29.12.2011., četvrtak

HOME


Yann Arthus-Bertrand francuski je fotograf dugog staža, a za ovu priču bitno je kako je službeno osnovao agenciju Altitude Agency 1991. godine koja se specijalizirala za snimke motiva iz zraka. Agencija je 1994. dobila potporu UNESCO-a za sveobuhvatan projekt koji je „pokrio“ snimanje najatraktivnijih motiva po cijeloj Zemlji.
Tu svoju sposobnost razvijenu kroz afinitet prema fotografiji i intenzivan rad na njoj, Yann je upotrijebio kako bi stvorio jedno remek koje sam nedavno uočio u gomili drugih sadržaja. I odlučio pogledati. Na moje prvo iznenađenje, „to nešto“ ne traje par minuta ili 15-ak minuta, poput regularnog klipića na Youtubeu. Naprotiv, ovaj film traje sat i pol. Film je djelo mnogih vrhunskih stručnjaka u svom poslu, ali je potpuno besplatan i može se slobodno pogledati i skinuti na Youtubeu ili na službenim stranicama pokreta.
U stvari, to nije film. To je remek-djelo. Djelo o kojem je ovdje riječ na upravo zapanjujuć je način prikazalo dimenzije nekoliko ljudskih vještina, i stopilo ih, poput čarobnog galskog napitka, u isti kazan. Predivnu kreaciju koja je nastala svakako ću smjestiti u sam vrh vizualnih i intelektualnih poruka koje sam do sada susreo.
U osnivi, Yann jest fotograf. Smatram kako fotografi imaju uglavnom jače izražen osjećaj za motiv vizualne percepcije, za motiv koji uočavamo očima. Tu je dimenziju u ovom filmskom ostvarenju savršeno stopio s filmskom režijom i scenografijom te dobio vizualno fantastično atraktivne motive. Osim što su snimljeni iz zraka, što je motiv koji se viđa nešto rjeđe, ti su isti motivi snimljeni na način koji odskače od svakodnevne filmske rutine koju srećemo.
Međutim, ne samo to - motivi koji su snimani inače se ne mogu susresti, stoga je njihova pojava u ovakvom djelu sama po sebi efektna, a posebice imajući na umu način na koji je scenografija složena - po fotografskom štihu! Mnogi motivi potpuno su me zapanjili, šokirali, obuzeli, preuzeli i ostavili bez impulsa da bilo što poduzmem osim da na trenutak pustim praznini i šoku da preuzme moj um, prije nego se pokrenem u razmišljanje o onome što sam upravo promatrao.

A sad da se vratim na onaj uistinu bitan motiv remek-djela HOME.
Tema koju obrađuje umjetnički film, a to je Zemlja, promatra se svakako kao ljudsko okruženje, ali okruženje i svega ostaloga što postoji pored samog čovjeka. Očito, izabrana je s dobrim razlogom. Lajt-motiv shvatit ćete gledajući film, razmišljajući. Nakon filma svakako će trebati vremena da se sve slegne; za taj proces najradije koristim engleski izraz „to ponder“.

So, I suggest you to ponder a bit after watching a movie.

Youtube video zapis HOME: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
Službene stranice pokreta: http://www.goodplanet.org/en
Autorove stranice: http://www.yannarthusbertrand.org




Imam želju.

Želio bih da se film prevede na hrvatski i da se titluje, ali i da se napravi hrvatski audio-zapis naratora, a zatim da se prikazuje i kod nas u različitim mjestima. Za početak razmišljam kako organizirati prikazivanje u mojem životnom prostoru iduće ljeto.

Imaš li ideju kako pomoći ili se pridružiti s tvoje strane?
- 23:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #