uskoplje

31.01.2010., nedjelja

Utemeljena župa Skopaljska Gračanica

Dogodilo se na današnji dan: 31.siječanj 1911.


Na današnji dan, 31. siječnja 1911. godine vrhbosanski nadbiskup dr Josip Stadler dekretom br. 178. utemeljio je župu sv Jeronima sa sjedištem u Gračanici. Obuhvatila je katolike dvanaest sela: Gračanice, Kordića, Skrta, Okolišća, Zlavasti, Gornje Ričice, Donje Ričice, Tihomišlja, Duratbegova Dolca, Draževa Dolca, Lužana i Zanesovića.
Župna crkva sagrađena je 1912. godine, a prvi župnik bio je Stjepan Pašalić koji je službovao do rujna 1914., kada ga je naslijedio Bugojanac Ivan Ribičić koji je bio gračaničkim župnikom punih 30 godina: od rujna 1914. do studenog 1944. godine... (2005.)


- 00:15 - Komentari (9) - Isprintaj - #

28.01.2010., četvrtak

Pronađen heroin

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 27. siječnja 2010. godine, oko 10,30 sati, istražitelji Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno su obavili pretres obiteljskog doma A.M., koji se nalazi u Gornjem Vakufu - Uskoplju.
Tom prilikom su pronađena tri smotuljka praškaste tvari, koja asocira na heroin. Po nalogu Kantonalnog tužitelja, djelatnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno su lišili slobode S.Ž. iz Sarajeva i E.B. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
Dalja istraga je u tijeku.

- 13:16 - Komentari (20) - Isprintaj - #

26.01.2010., utorak

Wenn sich die Nebel lichten

Juričević o Mlakiću u Leipzigu


Uskopljanin Mario Juričević, svojevremeno i povremeni suradnik ovoga bloga, sudeći po programu sajma knjiga u Leipzigu, 18. ožujka 2010. u 19.00 sati predstavit će knjigu uskopaljskog književnika Josipa Mlakića Kad magle stanu, koja je prevedena na njemački jezik.
Inače, Mario Juričević je magistrirao političke znanosti i odnedavno radi u Centru za političku edukaciju njemačkog ministarstva kulture u Dresdenu kao savjetnik za Europu i međunarodna pitanja i po svemu sudeći on je prvi stranac uopće koji radi u rečenom ministarstvu. Juričević trenutno radi na doktoratu čija je tema vezana za Hrvate u BiH.



- 23:40 - Komentari (33) - Isprintaj - #

25.01.2010., ponedjeljak

SDP traži obustavljanje svih transfera iz proračuna FBiH općini G. Vakuf - Uskoplje

Po šumama i gorama....


Postoji jedna Zoščenkova humoreska u kojoj predsjednik neke ruske oblasti u Staljinovo doba podnosi Partiji izvješće o borbi protiv nepismenosti, te se hvali da u oblasti u kojoj on predsjednikuje više nema nepismenih. "Ostala su bila još trojica, koji su bili jako žilavi", piše u izvješću staljinistički predsjednik "ali smo ih ja i moj nećak pronašli i konačno zatukli".
Mladi skojevci iz SDP (to je ona stranka koja, jedina ne priznaje promjenu naziva naše općine i gradu, nego se još uvijek koristi isključivo nazivom "Gornji Vakuf"!) u otvorenom pismu premijeru FBiH, postojanje škola na jeziku konstitutivnih naroda, kakve postoje i u Uskoplju, pokušava riješiti u maniri Zoščenkova predsjednika: obustavi im transfer sredstava i svaku drugu pomoć! Nek stoka pocrka od gladi! A ono što ostane, učit će kako mi kažemo i na jeziku kakvim mi hoćemo.
Iz pisma:
Imajući u vidu da se problemi u obrazovanju u FBiH sporo ili nikako ne rješavaju, te da naši kontinuirani pokušaji da putem parlamentarnih inicijativa upućenih Ministarstvu obrazovanja i Vladi FBiH ukažemo na njih i predložimo načine rješavanja nisu rezultirali nikakvom reakcijom, odlučili smo da Vam se još jednom obratimo i od Vas zatražimo da energično djelujete u rješavanju nagomilanih problema.
Umjesto da se sve ono što je vezano za ovu pojavu najoštrije osudi, simptomatično je da se i danas primjećuje afirmiranje postojanja fenomena nazvanog dvije škole pod istim krovom, a da pri tome izostaju konkretne reakcije zvaničnika federalne vlasti, a prije svega ministrice obrazovanja Melihe Alić i Vas lično. SDP smatra da je nedopustivo da se djeca razdvajaju po bilo kojoj osnovi, a posebno po nacionalnoj.
Predlažemo, kao što smo i ranije, da se obustave svi transferi iz budžeta FBiH kantonima i općinama u kojima postoji ova necivilizirana pojava, sve do rješavanja ovog problema te da se, za početak, nadležnost u vezi s obrazovanjem prenese sa kantonalnog na nivo FBiH, stoji u otvorenom pismu premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću koje potpisuju Damir Mašić i Saša Magazinović.

- 11:30 - Komentari (36) - Isprintaj - #

24.01.2010., nedjelja

Hoće li se spomen pločom na Domu kulture obilježiti mjesto zatočenja i stradanja uskopaljskih Hrvata?

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH priprema tužbu protiv države...


Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH uskoro će na području Livna i Posavine otvoriti dva nova centra za prikupljanje dokumentacije svih logoraša koji su bili zatočeni u logorima Armije BiH i Vojske RS-a, kako bi se što prije završio posao oko podizanja kolektivne tužbe protiv države.
Predsjednik udruge Mirko Zelenika potvrdio je za Dnevni list kako se dokumentacija za podizanje tužbe trenutačno prikuplja na tri lokacije, u Mostaru za područje HNŽ-a i ZHŽ-a, u Busovači za područje Srednjobosanske županije, te u Žepču za prostor ZDŽ-a, dok bi se otvaranjem dvaju dodatnih centara ubrzala ova procedura, a samim tim omogućilo podizanje tužbe protiv države u kojoj će se tražiti odšteta zbog svih pretrpljenih zala.
Poziv je to i hrvatskim logorašima s područja Uskoplja i njihovim obiteljima, koji su u proteklom ratu bili zatočeni u logorima Armije BiH da napokon ostvare zadovoljštinu za pretrpljene torture, koja se ne mora nužno sastojati samo od materijalnog obeštećenja, nego i od moralne satisfakcije, koja bi se sastojala u javnoj isprici, još uvijek živih zapovjednika Armije BiH (neki od njih su unatoč zločinima počinjenim u proteklom ratu, zašto su nesumnjivo barem zapovjedno odgovorni, i napredovali u vojnoj hijerarhiji) i njihovih političkih pokrovitelja, ali i obilježavanja mjesta zatočenja, prije svega zgrade Doma kulture, gdje su u nehumanim uvjetima, na prvoj crti bojišnice, protivno ženevskim konvencijama, jedno vrijeme bili zatočeni uskopaljski Hrvati, vojnici i civili.
Pored ispunjavanja obveze prema ratnim zarobljenicima, postavljanje pa i najskrominje spomen ploče na rečenoj zgradi, test je i civilizacijskog dosega i razine tolerancije sredine u kojoj živimo.
Jesmo li, svi skupa, zreli učiniti ovaj iskorak?

- 23:55 - Komentari (42) - Isprintaj - #

22.01.2010., petak

Sredstva MSŠ Gornji Vakuf

Iz rada županijske Vlade:


Vlada ŽSB na svojoj je 69. sjednici održanoj jučer u Travniku na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, između ostalih, donijela i odluku o o izdvajanju sredstava iz Proračuna ŽSB za sanaciju i rekonstrukciju sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani MSŠ „Gornji Vakuf“ Gornji Vakuf – Uskoplje prema kojoj se izdvaja iznos od 19.728,54 KM, a sredstva će se uplatiti firmi „Mediteran-Profil“ d.o.o. Jajce.

- 12:25 - Komentari (21) - Isprintaj - #

21.01.2010., četvrtak

Zaboravljeni božićni ukras

CD s božićnim pjesmama kojeg svaka uskopaljska obitelj treba imati...


Božićno vrijeme je već poodavno iza nas, život se već gotovo vratio u uobičajenu kolotečinu i mi smo polako mada neprimjetno već duboko zagazili u 2010. godinu. Još neraskićeni borovi po crkvama i zaostali božićni ukrasi po uličnim svjetiljkama čine da sa sjetom gledamo na mnogima od nas vjerojatno najljepše dane u godini, one božićne.
Poznati uskopaljski glazbenik Žarko Luketina Žare kao da je svojim CD-om s božićnim pjesmama Svim na zemlji mir veselje, snimljenog i miksanog u uskopaljskom studiju ITD... protekloga prosinca, htio, ne samo dati zvučnu podlogu još toplijem i intimnijem božićnom ugođaju, nego i prenijeti, barem na trenutak, atmosferu Božića na svaki dan u godini. Iako su na CD-u skupljene većinom tradicionalne i dobro poznate božićne pjesme (izuzetak je zaključna, Božić dolazi, kojoj su autori Ž. Luketina i D. Juričić, s kojom je uskopaljska Frama nastupala na Frama festu 2002. godine)) Luketina im je bez sumnje svojom, na trenutke doista dojmljivom, izvedbom utisnuo jak osobni pečat, pa će potencijalni slušatelj, slušajući ih, veoma lako moći ponovno na trenutak okusiti neponovljivu atmosferu uskopaljskih badnjih večeri i polnoćki u uskopaljskim crkvama, čuti pomiješane dječje, ženske i naizgled grube, muške glasove, koji, odjednom razgaljeni, kao ni u jednoj noći prije, ni poslije ove upravo pjesmom navješćuju svim na zemlji mir, veselje...
Upravo zato što je Luketinin CD svojevrsni namjerno zaboravljeni božićni ukras u sivoj svakodnevici, valja ga slušati i danas, kada je božićno vrijeme poodavno iza nas.
- 15:00 - Komentari (22) - Isprintaj - #

20.01.2010., srijeda

Castrum Sozzed

Dogodilo se na današnji dan: 20. siječnja 1448.


Na današnji dan daleke 1448. godine “rimski kralj” Fridrih III. poveljom je iznova potvrdio posjede hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači, a među rečenim posjedima bio je i castrum Sozzed u Uskoplju. Riječ je, dakako, o Susidu ili Sustich Vsopio, castello et contato (utvrdi Susid u Uskoplju), kako ga naziva jedan drugi kralj. O Susidu smo već pisali na ovom blogu, pa više pogledajte u abecedariju...

- 10:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.01.2010., ponedjeljak

Teška prometna nezgoda u Voljevcu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 15.01.2010. godine, oko 21,00 sati, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da se na lokalnom putu, u mjestu Voljevac, općina Gornji Vakuf - Uskoplje dogodila prometna nezgoda, u kojoj je vozač Tone J. iz mjesta Dobrošin, općina Gornji Vakuf - Uskoplje, upravljajući vozilom marke „Mercedes“, registarskih oznaka 746-J-560 sletio s ceste.
Navedeni vozač je prevezen u Dom zdravlja - Gornji Vakuf - Uskoplje, gdje je dežurni liječnik konstatirao smrt. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.01.2010., nedjelja

Dodjela općinskih stipendija

Prenosimo cjelovit tekst natječaja za dodjelu općinskih stipendija:


Komisija za dodjelu stipendija općine Gornji Vakuf-Uskoplje, raspisuje
K O N K U R S
za dodjelu stipendija redovnim studentima u
akademskoj 2009/2010 godini
I. Pravo prijave na javni konkurs za dodjelu stipendije imaju redovni studenti koji ispunjavaju
slijedeće uslove:
- da su državljani BiH
- da imaju prebivalište na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje
- da su u statusu redovnog studenta
- da nisu u statusu apsolventa
- da ne primaju stipendiju od drugog davaoca
II.Za akademsku 2009/2010 godinu dodjeljuje se 50 stipendija studentima po godinama i to:
- za prvu godinu …………………………………… ……………………………………………………20 stipendija
- za drugu godinu……… …………………………………………………………………………………15 stipendija
- za treću, četvrtu, petu i šestu godinu (uključuje i drugi ciklus)…………………………15 stipendija
III.Stipendiju će dobiti učenici generacije bez konkurencije ukoliko ispunjavaju uslove konkursa.
IV. Stipendije se isplaćuju za akademsku 2009/2010 godinu u 10 (deset) mjesečnih rata.
Visina mjesečne stipendije iznosi 100,00 KM.
Stipendija se ne može dodijeliti za dva ili više studenata jedne porodice.
V. Za konkurs je potrebno priložiti:
- molbu sa tačnom adresom, brojem kontakt telefona i kraćom biografijom,
- za studente I godine ovjerenu kopiju svjedočanstva od 3 i 4 razreda srednje škole.
- za studente ostalih godina uvjerenje o prosjeku ocjena iz prethodnih godina (original ili
ovjerena kopija)
- uvjerenje o prihodima članova domaćinstva-original ili ovjerena kopija (potvrda o plaći,
penzijski ček, invalidnina iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, stalna socijalna pomoć)
- uvjerenje od Zavoda za zapošljavanje za nezaposlene članove domaćinstva-original
- uvjerenje od PIO/MIO za nezaposlene članove domaćinstva koji se ne vode na evidenciji
Zavoda za zapošljavanje (original ili ovjerena kopija),
- potvrda za članove domaćinstva koji su učenici srednje škole (original ili ovjerena kopija)
- kućnu listu (original ili ovjerenu kopiju)
- uvjerenje o mjestu prebivališta (original ili ovjerena kopija)
- uvjerenje u kojem se vidi da je student u akademskoj 2009/2010 godini prvi put upisao
godinu studija za koju se konkuriše (original ili ovjerena kopija),
- uvjerenje o statusu djeteta bez jednog ili oba roditelja (izvod iz Matične knjige umrlih),
- dokaz od nadležne obrazovne ustanove za svakog člana domaćinstva koji se nalazi na
studiranju (original ili ovjerena kopija),
- izjavu da podnositelj molbe ne prima stipendiju od nekog drugog organa ili institucije
ovjerenu od nadležnog organa,
- uvjerenje da je student iz obitelji braniteljske populacije odnosno Civilne zaštite,
- kopiju tekućeg računa
- kopija lične karte CIPS – obje strane
- dokaz da je učenik generacije (original ili ovjerena kopija).
VI. Konkurs ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.
Prijave sa dokazima o ispunjavanju uvjeta konkursa predaju se u zatvorenoj kuverti lično na
protokol u općini Gornji Vakuf - Uskoplje ili putem pošte preporučeno na adresu; Ul. Branilaca
grada bb,70240 Gornji Vakuf – Uskoplje, sa naznakom «Komisija za dodjelu stipendijane
otvaraj «.
VII.Izbor kandidata će se vršiti shodno usvojenim Kriterijima od strane Komisije.
VIII.Nepotpune i nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.
Informacije na telefon broj: 030/265-403, 265-303
Broj: 02-14-12/10
Gornji Vakuf – Uskoplje, PREDSJEDNIK KOMISIJE
Objavljeno : 15. 01. 2010. godine Branko Matijanić

- 09:05 - Komentari (21) - Isprintaj - #

15.01.2010., petak

Bandiću 2387, a Josipoviću 27 glasova

Kako je glasovalo Uskoplje?


Na izborima za predsjednika Republike Hrvatske glasovalo se i u Uskoplje. Prema službenim podacima u Uskoplju za predsjedničkog kandidata M. Bandića glasovalo je 2387 birača, a za Josipovića 27.
Prema istim podacima Bandić je uvjerljivo dobio najveći broj glasova iz BiH. U Travniku je 1682 birača dalo glas za Bandića, a 119 za Josipovića, u Ravnom je za Bandića glasovalo 362, a za Ivu Josipivića jedan glasač. U postocima ta je razlika 99,7 naspram 0,28 u korist Bandića. U Širokom Brijegu je za Bandića glasovalo 7279 osoba, dok je za Josipovića glas dalo 29 birača. U postocima je razlika 99,60 prema 0,40 u korist Bandića.
U Žepču je podršku Bandiću dalo 2046, a Josipoviću 69. U Orašju je Bandića poduprlo 1737, a Josipovića 214. U Domaljevcu je odnos 402 prema 50 za Bandića. U Odžaku je Bandić dobio 449, a Josipović 46 glasova. 864 Usorca su podržala Bandića, dok je za Josipovića bilo njih 65. U Varešu je odnos 224 prema 115. Zenica je, kao i u prvom krugu, podržala Bandića. Tu je osvojio 815, a Josipović 212. Što se tiče drugih općina Bosne, u Fojnici je Milan Bandić osvojio 894 glasa, a Josipović 74, u Vitezu je Bandić osvojio 3010, dok su za Josipovića glasovala 132 glasača itd.

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.01.2010., srijeda

40.000 KM za štete od poplava

Priopćenje za javnost sa 31. izvanredne sjednice Vlade ŽSB održane 13. siječnja 2010. godine u Travniku


Vlada ŽSB je primila k znanju Informaciju o ugroženosti područja Županije od poplava za razdoblje 8. siječnja do 11. siječnja 2010.godine. Županijska uprava za civilnu zaštitu je predložila, a Vlada ŽSB donijela Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za hitne intervencije općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf i Jajce, odobravaju se sredstva u iznosu od 110.000,00 KM, za hitne intervencije za poduzimanje hitnih mjera koje su neophodne za život ljudi na ugroženom području navedenih općina:
- Općini Gornji Vakuf-Uskoplje: 40.000,00 KM
- Općini Bugojno: 30.000,00 KM
- Općini Donji Vakuf: 20.000,00 KM
- Općini Jajce: 20.000,00 KM

Na prijedlog iste uprave donesena je i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći općinama Kiseljak, Vitez, Busovača, Travnik, Fojnica, Novi Travnik i Kreševo, odobrava se iznos od 90.000,00 KM, za saniranje šteta izazavnih poplavama na području navedenih općina:
- Općini Kiseljak : 15.000,00 KM
- Općini Vitez: 15.000,00 KM
- Općini Busovača: 15.000,00 KM
- Općina Travnik: 15.000,00 KM
- Općina Fojnica: 10.000,00 KM
- Općina Novi Travnik: 10.000,00 KM
- Općina Kreevo: 10.000,00 KM


- 12:40 - Komentari (18) - Isprintaj - #

11.01.2010., ponedjeljak

Nezgoda na Pavić Polju

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 8. siječnja 2010. godine, oko 7,30 sati, na magistralnom putu Bugojno - Uskoplje, u mjestu Pajić Polje, općina G. Vakuf - Uskoplje, dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali vozač Zahir D. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja s vozilom marke „Mitsubishi-Pajero“, registarskih oznaka 385-A-703 i vozač Nijaz M. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja s vozilom marke „Transporter“, registarskih oznaka 167-T-344.
U nezgodi je teže tjelesne ozljede zadobio vozač Nijaz M., dok je na vozilima pričinjena manja materijalna šteta. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

Naknadno rasvijetljena kaznena djela

Dana 6. siječnja 2010. godine, istražitelji policije Policijske stanice Bugojno su rasvijetlili Kazneno djelo krađe, počinjeno 17.12.2009. godine, na štetu poduzeća „Akauzen Com“ d.o.o. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja. Počinitelj navedenog kaznenog djela je H.B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Protiv imenovanog su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.

- 14:20 - Komentari (44) - Isprintaj - #

10.01.2010., nedjelja

Iako je vodostaj Vrbasa smanjen, stanje je i dalje alarmantno

Na Ploči poplavljen put prema Bugojnu...


Vodostaj Vrbasa je smanjen, međutim stanje je i dalje alarmantno, naročito na području Mjesne zajednice Voljevac gdje je došlo do aktiviranja podzemnih voda, stvaranja odrona i prekida putnih komunikacija za mnoga naselja, potvrdio je Feni načelnik Sead Čaušević.
Razloga za zabrinutost još uvijek imaju stanovnici desetak mjesnih zajednica koje su potpuno ili dijelom poplavljene. Noć će biti neizvjesna u naseljima Pograđe, Pavić polje, te Voljevcu. Sela Smrčevice i Valice odsječena su od grada, a zbog velikog odrona presječena je svaka veza i sa mještanima Kozica.
U naselju Ploča vodena bujica je preplavila put Bugojno - Gornji Vakuf - Uskoplje, zbog čega se promet odvija uz pomoć mehanizacije. Na teritoriji općine poplava je odnijela nekoliko mostova, među kojima i most u Mjesnoj zajednici Hrasnica. Građani su obavješteni da je voda sa izvorišta Crndol pitka, dok sa izvorišta Kruščica još uvijek nije za upotrebu.
Opskrba vodom prekinuta je u Duratbegović Dolcu. U posjeti Gornjem Vakufu-Uskoplju danas je boravila delegacija Crvenog križa Federacije BiH koja je predstavnicima Općinske organizacije Crvenog križa uručila pomoć u dekama, hrani, pumpama i drugim stvarima koje će koristiti mještanima ugroženih područja.
Podršku SBŽ-a u sanaciji šteta na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Bugojna danas je obećao županijski premijer Salko Selman, koji se sastao sa čelnim ljudima triju općina. U pratnji članova Županijskog štaba civilne zaštite SBŽ-a on je obišao mjesta u kojima je stanje najkritičnije.

- 21:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

09.01.2010., subota

Voda teče središtem grada

Proglašeno stanje prirodne nepogode


Općinski stožer civilne zaštite proglasio je stanje prirodne nepogode na teritoriji Gornjeg Vakufa - Uskoplja. Trenutno pola grada nema struju te da se broj poplavljenih kuća sa jutrošnjih stotinjak popeo na petsto. Broj evakuiranih obitelji nije moguće utvrditi s obzirom da se on mijenja iz sata u sat.
Vodena bujica odnijela je mnoge lokalne putove pa je nekoliko sela u Mjesnoj zajednici Privor potpuno odsječeno od grada. I ovaj dio općine večeras je bez struje.
Značajna oštećenja su i na magistralnoj putu Gornji Vakuf - Uskoplje - Bugojno, u mjestu Ploča, kao i na prometnici koja vodi iz grada prema Prozoru - Rami. Izvan funkcije je i putna komunikacija prema selu Voljice.
Voda teče središtem Gornjeg Vakufa - Uskoplja, a mnoga domaćinstva poplavljena su u Lukama i Gornjoj Mahali.

- 18:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.01.2010., četvrtak

Vodostaj Vrbasa na maksimumu

Oprez...


Vodostaj Vrbasa je na području Gornjeg Vakufa - Uskoplja dostigao maksimum, te je moguće da dođe do izlijevanja rijeke i plavljenja. Unatoč djelomičnom uređenju korita rijeka Vrbas i Bistrica građani strahuju da bi se mogla ponoviti poplava, koja je krajem 2008. godine na području općine pričinila štete koje se procjenjuju na oko 750.000 KM.

- 12:55 - Komentari (37) - Isprintaj - #

06.01.2010., srijeda

Utemeljena župa Bistrica

Dogodilo se na današnji dan: 6. siječnja 1931.


Dekretom vrhbosanskog nadbiskupa dr Ivana Evanđelista Šarića od 6. siječnja 1931. selo Bistrica kod Uskoplja postala je središtem rimokatoličke župe sv Terezije od Djeteta Isusa.

Osim Bistrice u novoutemeljenu župu uključeni su Saraj – Vilić, Volari, Gaj, Hrasnica, Grnica i dio Krupe, koji su tada bili u sastavu župe Skoplje Gornje sa sjedištem u Uskoplju. (Škegro).

Foto: Detalj iz Vilić Polja
- 07:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

02.01.2010., subota

Na Ignacijevu putu

Gdje su i što rade: Ante Topić...


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim, a ovaj put prenosim što je na stranicama Družbe Isusove o sebi napisao Ante Topić...
Rođen sam 15. kolovoza 1983. godine u Uskoplju, u župi Srca Marijina - Skopaljska Gračanica, od oca Joze i majke Marije. Osnovnu sam školu završio u Uskoplju 1999., a gimnaziju i sjemenište 2003. u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo sam na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu kao dijecezanski kandidat, a diplomirao na Jordanovcu u lipnju ove godine. Zvanje je dar neba i prvi protagonist zvanja je dragi Bog. Zvanje je u početku nejasno, prema njemu se postavljamo bojažljivo, sa strahopoštovanjem, jer držimo da ga nismo dostojni. Zbog takvih razmišljanja krenuti za Isusom, napraviti iskorak u vlastitome životu izazovno je. Ići tamo gdje te Bog treba je žrtva, ali i blagoslov, u tome je bogatstvo poziva i poslanja, umrijeti sebi i živjeti za druge. Tijekom studija razmišljao sam o redovništvu, zanimao se za ignacijevske duhovne vježbe te zahvaljujući tome interesu i savjetima isusovaca iz Sarajeva odlučio sam stupiti u Družbu Isusovu. Cilj mi je Krist, a svećeništvo milosni Božji dar koji iz ljubavi prema Bogu želim primiti.

- 23:55 - Komentari (14) - Isprintaj - #

01.01.2010., petak

105 godina meteoroloških mjerenja

Dogodilo se na današnji dan: 1.siječnja 1905.


1. siječnja 1905. godine u Skopaljskoj dolini počele su se voditi meteorološke bilješke. Milan Bešlić u svojoj knjizi Bugojno i okolina, koju je 1999. godine objavila Hrvatska uzdanica iz Uskoplja, uz taj podatak navodi i srednje temperature "svakog pojedinog mjeseca" u 1905. godini. Tako je srednja temperatura (izračunata po formuli: najviša + najniža t./2) siječnja bila -8,1 stupanj Celzijusa; veljača -2; ožujak 4,8; travanj 7,1; svibanj 13; lipanj 17,3; srpanj 19,9; kolovoz 21,1; rujan 17,2; listopad 6,4; studeni 8,7 i prosinac 2,9 stupnja Celzijusa.
Bešlić je zbrojio sve ove srednje mjesečne temperature i njihov broj podijelio sa 12, te dobio srednju godišnju temperaturu u Skopaljskoj dolini. Ona iznosi 9 stupnjeva Celzijusa. (Više u: Milan Bešlić: Bugojno i okolina, Hrvatska uzdanica, Uskoplje, 1999.).
- 17:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Sve loše ostavimo iza sebe....

SVIMA SVE NAJBOLJE U 2010. GODINI!
- 00:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira