uskoplje

30.11.2009., ponedjeljak

Napad kao obrambeni plan

U haaškoj sudnici ponovo se spominjalo ime našega grada. Izvješće sense agency:


Bivši pripadnik HVO koji pod mjerama zaštite identiteta i lika svjedoči u obranu generala Milivoja Petkovića je u glavnom ispitivanju tvrdio da je Armija BiH u ožujku 1993. godine povela ofenzivu na položaje HVO s namjerom da preuzme kontrolu u Konjicu i dolinom Neretve nastavi osvajanje dalje prema moru. Tužitelj je u unakrsnom ispitivanju sugerirao da su planovi Armije BiH iz ožujka 1993. godine – koje obrana smatra ključnim dokazom za svoju tezu o agresiji Armije BiH na Herceg Bosnu – bili obrambeni, odnosno da nisu predstavljali ništa drugo nego niz mjera predostrožnosti zbog osvajačkih planova HVO.
Tužitelj je ukazao da je HVO - uprkos odluci Ustavnog suda tadašnje Republike BiH iz rujna 1992. godine, kojom je osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosna proglašeno neustavnim - nastavio sa uspostavljanjem paralelnih organa vlasti u općinama koje je smatrao svojim. To je, sugerirao je tužitelj, učinjeno i u Konjicu iako su Hrvati u toj općini bili manjina u odnosu na većinsko muslimansko stanovništvo.
Na tužiteljevu sugestiju da su Hrvati u Konjicu uspostavljanjem paralelnih organa vlasti pripremali teren za preuzimanje potpune kontrole nad gradom jer se nalazio na teritoriji samoproglašene Herceg Bosne, svjedok je odgovorio: "Morali smo se nekako izboriti za svoje interese". Po njegovim riječima, odluka Ustavnog suda nije za Hrvate u Konjicu imala nikakvog značaja jer su je donijele "muslimanski suci".
Tužitelj je, pored ostalog, ukazao i na izvještaje europskih promatrača o "etničkom čišćenju" muslimanskog stanovništva od strane HVO u susjednoj općini Prozor u listopadu 1992. godine. Ukazujući na sukob HVO i Armije BiH u Uskoplju u siječnju 1993. godine tužitelj je sugerirao da su Muslimani u Konjicu imali razloga da strahuju da će se napadi HVO proširiti i na područje njihove općine. Svjedok, međutim, tvrdi da "nije bilo razloga za strahovanje" od napada HVO u Konjicu pošto je Armija BiH u tom gradu bila brojčano nadmoćnija i bolje naoružana.
Tužitelj je ukazao i na naređenje tadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO Milivoja Petkovića da se Armija BiH u provincijama 3, 8 i 10 do 20. siječnja 1993. godine pretpočini HVO ili povuče sa tih područja. Svjedok, međutim, tvrdi da ne zna ništa o tom naređenju i kaže da, ukoliko je ono i proslijeđeno njegovom zapovjedniku, nije poduzeto ništa na njegovom provođenju. Hrvati u Konjicu su, po njegovim riječima, bili naklonjeni pronalaženju mirnih rješenja.

- 14:30 - Komentari (43) - Isprintaj - #

29.11.2009., nedjelja

Hrvatska težačka zadruga

Dogodilo se na današnji dan


Dolaskom austro-ugarske vlasti na našem području stvorili su se povoljni uvjeti koji su omogućavali napredak na gotovo svim područjima života. Veliki oslonac poljodjelstvu i hrvatskim seljacima u Uskoplju bile su štedno-kreditne institucije, otvorene uglavnom zalaganjem Hrvatske narodne zajednice dr Nikole Mandića.
Tako je na današnji dan, 29. studenog 1912. godine u našem mjestu osnovana Hrvatska težačka zadruga, koja je registrirana u Okružnom sudu u Travniku 1. ožujka 1913. godine.
Napomenimo da je gotovo dvije godine ranije, 21. siječnja 1911. godine, osnovana Hrvatska težačka zadruga Bugojno, a 21. prosinca 1910. godine, Hrvatska težačka zadruga za zajmove i štednju Čipuljić.

- 23:55 - Komentari (11) - Isprintaj - #

28.11.2009., subota

Pograđanka u Livnu

Gdje su i što rade


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim, a ovaj put, naišli smo na jednu Uskopljanku u Livnu (prenijeto sa stranica OS u Livnu)...

Tonka Jukić, rođena 20.11.1965. godine u Podgrađu, općina Uskoplje, daktilografkinja Općinskog suda u Livnu
Završila je osnovnu školu "Ivo Lola Ribar" u Uskoplju, a srednju SŠC "Jura Mikulić" također u Uskoplju.
Od 18.1.1989.godine radi u Osnovnom sudu u Bugojnu pa sve do 28.12.1990. godine.
Od 28.1.1990. godine počinje raditi u Osnovnom sudu u Konjicu gdje se zadržala do 18.1.1994. godine, a od 16.02.1998. godine radi u Općinskom sudu u Livnu gdje radi sve do danas, kao daktilografkinja.

- 09:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

Danas je prvi dan Kurban bajrama, kada vjernici Islamske ispovijesti širom svijeta slave praznik prinošenja žrtve. Kurban bajram ili Hadži-bajram dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, mjeseca posta i jedan je od dva najznačajnija Islamska praznika.

Svim posjetiteljima uskoplje.blog.hr, vjernicima islamske vjeroispovijesti uskoplje.blog.hr želi
Bajram Šerif Mubarek Olsun!


- 05:45 - Komentari (48) - Isprintaj - #

24.11.2009., utorak

Fojničani u Uskoplju

Na blagdan sv. Cecilije...
U nedjelju, 22. studenog 2009. godine, na svetkovinu Krista Kralja i blagdan sv. Cecilije, naš Veliki zbor ''Fra Nenad Dujić'' - pod vodstvom s. Simplicije Budimir - bio je u Uskoplju. Zajedno s njima putovali su s. Sidonija Pranješ, fra Ilija Alandžak i fra Davor Dominović. Oni su bili gosti Velikom zboru župe ''Uznesenja BDM''. Zajedno su svirali i pjevali na pučkoj sv. misi u 11.00 sati, koju je predvodio fra Kristijan Montina. Poslije misnog slavlja bio je zajednički ručak u prostorijama župne kuće. U središtu pozornosti na ručku su bile s. Renata Lizatović, voditeljica zbora u Uskoplju i gđa. Ankica Vrebac, član zbora iz Fojnice, koje su na ovaj dan slavile rođendan. Župnik fra Krešimir Vukadin, domaćin ovog lijepog susreta pozdravio je sve pjevače iz Uskoplja i Fojnice te im čestitao blagdan sv. Ceciliju. Fra Ilija Alandžak se na koncu zahvalio i pozvao Uskopljake da nam dođu na sv. Antuna Pustinjaka, drugi patron našega Samostana u Fojnici.





Ovo je bilo uistinu lijep i nadasve koristan susret. Cilj nam je u budućnosti imati što više ovakvih susreta fojničkog distrikta (Brestovsko, Bugojno, Busovača, Fojnica i Uskoplje). Nadamo se, uz Božju pomoć, da ćemo planirano i ostvariti.
(prenijeto sa: www.samostan.ba)
- 09:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.11.2009., četvrtak

Ministarstvo okoliša i turizma izdalo dozvolu SRC Raduša

Izdana "okolinska" dozvola


Federalno ministarstvo okoliša i turizma, rješavajući po zahtjevu investitora "Pegasus"d.o.o., Gornji Vakuf-Uskoplje, za izdavanje okolišne dozvole za izgradnju Sportsko rekreacijskog centra na planini Raduša, a temeljem članka 64. i 65. Zakona o zaštiti okoliša, izdalo je okolinsku dozvolu investitoru "Pegasus"d.o.o., Gornji Vakuf-Uskoplje za izradu Sportsko-rekreacijskog centra na planini Raduša površine područja 11,58 km2.
Inače, sve informacije o izgradnji SRC Raduša, zainteresirani mogu pogledati na www.radusa-info.com, priopćio nam je Mario Šipić, direktor SRC Raduša.
- 10:30 - Komentari (45) - Isprintaj - #

18.11.2009., srijeda

Herceg - Bosna!

18 godina...


Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji.
Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.
Pojam Herceg-Bosna je složenica koja je nastala početkom XX. stoljeća u određenim hrvatskim intelektualnim krugovima koja je zamjenjivala sam pojam Bosna i Hercegovina, a koju je prihvatila opet početkom '90-ih godina XX. stoljeća politika Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je također pod tim pojmom smatrala kompletno ovozemlje Bosne i Hercegovine.

(izvor: Wikipedia)
- 20:40 - Komentari (79) - Isprintaj - #

17.11.2009., utorak

Trava liječi sve

Kap molitve i kap lijeka...


Mnogi se župljani Bistrice još uvijek sjećaju časne sestre Ljubice Bernardić Kovač iz Družbe kćeri Božje ljubavii njenog boravka u bistričkom samostanu. Sestra Ljubica već pedeseitri godine je redovnica, a danas u rodnom selu pored Posušja liječi bolesnike iz cijelog svijeta, a jedina je preporuka samozatajne redovnice: kap molitve i kap lijeka... Pročitajte više, zanimljivo je...
- 20:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.11.2009., nedjelja

3.134 nezaposlena

U listopadu zaposleno 26 osoba...


Prema podacima iz Zavoda za zapošljavanje na teritoriji općine Gornji Vakuf - Uskoplje nezaposlene su 3.134 osobe. Od ovog broja, najviše je kvalificiranih - 1.348 i nekvalificiranih - 1.106.
Srednju stručnu spremu imaju 533 osobe,a posao traži i 58 PKV i tri VKV radnika. Među nezaposlenima je 47 osoba s diplomom visoke i 39 više školske spreme.
Od ukupnog broja nezaposlenih, žena je 1.299, demobiliziranih vojnika 1.088, ratnih vojnih invalida 114, a članova iz kategorije obitelji poginulih vojnika 124.
Tijekom listopada posao je našlo 26 osoba, od toga 12 KV i pet NK radnika, osam sa srednjom i jedna s višom školskom spremom.


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2009., petak

Tako je govorio fra Nikica Miličević

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan 1993. godine u Fojnici su ubijeni gvardijan franjevačkog samostana fra Nikica Miličević (1957.) i samostanski vikar fra Leon Migić (1937.), obojica rodom iz toga kraja i obojica istaknuti mirotvorci. Ubijeni su rafalima iz automatske puške iz neposredne blizine, kada su ubojicama otvorili vrata samostana.
Ubojica fratara bio je Miralem Čengić, iz visočkog sela Srahinje, otac jednoga djeteta, star 40 godina. On je priznao zločin, a na to zlodjelo potaknulo ga je, kako je sam izjavio, to što je fra Nikica na privjesku za ključeve imao tradicionalni hrvatski grb. Osuđen je u Sarajevu na 11 godina zatvora, a kao olakšavajuća okolnost navedeno je da je ubijao pod utjecajem alkohola. Viši vojni sud pooštrio mu je kaznu na 12 godina zatvora.
Svjedok toga zločina dr. fra Vitomir Slugić, profesor Franjevačke teologije, izjavio je da se okrutno ubojstvo, koje je bilo smišljeno, tako na sudu svelo na obično ubojstvo u krčmi…

Fra Nikica je u svibnju te 1993. godine u Uskoplju bio zarobljen od strane muslimanskih snaga, zajedno s uskopaljskim župnikom fra Vicom Tomasom i svim članovima konvoja Kruha sv Ante, koji je prevozio humanitarnu pomoć i hrvatskom i muslimanskom stanovništvu srednje Bosne. Bio je to tipičan primjer najobičnijeg drumskog razbojništva. Muslimanske snage otele su 13 kamiona pomoći, ali i novac, nakit i druge vrijednosti osoba koje su bile u konvoju. Fra Nikica je tom prilikom Skopaljskom vjesniku dao opsežan intervju u kojemu je, između ostaloga, rekao:

“… uvjeren sam da ja kao povijesni nasljedovatelj fra Anđela Zvizdovića neću morati tražiti Ahd-namu. Uvjeren sam da ćemo mi izboriti svoja prava na slobodu na ovim prostorima. Ali, isto tako, uvjeren sam da niti Muslimani neće morati tražiti Ahd-namu od nas Hrvata, nego da će imati svoju slobodu na ovim prostorima. I zbog toga ponavljam da bi trebalo štovati tuđu slobodu da bismo svi mogli živjeti u slobodi.”

Tako je u vrijeme ratno govorio fra Nikica Miličević.
Uskoplje ga se rado sjeća.
- 20:15 - Komentari (25) - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

Radusa.ba

Sve što ste oduvijek željeli znati o planinama Raduši i Vranici, a niste se usudili.... popeti



Kliknite.... i uživajte!
- 20:20 - Komentari (15) - Isprintaj - #

09.11.2009., ponedjeljak

Sprječavanje prijestupništva mladih

Zamoljeni smo da objavimo...


U okviru projekta Mladi u akciji sprječavanja prijestupništva, volonteri Omladinskog centra ovih su dana završilli pripremu informativnog letka s ciljem upoznavanja javnosti sa zaključkom Općinskog vijeća Gornji Vakuf Uskoplje. Letak je printan u 500 kopija i ovih dana će biti podjeljen učenicima srednjih škola, nevladinim organizacijama i građanima općine.
Naime, Općina se zaključkom obavezala da će u narednoj kalendarskoj godini podržati projekte koji obrađuju temu prevencije maloljetničke delinkvencije. Letkom se pozivaju svi zainteresirani da se odazovu pozivu općinskih vlasti i blagovremeno prijave svoje projektne prijedloge.




- 23:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.11.2009., četvrtak

Vlada o Voljevcu

Ukratko iz Vlade...


Vlada Županije Središnja Bosna na svojoj današnjoj, 65. po redu, sjednici, između ostaloga, dala je suglasnost za prijenos prava na koncesiju iz Ugovora o koncesiji za projektiranje, izgradnju, korištenje i prijenos male hidroelektrane MHE „VOLJEVAC“ sa dosadašnjeg koncesionara „FERBOS“ d.o.o. Jajce na poduzeće „ELEKTRO-GRUPA“ d.d. Jajce.
Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Vlada je donijela i Odluku o isplati sredstava za izvršenje poslova nadzora u OŠ «Voljevac»: odobravaju se sredstva iznosu od 2.543,74 KM, sredstva će se doznačiti tvrtci «BH4» d.o.o. Jajce.
- 20:30 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Linkovi

Lektira