uskopljehehehe

23.09.2005., petak

Bogatstvo i raznolikost životinjskog svijeta Skopaljske doline

S indignacijom, pa čak i gađenjem, najenergičnije odbijamo sve one tvrdnje da smo u mjestima svoga boravka bilo čime utjecali na onečišćenje okoline, a sukladno tomu nismo ni na koji način utjecali na zdravlje ljudi, biljaka i životinja,
- jednoglasno su kazali predstavnici snaga svih FOR-ova koji su do sada boravili na ovim prostorima istaknuvši kako s gnušanjem odbacuju i sve insinuacije da je recimo, pojava raka na prostoru Skopaljske doline 700 puta češća nego prije rata.
U prilog svojim tezama predstavnici su prikazali i slajdove koji govore o bogatstvu flore i faune u BiH. Upravo ove fotografije, snimljene u okolici Uskoplja, najbolji su svjedok da, konkretno, u životinjskom svijetu nije bilo nikakvih genetskih promjena i mutacija, već da je riječ o izuzetnom bogatstvu i raznolikosti životinjskog svijeta kakvim se može podičiti malo krajeva u svijetu. Prenosimo samo dio ovih fotografija.
Prva slika prikazuje Padajućeg Ešastog Doljca – Salvetana. Ovi Salvetani, za razliku od Malog Račanastog Salvetana, vrsta su koja izumire. Izuzev ovih krajeva, živi još u zabačenim dijelovima Afrike i Dalekog Istoka. Osim u BiH, u Europi se najdulje zadržao na području Sjeverne Irske. Ljudi ga sve manje drže zbog njegove skupoće, ali i zbog nepredvidivog ponašanja.
Druga slika prikazuje Zlatastog eZdepastog Laguma. Veoma umiljata i u posljednje vrijeme u našim krajevima veoma raširena vrsta. Njegova je karakteristika da iz jednog dvorišta štiti i čuva sasvim petu kuću.









Na trećoj slici vidimo Dragajućeg Čovca. Također raširena vrsta, poznat je po tome što svojim osebujnim zamasima uspješno podređuju opće interese vlastitima. Zbog takve njegove dominantnosti omiljen kod svih osim kod onih koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini.
Senasti (po nekima: Slinasti) Hadžifejzan je vrsta papige, mada na prvi pogled ne izgleda tako (vidimo ga na slici br. 4). Pamti začuđujuće mnogo riječi, a osobito mu se rečenica: «Kukanjac, Kukanjac, ovdje vaš vojnik» urezala u pamćenje. Pokušava ju zaboraviti, ali u tome ne uspijeva, što ga pokatkad čini nervoznim, noćima ne spava, pa je moguća njegova skora mutacija u sovu.
- 13:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga