18.09.2008., četvrtak

Korak po korak

Želite imati svoju kućicu na moru? Objaviti knjigu? Glumiti u filmu? Možda vam se takve ideje čine neizvedive, ali nemojte postati obeshrabreni. Kad jednom znate kamo želite stići, sve postaje puno lakše!

Na put do nekog mjesta u kojem još nikad niste bili vjerojatno ne krećete nespremni. Ne, najprije pogledate kartu, provjerite kojim cestama se morate voziti i gdje treba skrenuti. Nikako ne očekujete da ćete jednostavno sjesti u auto i vožnjom nasumce stići na svoje odredište. Ali većina ljudi se tako ponaša kad su u pitanju njihovi životni ciljevi i želje – žive svoj život iz dana u dan, bez nekog plana i šire slike, a onda se pitaju zašto njihov život nije onakav kakav bi htjeli da bude!

Prvi korak na vašem životnom putovanju neka bude pogled na kartu: Gdje se sada nalazite? Drugi korak je naravno izbor cilja: Kamo želite stići? Nastavak je jednostavan: treba pronaći put od točke A (sadašnjeg stanja) do točke B (ostvarenja vaših želja).

Krenite od kraja, od vašeg cilja. Recimo da želite imati svoju kućicu na moru. Znači, morate kupiti odgovarajuću nekretninu. Prije toga morate izabrati nekretninu koju ćete kupiti i financirati njezinu kupovinu. Za odabir nekretnine morate pregledati oglase, nazvati agencije, dogovoriti posjete, pogledati nekretnine iz vama zanimljivih oglasa… Za financiranje morate izračunati koliko novca imate, koliki kredit morate podignuti, odlučiti se za banku u kojoj ćete uzeti kredit, saznati koji vam sve dokumenti trebaju…

Planiranje - korak po korak

Što dalje idete, sve je više konkretnih zadataka koje morate izvesti. Zaustavite se u onoj fazi planiranja kad imate popis zadataka koje možete izvesti već danas, u ovom trenutku. Npr. pogledati na internetu uvjete kreditiranja u određenoj banci, nazvati prijatelja da vam kaže nešto više o krasnoj kućici koju je vidio na ljetovanju, pogledati stanje na računu i prebrojati novčanice u čarapi…

Nemojte misliti da morate sve napraviti odjednom. Naprotiv, puno je bolje da na ostvarivanju svog cilja radite u malim koracima ali stalno. Svaki dan posvetite barem 15 minuta svom popisu zadataka. Kad odradite jedan korak, zapišite na popis koji su sljedeći koraci. Ako je neki korak preopsežan da biste ga napravili danas, razbijte ga na manje, lakše »probavljive« zadatke. Kao što poslovica kaže: "I najduže putovanje počinje prvim korakom."

Možda negdje na sredini puta otkrijete stranputicu koja vam se puno više sviđa od vašeg originalnog plana. Možda neke korake ne budete mogli ostvariti. Možda shvatite da vam se vaš cilj zapravo i ne sviđa toliko. Nema problema! Sjednite, pogledajte opet na svoju »kartu«, odredite točku A i točku B, i potražite put od jedne do druge. Sretan put!
- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #   |  Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se