uskoplje

24.02.2009., utorak

HSP čuje glas građana

Trud i napori NU Grupa građana G. Vakufa - Uskoplja ipak počinju polučivati rezultate. Naime, Hrvatska stranka prava BiH Đapić - dr Jurišić reagirala je na upućeni poziv Grupe građana, te pružila uvjeravanja da će se ova stranka ubuduće više angažirati na rješavanju po mnogima alarmantnog stanja javnog reda i mira u našoj općini.
Usput, gotovo je nevjerojatno da niti jedna druga stranka nije do sada odgovorila na dopise NU Grupa građana. Je li riječ o potpunom ignoriranju demokratičnosti, bahatom kršenju elementarnih pravila lijepoga ponašanja ili, jednostavno, o nedostatku hrabrosti, zaključite sami.
Dopis uskopaljske podružnice HSP-a upućen NU Grupa građana G. Vakufa - Uskoplja objavljujemo u cijelosti:

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Bosne i Hercegovine *Đapić - dr. Jurišić*
PODRUŽNICA USKOPLJE

Nefomalna udruga Grupa građana G.Vakuf-Uskoplje


Predmet: Očitovanje o Vašim zahtjevima


Obavješatvamo Vas da smo zaprimili vaš dopis i prateću dokumentaciju.

Izvršni odbor HSP-a Uskoplje na svojoj sjednici je razmatrao vaše zahtjeve, te na sjednici kolegija za Općinsko Vijeće podržao uvrštavanje vaše problematike u dnevni red.
Sjednica općinskog Vijeće održat će se 26.02.2009 god. u čijem dnevnom redu će biti i slijedeće točke :
- odluka o javnom redu i miru
- odluka o radu ugostiteljskih objekata

Mi ćemo imati u vidu vaše zahtjev te kroz ove odluke pokušati donijeti što bolje rješenje, a na predstavnike izvršne vlasti i MUP-a izvršiti pritisak da se te odluke poštuju, a oni koji ih krše kazne.
Hvala što ste nam se obratili, nadamo se da ćemo i u budućnosti surađivati.


Vaša Hrvatska Stranka Prava


U G.Vakuf-Uskoplju 08.02.2009 god.
Predsjednik podružnice:
Berislav Elez

- 22:30 - Komentari (97) - Isprintaj - #

23.02.2009., ponedjeljak

Podrška poljoprivrednicima

Krediti za uzgoj jagodičastog voća...


U organizaciji Nezavisnog udruženja poljoprivrednih proizvođača gornjovrbaske regije (NUPP) i Općine Bugojno održan je sastanak na kojem je prezentiran projekt podrške poljoprivrednim proizvođačima putem kreditnih poticajnih sredstava, a koji se provodi u sklopu programa USAID-LAMP. Veliki broj prisutnih izrazio je zainteresiranost za uzgoj jagodičastog voća, a posebno maline, visokožbunaste američke borovnice, trešnje, višnje i kupine.
Riječ je o kreditnom programu sa vrlo povoljnom kamatnom stopom od 6,99 posto i počekom od jedne do tri godine. Poljoprivrednici koji uđu u projekt zasada maline na proljeće već dogodine trebali bi imati rod od 1 do 1,5 tonu čime im se pruža mogućnost da u jednoj sezoni otplate ukupno kreditno zaduženje. (fena/uskoplje.blog.hr)
- 14:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.02.2009., četvrtak

Uskopaljska zima

U prilog stranicama bloga dostavljam Vam slike koje dočaravaju zimu u Uskoplju (Podgrađe i Trnovača) iz davnih vremena.
Ne bi bilo ništa čudno da snimke nisu napravljene 18. veljače 2009. godine, napisao nam je jedan posjetitelj uz fotografije koje slijede. Pogledajte i..... brrrrr, uživajte:













- 23:10 - Komentari (15) - Isprintaj - #

18.02.2009., srijeda


- 15:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

17.02.2009., utorak

Napredak

Dogodilo se na današnji dan: 17. veljače 1906.


Na današnji dan daleke 1906. godine u Uskoplju je osnovana podružnica hrvatskog potpornog društva Napredak. Ova podružnica je s većim ili manjim uspjehom djelovala 43 godine, sve do 1. travnja 1949. godine, kada je likvidaciona komisija (Ivo Sunarić, Jure Begić i Alojz Benac) konstatirala da svoje djelovanje obustavljaju svi organi i ustanove HKD Napredak, a među njima, dakako, i uskopaljska podružnica.
Rad podružnice HKD Napredak u Uskoplju obnovljen je, kako smo to već pisali na ovom blogu, 30.12.1990. godine. Za prvog predsjednika obnovljene uskopaljske podružnice izabran je Nikola Milić, a za dopredsjednika Rade Kvesić. Zvonimir Fontana izabran je za tajnika, Ludmila Kovačević za rizničarku, dok su odbornici postali Ivan Bašić, Ivan Šarić, Ivan Kraljević, Janja Barnjak i David Perić.
- 22:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.02.2009., ponedjeljak

Projekt Vrbas

Za one koji žele postati turistički vodiči i razvijati seoski turizam...


U okviru implementacije projekta razvoja turizma Gornjovrbaske regije, kojeg financira Europska unija, a zajednički realiziraju općine Bugojno, Donji Vakuf i G. Vakuf - Uskoplje, Turistička zajednica ŽSB i Županijski zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno - povijesnog nasljeđa, pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u program obuke namijenjene podizanju kvaliteta usluga u turizmu.
Obuke se organiziraju za:
1. Potencijalne turističke vodiče, s osnovama turističke industrije,
2. Aktere razvoja (seoskog) ruralnog turizma.
Obuka je namijenjena za fizička i pravna lica koja se žele baviti poslom turističkog vodiča, unaprijediti svoj posao u turizmu, pokrenuti ili unaprijediti posao u seoskom turizmu, unaprijediti ruralni razvoj...
Obuka je besplatna, a broj mjesta je ograničen. Kandidati koji su zainteresirani za obuku u prijavi trebaju navesti osnovne podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona, godište) te motiv za prijavljivanje.
Na omotnici prijave mora se naznačiti: "Prijava za obuku u okviru projekta „VRBAS, Udruženi turistički razvoj doline Vrbasa”.
Prijava kandidata se može dostaviti elektronskim putem na e-mail adresu: bugojno@bih.net.ba (Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli), na broj faksa: 030 251 222 ili osobno predati na protokol Općine Bugojno.
Rok za prijavu zainteresiranih je 20. veljače 2009. godine. Obuke će početi u ožujku, a svi kandidati će biti pozvani da prisustvuju motivacijskom seminaru prije početka rada.
- 22:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.02.2009., nedjelja

Gdje su i što rade: Zora Pilić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno, onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednu istaknutu Ždrimačanku...

Zora Pilić rođena je u Ždrimcima kod Uskoplja, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je u lipnju 1988. na Tehnološkom fakultetu u Banjoj Luci, a magistrirala u studenome 1988. na Sveučilištu u Splitu, na Kemijsko-tehnološkom fakultetu (studij inženjerska kemija). Doktorirala je na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, s temom Istraživanje biokompatibilnih modiciranih površina slitina u ziološkoj otopini
U svojem znanstvenom radu bavi se zaštitom materijala od korozije. Istraživanja su
usmjerena k mogućnosti uspješnog i pouzdanog predviđanja i sprječavanja
korozijskih procesa te na zaštitu metala i legura organskim inhibitorima.
Zaposlena je na Sveučilištu u Mostaru, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih
i odgojnih znanosti. Nositeljica je kolegija Fizikalna kemija i voditeljica Odjela
kemije.
Sudjeluje u izvođenju međunarodnog poslijediplomskog studija Industrial
ecology na Univerzitetu u Sarajevu, na Mašinskom fakultetu. Voditeljica je jednog
znanstvenog i tri stručna projekta. Objavila je jedanaest znanstvenih radova i
sudjelovala na tri međunarodna znanstvena skupa. Boravila je na usavršavanju na Royal Institute of Technology, Stockholm, Švedska.

- 12:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

13.02.2009., petak

Uspjeh uskopaljskih učenika na kvizu "Lijepa naša"

Od dvadeset škola, Uskopljani drugi...


Danas je u Novom Travniku održan ekološki kviz "Lijepa naša" učenika i učenica osnovnih i srednjih škola na županijskoj razini, na kojemu je sudjelovala i ekipa uskopaljskih učenika.
Među dvadeset ekipa, ekipa uskopaljske osnovne škole na ovom natjecaju koje se sastoji od pisanog dijela (testa), prezentacije teme pod motom “Istražili smo–uradili smo–predlažemo”, te usmenog dijela, osvojila je odlično drugo mjesto: pobjeda im je izmakla za samo jedan bod.
- 19:30 - Komentari (34) - Isprintaj - #

12.02.2009., četvrtak

Ukraden automobil

Iz današnjeg policijskog izvješća:


- Dana11. veljače 2009. godine, prijavljeno je Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da je u noći 10/11.02.2009. godine, u mjestu Duratbegović Dolac, općina Gornji Vakuf - Uskoplje ukradeno vozilo marke „Passat“, registarskih oznaka 373-A-999, vlasništvo Amire A. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 15:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

V. Uskopaljska večer

Tradicionalno okupljanje Uskopljana u Zagrebu...


Uskopaljska zajednica u Republici Hrvatskoj organizira već tradicionalnu, 5. po redu Uskopaljsku večer.
Okupljanje Uskopljana, koji žive u Republici Hrvatskoj i njihovih prijatelja u petak, 20. veljače, započet će, uobičajeno, u 19.00 sati misnim slavljem u crkvi sv. Križa u Sigetu, a nastavit će se, od 20.00 sati, svečanom večerom u restoranu Gastro Globus na Velesajmu.
Prisutne će zabavljati Saturnus band, a nastupit će i nezaobilazni KUD Napredak iz Uskoplja. Uz to, predviđena je i bogata tombola.
Iz Uskopaljske zajednice u Republici Hrvatskoj pozivaju sve Uskopljane i njihove prijatelje na ugodno druženje i zabavu.
Sve informacije o Večeri zainteresirani mogu dobiti na broj mobilnog telefona 098 903 52 12, a na istom broju moguće je rezervirati i karte.
Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto na uskopaljskoj večeri!






- 09:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.02.2009., srijeda

Slike iz Antalye

Ekskluzivno donosimo nekoliko fotografija s priprema nogometaša HNK Sloge iz turske Antalyje:



Nogometaši Sloge pred utakmicu s FK Budućnost iz Podgorice.

Uskopljani s Tonijem Gabrićem, legendarnim vratarom Hajduka i hrvatske reprezentacije.

Na redovitom treningu.

Jedno od mogućih pojačanja Sloge dolazi iz Nigerije. Trenutno je na probi.
- 10:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

10.02.2009., utorak

Pilić ubio dva vepra

Vepar što ga je Pilić ubio u predjelu Mačkovca pravi je kapitalac...


Članovi LD "Uskoplje" iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja ove godine nisu imali naročito uspješnu sezonu lova na divlje svinje jer je do sada ustrijeljeno svega šest komada ove divljači. Jedan od onih koji je imao više lovačke sreće je lovac Rade Pilić. On je do sada ubio dva vepra, a ovaj što ga je u subotu ubio u predjelu Mačkovca pravi je kapitalac. Star je više od sedam godina i težak preko 150 kilograma.
- Bio sam naumio cijeloga ga preparirati, ali sam odustao. Za trofej zadržat ću samo kljove,
rekao je Rade Pilić.
(Avaz/uskoplje.blog.hr)

- 11:20 - Komentari (14) - Isprintaj - #

09.02.2009., ponedjeljak

Sloga kao Real Madrid

Sloga uz bok Werderu, Zenitu, Šahtjoru, Herthi, Hajduku ...


Čak 1400 nogometnih klubova u jednoj sezoni boravi na pripremama na rivijeri Antalyje, 800 kilometara dugačkom pojasu turske obale na Mediteranu koji je unatrag 20 godina od slabo naseljenog močvarnog područja pretvoren u centar turskog turizma.
Trenutno se ondje pripremaju Werder, Hertha, Zenit, Šahtjor, Rubin, CSKA, Lokomotiv, Köln, a među njima i gotovi svi hrvatski prvoligaši, Hajduk, Dinamo, Slaven Belupo, Osijek, Zagreb, a među tim nogometnim divovima, nalazi se i HNK Sloga iz Uskoplja.
- Nogometaši iz Uskoplja prvi put su na pripremama uopće, a na njih pazimo kao da su Real Madrid,
kaže Kenan Kurteš, vlasnik turističke agencijae Cooltour, koja dovodi nogometne klubove u Tursku na zimske pripreme. Više...
Foto: slogauskoplje.blog.hr


- 23:16 - Komentari (21) - Isprintaj - #

08.02.2009., nedjelja

Dragovoljac i političar

Gdje su i što rade: Slavko Rajić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog od brojnih Uskopljana koji su svoj novi dom pronašli u Đakovu...

Slavko Rajić rođen je 31. ožujka 1959. godine u Uskoplju, a danas živi u Đakovu. Oženjen je, otac je troje djece i djed dvoje unučadi. Osnovnu školu završio u Starim Mikanovcima i Đurđanicima, a srednju u Đakovu. Do rata radio je u poduzećima Torpedo i Standard, a početkom rata priključuje se postojbama Hrvatske vojske. 1998.godine je umirovljen.
Bio je predsjednik Udruge dragovoljaca Đakovšine 1990./91.
Pored vojne, Rajić je izgradio i bogatu političku karijeru. Član je HDZ-a od 1989. godine, a od tada do danas u okviru te stranke obavljao je niz odgovornih dužnosti na području Đakova i Đakovštine.

- 00:15 - Komentari (17) - Isprintaj - #

07.02.2009., subota

Bruceloza

Među petoricom oboljelih od bruceloze, jedan s područja naše općine...


Od početka ove godine Služba za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice „Zenica“ primila je šest pacijenata oboljelih od bruceloze. Na liječenju od bruceloze u ovoj bolnici trenutno se nalazi pet osoba, tri sa područja Županije Središnja Bosna i dva sa područja Zeničko-dobojske županije.
Oboljeli dolaze iz općina Visoko, Kakanj, Busovača, Travnik i Gornji Vakuf - Uskoplje. Tijekom 2008. godine u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ na liječenju od bruceloze bilo je 319 pacijenata. (Fena)

- 23:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Opis bloga

Linkovi

Lektira