.

Četiri dana su prilično kratko razdoblje. Čini nam se da bismo izdržali (skoro) bilo što, ako traje samo četiri dana. Zbog toga nam je puno lakše obavezati se na četiri dana nego na 21. Autorica navodi i da, ako ne uspijemo ostvariti plan i četiri dana zaredom izvesti planiranu aktivnost, to znači da je planirana aktivnost prezahtjevna za nas i da si moramo zadati nešto lakše. Zapravo preporuča da si postavimo tako jednostavan i nezahtjevan dnevni cilj da se nasmijemo na samu pomisao da ga ne bismo mogli postići. Naravno, kad si zadamo nešto tako lagano, lakše nam je ostvariti "četverodnevnu pobjedu" i tako se motivirati za daljnje "pobjede".

Sastavni dio "četverodnevnih pobjeda" je i nagrađivanje. Svakom ostvarenom dnevnom zadatku od zadana četiri mora slijediti nagrada. Za prva tri dana se preporuča neka sitnica (recimo gledanje omiljene serije, namakanje u kadi umjesto brzog tuširanja, neka sitnica iz trgovine "sve po 10 kuna" i sl.), dok za četvrti dan nagrada mora biti nešto veća, nešto što će nas stvarno motivirati da postignemo cilj. Razne psihološke teorije ističu važnost nagrađivanja za postignute ciljeve i ma koliko smiješno zvučalo, to stvarno funkcionira. Samo me pokušajte spriječiti u ostvarivanju dnevnog cilja, pa ćete vidjeti kako se borim za šansu da se istuširam najdražim gelom za tuširanje! wink

Činjenica je da nas svaki postignuti cilj motivira da krenemo dalje, više, brže, jače. Uz pomoć tehnike "četverodnevnih pobjeda"* postavimo si nekoliko lakših među-ciljeva i tako se bolje motiviramo i pripremimo za postizanje konačnog cilja.

* primam sugestije za bolji prijevod!
- 12:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #   |