uskoplje

30.06.2010., srijeda

Otvoreno malonogometno i košarkaško igralište na Bari

Iz OO HDZ BiH Uskoplje stiglo nam je priopćenje koje s radošću objavljujemo:


Broj: 01-35/10
G. Vakuf- Uskoplje; 28. lipanj 2010. godine
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U Mjesnoj zajednici Ploča – Vilić Polje protekli vikend u organizaciji Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje i Vijeća Mjesne zajednice Ploča – Vilić Polje, upriličeno je svečano otvaranje malonogometnog i košarkaškog igrališta na lokaciji Bara.
Izgradnja ovih igrališta otpočela je 2004. godine, a ukupno je u njih uloženo 60 000 KM. Najveći dio sredstava osigurala je općina Gornji Vakuf – Uskoplje i Vlada SBŽ.
Značajan doprinos izgradnji igrališta dala je Nizozemska bojna SFOR-a, poduzeća: Kompa- Elez, Smrčevice, JKP « VIK» i Radovina te mještani.
Pred oko 300 nazočnih mještana ove MZ i njihovih gostiju obratio se predsjednik Općinskog vijeća općine Gornji Vakuf – Uskoplje Marinko Krajina, zahvaljujući svima koji su pomogli da se igralište izgradi i dade na korištenje Mjesnoj zajednici, naglašavajući da HDZ BiH i kroz ovakve projekte želi osigurati mladima uvjete za rekreaciju i bavljenje sportom.
U četiri godine njegova mandata kao načelnika samo u područjima gdje pretežito žive Hrvati, u projekte infrastrukture uloženo je preko 3 000 000 KM .
Novootvoreno igralište blagoslovio je velečasni Josip Lebo, koji je upravo za ovu prigodu kao dokazani ljubitelj športa, doputovao iz Sarajeva.
Vrpcu kao simbol otvaranja ovih sportskih terena zajedno su presjekli predsjednik OV Marinko Krajina i predsjednik Mjesne zajednice Anto Batinić.
Odigrana je revijalna utakmica između Mjesnih zajednica Krupa i Vilić Polje u kojoj je gostujuća Krupa pobijedila rezultatom 5:3.
Za sve mještane nazočne otvaranju igrališta organizirana je zajednička večera i druženje uz glazbu.


PREDSJEDNIK
Zrinko Tokić









- 13:02 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Na listi HDZ BiH Tokić, Ljubas, Bandić, Milišić, Buljan, Perić...

ŽO HDZ BiH ŽSB objavio liste kandidata za Županiju, Federaciju i BiH...


Županijski odbor HDZ BIH ŽSB utvrdio je prijedlog kandidacijskih lista za Opće izbore koji će biti održani 3. listopada. 2010. godine.
Za nositelja liste Sabora ŽSB izabran je Mirko Batinić, za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Županijski odbor za nositelja liste predlaže Marinka Čavaru.
Svi Vi koje ste rođeni ili ste podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, živite u dijaspori ili Republici Hrvatskoj možete se prijaviti za glasovanje putem pošte sve informacije na www.izbori.ba

Za Sabor Županije Središnja Bosna:

Mirko Batinić iz Travnika
Zdenka Džambas iz Novog Travnika
Josip Kvasina iz Kiseljaka
Ljubica Garić iz Viteza
Zrinko Tokić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja
Željko Bojčetić iz Jajca
Radoje Vidović iz Kreševa
Greta Kuna iz Bugojna
Branko Golub iz Fojnice
Nikica Petrović iz Busovače
Dajana Vitić iz Jajca
Anto Sivonjić iz Dobretića
Vlatka Lukić iz Travnika
Tomislav Bošnjak Matić iz Viteza
Mirjana Plavčić iz Busovače
Dr. Vlatka Komšić iz Kiseljaka
Ivica Kvasina iz Kreševa
Miroslav Zelić iz Bugojna
Viktorija Kaurinović Nenadić iz Fojnice
Ankica Đuran iz Novog Travnika
Ivan Ljubas iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja
Stipan Jezerčić iz Jajca
Željko Grubešić iz Busovače
Goran Lulić iz Kiseljaka
Dragan Đido iz Travnika
Ljuban Šantić iz Viteza
Ivan Lovrinović iz Novog Travnika
Sanja Ivić iz Bugojna
Magdalena Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja
Zdenka Kesić iz Kreševa
Boris Marjanović iz Viteza
Ana Tolo iz Kiseljaka
Niko Grganović iz Travnika

Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

Marinko Čavara iz Busovače
Katica Čerkez iz Viteza
Zdenko Antunović iz Bugojna
Ivica Udovičić iz Kiseljaka
Dragana-Cica Galić iz Fojnice
Ljupko Sučić iz Travnika
Slavko Marin iz Novog Travnika
Luca Milišić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja
Tihomir Radovac iz Jajca
Feliks Vidović iz Kreševa
Dr. Maja Gržić-Matišić iz Travnika
Željko Kocaj iz Viteza
Ljuba Buljan iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja
Bojan Domić iz Travnika
Ratko Marković iz Kiseljaka

Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Lidija Bradara iz Kiseljaka
Nikola Grubešić iz Busovače
Ivo Miro Jović iz Kiseljaka
Duško Ladan iz Jajca
Ilija Nakić iz Travnika
Marina Pendeš iz Viteza
Božo Perić iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja
Nikica Tomić iz Kreševa


- 12:55 - Komentari (37) - Isprintaj - #

Spomendan fra Stjepana Skopljanina

Čudo iz lita na 1610....


Uz Gospin oltar u crkvi na otočiću Visovcu nalazi se grob i u kamenu hrvatskom ćirilicom urezan natpis:
"Nek se znade. Ovde leži m.p.o.f. Stipan Skopljanin, vikario g biskupa Bosne, lita na 1610".

Riječ je o fra Stjepanu, mučeniku iz Uskoplja, koji je ubijen na Visovačkom jezeru, a priča o njemu ostala je do danas živa.
1609. godine, kaže ona, Turci su došli u samostan na Visovcu, gdje su ih fratri morali pogostiti jelom i pićem, a na odlasku poveli su sa sobom fra Stjepana, "redovnika vrlo kreposna i obdarena mnogim darovima pobožnosti i dobrote kršćanskog života", te još jednog fratarskog momka. Kada su došli do sredine Visovačkog jezera Turci su obojicu ubili i bacili u vodu.
No, kaže dalje priča, fra Stjepanovo mrtvo tijelo nije potonulo, nego je u istom molitvenom, uspravnom stavu, držeći krunicu i brevijar u ruci, došlo do obale. Svi koji su vidjeli taj prizor, čudili su se i o tome pripovjedali po provinciji. Njihova priča sačuvala se do danas.
Spomendan fra Stjepana Skopljanina je 30. lipnja.

- 06:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.06.2010., utorak

Na području Županije Središnja Bosna uvedene izvanredne mjere sigurnosti

Zaprimljene prijetnje i drugim policijskim postajama...


U svom obraćanju medijima direktor Federalne uprave policije Z. Miletić jučer u Sarajevu rekao je, između ostaloga, da je policija u nedjelju ujutro, nakon eksplozije u Bugojnu, zaprimila i "prijeteći mail da će ta skupina nastaviti terorističke akte i da je sljedeća na redu PU Donji Vakuf", te još neke policijske postaje, ali se toj osobi ubrzo ušlo u trag i privedena je u PU Travnik.
Nije precizirano o kojim je još policijskim postajama riječ, te nalazi li se među njima i uskopaljska, ali je naglašeno da su na području Županije Središnja Bosna uvedene izvanredne mjere sigurnosti.
Inače, dosad je privedeno i kriminalistički obrađeno više osoba koje su dovođene u vezu sa spomenutim terorističkim aktom, ali u interesu istrage podaci o tome ostali su nedostupni predstavnicima medija.
Foto: Haris Čaušević zvani Oks (dnevni avaz)(bhmagazin.com /uskoplje.blog.hr)
- 08:15 - Komentari (92) - Isprintaj - #

28.06.2010., ponedjeljak

Na gornjovakufskom portalu osuđenu terorističku grupu branio je OKS315

Na što je upozorio Sulejman Tihić u Bugojnu?


Teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu izazvao je brojne reakcije, koje, naravno, sve redom, osuđuju počinitelje ovoga čina koji je odnio nevini život jednog i teže ozlijedio više policajaca. Među ostalima, znakovito je reagiranje Sulejmana Tihića , koji je rekao:
''Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije problem samo institucija za provođenje zakona već šire društvene zajednice. Bitna je i podrška javnosti, kako bi nadležne institucije mogle preduprijediti eventualni teroristički napad. Određena tolerancija prema takvim pojavama može dovesti do ovakvih situacija''.

Je li slučajno Tihić upozorio na "određenu toleranciju" nasilničkih pojava i nepostojanje podrške javnosti u borbi protiv terorizma? Je li ta "određena tolerancija" terorističkog djelovanja prisutna upravo na području Skopaljske doline, možda i više nego drugdje u BiH? Posjetitelj našeg bloga, Vuk Uskopolski, tvrdi da jest, te nas upućuje na tekst kojeg je na jednom gornjovakufskom portalu (!?) objavio, vjerovali ili ne, OKS315, i to u obranu osuđene terorističke grupe. Tekst, objavljen 12. studenog 2009., prenosimo u cijelosti, pa sami zaključite:

Urota obavještajnih službi protiv BH Muslimana

Hapšenje Rijada i ostalih je dio velike zavjere protiv Islama i Muslimana u BiH, čiji veći i najgori dio elhamdulillah nije uspio. Glavni cilj zavjere je bio podjela muslimana i destabilizacija stanja, te kako bi se dio muslimanskog stanovništva riješio radikalnih elemenata (oni koji misle glavom) i bacili ih u zatvore kao u Egiptu. To bi bilo ujedno zadnje upozorenje za druge kako bi bili poslušni, a nakon toga bacanje kosti između muslimana i hrvata u BiH.

PRIPREMIO: OKS315

Instruirani agent BND-a ili neke ispostave CIA-e u Njemačkoj ovo drugo je logičnije a kazat ćemo kasnije zašto, N.Č nakon što je uvalio arapa kojeg je CIA ili ISI (pakistanska obavještajna služba) najvjerovatnije ubila jer od tada mu se gubi svaki trag, nakon toga N.Č se vraća u BiH kako bi završio drugu operaciju za svoju matičnu službu. Zadatak koji mu je postavila služba je bio da se infiltrira u Džamije i pokuša okupiti veću grupu muslimana koju je trebao ubjediti da izvede atak ni manje ni više nego na miroljubive franjevce iz samostana u Fojnici.

Ne da je bio otkriven, kao strani špijun kod priče o napadu na samostan, već mnogo prije toga, nakon što se hvalio da je bio u talibanskim redovima i kako je zaklao jednog australiskog vojnika. Na pitanje jednog od onih koje je pokušao uključiti u zamišljenu grupu :»Kako to talibani uspjevaju da aktiviraju haubičku granatu?» špijun je odgovorio da na njen dio gdje ide upaljač stavljaju ručnu bombu. Nakon što su mu se okupljeni nasmijali u facu i skontali da nikada nije bio u ratu, matična služba mu je naredila da promjeni plan, te pokuša od više lica da kupi oružje.

Nije nimalo slučajno što je špijun N.Č pokušao da okupi grupu u Sarajevu, jer nakon objelodanjivanja spiska o istaknutim bošnjacima u OHR-u stvari postaju logičnije i ciljevi ovoga svega jasniji.

Po svemu sudeći iza ove priče stoji ispostava CIA-e u Njemačkoj, jer se poklapa njen cilj sa interesima Amerike, koja je aktivna na ovom području, i sve destinacije u priči imaju logike. Posebno sa tim što je dotični N.Č, čovjeka arapskog porijekla odveo iz Njemačke u Pakistan, da bi ga tu predao ISI a kasnije CIA-e koji su ga ubili ili prebacili u neki tajni zatvor. Amerikanci ne žele nikakve radikalne muslimane(oni koji nisu marionete) u BiH i žele suvereno da vladaju ovim teritorijem kao Kosovom i Afganistanom.

Sada mnogima nije čudno što je Pedi Ešdaun rekao prije napada na Irak da se muslimani u BiH ne brinu i da će Karadzic bit uhapšen. Neki kratkovidni novinari su tada tu izjavu nabili na nož, međutim, i tada sam znao a i danas znam zbog čega je to rekao. Jasno je da su ga mogli uhapsit ali to nije bio njihov interes. Sada vidite da američki interes je ispred interesa uplakanih majki čiji sinovi su ubijeni i zvjerski mučeni širom BiH.

Zbog gore navedenih interesa danas su iza rešetaka i Rijad Rustempašić i njegov brat Muhammed te ostali koji su nevini učesnici u montiranom procesu. Nije nimalo čudno što mjenjaju tužitelja i postavljaju amerikanca koji će ih uredno osuditi na višegodišnje kazne i tako sakriti svu prljavu i krajnje licemjernu američku politiku u BiH.

U nastavku slijedi citat iz časopisa Dani, koji potkrepljuje moje izlaganje.

Citat iz DANA:

Vijest o hapšenju Nihada Ćosića u Pakistanu njemačke su vlasti shvatile vrlo ozbiljno. Njemačka kancelarka Angela Merkel je, prvi put nakon 11. septembra 2001. i napada na New York i Washington, sazvala sjednicu takozvane Sigurnosne grupe, koja se sastaje samo u slučajevima ozbiljne prijetnje. Prema analizama njemačke obavještajne službe BND i CIA-e, sve je više njemačkih islamista koji su u izravnom kontaktu s Al-K'aidinim operativcima u Pakistanu.

Čosić je zastićeni svijedok pod imenom Abdurahman.

- 11:45 - Komentari (29) - Isprintaj - #

Eksplozija u Bugojnu: Privedene četiri osobe iz Uskoplja?

Čaušević na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu


Policija je u Gornjem Vakufu - Uskoplju privela četiri osobe koje se dovode u vezu sa jučerašnjom eksplozijom u Bugojnu, a za jednim se još traga, tvrdi dnevnik.hr, iako je ta informacija neslužbena.
Uhićen je Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu, piše sarajevo-x.com. On je, prema pisanju portala, pokušao pobjeći s mjesta događaja, ali je ubrzo uhićen te se nalazi u policijskoj postaji u Bugojnu gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.
Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač. Od ranije je poznat policiji, a navodno je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao lidera SDA Sulejmana Tihića. Najmanje još četiri osobe privedene su na ispitivanje. Bosanski mediji pišu kako je Čaušević pripadnik vehabija. Čaušević na profilu na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu.
Na očevidu iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega.
Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani šutnjom. Neslužbeno se saznaje da je planirao da digne u zrak policijsku postaju u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama sigurnosti vjerske manifestacije Dani Ajvatovica koja je završila jučer.
Federalni mediji navode da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.
Zabilježeno je da je Čaušević već bacao bombe na patrole mirovnih snaga u Gornjem Vakufu - Uskoplju. Sa kalašnjikovom je dolazio u srednju školu, a u trećem razredu srednje je izbačen iz škole i nikad ju nije ni završio. Po cijeli dan i noć provodio je vrijeme surfajući, pa je tako hakirao stranice index.hr, sarajevo-x, stranicu SDA itd. Već nekoliko godina ne klanja niti ide u džamiju. Ni po načinu života, ni po govoru, ni po imiđu, nije sličio vehabijama niti su mu društvo bili vehabije koji su mu još 2006. zabranili ulazak u njihove prostorije u Bugojnu

Hladna noć pred velike događaje...
Čaušević a profilu na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu. Citirao je i stih Johnnya Štulića “Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam”. Neki misle da je to najava napada.

- 07:50 - Komentari (44) - Isprintaj - #

27.06.2010., nedjelja

Uskopljanin na čelu Mladeži HDZ 1990

Kratka vijest...


Na drugoj konvenciji Mladeži HDZ 1990, održanoj u subotu, 26. lipnja, izabrano je novo rukovodstvo; za predsjednika Mladeži HDZ 1990 je izabran dip. inž. Dražen Matišić iz Uskoplja, a za zamjenika dipl. oecc. Ivica Barbarić iz Mostara, a dopredsjednici su : Jakov Jukić, Berislav Babić i Mario Mašić.
Na Konvenciji je izbrano i 16 članova Predsjedništva Mladeži HDZ 1990, te članovi Središnjeg odbora Mladeži HDZ 1990 i Nadzorni odbor MHDZ 1990.

- 23:40 - Komentari (19) - Isprintaj - #

24.06.2010., četvrtak

Svetom Ivi pohitaj, pomoli se i zapivaj...

Uskopaljski folkloraši sinoć nastupili u Podhumu...


U povodu blagdana Svetog Ive, zaštitnika livanjske župe Podhum, jučer je u organizaciji domaćina KUD-a “Kamešnica” održana 4. smotra folklora pučkih napjeva i običaja na kojoj je nastupilo osam kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Program je započeo svetom misom u crkvi Svetog Ive, a potom je uslijedio svečani mimohod u kojem su sudjelovali: HKD “Napredak” Uskoplje, HKUD “Sitan tanac” iz Šujice, HKUD “Naša ognjišta” Bistrica Žepče, KUD “Branimir” iz Benkovca, KUD “Rudine” Vidošo, “Humski glas” Neum i KUD “Kamšenica” Livno.
Nakon predstavljanja društava uz oduševljenje nazočnih uslijedio je i pojedinačni nastup svih osam društava.

- 08:10 - Komentari (39) - Isprintaj - #

Poremećaji u prometu

Upozorenje vozačima...


23/24. i 26/27.06.2010. godine proslavljaju se vjerski blagdani „Sveti Ivo“ u mjestu Podmilačje, općina Jajce i „Dani Ajvatovice“ u mjestu Prusac, općina Donji Vakuf.
Stoga iz MUP-a ŽSB upozoravaju vozače da obrate veću pozornost te da se pridržavaju slijedećih upozorenja:

- zbog poremećaja u normalnom odvijanju prometa na području općina Jajce i Donji Vakuf, odnosno svim putnim pravcima koji gravitiraju ka ovom području, potrebno je prilagoditi vožnju uvjetima i stanju puta.

- u planiranim aktivnostima policije u kontroli uspostavljanja odvijanja prometa, vozači će biti upozoravani na korištenje alterativnih pravaca:

* Novi Travnik-Rostovo-Bugojno
* Novi Travnik-Pavlovica-Gornji Vakuf/Uskoplje
* Banja Luka-Kneževo-Travnik-Lašva i obrnuto

Molimo sve sudionike u prometu da se pridržavaju uputa policijskih službenika na području Županije Središnja Bosna i da blagovremeno prijave zastoje i poremećaje na komunikacijama, te da zbog vremenskih prilika na put ne kreću bez potrebne opreme.

- 07:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Pušten vozač Vranicatransa

Drogu je vozaču dao nepoznati muškarac u mjestu Prisoje...


Nakon što je priveden i ispitan, istražni sudac Županijskog suda pustio je Milenka Š. (51) iz Segeta Donjeg, vozača autobusa Vranicatransa u kojem je u nedjelju pronađeno 4,05 kilograma marihuane.
Na graničnom prijelazu Kamensko, u autobusu koji prometuje na liniji Rama - Zagreb, policija je u nedjelju oko 13,45 sati pronašla torbu u kojoj su bila četiri paketa oblijepljena aluminjskom folijom s ukupno 4,05 kilograma marihuane.
Vozač autobusa Milenko Š. izjavio je da mu je torbu u mjestu Prisoje u susjednoj BiH predao nepoznati muškarac. Milenko Š. bit će kazneno prijavljen.

- 05:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

23.06.2010., srijeda

P. Kapetanović predsjednica, a Nikolina Luketina dopredsjednica ŽO Mladeži HDZ 1990

"HDZ 1990 je stranka koja pruža mogućnost mladim ljudima da se dokažu..."


Izborna skupština županijskog odbora mladeži HDZ 1990 ŽSB održana je u subotu 19. lipnja 2010. godine je u Hrvatskom domu u Kiseljaku. Na skupštini je sudjelovalo 102 izaslanika iz 10 općinskih odbora mladeži HDZ 1990 ŽSB.
Na skupštini je jednoglasno izabran ŽO mladeži HDZ 1990 od kojih su u Predsjedništvu izabrani: dr. Pamela Kapetanović za predsjednika, Nikolina Luketina, Nikola Vicić i Boris Beljan za dopredsjednike, Ivan Vidović za tajnika, te Branko Bilandžija za rizničara.
Skupštini su kao gosti nazočili : dopredsjednik HDZ 1990 i ministar prometa i komunikacija BiH mr.sc. Rudo Vidović,Slavica Josipović predsjednica ŽO HDZ 1990 i zastupnica u ZDP FBiH , predsjednici OO HDZ 1990 ŽSB, članovi ŽO HDZ 1990 ŽSB, vijećnici u Općinskim vijećima. Prigodnim riječima izaslanicima Izborne skupštine obratili su se dopredsjednik HDZ 1990 mr.sc. Rudo Vidović i predsjednica ŽO HDZ 1990 ŽSB Slavica Josipović.
Novoizabrana predsjednica ŽO M HDZ 1990 ŽSB dr. Pamela Kapetanović je u svom obraćanju nazočnima čestitala mladeži što su HDZ 1990 izabrali kao svoju političku opciju jer je HDZ 1990 stranka koja pruža mogućnost mladim ljudima da se dokažu, potičući njihov rad i djelovanje. Zajedno sa koordinatorom za mladež ŽO HDZ 1990 ŽSB Draženom Matišićem je pozvala mladež da svojim radom doprinesu uspjehu HDZ 1990 na predstojećim općim izborima.



- 14:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ŽO HDZ 1990 stipendira 10 studenata

Iz svake općine u Županiji po jedan stipendist...


ŽO HDZ 1990 ŽSB donio je odluku o stipendiranju 10 studenata iz 10 općina ŽSB za akademsku 2010./2011. godinu. Sredstva za stipendiranja osigurat će dužnosnici HDZ 1990 iz ŽSB.
Općinski odbori mladeži HDZ 1990 će dostaviti imena osoba iz svoje općine koja ispunjava kriterije za dodjelu stipendije.
Ova odluka će se primjenjivati od srpnja 2010 godine i ona znači nastavak stipendiranja studenata koje provodi Županijski i općinski odbori HDZ 1990 u Središnjoj Bosni.


- 14:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.06.2010., ponedjeljak

TOM: Zaposlit ćemo još 100 ljudi

Unatoč recesiji iz TOM-a najavljuju daljnji rast...


"Naši ciljevi u budućnosti su povećati kapacitete naše tvrtke za najmanje 30% kroz daljnju modernizaciju postojećih proizvodnih sustava i izgradnju još jedne proizvodne hale i zapošljavanje dodatnih 100 ljudi, tako da ćemo zapošljavati ukupno oko 400 zaposlenih,
izjavio je to u intervjuju prestižnom portalu www.winne.com (WORLD INVESTMENT NEWS) direktor uskopaljske tvrtke TOM Niko Budimir.
Tvrtka TOM u ovom trenutku, inače, zapošljava 280 zaposlenih od kojih su većina s područja Uskoplja, a tek manji dio iz susjednih općina, koji uglavnom rade za međunarodno tržište, budući da TOM, bez sumnje broj 1 u metaloprerađivačkom sektoru u BiH, čak 99,9 % posto svojih proizvoda izvozi.

- 10:50 - Komentari (28) - Isprintaj - #

Plesovi i staromodne pjesme su baš ’cool’

Uskopljani u svijetu


Obući narodnu nošnju i plesati u nekoj folklornoj skupini za mnoge Hrvate u BiH i Hrvatskoj bi najvjerojatnije bila blamaža stoljeća. No, ne i za mlade u dijaspori. Oni s oduševljenjem čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu. Najveća motivacija za mlade jesu druženje i putovanja po različitim folklornim festivalima po Hrvatskoj i inozemstvu. Na taj način uspijevaju upoznati svoje korijene, a i poboljšati hrvatski jezik.
Upravo je to bila i glavna motivacija za 16-godišnju Jelenu Herceg. Ovoj mladoj djevojci, koja je rođena u Kölnu i čiji su roditelji tu došli iz Uskoplja, plesovi i staromodne pjesme su baš ’cool’, kako kaže. A tu je i sklopila nova prijateljstva: “Ja sam uvijek znala da postoji folklorna skupina. Ali to me baš i nije interesiralo, dok mi nije jedna frendica rekla da je to super interesantno. Pa sam i ja onda počela i vidjela da je to baš dobro.“
(dw-world / uskoplje.blog.hr)
- 09:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Potres u području Livna

Kratka vijest


Potres jačine 4,4 po Richteru zabilježen je noćas u 1:12 sati s epicentrom na području Livna, izvjestio je Seizmološki zavod Hrvatske, a manje podrhtavanje se istodobno osjetilo i na području Uskoplja.
Zasad nema informacija o eventualnoj šteti ni u područjima bliže epicentru, doznaje se u Zavodu.
- 06:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.06.2010., četvrtak

Kako ukinuti dvije škole pod istim krovom?

Kuna tvrdi samo gradnjom...


"Ovim će se ukinuti dvije škole pod istim krovom kojih u SBŽ-u imamo pet. Ovdje u Brestovskom, Bugojnu, Uskoplju i dvije u Vitezu. Samo gradnjom novih škola riješit ćemo ovo pitanje,
izjavila je ministrica prosvjete u ŽSB Greta Kuna polažući, zajedno s Tončijem Stančićem, veleposlanikom RH u BiH, kamen temeljac za gradnju OŠ u naselju Brestovsko kraj Kiseljaka.
Škola u Brestovskom prva je škola koja se na području Kiseljaka gradi nakon pune 32 godine, a njenom izgradnjom prekinut će se podstanarstvo 200 brestovljanskih učenika.
U projektu vrijednom dva milijuna KM sudjeluju Vlada RH i Općina Kiseljak, a završit će se za tri godine
- Nakon tri godine priprema, danas započinjemo s gradnjom škole. Plan je izliti „mrtvu ploču“, iduće godine završiti zidove, a treće godine školu staviti pod krov. Nastavit će se ulagati, a planova izgradnje novih školskih prostora i dogradnje postojećih imamo puno. Cilj nam je djeci iz Kiseljaka osigurati dovoljno prikladnog školskog prostora kako bismo izbjegli sadašnje stanje u kojemu se zbog nedostatka školskog prostora nastava odvija u dvije, pa čak i tri smjene,
kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka.
- Osobno ću se zalagati za ulaganja u ovakve projekte jer ulagati u djecu budućnost je svake države i naroda,
kazao je Staničić. (VL/uskoplje.blog.hr)


- 10:20 - Komentari (43) - Isprintaj - #

16.06.2010., srijeda

Odbojkaški trener...

Gdje su i što rade (49): Nikica Šekerija


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Uskopljanin kojega danas predstavljam je odbojkaški trener...
Nikica Šekerija rođen je u Vilić Polju kod Uskoplja 22. listopada 1969. godine. Na zagrebačkom sveučilištu završio je fakultet tjelesnog odgoja.
Trener je odbojkaškog kluba Novo nebo iz Zaprešića, te član Udruge odbojkaških trenera Hrvatske.
Živi i radi u Zagrebu.

- 20:40 - Komentari (13) - Isprintaj - #

15.06.2010., utorak

Bezgrešno Srce Marijino bdije nad Skopaljskom dolinom

Katolički tjednik iz pera Darka Pavlovića donosi kratko izvješće s proslave spomendana Bezgrešnog srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici. Prenosimo ga u cijelosti:


Spomendan Bezgrešnog srca Marijina, 12. lipnja, za vjernike Uskopaljske doline i ove godine bila je prigoda da u molitvi i hodočašću provedu vikend.
Crkva na brdu s kojeg se vide Uskoplje i Bugojno te postaje Križnog puta i osvijetljeni križ na vrhu ove impresivne lokacije, simbolično govore o ustrajnosti vjernika ove župe da se vrate i ostanu na svom ognjištu. I ove godine crkva je bila pretijesna da primi sve župljane i hodočasnike. Uz koncelebraciju dvanaest svećenika susjednih župa i iz Dubrovnika, misno slavlje je predvodio mons. Pero Pranjić iz Sarajeva, koji je puku govorio o značaju Srca Marijina u našim životima. Istaknuo je kako u kolebljivosti u vjeri, naletima malodušnosti i povremenog nepouzdanja u molitvu, ipak konačno treba shvatiti kako ona nema alternative. Nakon sv. mise domaćini župnici, braća blizanci Ilija i Tadija Ivoš, pokazali tradicionalnu gostoljubivost pozvavši sve na okrjepu.

Darko Pavlović

- 20:50 - Komentari (9) - Isprintaj - #

14.06.2010., ponedjeljak

Obilježavanje obljetnice dolaska Feniks grupe

Feniks grupa došla je prije 38. godina na područje uskopaljske općine...


HKDD iz Sarajeva i Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva iz Zagreba, u subotu, 19. lipnja 2010. godine na Raduši organiziraju obilježavanje 38. obljetnice dolaska hrvatske oružane postrojbe "Planinske lisice“ poznatije pod nazivom Fenix ili Bugojanska skupina na područje Raduše u uskopaljskoj općini.
U 12:00 sati na mjestu gdje je podignuto spomen obilježje bit će služena sv. misa za poginule pripadnike Fenix skupine, a okupljanje sudionika komemoracije bit će u 10:00 kod Ramske kuće na Makljenu odakle će biti organiziran polazak na Radušu.
Nakon komemoracije, u Ramskoj kući će u 15:00 sati biti promovirana knjiga B. Vukušića "Hrvatsko revolucionarno bratstvo - Rat prije rata", a sutradan, u nedjelju 20. lipnja, u 17:00 sati, ista knjiga bit će predstavljena u Hrvatskom domu u Bugojnu.

- 23:30 - Komentari (25) - Isprintaj - #

12.06.2010., subota

Antonija Debeljak na Dreft Fashion Week – u

Još jedan uspjeh uskopaljske modne dizajnerice


U Balonu zagrebačkog Boćarskog doma predstavljene su prve od čak 36 kolekcija za nadolazeću sezonu jesen – zima 2010./2011. godine, a koje će biti prikazane u tri dana modne manifestacije.
Obrazovanje uz poticanje kreativnosti jedna je od glavnih vrijednosti Dreft Fashion Weeka, pa su upravo u ovome znaku započela predstavljanja dizajnera prvoga dana manifestacije. Po prvi put na DFWZ predstavio se natječaj Mladi? Kreativni? Chevrolet!., natjecanje internacionalnog karaktera pokrenuto 2007. god., koje studentima modnog dizajna otvara mogućnost afirmacije radeći na projektima Chevroleta.
Među finalisticama, dizajnerima TTF-a, i ove godine našla se Uskopljanka Antonija Debeljak, a uz nju finalistice su i Slađana Pezić Buljan, Barbara Bursać, Martina Gajšak/Marija Petanjek, Ema Gašljević, Petra Ivanjoš, Lora Vran, Marija Radman, Sanja Švraka i Ana Trišler , koje su osmislile kreacije nadahnute Voltom, prvim Chevroletovim električnim automobilom.
Osim mladih hrvatskih uzdanica, prve revijalne večeri DFWZ-a predstavili su se i dizajneri ujedinjeni pod imenom PRET-A-DESIGN, a potom Kruno Jendrijev, Christina Miraldi, Maja Ašperger i Louis de Gama.
- 10:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

11.06.2010., petak

Vozaču Vranicatransa ukrao 1000 KM

Dok je vozač spavao...


Protiv Darka Jelice (27) iz Jajca podnesena je krivična prijava Županijskom tužiteljstvu u Livnu zato što je ušao u autobus parkiran na Autobusnoj stanici u Tomislavgradu i od vozača koji je spavao ukrao 500 eura i 500 kuna (oko 125 maraka).
Glasnogovornik Uprave policije županijskog MUP-a Ivica Vrdoljak rekao je da je vozač autobusa poduzeća "Vranicatrans", koji prometuje na redovnoj liniji Zagreb-Prozor/Rama u utorak prijavio da je u autobus koji je bio parkiran radi kraćeg odmora putnika predviđenog redom vožnje, neko ušao i iz jakne mu ukrao dvije koverte s novcem u kojima je bilo oko 1.100 KM.
Nedugo nakon prijave krađe, policija je u Zvonimirovoj ulici u Tomislavgradu pronašla mladića koji nije posjedovao nikakve osobne dokumente.
Priveden je u Policijsku stanicu gdje je inspektorima priznao da je ušao u autobus i dok je vozač spavao iz njegove jakne ukrao novac.


- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2010., četvrtak

Omaglica iz Uskoplja

www.javno.ba donosi tekst o navodnom ratnom stradanju jednog bivšeg ministra u Vladi ZHŽ, naravno, u Uskoplju... Prenosimo ga u cijelosti:


Da nas već 20-ak godina vode neki čudni ljudi-čudnih navika (jami di stigneš), toga smo odavno svjesni. Ali na kraju će ispasti da je veliki broj tih političara, kojih je većina tijekom rata pila i jela (pače-žderala), po lokalnim birtijama, izranjavana do kosti. Dobro, neki su išli samo na ozljede i ratne traume, izazvane lošim vinima i rakijetinama, ali se krajem 2005 i početkom 2006- godine (10 godina nakon završetka rata), puno njih sjetilo da su se u njihova junačka prsa, ramena, laktove pa čak i u pete, zabijali geleri neprijateljskih granata te municija svih kalibara ispaljena iz svih mogućih oruđa.

Piše: Helena Tropik

Razlog te njihove iznenadne "dosjetljivosti" i buđenja memorije, zasigurno se zove Ugovor između RH i BiH na zbrinjavanju stradalnika rata. Ekskluzivno objavljujemo Uvjerenje o stradanju jednog bivšeg ministra iz Vlade Viktora Lasića, koji dokazuje da Zdrav Ko Dren Bešlić i nije najveći stradalnik rata u bivšoj Vladi.
Čitateljima, poglavito našim cijenjenim Ljubušacima, dajemo na uvid spomenuto Uvjerenje. Ne želimo unaprijed tvrditi niti negirati istinitost Uvjerenja, ali ako je čovjek stradao ovako kako piše:

"Dana 29.10.1993. na prvoj crti bojišnice Uskoplje, pri izvršavanju ratnih zadaća, uslijed jakog djelovanja neprijatelja i eksplozije granate u blizini imenovanog, biva odbačen na (tvrdu) tlo i zadobiva ozljede glave, leđa, kralježnice, vrata, desno rame, te biva RANJEN U DESNO STOPALO, LIJEVO KOLJENO, gubio je svijest, cijelo tijelo (!?), žali se na glavobolje, omaglice, te je doživio psihički stres, nakon prve pomoći upućen na daljnje liječenje!", e onda se radi o medicinskom fenomenu!
Bože sačuvaj, čovjek jedva živu glavu iznio i doživio takove traume, da bi nakon 10-ak godina postao ministar MUP-a ŽZH. Hm, sve ovo nekako jako podsjeća na još jednog bivšeg ministra, koji se također nakon 10 godina sjetio da je u ratu izbušen ko sito za pržinu.
Gospodin Paponja je temeljem ovog Uvjerenja (a možemo misliti na što tek liči liječnička dokumentacija), ostvario mirovinu u RH, a istovremeno u FBiH prima neku mizeriju od zapovjedne mirovine. Pitanje je samo, čime je Paponja za vrijeme rata zapovijedao?
Evo, pružamo mu priliku da nam odgovori, dakle, gospodine bivši ministre, kojom postrojbom ste zapovijedali u Domovinskom ratu?

Unaprijed zahvalni!


- 09:00 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Biskup Delivić u Dobrošinu

Dogodilo se na današnji dan: 10. lipnja 1736....


Prvi kanonski pohod katolicima u Bosni, a onda i u Uskoplju, nakon Bečkoga rata obavio je apostolski administrator biskup fra Mato Delivić 1736. godine. Upravo na današnji dan, 10. lipnja te, 1736. godine došao je krišom u Uskoplje, točnije u Dobrošin gdje je tri dana dijelio sakramenat sv krizme. U Uskoplju je tada bio župnik fra Pavao Lozić iz fojničkog samostana. On se po potrebi zadržavao i u skopaljskim i u kupreškim katoličkim selima. Njegovi župljani su kao nigdje u Bosanskom vikarijatu, bilježi Delivić, bili izmješani s inovjercima. U župi nije bilo nijedne crkve, osim ruševina crkve sv. Ivana Krstitelja u Dobrošinu, te ruševina crkava u Voljicu i Bistrici. U Bistrici su bile vidljive ruševine jednog, a u Voljicu čak dvaju samostana. Jedan od njih je po svoj prilici pripadao benediktincima, dok se za drugog ne zna komu je pripadao. Biskup Delivić je tada zabilježio da je jedan mladić iz Donjeg Vakufa, jer nije mogao platiti begovski hak, prešao na islam, a dvije pravoslavne djevojke, koje su se udale za Hrvate, prešle su na katolicizam. Biskup je bio zadovoljan stanjem Skopaljske župe. U ovo je vrijeme sjeverni dio Skopaljske doline s Pruscem bio u sastavu župe Pećine, dok je u sastavu skopaljske župe bilo područje Kupresa.
U Dobrošinu je, bilježi Delivić, bilo 12 katoličkih kuća sa 100 katolika od kojih je biskup krizmao 62 osobe. U kasabi G. Vakuf bilo je 9 katoličkih kuća s 50 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 30. Na Vrsima su bile 3 katoličke kuće i 30 katolika od kojih je ovom prilikom krizmano 16. U Grnici su bile 2 katoličke kuće s 24 duše od kojih je ovom prilikom u Dobrošinu krizmano 14. Na Paloču su bile 4 katoličke kuće s 30 duša (krizmano 9). U Voljicu je bila 1 katolička kuća s 30 duša, od čega ih je krizmano 8. U Bistrici je također bila 1 katolička kuća sa 7 duša, od kojih je krizmano 3. U Ričici su bile 3 katoličke kuće s 20 duša (krizmano 6). U Vilić Polju su bile 4 katoličke kuće s 35 duša od kojih je u Dobrošinu krizmano 15. Na Seocu je bila 1 katolička kuća s 8 duša, od kojih je Delivić krizmao 3. Na Pidrišu je također bila 1 katolička kuća sa 6 duša, od kojih je u Dobrošinu krizmano 2. U Odžaku je bilo 5 katoličkih kuća s 30 duša, od kojih je Delivić krizmao 15.

Nakon obavljene sv krizme u Dobrošinu, Delivić se preko Mračaja prebacio na Kupres gdje je sv krizmu nastavio dijeliti u Malovanu...

- 06:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.06.2010., srijeda

Simpozij o ulasku Hrvatske u EU u organizaciji M. Juričevića

Uskopljani u svijetu...


Na inicijativu savjetnika za Europu i međunarodna pitanja pri centru za političko obrazovanje Ministarstva kulture i sporta savezne države Saske Uskopljanina Marija Juričevića, a u suradnji s veleposlanikom RH u Njemačkoj dr Mirom Kovačem, u Drezdenu je u utorak, 18. svibnja, organiziran iznimno uspješan simpozij na temu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Na simpoziju, na kojem su se okupili brojni njemački i hrvatski uglednici, raspravljalo se o političkom, gospodarskom i pravnom razvoju Hrvatske s fokusom na trenutačna previranja oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Konferenciju je otvorio državni tajnik pokrajine Saske dr Wilfried Bernhard, koji je iznoio stajalište pokrajine Saske o euroatlanskom putu Hrvatske, a osim njega govorili su i veleposlanik Kovač, Dr Siniša Kušić, znanstvenik i stručnjak za jugositočnu Europu iz Frankfurta/m, a M. Juričević na kraju je najavio i osnivanje Sasko - hrvatskog društva.
- 14:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

"Predstojeći izbori su povijesni..."

20. obljetnica HDZ-a


U povodu obilježavanja 20. obljetnice Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Uskoplje, izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, nazočilo je u utorak, 8. lipnja 2010. godine, svečanoj sjednici održanoj tim povodom.
U prepunoj dvorani Doma kulture održana je svečana sjednica OO HDZ BiH Uskoplje u povodu 20. obljetnice stranke na ovim prostorima. Nazočnima su se obratili predsjednik OO HDZ BiH Uskoplje Zrinko Tokić, predsjednik ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije prof. Nikola Lovrinović i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.
Predsjednik OO HDZ BiH Uskoplje Zrinko Tokić i predsjednik ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije prof. Nikola Lovrinović govorili su o povijesnom putu HDZ BiH i položaju hrvatskog naroda uskopaljskog kraja od 8. lipnja 1990. godine do danas.
„Hrvatski narod nije dozvolio podjele u uskopaljskom kraju i Središnjoj Bosni, a HDZ BiH, kao stožerna stranka hrvatskog naroda, uvijek je iz tih izazova izlazio još jači. Okupimo se još jače i čvršće oko HDZ BiH zbog svoje budućnosti i budućnosti naše djece“,
poručili su u svojim govorima Zrinko Tokić i Nikola Lovrinović.
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju istaknuo:
„Naša je poruka – ustrajat ćemo na tome da BiH konačno dobije novi Ustav BiH koji će garantirati apsolutnu ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. HDZ BiH mora graditi status strateške pozicije odnosno HDZ BiH mora biti stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH. Predstojeći Opći izbori u BiH su, ja bih kazao, kao i mnogi drugi do sada povijesni. To je fraza, no ovaj put ovo su uistinu povijesni izbori za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je HDZ BiH postavio vrlo jasne temelje – prag rezultata se mjeri u vrlo jasnom iznosu – više od 130. 000 glasova za HDZ BiH. To bi značilo kako se vraćamo na rezultat prije 12 godina. On bi sam po sebi značio da HDZ BiH bude vrlo jasno prepoznat i od domaće i od inozemne javnosti kao snaga bez koje se ne može razgovarati o uređenju države BiH, ustavnim promjenama ali i svim ključnim obvezama i reformskim aktivnostima koje stoje ispred nas. BEZ HDZ BiH i HRVATSKOG NARODA U BIH NITKO NE MOŽE ODLUČIVATI O BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.BiH ima svoju prosperitetnu budućnost kroz euro – atlantske integracije prije svega kao zemlja u kojoj će tri konstitutivna naroda biti apsolutno istinski ustavno jednakopravna. To je ključna vizija, ključna misija HDZ BiH“, istaknuo je u svojem obraćanju predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović, te nastavio: „Sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH - koji smo potpisali 31. svibnja 2010. godine u Zagrebu je uistinu povijestan. To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku – predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav. Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH – a to je HDZ BiH. Ovaj sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH nudi nešto drugo, nešto novo – jedan drugačiji način pomoći Hrvatima u BiH. Ovaj sporazum daje garanciju da će HDZ Hrvatske i HDZ BIH – dvije najjače hrvatske političke stranke u RH i BiH o tome raditi u budućnosti. Hrvatima u BiH u budućnosti ne treba karitativna pomoć, njima trebaju konkretni projekti jer oni sa svojom pameću i radinošću mogu to iznimno kvalitetno iskoristiti“.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je, također, posebno istaknuo kako svakodnevno sve veći broj mladih i obrazovanih kadrova pristupa HDZ BiH, kako HDZ BiH prepoznaju kao stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH te kako su Mladež HDZ BiH, Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ i Politička akademija HDZ BiH tri stupa na kojima će u budućnosti stajati HDZ BiH.
(URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH)

- 13:00 - Komentari (62) - Isprintaj - #

07.06.2010., ponedjeljak

20. godina uskopaljskog HDZ-a

Izaslanstvo HDZ BiH U Uskoplju


Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, boravit će u utorak, 8. lipnja 2010. godine, u posjetu općini Gornji Vakuf - Uskoplje u povodu obilježavanja 20. obljetnice Općinskog odbora HDZBiH Uskoplje.
PROTOKOL POSJETA OPĆINI GORNJI VAKUF/USKOPLJE: 8. lipnja 2010. godine (utorak):
- 18:00 h – Sveta Misa za poginule pripadnike HVO i HDZ BiH Uskoplje (Župna crkva);
- 18:50 h – polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima;
- 19:00 h – SVEČANA AKADEMIJA OO HDZ BIH USKOPLJE (Dom kulture);

- 13:30 - Komentari (43) - Isprintaj - #

06.06.2010., nedjelja

Zapažen nastup Uskopljana u Gromiljaku

26. Zlatna harfa


U subotu, 5. lipnja 2010. godine u župi Gromiljak održana je 26. Zlatna harfa. Sudjelovalo je deset dječjih zborova iz župa Uskoplje, Bistrica, Gračanica, Bugojno, Busovača, Brestovsko, Fojnica, Gromiljak, Kreševo i Kiseljak. Kao gosti nastupili su djeca iz Dječjeg vrtića u Kiseljaku. Sveukupno je bilo oko 500 djece. Tema ovogodišnje Zlatne harfe bile su liturgijske skladbe maestra fra Nenada Dujića (obljetnicu sto godina rođenja slavimo 2011.). Na početku je bila sv. misa u 10 sati, a potom nastupi zborova prema abecednom redu. Dječji zbor ''Fra Nenad Dujić'' pod ravnanjem s. Simplicije Budimir uspješno je izveo dvije liturgijske skladbe Izvore vode žive i Slava (N. Dujić). Na koncu je stručni žiri dao opisne ocjene nastupa dječjih zborova, te su im uručene zahvalnice. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred župne crkve Imena Marijina, uslijedila je okrepa. (fojnica.samostan.ba)
- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2010., petak

Teže ozlijeđen pješak

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 03. lipnja 2010.godine u 23.35 sati Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje prijavljeno je da se dogodila prometna nezgoda u mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf - Uskoplje u kojoj su sudjelovali:
Vozač Čaušević I. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja sa vozilom marke „AUDI“ registarskih oznaka 167-T-366 i pješak Prijić E. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
U prometnoj nezgodi je pješak zadobio teže tjelesne povrede te mu je ukazana liječnička pomoć u bolnici u Travniku. Uviđaj su izvršili istražitelji Odjeljenja kriminalistička policije Policijske uprave Bugojno. Dalji postupak je u toku.

- 10:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.06.2010., utorak

Crvena zastava prikazuje: Dvije škole pod jednim krovom

U susret izborima...


Prikazivanje dokumentarnog filma „Dvije škole pod jednim krovom“ idejno osmišljenog i financijski podržanog od strane Fondacije Schüler helfen Leben (SHL) bit će upriličeno u Travniku, 11.06.2010 u sali Centra za kulturu općine Travnik u 11:00 i Gornjem Vakufu -Uskoplju na isti dan u 19:00 u prostorijama Omladinskog centra.
Sinkronizirano s javnom projekcijom filma, na lokalnim radio i tv postajama emitirat će se emisije s istom tematikom. Film je nastao u prvoj polovici 2009. godine u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu - Uskoplju, Stocu, Vitezu, Bugojnu, a akteri samog filma su učenici, roditelji, profesori, direktori škola, bivši i aktualni ministri. Ovo će biti nastavak promocije filma nakon što je u mjesecu ožujku premijerno prikazan u Sarajevu, a prije par dana po prvi puta izvan granica BiH i to u Beogradu u sklopu festivala Dani Sarajeva u Beogradu.


- 23:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Linkovi

Lektira