uskoplje

15.05.2010., subota

MISA ZADUŠNICA I SAHRANA POKOJNOG SVEĆENIKA ANTE ŠARIĆA

Nakon Mise zadušnice posmrtni ostatci svećenika Ante ispraćeni su u njegovo rodno mjesto Bistrica kod Uskoplja, gdje je, nakon svete mise u crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa, pokopan...


Od pokojnog vrhbosanskog svećenika dr. Ante Šarića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, Svetom misom zadušnicom u bogoslovnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu 14. svibnja oprostilo se, osim najbliže rodbine, sedamdesetak njegove braće misnika među kojima kolege profesori, članovi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, poglavari i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te studenti i studentice kao i veći broj časnih sestara i vjernika. Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Izraze sućuti najprije je uputio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak.
U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da je Bog pozvao svećenika Antu uoči svetkovine Uzašašća Gospodinova u nebo. „Na ovoj zemlji svatko ima svoje poslanje i svoj životni zadatak. Nama je s ljudima hoditi i za ljude raditi u duhu vjere i iz vjere. Sada gledamo tijelo pokojnog profesora i svećenika Ante te u mislima prebiremo učenje vjere o vječnosti, o vječnom životu o uskrsnuću mrtvih. Mi smo o istinama života i vječnosti govorili i naučavali ljudskim rječnikom kao i naš profesor Šarić dok je predavao dogmatiku. Nakon smrti više to nije u slikama nego 'oči u oči' spoznajemo stvarnost bez vjere. Nakon smrti vjera prestaje, ali ljubav ostaje“, istaknuo je kardinal Puljić podsjetivši da je vlč. Anto već četrnaesti vrhbosanski svećenik koji je preminuo u posljednje tri godine. „Ovdje smo uz njegove zemne ostatke da mu kažemo hvala na svemu što je svojim svećeničkim služenjem ugradio u ovu mjesnu Crkvu. Bog, koji vidi u tajnosti, neka mu bude nagrada u vječnosti. Hvala na riječima u oporuci da svima oprašta. I mi stojimo uz njegov lijes moleći oproštenje i vjernički praštajući uz molitvu da oslobođen od svih spona ovozemaljskih pođe u susret Onome kome je služio“, rekao je kardinal Puljić.
Na kraju Mise izraze sućuti pokojnikovim sestrama Ljubici i Kati te braći Stipi, Ivanu, Pavi i Tomislavu kao i rodbini te kardinalu Puljiću i svim okupljenima uputio je dekan KBF-a u Sarajevu dr. Pavo Jurišić. Riječi sućuti uputio je i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mr. Luka Tunjić prikazavši ukratko životni put pokojnog svećenika Ante.
Nakon Mise zadušnice posmrtni ostatci svećenika Ante ispraćeni su u njegovo rodno mjesto Bistrica kod Uskoplja-Gornjeg Vakufa gdje će, nakon Mise zadušnice u župnoj crkvi u Bistrici, biti sahranjeni u mjesnom groblju.
Dr. Anto Šarić rođen je 12. studenoga 1949. od roditelja Joze i Anđe rođene Džalto u Bistrici, župa Bistrica kod Uskoplja-Gornjeg Vakufa. Osnovnu školu pohađao je u Uskoplju-Gornjem Vakufu, a sjemenišnu gimnaziju u Dubrovniku. Nakon odsluženja vojnog roka započinje 1969. godine studij teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi koju završava 1975. godine. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1974. Od 1975. do 1976. godine obnaša službu župnog vikara u župi Travnik. Godine 1976. odlazi u Rim na specijalizaciju iz dogmatske teologije te stanuje u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Doktorirao je na teološkom fakultetu Papinskog Sveučilišta Gregoriana na temu: „Isus Krist prekretnica svijeta: Kristologija F. Gogartena“. Od jeseni 1982. pa do svoje smrti predaje dogmatsku teologiju na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a predavao je i na Teološkim institutima u Sarajevu i Banjoj Luci od njihova osnutka do proljeća 1992. Također je predavao na Teološkom institutu u Mostaru od njegova osnutka do 1996. godine. Sudjelovao je na više teoloških simpozija i kolokvija. Član je Matice Hrvatske od njezina ponovnog osnutka, a bio je i njezin dopredsjednik, i glavni urednik lista „Hrvatska misao“ koji se uređuje i izlazi u Sarajevu. (kta)

- 10:40 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira