uskoplje

22.09.2011., četvrtak

Kažnjeni Jurleta, Mlakić, Batinić, Kirlić....

Kazne angažiranima na izbornim mjestima u općinama G. V. - Uskoplje, Ribnik i Bosanska Gradiška


Središnje izborno povjerenstvo BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju 16 članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama G. V. - Uskoplje, Ribnik i Bosanka Gradiška u vrijeme održavanja Općih izbora 2010. godine.
Zbog počinjenih nepravilnosti sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine kao i novčana sankcija izrečena je: Peri Šunjo (500 KM), Enesu Behli (500 KM), Bojanu Novaku (500 KM), Jelenku Beriću (300 KM), Elhadu Latifiću (200 KM), Tomku Jurleti (200 KM), Aidi Kirlić (200 KM), Pavi Mlakiću (200 KM), Hajrudinu Aliću (200 KM), Salki Omeragiću (200 KM), Anti Batiniću (200 KM), Davoru Kusturi (200 KM), Slobodanu Cvijiću (200 KM), Goranu Radmanoviću (200 KM), Igoru Grahovcu (200 KM) i Suzani Ilić (200 KM).

- 23:45 - Komentari (223) - Isprintaj - #

18.09.2011., nedjelja

Kava

Još jedno uhićenje...


Nakon Uskopljanina Marka Jurlete (26) uhićenog krajem kolovoza, i državljanin Slovenije Frano Vidović (57) uhićen je na graničnom prijelazu u Gradišci zbog sumnje da je bio član organizirane kriminalne skupine koja je prošlog mjeseca razbijena u akciji “Kava”..
Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, podsjeća da se radilo o akciji protiv carinske prijevare, pranja novca i utaje poreza.
„Frano Vidović nije bio dostupan pravosuđu pa je za njim raspisana tjeralica. Tužitelj je već zatražio da mu se odredi jednomjesečni pritvor. Ista mjera zatražena je i za Damira Ćuka iz Posušja, koji je također obuhvaćenom ovom istragom, a koji se predao dan ranije
- rekao je Grubešić..
Inače, 19. kolovoza u sklopu akcije “Kava” uhićeno je oko 40 sumnjivaca, a odlukom Suda BiH u pritvoru se nalaze posrnuli biznismeni Ivica Ćuk, Rasim Žigić, Nebojša Antonić, Milan Novaković, Marija Ćuk, Nenad Vulić, Senad Svraka i policajac Miroslav Crnčević. Deset dana kasnije pritvor je određen i Marku Jurleti (26) iz Uskoplja. Svima se na teret stavlja organizirani kriminala u vezi s fiktivnim prometom visokotarifne robe i utajom poreza u iznosu većem od 15 milijuna maraka..

- 23:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

16.09.2011., petak

Uskopljani na sportskim susretima FRAME

Sutra, u Vitezu...


Sportski susreti FRAME Bosne Srebrene ove godine održat će se sutra, 17. rujna, u Vitezu. Na susretu će biti 750 sudionika, a osim uskopaljskih Framaša, za koje se nadamo da će i ove godine postići zapažene rezultate, sudjelovatće i Framaši iz Viteza, Bučića, Sivše, Rame, Rumboka, Fojnice, Ljubunčića, Sarajeva, Tuzle, Drijenče, Livna, Bugojna, Guče Gore, Nove Bile, Busovače, Novog Šehera, Kiseljaka, Brestovskog, Podhuma, Vidoša, Jajca, Kreševa, Podmilačja, Lepenice, Visokog, Kraljeve Sutjeske. Mladi će se natjecati u malom nogometu – muški; malom nogometu – žene, odbojci.
U župnoj crkvi počinje misno slavlje za framaše u 9,00 sati. Nakon toga slijedi svečani defile kroz grad Vitez, od crkve do sportske dvorane, koji će uljepšati mažoretkinje iz Nove Bile. Po dolasku u gradsku dvoranu igre će otvoriti načelnik općine Vlado Alilović. Završetak igara i proglašenje pobjednika predviđeno je za 18,00 sati.

- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2011., četvrtak

Gornji Vakuf - Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Naziv Općine Gornji Vakuf i naziv naseljenog mjesta Gornji Vakuf
mijenja se u Gornji Vakuf - Uskoplje.

Tako glasi prvi članak Odluke o općini Gornji Vakuf – Uskoplje koju je, koristeći se ovlaštenjima koja su mu dana članom V. Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, na današnji dan, 15. rujna 2001. godine, potpisao tadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch. Detaljnije...

- 23:15 - Komentari (11) - Isprintaj - #

14.09.2011., srijeda

Uspjeh Tomislava Bošnjaka u Žepču

Kup Žepče 2011.


Uz sudjelovanje 10 ekipa iz FBiH i Republike Hrvatske, među kojima i ekipa SRD Vrbas iz Uskoplja, 10. rujna 2011. godine na rijeci Bosni u Žepču održan tradicionalni ribolovni KUP - Žepča. Pored Uskopljana na natjecanju su sudjelovali i ribolovci iz društava
" Šaran"- Gunja, " Sarajevo-1906 "- Sarajevo, " Jelah "- Tešanj, " Bosna "- Maglaj, " Vogošča "- Vogošča,SIRK " Bistro " - Tuzla, " Zlatovčica " - Jajce i 2 ekipe domaćina " Bosna " - Žepče. Nakon 4 sata takmičenja po lijepom vremenu zapažen rezultat postigao je Uskopljanin Tomislav Bošnjak, koji je sa 1360 gr u sektoru C osvojio treće mjesto.


- 10:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.09.2011., utorak

Delač u Dinamu!

... ali iz Čeških Budejovica


Mladi hrvatski vratar Matej Delač (19) idućih će godinu dana provesti na posudbi u Dinamu iz Čeških Budejovica. U dogovoru između klubova ključnu je ulogu odigrao Chelsein vratar Petr Čech, koji je Delača preporučio klubu u kojem je započeo karijeru.
– Doveli smo jednog od najperspektivnijih vratara u Europi. Petr tvrdi da će nam Delač sigurno biti veliko pojačanje
– izjavio je za klupske stranice predsjednik Karel Poborsky, bivši igrač Manchester Uniteda, Benfice, Lazija...
Chelsea je tijekom cijelog ljeta za Delača tražila klub koji mu garantira da će biti standardan, a sada joj je to uspjelo s Budejovicama.
– Drago mi je da sam došao u klub u kojem ću braniti. U mojim godinama bilo bi loše da se ponovi prošla sezona u Vitesseu, kada sam utakmice gledao s klupe
– kaže vratar iz Uskoplja.
Inače, Delač ugovor s Chelseom ima do lipnja 2014. godine.


- 23:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.09.2011., četvrtak

Trnovača i na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Kratka vijest


Zastupnički dom Parlamenta FBiH jučer je na sjednici u Sarajevu prihvatio Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.
Ovom dopunom u općini G. V. - Uskoplje utvrđuje se novo naseljeno mjesto Trnovača nastalo izdvajanjem dijela naseljenog mjesta Podgrađe.
U postupku utvrđivanja dopune zakona prethodile su odgovarajuće odluke Općinskog vijeća G. V. - Uskoplje zasnovane na rezultatima referenduma o potrebi utvrđivanja naseljenog mjesta Trnovača.

- 22:40 - Komentari (35) - Isprintaj - #

05.09.2011., ponedjeljak

Tokić, Krajina i Blažević u tijelima županijske organizacije HDZ BiH

Izborna skupština u Bugojnu


VIII. Izborna skupština Županijske organizacije HDZ BIH Županije Središnja Bosna, 3. rujna 2011. godine u Bugojnu, usvojila je izvješće Izbornog povjerenstva o rezultatima glasovanja za Županijski i Nadzorni odbor HDZ BiH Županije Središnja Bosna i usvojila Odluku prema kojoj su iz Uskoplja u Županijski odbor HDZ BIH ŽSB izabrani Zrinko Tokić i Marinko Krajina, a Uskopljanin Igor Blažević izabran je za člana Nadzornog odbora.














- 14:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Diamond u finalu

Svi u Prozor 8. rujna...


Malonogometna ekipa Diamond - autoservis Crnov/Tomić - Uskoplje plasirala se u finale veoma jakog turnira koji se u povodu dana općine održava u susjednom Prozoru. U sinoćnjoj polufinalnoj utakmici protiv ekipe Šumski plod, u kojoj su se osobito istakli vratati obiju momčadi, Uskopljani su slavili rezultatom 3:2.
Finale prozorskog turnira igra se 8. rujna u 20:30 sati, a ekipa Diamonda za prvo mjesto borit će se protiv ekipe Rama milch. Vjerujemo, uskopaljskih navijača te večeri u Prozoru neće nedostajati. (Rama-Prozor.info/uskoplje.blog.hr)

- 08:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.09.2011., nedjelja

Kroničar župe Bistrica

Vremeplov: ljudi i događaji


Kada bi netko htio pisati o životu Blažana Barnjaka ( i ne samo o njegovu, nego i o životima brojnih drugih Uskopljana, koji su svoj vijek proživjeli uglavnom u burnom dvadesetom stoljeću), morao bi obuhvatiti dugačko razdoblje od djetinjstva u godinama gladi i neimaštine nakon Prvoga svjetskoga rata, odrastanja u međuratnom vremenu obilježenom strahom od državnog terora, predratnog vremena u kojemu su opće okolnosti, ali, ništa manje, i hrabrost mladenačkih godina donijele jasan i odlučan politički aktivizam za narodnu stvar, pa preko godina Drugoga rata kada su Uskopljem tutnjale vojske i paravojske boreći se sve do jedne za pravdu i istinu, postratnih komunističkih zločina i diaboličnog potkazivačkog sustava, pa sve do ovog zadnjeg, domovinskog rata, progona i, konačno, povratka, a sve da bi se umrlo tamo gdje su nebo ugledali.
No, kada bi čovjek, kojim slučajem, htio pisati o životu Blažana Barnjaka, glavni lik te povjesti nikako ne bi bio Blažan sam, nego župa Bistrica, a preko nje i cijelo Uskoplje.
Blažan je, naime, već od svoje rane mladosti i osnutka bistričke župe pomno bilježio događaje vezane uz nju, pa se, kako je i sam bio sudionik svih događaja o kojima piše, njegove bilješke odmiču od suhoparnih kroničarskih zapisa i postaju istrgnuti komadi stvarnosti i nekog prošlog života i vremena sa svim što ono nosi: stavovima koji nikako ne trebaju i nisu uvijek ispravni, zabludama, željama, htijenjima, nadanjima, pa i davnim zvukovima, okusima, mirisima… Blažanova kronika, stariji (zar već?) će se čitatelji sjetiti objavljivana je u Skopaljskom vjesniku, ali i korištena u monografiji župe Bistrica Ruža na vjetru (Hrvatska uzdanica, 2001.).
Blažan je svojim bogatim životom orisao puni krug. Predratni aktivist Hrvatske seljačke stranke, sumnjivi element komunističkim vlastima, čovjek koji je podmetnuo leđa župniku Žagaru kada mu je bilo najteže, prognanik u svojim poznim godinama, ali i povratnik u svoju Bistricu. Na fotografiji koju donosimo u ovom vremeplovu iz privatne arhive vidimo upravo Blažana Barnjaka povratnika. Svoga na svome. Ne da bi ga se žalilo, već da bi ga se - slijedilo.

- 23:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.09.2011., četvrtak

S faksa na Zavod za zapošljavanje

Osam novoprijavljenih osoba s visokom stručnom spremom na Zavodu za zapošljavanje


Na području općine G. V. - Uskoplje trenutno su bez posla 3.072 osobe, među kojima i osam novoprijavljenih s diplomom visoke stručne spreme.
Najviše je KV radnika, kojih je na evidenciji Zavoda 1.320, i NK radnika, njih 1.059. Na popisima nezaposlenih je 51 PKV i 3 VKV osobe, kao i 526 osoba sa srednjom stručnom spremom.
Diplomu visoke stručne spreme ima 67 nezaposlenih, a više školske spreme 46.

U kolovozu se zaposlilo 6 KV, 6 NK i 6 osoba sa srednjom stručnom spremom, a radni odnos je zasnovalo i pet osoba sa VŠS, te jedna s visokom stručnom spremom. (Fena)


- 23:35 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira